вторник, 21 октомври 2014 г.

За хубавите сватбени трепети

Фонтан от спомени, вълнуващи трепети, доза притеснение, малко тъга, гордост и най-вече красота, много красота. Такива неща ме спохождаха преди сватбата на дъщеричката на моята най-добра приятелка. Ние израснахме заедно, децата ни пораснаха заедно и дойде моментът, в който трябва да ги пуснем от ръка.

Да си призная трябваше да направя сватбената торта. При това дори обещах, но ме хвана шубето след като разбрах, че става въпрос за торта на три етажа (в последствие падна на 2). За да компенсирам неустойката веднага обещах декорацията, няколко рози, в оня трудно постижим цвят пепел от рози.

Захарни рози за сватбена торта

И започнах...
Първо с клипчета от youtube, после с практическо приложение. Малко помощ от приятел. Един съвет дошъл навреме.
С огромни благодарности към Вики, която ми помогна с рецептата за гъм пейст и един леко завоалиран критичен поглед, който веднага приех за добър съвет :))



Гъм пейст или захарно тесто за фигурки и цветя
Източник:Viki's blog
  • 25 мл. студена вода
  • 10 гр. желатин
  • 500 гр. пудра захар
  • 3 ч. л. тайлоза (или СМС)
  • 1 с. л. глюкоза
  • 3 ч. л. олио (или бяла растителна мазнина, като палмово масло например )
  • 1 голям белтък
Приготвяне:
  • Заливаме желатина с водата и изчакваме да набъбне.
  • В купя пресяваме пудрата захар и тайлозата.
  • Загряваме на водна баня желатина, докато се разтвори и към него добавяме глюкозата.
  • Изсипваме желатина и глюкозата в купата с пудрата захар, добавяме белтъка и половината мазнина.
  • Омесваме тесто, на етапи добавяме и останалата мазнината (намасляваме ръце и продължаваме да месим).
  • Тестото трябва да е меко и пластично, на този етап може още да лепне.
  • Оформяме на топка, намазваме с мазнина и увиваме в два слоя фолио за свежо съхранение. 
  • Оставяме тестото в хладилник за 12- 24 часа.
  • След това откъсваме парче от него и месим, докато от топлината на ръката не омекне. Ако лепне коригираме с добавка на малко пудра захар.
  • Напудряме повърхността, на която ще работим и започваме


    Тази рецепта, преди време, ми беше изпратена от форумна приятелка, но така и не намерих компонента СМС. Рецептата, която ползвам за фондан също е от нея и съм много благодарна за помощта и насоките, които ми дадоха двете дами - Рали преди време и Вики сега.

    Нямам нито една снимка от процеса. Изпробвах различни техники и получих различни рози.
    Първата, която направих, си я харесвах много, но... след като направих последната, то първата отиде директно в резервите (е, бяха я сложили на тортата, въпреки, че не трябваше да е там) :) Всяка следваща ставаше по-хубава, ръката ми ставаше по-точна. Натискът върху листчетата накрая доби точната сила, за да станат по-близки и все по-близки до автентичните розови листа.

    Моят първи опит:


    И междинните:




    Последната и най-красива отпътува по спешност, не завършена и не снимана.
    Коя е излишна според вас? :)



    Ето, пак да пусна цялата торта :)



    Лично аз не бих подредила розите по този начин, но при толкова красиви живи цветя (разбирайте млади усмихнати хора) кой ти гледа цветята по тортата :)
    Тук все пак е влязла в кадър последната и най-любима роза (малката, в цвят бледо лилав, в анфас) :)


    А булката беше не просто красива, тя излъчваше оня чар, оная магия, която струи от очите на щастливите хора. Пожелавам винаги да е така влюбена в живота, в човека до себе си и с общи усилия да свият най-топлото и уютно гнезденце. Да отгледат най-красивите пиленца, да се радват на истинските и най-ценни неща в живота.


    Цялото тържество беше опияняващо, чакайте да поясня, че говоря в преносен смисъл :). Толкова красиво, вълнуващо, всичко направено с финес, усет и премерен разкош.



    Витоша беше огласяна от български песни, български хора се виха по стара традиция...
    На сватба, като на сватба! Друснах и аз, пих и се веселих :)
    Наздраве за младото семейство!





    30 коментара:

    1. Цяла седмица се вълнувах от рози, голямо мазане и мачкане беше, колко снимки, техники и клипове изгледах. Те пък толкова се стичаха, така се разкапваха и самоунищожаваха, че максимално се изнервих. Твоите просто ми скриха шапката, който си го има таланта, си го има! Съвършени са, аз бих ги объркала с истинските. Поздравления!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Плами! Познато ми е това с клиповете, очите ми изтекоха :)) Пробвай тази рецепта, която преписах от Вики, много важен компонент е тайлозата. Сигурна съм, че с това тесто ще се справиш. Поздрави и хубав ден!

