Да си призная трябваше да направя сватбената торта. При това дори обещах, но ме хвана шубето след като разбрах, че става въпрос за торта на три етажа (в последствие падна на 2). За да компенсирам неустойката веднага обещах декорацията, няколко рози, в оня трудно постижим цвят пепел от рози.
Захарни рози за сватбена торта |
И започнах...
Първо с клипчета от youtube, после с практическо приложение. Малко помощ от приятел. Един съвет дошъл навреме.
С огромни благодарности към Вики, която ми помогна с рецептата за гъм пейст и един леко завоалиран критичен поглед, който веднага приех за добър съвет :))
- 25 мл. студена вода
- 10 гр. желатин
- 500 гр. пудра захар
- 3 ч. л. тайлоза (или СМС)
- 1 с. л. глюкоза
- 3 ч. л. олио (или бяла растителна мазнина, като палмово масло например )
- 1 голям белтък
- Заливаме желатина с водата и изчакваме да набъбне.
- В купя пресяваме пудрата захар и тайлозата.
- Загряваме на водна баня желатина, докато се разтвори и към него добавяме глюкозата.
- Изсипваме желатина и глюкозата в купата с пудрата захар, добавяме белтъка и половината мазнина.
- Омесваме тесто, на етапи добавяме и останалата мазнината (намасляваме ръце и продължаваме да месим).
- Тестото трябва да е меко и пластично, на този етап може още да лепне.
- Оформяме на топка, намазваме с мазнина и увиваме в два слоя фолио за свежо съхранение.
- Оставяме тестото в хладилник за 12- 24 часа.
- След това откъсваме парче от него и месим, докато от топлината на ръката не омекне. Ако лепне коригираме с добавка на малко пудра захар.
- Напудряме повърхността, на която ще работим и започваме
Тази рецепта, преди време, ми беше изпратена от форумна приятелка, но така и не намерих компонента СМС. Рецептата, която ползвам за фондан също е от нея и съм много благодарна за помощта и насоките, които ми дадоха двете дами - Рали преди време и Вики сега.
Нямам нито една снимка от процеса. Изпробвах различни техники и получих различни рози.
Първата, която направих, си я харесвах много, но... след като направих последната, то първата отиде директно в резервите (е, бяха я сложили на тортата, въпреки, че не трябваше да е там) :) Всяка следваща ставаше по-хубава, ръката ми ставаше по-точна. Натискът върху листчетата накрая доби точната сила, за да станат по-близки и все по-близки до автентичните розови листа.
Моят първи опит:
И междинните:
Последната и най-красива отпътува по спешност, не завършена и не снимана.
Коя е излишна според вас? :)
Ето, пак да пусна цялата торта :)
Лично аз не бих подредила розите по този начин, но при толкова красиви живи цветя (разбирайте млади усмихнати хора) кой ти гледа цветята по тортата :)
Тук все пак е влязла в кадър последната и най-любима роза (малката, в цвят бледо лилав, в анфас) :)
А булката беше не просто красива, тя излъчваше оня чар, оная магия, която струи от очите на щастливите хора. Пожелавам винаги да е така влюбена в живота, в човека до себе си и с общи усилия да свият най-топлото и уютно гнезденце. Да отгледат най-красивите пиленца, да се радват на истинските и най-ценни неща в живота.
Цялото тържество беше опияняващо, чакайте да поясня, че говоря в преносен смисъл :). Толкова красиво, вълнуващо, всичко направено с финес, усет и премерен разкош.
Витоша беше огласяна от български песни, български хора се виха по стара традиция...
На сватба, като на сватба! Друснах и аз, пих и се веселих :)
Наздраве за младото семейство!
Цяла седмица се вълнувах от рози, голямо мазане и мачкане беше, колко снимки, техники и клипове изгледах. Те пък толкова се стичаха, така се разкапваха и самоунищожаваха, че максимално се изнервих. Твоите просто ми скриха шапката, който си го има таланта, си го има! Съвършени са, аз бих ги объркала с истинските. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Плами! Познато ми е това с клиповете, очите ми изтекоха :)) Пробвай тази рецепта, която преписах от Вики, много важен компонент е тайлозата. Сигурна съм, че с това тесто ще се справиш. Поздрави и хубав ден!
Изтриванееее, ама прекрасни рози си направила, Снежи! Не бих казала, че ти е пръв опит дори!
