събота, 11 януари 2014 г.

Златиборска пита


Може да се казва Златиборска пита, но в крайна сметка резултатът е толкова близък до баница, че всеки, който я е опитал ме пита "как приготвяш тази баница", а не "какво е това".

Златиборска пита

Има разлика в технологията и тя допринася за един наистина очарователен вкус. Когато попаднах на рецептата за първи път, самото име ме потопи в спомените за едно етно-ресторантче в Нови сад, Сърбия, с името "Златиборско прозорче". Там така и не разбрах дали предлагат баница, но още помня печените картофи с каймак, домашните им неповторими сокове (биореволюция) и най-хубавата медена ракия (Медовача), както и "Ово е медицина" (за ракията ;)). Ама наистина си е еликсир (без да преувеличавам)!

В Златиборско прозорче, Нови сад

Златиборско прозорче, Нови сад

И така, само едното общо в името, а именно "златибор", направи така, че погледнах по-съсредоточено рецептата. Първо на блога Mamina jela, а след това многократно се възползвах наготово от превода в блога на Дани (Музика за свободното време).

Златиборска пита

Продукти:

400-500 г кори за баница

За плънката:
2 жълтъка
400 г сирене
100 г заквасена сметана

За намазване на корите:
2 белтъка
200 мл олио
370-400 г кисело мляко (или 100 г заквасена сметана и 300 г кисело мляко)
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер




Приготвяне:

Пригответе сместа за намазване:

  • Разбийте белтъците и олиото.
  • Добавете киселото мляко. Разбъркайте.
  • Изсипете брашното, бакпулвера и разбъркайте.


Пригответе плънката:

  • Намачкайте сиренето с вилица и го смесете с жълтъците и сметаната. Разбъркайте.

Приготвяне на баницата:

  • Вземете една кора, сложете отгоре 6 - 8 с.л. от сместа за намазване и разнесете равномерно. 
  • Отгоре сложете втора кора. Намажете и нея. 
  • Поставете трета кора. Върху нея сложете част от плънката (около 1/6). 
  • Навийте на руло и поставете в тава, застлана с хартия за печене (вие избирате дали да е вита или права баница, т.е. златиборска пита).
  • Направете това с всички останали кори. 
  • Напръскайте корите отгоре с малко олио.
  • Изпечете питата в предварително нагрята на 180 градуса (С) фурна.


(Може да направите рулата от 2, 3, 4 или 5 кори (между всички пластове кори слагате от сместа за намазване, а на последната само плънка). Най-добре ми се е получавало с 3 и за това препоръчвам тази бройка. Може предварително да си комплектовате корите, за да знаете колко рула ще имате накрая и така по-лесно ще прецените на колко да разделите плънката.)

Вита баница по рецепта за Златиборска пита


Златиборска пита или баница с късмети
Както казва Дани "опитайте и няма да съжалявате"! А аз ще добавя и питата, и менюто на Златиборско прозорче, ако имате път до Нови сад.
Да ви е сладко!

44 коментара:

  1. Снежи, и аз съм влюбена в тази баница :)
    И при мен с по-малко кори ми е по-хубава!
    "Завиждам" ти за заведението в Нови Сад!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То как да не се влюби човек, като е толкова хубава :) Пробвай, Дани и със сметана в сместа за намазване, ако не си го направила вече.
      За заведението и аз вече тъгувам :) Отдавна не съм пътувала в тази посока, а така ми се иска. Поздрави и успешен ден!

      Изтриване
  2. Снежи, чудесно е! :) Много вкусно предложение, с удоволствие бих му се насладила. Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Насладата е гарантирана, Гери! Когато ти се прияде баничка, се сети за тази рецепта и опитай. Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  3. И аз вече съм влюбена:) Изглежда вълшебно, наистина прилича малко на баница, но не съвсем. Определено и заведението ме впечатли и менюто и презентацията ти! Прегръдки, мила и весел празник!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Който я е опитал се е влюбил, Кате :) Дори ме питат дали е с домашно точени кори, а все с купени готови съм я правила. Заведението е запомнящо се и ме е налегнала носталгия по него... Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Снежи, пак си сътворила вкусотия. Грабвам си едно парче, а на теб прекрасен ден ти желая и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Танче :) Благодаря и хубав ден на теб!

      Изтриване
  5. Ох, Снежи, баница или пита, няма да остане! И не е останало, нали? :) Аз пък ще се възползвам от твоето описание и ще очаровам всички в къщи! И снимките ти са много апетитни :)
    Хубава вечер! Поздрави! И хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не, никога не остава, Албенче :) Сигурна съм, че ще я направиш очарователна и ще се радваш на овации. Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Снежиии ... егати вкусните снимки :) и да не е гладен човек ще му се дояде :)
    Записвам си рецептата и обезателно ще я пробвам :)

    Честит рожден ден миличка и тук! Да си жива и здрава заедно с тези които са ти най-близко до сърцето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И на теб всичко най-добро! Ако беше по-близичко щях да те почерпя с тази пита :) Но сега ще чакам да споделиш твои снимки и мнение. Поздрави и прегръдки, мила!