        Изтриване
    2. еее, ама прекрасни рози си направила, Снежи! Не бих казала, че ти е пръв опит дори!
      Да са здрави и щастливи младите и животът им мине повече в рози, отколкото с бодли :)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Пепи! Дано, дано младите да цъфтят от щастие :)
        Прегръдки и хубав ден, мила!

        Изтриване
    3. Снежиииии, все повече ме изумяваш, мила! Това е просто черешката на тортата вече. Ами идеални са, перфектни, нежни, красиви и омайни, всичко, което се изисква от една роза:). Само да питам, откъде тази тайлоза? Приятна вечер, прекраснице!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Катюшка! Сега проверих линка за тайлозата и видях, че се е бъгнал :) Оправих го (не знам до кога ще работи :)). Поръчах от cookibooki.bg. Вики ме посъветва коя точно тайлоза да купя :) Рецептата за тестото е страхотна, работи се леко и безпроблемно. Прегръдки и хубав ден, мила!

        Изтриване
    4. Ама каква е тази прелест Снежи? Боже ... приходи ми се на свадба!
      Ти си била страхотен майстор сладкар! Направо ме изкефи! Аплодисменти!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Дани! Ама какъв ти майстор, щом се уплаших от една три етажна торта :))
        Все пак благодаря :) Прегръдки и хубав ден!

        Изтриване
    5. От вълнение пропуснах да кажа ... Наздраве за младото семейство!

      ОтговорИзтриване
    6. Браво, Снежи!
      Справила си се чудесно и ти благодаря за оценката!
      Вики

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. И аз ти благодаря, Вики! Без твоите насоки, помощта за продуктите и точните съвети едва ли щях да постигна това. А най-хубавото е, че ми достави огромно удоволствие, запали ме по тези захарни фигурки :) Тестото е страхотно!

        Изтриване
    7. Браво! Няма излишни рози! Какво беше СМС, срещала съм в бг мама, но нямам спомен:)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Траянче! СМС е карбокси метил целулоза, но как изглежда не знам. Ролята предполагам му е същата, като на тайлозата, прави тестото по-еластично и устойчиво. Аз работих с тайлоза. Поздрави и хубав ден!

        Изтриване
    8. Браво, Снежи!
      Аз имах поръчка от децата за сватбена торта на техни приятели. Мислих, мислих и не се реших...Имало е защо. Като гледам твойта торта си мисля, че не бих се справила така добре.
      Едно е да си правил торти за домочадието, но това си е висш пилотаж!
      Щастие и за теб, и за младоженците!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. А, Весе и аз не посмях да се наема с цялата торта. Ако знаех, че последно ще изберат два етажа, сигурно, макар и страхливо, щях да приема предизвикателството. Но първоначално се говореше за триетажна торта и отказах. Само декорацията от рози е моя принос. Благодаря за пожеланията! Хубав и усмихнат ден!

        Изтриване
    9. Брилянтни рози, Снеже! Наистина са като истински. Поздравления за търпението, сръчността и красотата, която си създала! А на младоженците пожелавам да гледат винаги в една посока. Прегръдки :)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Ради! Постарах се с розите, много си обичам хората, за които ги правих.
        Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

        Изтриване
    10. Здраве и дълъг живот с много любов и разбирателство за новото семейство!
      А розите - за тях нямам думи! Съвършенни! И първата, и втората, и всички....Браво, Снежи!
      Прегръдка за теб и майсторските ти ръце:*!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря за пожеланията, Ивче! И от мен имаш прегръдка, с пожелание за усмихнат ден!

        Изтриване
    11. Снежи, сигурна съм, че с тази красива и майсторски направена торта си поставила сладко начало в красивия живот на младите влюбени. Да са здрави и много щастливи! А ти си се справила прекрасно, повече от прекрасно даже!
      Поздрави сърдечни!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Дано е така, Гери :) Сърдечно благодаря! Поздрави и хубав ден!

        Изтриване
    12. Каква красота! Нямам думи... и розите, и тортата... и прекрасните кадри. Просто невероятно! А тези рози са дори по-красиви от истински! Адмирации :)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Сърдечно благодаря, Яна! Поздрави и хубав ден!

        Изтриване
    13. Поздравления, Снежи -
      здраве и много щастие за младоженците, много радост за твоята приятелка и ...
      много, много комплименти за теб, красивите рози с майсторското им изпълнение в нежно оформление, разкош и цвят!
      Прекрасна торта, булка, снимки...

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Дианче и за пожеланията, и за милите думи! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

        Изтриване
    14. Снежи, моите поздравления. Много красива торта. Справила си се перфектно. Прегръдки!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Танче! Сърдечни поздрави и прегръдки!

        Изтриване
    15. Снежи,ти си родена да правиш рози-невероятни са и толкова натуралистични!А пък за цвета дума да няма-моят най-любим,толкова е нежен!Браво,тортата е страхотна,булката-великолепна,всичко е било отлично!

      ОтговорИзтриване

    loading...

    Абонирайте се за публикации

    Въведете вашия e-mail:

    Предоставено отFeedBurner

    Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")