неделя, 23 юни 2013 г.

Гост в кухнята на Елти - My Candy kitchen носи полъх от Прованс

Казах ви аз, че Катето е слънчево момиче :) А гостуването и е по-топло и от най-топлия летен ден. Ухае на море и росна поляна, на вино, подправки, лавандулови ниви или с една дума на Прованс. Не, че съм ходила в Прованс, но точно така си го представих след като прочетох публикацията, с която My Candy Kitchen ми гостува днес. Всичко е толкова вкусно и толкова изкушаващо, а да ви държа в очакване ми се струва доста егоистично, за това:

Гостува MyCandyKitchen

Кате, за мен е чест да бъдеш мой гост!
Благодаря ти за вкусното разнообразие, за труда и цялата слънчева енергия, която си съсредоточила, дори и в най-малкия елемент. За такива фурии като теб разчиствам кухнята и заставам встрани, да гледам и да ти се радвам :) Насладете се и вие, приятели! Менюто не е за изпускане, а за разпускане. Аз определено му отпускам края :)


Меню с полъх от Прованс

My Candy Kitchen:
Да гостувам в блога на Снежи, точно след Пепчо, направо си беше предизвикателство! Обаче знам, че всички вие сте толкова мили и добри, че ще се зарадвате и на моето гостуване:).
Първоначално мислех да представя рецепти от гръцката кухня, но напоследък толкова ви подлудявам с тях, че ми се искаше да сменя малко стила и направих един огромен завой към един много любим стил: "Прованс", всъщност аз си го наричам така и моля ако има критици, да ме извинят ако нещо не е както трябва:).
Подбора на ястията ми не беше труден, някак тези рецепти сами ме откриха. Една по една и менюто беше изготвено. Остана приготовлението, което за мен беше истинско удоволствие, всеки, при когото съм гостувала знае вълнението ми:).

И така мила Снежи, с удоволствие пристигам, в това мое много любимо местенце!

Elti:
Менюто толкова ми хареса, че точно сега ме засърбя езикът да ти кажа благодаря, добре си ми дошла! Удоволствието е мое! Съжалявам, че те прекъснах :)

My Candy Kitchen:
Обичам да се отбивам тук, дори не само когато има нова публикация, харесва ми да чета пътеписите, харесвам начина по който споделяш рецептите. Изобщо много ми допадаш, особено след като вече се открихме и във Фб.
Искрено се възхищавам на начина по-който водиш блога си, на това, което споделяш с нас и се надявам един ден да пием по едно истинско кафенце.
Много се радвам, че се открихме! Специално за теб е този ароматен букет!



Elti:
О, ти си много мил Бонбон! Да ти кажа, че симпатията е взаимна и няма да те прекъсвам повече :)

My Candy Kitchen:
А ето и  рецептите от днешното меню:


Пълнени тиквички със зеленчуци на фурна

Пълнени тиквички със зеленчуци

по идея от тук: www.fantasticprovence.com

Продукти:

2 тиквички
1 патладжан
1 червен / розов домат
1 глава лук
няколко скилидки чесън
червена чушка
жълта чушка
клончета розмарин
стръкчета мащерка
сол
зехтин

Пълнени тиквички със зеленчуци - преди печене

Приготвяне:

Разрежете тиквичките на 3-4 по дължина, без да стигате до дръжката - да получите "ветрило".
Посолете в процепите.
Намажете тава със зехтин и поставете тиквичките.
Нарежете зеленчуците на колелца и ги посолете. 
Подредете ги в процепите, като разполагате цветовете, както ви харесва.
Сложете и няколко скилидки чесън, мащерка и розмарин.
Отгоре поръсете със зехтин.
Изпечете във фурна на 180-200 градуса за около 40 минути, до готовност. Аз не загрявам фурната предварително.

Пълнени тиквички със зеленчуци 

Пълнени тиквички със зеленчуци

Пълнени тиквички със зеленчуци


Телешко "Прованс"

Телешко Прованс

По идея от тук: realfood.tesco.com
Промених начина на обработка, тъй като съкратих времето за приготвяне, чрез варене в тенджера под налягане.