ОтговорИзтриванеДа са здрави и щастливи младите и животът им мине повече в рози, отколкото с бодли :)
Благодаря, Пепи! Дано, дано младите да цъфтят от щастие :)
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден, мила!
Снежиииии, все повече ме изумяваш, мила! Това е просто черешката на тортата вече. Ами идеални са, перфектни, нежни, красиви и омайни, всичко, което се изисква от една роза:). Само да питам, откъде тази тайлоза? Приятна вечер, прекраснице!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюшка! Сега проверих линка за тайлозата и видях, че се е бъгнал :) Оправих го (не знам до кога ще работи :)). Поръчах от cookibooki.bg. Вики ме посъветва коя точно тайлоза да купя :) Рецептата за тестото е страхотна, работи се леко и безпроблемно. Прегръдки и хубав ден, мила!
ИзтриванеАма каква е тази прелест Снежи? Боже ... приходи ми се на свадба!
ОтговорИзтриванеТи си била страхотен майстор сладкар! Направо ме изкефи! Аплодисменти!
Благодаря, Дани! Ама какъв ти майстор, щом се уплаших от една три етажна торта :))
ИзтриванеВсе пак благодаря :) Прегръдки и хубав ден!
От вълнение пропуснах да кажа ... Наздраве за младото семейство!
ОтговорИзтриванеНека е на здраве!
ИзтриванеБраво, Снежи!
ОтговорИзтриванеСправила си се чудесно и ти благодаря за оценката!
Вики
И аз ти благодаря, Вики! Без твоите насоки, помощта за продуктите и точните съвети едва ли щях да постигна това. А най-хубавото е, че ми достави огромно удоволствие, запали ме по тези захарни фигурки :) Тестото е страхотно!
ИзтриванеБраво! Няма излишни рози! Какво беше СМС, срещала съм в бг мама, но нямам спомен:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! СМС е карбокси метил целулоза, но как изглежда не знам. Ролята предполагам му е същата, като на тайлозата, прави тестото по-еластично и устойчиво. Аз работих с тайлоза. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеБраво, Снежи!
ОтговорИзтриванеАз имах поръчка от децата за сватбена торта на техни приятели. Мислих, мислих и не се реших...Имало е защо. Като гледам твойта торта си мисля, че не бих се справила така добре.
Едно е да си правил торти за домочадието, но това си е висш пилотаж!
Щастие и за теб, и за младоженците!
А, Весе и аз не посмях да се наема с цялата торта. Ако знаех, че последно ще изберат два етажа, сигурно, макар и страхливо, щях да приема предизвикателството. Но първоначално се говореше за триетажна торта и отказах. Само декорацията от рози е моя принос. Благодаря за пожеланията! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеБрилянтни рози, Снеже! Наистина са като истински. Поздравления за търпението, сръчността и красотата, която си създала! А на младоженците пожелавам да гледат винаги в една посока. Прегръдки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради! Постарах се с розите, много си обичам хората, за които ги правих.
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Здраве и дълъг живот с много любов и разбирателство за новото семейство!
ОтговорИзтриванеА розите - за тях нямам думи! Съвършенни! И първата, и втората, и всички....Браво, Снежи!
Прегръдка за теб и майсторските ти ръце:*!
Благодаря за пожеланията, Ивче! И от мен имаш прегръдка, с пожелание за усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, сигурна съм, че с тази красива и майсторски направена торта си поставила сладко начало в красивия живот на младите влюбени. Да са здрави и много щастливи! А ти си се справила прекрасно, повече от прекрасно даже!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Дано е така, Гери :) Сърдечно благодаря! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеКаква красота! Нямам думи... и розите, и тортата... и прекрасните кадри. Просто невероятно! А тези рози са дори по-красиви от истински! Адмирации :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Яна! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеПоздравления, Снежи -
ОтговорИзтриванездраве и много щастие за младоженците, много радост за твоята приятелка и ...
много, много комплименти за теб, красивите рози с майсторското им изпълнение в нежно оформление, разкош и цвят!
Прекрасна торта, булка, снимки...
Благодаря, Дианче и за пожеланията, и за милите думи! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнежи, моите поздравления. Много красива торта. Справила си се перфектно. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Сърдечни поздрави и прегръдки!
ИзтриванеСнежи,ти си родена да правиш рози-невероятни са и толкова натуралистични!А пък за цвета дума да няма-моят най-любим,толкова е нежен!Браво,тортата е страхотна,булката-великолепна,всичко е било отлично!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Поздрави и прегръдки!
Изтриване