      Изтриване
  7. This looks so good.Usually Zlatiborska pie ( pita ) is made with kajmak ( milk fat ) and I love that pie but in Canada there is no kajmak.Enjoy it.I love your Bulgarian dishes.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, Zori! In Bulgaria there aren`t Kajmak too, but we are close to Serbia and some thimes we can bye from there :) Have a nice day!

      Изтриване
  8. Изглежда уникално вкусно тази пита! Не мога да повярвам, че е с купени кори! Изглеждат като домашно точени! Няколко пъти наминавам и опитвам да оставя коментар, но нещо ме отвява и не ти пиша нищо. Затова пък колкото пъти дойдох, толкова пъти диво ми се дояде от тази не-баница! Ще направя, за да мирясам! :) Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Танче, с купени кори е, но почти винаги ме питат дали съм точила корите сама :) Откакто открих рецептата, започнах само такива баници да правя. Опитай. Прегръдка и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Снеже, толкова апетитно си я и описала, и поднесла!
    Отнасям едно парченце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И повече парченца отнасяй :) Да ти е сладко. Прегръдка и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  10. Хвала много на испробавању, фотографије су Вам прелепе!! Велики поздрав, Алики.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хвала за лепе рецепт, Алики! Волим ja! Велики поздрав од мене!

      Изтриване
  11. Снежи, тази рецепта силно ме заинтригува. Няма начин да не се хареса в кулата. Задължително си записвам рецептата за проба.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви стане една от любимите рецепти в кулата :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  12. Фантазия, Снежи, и както се казва "очите ми останаха" -
    чудесна рецепта, неустоима визия и впечатляващо представяне!
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, благодаря ти! И вкусът е запомнящ се - на пръв поглед е баница, но... опитай.
      Сърдечни поздрави и от мен! Прекрасен ден!

      Изтриване
  13. Супер пито-баница и аз ще си я направя така :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко :) Поздрави и от мен! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  14. Ще се прави няма как :)
    Искам само да попитам с какви кори я правите?
    Аз имам в момента Одрински,но те са малко по плътни
    и сигурно трябва да сложа по е,а може би 2?
    Хубав ден!
    Да Ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най- често я правя с корите "Сърбиянка" (http://promocii.bg/files/cb98934caf431997e1a6c759eb309fc1.png).
      Хубава става и с кори "Фамилия", но с Одрински не съм я правила. Щом са по-дебели, може би 2 - 3 кори, не повече. Ако има във вашите магазини Сърбиянка, с тях ви съветвам да опитате. Поздрави, хубав ден и ще чакам отзиви и снимки :)

      Изтриване
  15. Снежи, разходката при теб ми действа огладняващо :D
    Прекрасно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ти знаеш, Ил как да се справиш с огладняването :)) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  16. страхотна е рецептата! благодаря за споделянето и

    ОтговорИзтриване
  17. Вчера успях да я приготвя и я изпробвахме с няколко приятели! Невероятна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марго, много се радвам и пожелавам още много пити да хапнете с приятелите! Благодаря за споделеното мнение и да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Благодаря за прекрасната рецепта, стана страхотна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тедиии, толкова се радвам! Това е една наистина страхотна рецепта, която исках да популяризирам и колкото повече коментари виждам, толкова по-доволна се чувствам :) Благодаря ти за доверието и споделеното мнение! Да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Много вкусна изглежда. Днес ще я правя! Моля те, Снежи, кажи отгоре освен мазнина, мажеш ли с още нещо? Извинявай, ако въпроса ми ти звучи смешен, но аз винаги съм правила баниците с готови кори със заливка

      Изтриване
    3. Вили, не я мажа с нищо друго отгоре, само напръсквам с малко олио. При тази баница, ако са по-тънки корите, може да не се маже дори с олио. Но аз слагам и сега видях, че точно тази стъпка съм пропуснала да опиша. Благодаря за подсещането :) и да ви е вкусна баничката! Пиши ми как се е получила, а ако има и снимка ще я сложа на ФБ страничката. Да ви е сладко!

      Изтриване
    4. Ооо, много бърз отговор. Благодаря,Снежи! Дойдох в кухнята да я правя и изведнъж гледам,че вече си ми отговорила. Тъкмо навреме. После ще пиша какво е станало.
      Да си жива и здрава в това болно време!

      Изтриване
    5. Благодаря, Вили! Усещам аромат на печена баничка, да не забравиш почерпката :))

      Изтриване
  19. Наистина прекрасна за едно прекрасно ястие . Благодаря много .
    Това се получи при мен https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203887453370765&set=pcb.10203887457130859&type=1&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделеното мнение и снимка, Михаил! Предполагам, че няма да имаш нищо против да сложа снимката в албума на читателите :) Поздрави!

      Изтриване
  20. Аз искам да попитам с какво мога да заместя сметаната, че в момента нямам, а като гледам снимките и коментарите няма да имам време да стигна до магазина :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би сте намерили решение :) Аз бих заместила сметаната с гъсто кисело мляко, поне 4,5 % масленост или пък цедено. Но не е проблем да се сложи и обикновено кисело мляко. Сметаната придава по-кадифен и плътен вкус.

      Изтриване
    2. заместих с кисело мляко 3,6% имах, стана страхотна, за съжаление не остана да снимам :) благодаря за рецептата

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")