Продукти:

4 - 5 бр. телешки гърди с кокал
1 глава лук
1-2 моркова
4-5 пресни картофа
зехтин
1 ч.ч. Марсала
черен пипер
сол
червен пипер
клонче розмарин, стръкчета мащерка
*портокалова кора
*смлян карамфил

Телешко Прованс

Приготвяне:

Загрейте зехтин в тенджера и поставете месото да се запечата от всички страни. Извадете го и го поставете в тенджера под налягане. 
Налейте вода 2-3 см отгоре над месото.
Поставете капака, затворете тенджерата и я оставете на степен 2, а котлона на максимална степен. Когато червеният клапан се вдигне и от другият клапан започне да излиза пара, намалете котлона на 2. Варете около 40 минути.
Отстранете тенджерата от котлона и освободете парата. Може да оставите да се охлади и да се освободи сама или да освободите парата, на позиция пара, но внимавайте да не се изгорите!.

Извадете месото от тенджерата и го поставете в намазана със зехтин тава.
Подредете отстрани целите небелени пресни картофи, лука, нарязан на 4 големи парчета, морковите, нарязани на едро.
*По желание може да настържете портокалова кора и да добавите смлян карамфил.
Посолете, поръсете черен и червен пипер, полейте с Марсала и завийте тавата с фолио. 
Поставете във фурна и печете до готовност.

Телешко Прованс


Тарт с кайсии и марципан

Тарт с кайсии и марципан

По идея от тук: www.zencancook.com
Взаимствах идеята за плънката, като за основа използвах бутер тесто. 

Продукти:

1 бутер тесто на "Била"
около 10 бр. кайсии
филирани бадеми

125 гр хубаво краве масло
60 гр марципан Др йоткер
2 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
щипка сол
3/4 ч.ч. заквасена сметана

Тарт с кайсии и марципан

Приготвяне:

Поставете маслото в тенджера и го гответе на средна степен, докато започне да ухае приятно и започне да се оцветява в златисто. Внимавайте да не го прегорите! Отстранете от котлона и го оставете да се охлади.

Поставете в кухненски робот марципана, захарта и яйцата и ги пасирайте до гладкост.
Добавете пресятото брашно и солта и пасирайте отново.
Добавете охладеното масло и заквасената сметана и отново пасирайте до гладкост.

Застелете тава с хартия за печене и отгоре разстелете бутер тестото, като оставяте борд от всички страни.
Надупчете дъното с вилица на няколко места.
Излейте сместа върху бутер тестото и отгоре подредете разрязаните на две кайсии. Може със отрязаната страна нагоре или надолу.
Поръсете с филирани бадеми и изпечете за 1/2 час в предварително загрята на 200 градуса фурна. Оставете да се охлади на стайна температура и поднесете.

Тарт с кайсии и марципан


Лимонада с лавандула и вишни

Лимонада с лавандула и вишни

Лимонада с лавандула и вишни

Съществуват много версии на такава лимонада. За да получа този красив цвят използвах сироп от вишни и синьо кюрасо. 

Направете сиропа на вкус, като разреждате със сода. Хубаво е да се получи светло розов цвят. Добавете малко синьо кюрасо, докато получите желаният цвят. За аромат поставете в каната няколко стръкчета лавандула. 
Лимонада с лавандула и вишни

Лимонада с лавандула и вишни

Лавандула

Снежи, още веднъж,  благодаря за приятелския жест и незабравимите емоции!
На теб и приятелите на блога ти пожелавам прекрасно лято, с аромат на сбъднати мечти,  усмихнато слънце и морски целувки!

Elti:
Как се чувствате, приятели? Аз преливам от приятни чувства! 

За My Candy Kitchen


27 коментара:

  1. Снежи, поздрав и за теб и за приятната ти гостенка Катето, донесохте ми много радост, спокойствие и ме потопихте в провансалската атмосфера толкова забавно и приятно! Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе и от мое име, и от името на Катето! Заслугата е изцяло нейна, много е добричка и сръчна! Хубав ден!

      Изтриване
  2. Ох, така потънах в Прованс....
    И да ви кажа, че никак не ми се мърда от тук :)
    Прекрасни сте момичета!
    Доставихте ми невероятно удоволствие и на душата
    и на ..небцето!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Дани! Като видях снимките и като ме удари една отпускарска вълна, ама часовникът ми каза да се стягам за работа :)(гадняр). Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  3. Направо се нося някъде из облаците... Толкова приятно ми беше. Всичко е чудесно и с удоволствие ще се почерпя с парче от сладкиша и чаша лимонада. Бъдете здрави, дами, наистина ми беше страшно приятна компанията ви!
    Кате, менюто ти наистина е впечатляващо. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Много ми е приятно и заповядай на сладкиш и лимонада :) Катето е страхотна! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Страхотно провансалско меню Кате, много красиво и вкусно! Всяко едно от предложенията непременно ще опитам особено след като се разходих из Прованс :)
    Сърдечни поздрави и на гостенката и на домакинята, прегръдки момичета :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иве, от името на Катето и от мое също! Много ми е приятно да те видя в блога ми и добре си ми дошла! Вчера прочетох за френската ти почивка и чакам твоя Прованс :) Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Снежи успя да ме изненадаш! Честно казано толкова съм развълнувана от гостоприемството ти, че едва събирам мислите си:). Цялата публикация е толкова красиво оформена, че отново ще похваля стила ти! Изобщо превърнала си това гостуване в истински празник, така както го почуствах и аз. Радвам се, че споделяш симпатиите! Прегръщам те, Снежи и ти благодаря за прекрасните емоции, които ми достави с гостуването ти и с гостоприемството ти! На всички вас, благодаря за милите коментари и прекрасни думи, с които винаги ме вдъхновявате! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, радвам се, че е така, но твоето гостуване ме закичи със страхотно настроение! Прекрасна нова седмица и на теб! Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Мисля, че какво и да кажа ще е излишно, но все пак само с дена дума- съвършенство. Поздравления и на двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Танче! Усмихнат днешен ден!

      Изтриване
  7. Снежи, честит празник - Еньовден - с пожелания най-вече за много здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дай Боже здраве за всички! Честит да е, Катенце!

      Изтриване
  8. Трудно ми е да кажа кое харесах повече - двечките събрани на едно място или менюто ! И тъй като всичко е прекрасно тук ви казвам - благодаря ви , момичета за красотата която показвате ,за слънчевия ви харектер и остроумните ви разкази !
    Прегръдки :* ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Ивче, че винаги се отбиваш и ме радваш с усмивката си и добрите думи! Прегръдки и от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Прекрасни предложения, момичета!
    Всяко едно носи своето очарование.
    Пожелавам ви нови и още по-интересни предизвикателства!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, The witch! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Благодаря на двете ви за удоволствието и
    както очаквах - очарована съм!
    Прекрасно гостуване, много тематично, лятно и поднесено с финес,
    изпълнението и атмосферата, всичко е страхотно!
    Беше ми изключително приятно,
    хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми стана приятно от коментара ти, Дианче! И въпреки, че заслугата е изцяло на Катето, ти благодаря от сърце, за добрите думи! Хубаво и красиво лято и на теб!

      Изтриване
  11. Превъзходно меню предлага гостенката ти, Снежи!
    Наслада за сетивата и удоволствие да ви чета двете :)
    За мен основното с телешко, моля :)
    Поздрави, слънчеви момичета и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепчо! Отдъхнах си като каза, че искаш телешкото. Десертът ми е на привършване и не давам от него :) Ти повлече крак в гостуването, за това всичко ще е вкусно занапред :) Поздрави и прегръдки! Усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Снежи и Кате,по всичко личи,че сте си много мили една на друга и е толкова задушевно тук и изпълнено с приятелски чувства!
    А за Катето вече бях казала,че нямам съмнение,че ще представи едно блестящо меню,даже признавам,надмина очакванията ми!
    Повече от богато и подбрано с вкус е цялото меню,има за всеки вкус,а десерта,вярвам,че ще се услади на всеки!
    Красиви кадри,чудесни презентации!
    Кате,за пореден път показа размах и стил,които ти владееш невероятно!
    Прегръдка за двете мили дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, мила! Наистина Катето е една фурия и виж какви вкусотии ми подреди на трапезата - истинско удоволствие! Хубаво настроение в днешния ден! Прегръдки от мен!

      Изтриване
  13. Много приятно ми беше във вашата компания, момичета, много вкусно, ароматно, цветно и уютно! Отлични рецепти, вълнуващи снимки и ... любимата ми лавандула! :) Е, как да си тръгна сега като Прованса ме плени, а вие така умело му помагате?! Страхотни сте и двете!
    Прегръщам ви и ви желая прекрасно лято с мирис на цветя и забавни преживявания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Ирме! Благодаря за хубавите думи и пожелания! Прекрасно лято и на теб, с много усмивки и чудесни емоции!

      Изтриване
  14. Толкова красива и вкусна публикация .... бих си хапнала от всичко :)
    Катето е фантастична !
    Телешкото ще направя първом, че ми е любима тази комбинация както и пълнените тиквички .... всичко е толкова апетитно :)
    Прегръдка и за двете :)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")