На пръв поглед странна комбинация. Всъщност - класика от ягоди и сметана, "изсвирена" в друга тоналност. Допълнителната нотка с блат от солети ме провокира да направя тази рецепта и консерваторът в мен да даде път на мини либерално усещане. "Мини", защото в крайния резултат преобладаваше вкуса на ягодите и сметаната, но новаторската нотка, макар и "мини", извика усещането за мажорен акорд. С една дума - уникален. С две думи - разкошно уникален.
Оригиналната рецепта е с малини, като при мен "цъфна" с ягоди и други побългарени продукти.
Продукти:
150 г солети (умишлено избрах такива с малки кристалчета сол)
100 г масло
400 г заквасена сметана
250 г крема сирене
130 г захар (за сметановия крем)
2 ванилии
500 г ягоди
1 пак. готов кисЕл за 500мл течност (или за домашно желе - 100г ягоди, 500мл вода, 15 г желатин)
6 с.л. захар (за желето) (или са се променили рецепторите ми за сладко, или захарта не е с нужната сладост, но толкова сложих към готовия кисЕл. Вие преценете и подсладете според вкуса си)
Начин на приготвяне:
- Начукайте солетите с дървено чукче, но така, че да останат и цели пръчици.
- Загрейте маслото до разтопяване и сложете солетите. Разбъркайте.
- Разстелете солетите на дъното на тава (20 х 30см)
- Загрейте фурната на 180 - 200 С
- Изпечете блата от солети за около 10 минути (или докато се разнесе аромат на масло и солетите леко покафенеят)
- Разбийте крема сиренето, захарта и сметаната до гладък крем (правя го в купата на робота, с приставка нож).
- Добавете ванилиите и завъртете още няколко оборота.
- Нанесете сметановия крем върху изстиналите солети.
- Отгоре сложете нарязаните ягоди.
- И приберете в хладилник, докато приготвите желето.
За желето:
Купих пакетче кисЕл с вкус на цариградско грозде (от Lidl) и следвах указанието на опаковката.
Но ако решите сами да си приготвите сложете около 100г ягоди, 6 с.л. захар (или на вкус) и 400мл вода на котлона да кипне.
Накиснете желатина в 100мл студена вода.
Щом водата с ягодите кипне, варете 2 - 3 минути, отстранете от котлона и оставете да се охлади на стайна температура (или сложете в купа със студена вода). Сместа трябва да остане гореща, с температура около 60 градуса по С.
Извадете сварените ягоди (или ги пасирайте в сиропа).
Добавете набъбналия желатин и бъркайте до неговото пълно разтваряне.
Оставете да изстине напълно. След това много внимателно го сипете върху ягодите в тавата (най-добре с голяма лъжица или черпак).
Приберете в хладилник и изчакайте поне 12 часа. Колкото повече отлежава, толкова по-хубав става.
Да ви е сладко!
Ако усещате колебание по отношение на комбинацията ягоди, сметана и солети, може да погледнете другите ягодови рецепти в блога:
1. Ягодово изкушение
2. Дамски каприз с пресни ягоди
3. Японски чийзкейк с ягоди
4. Сиропирана ягодова пита
За себе си знам, че със сигурност ще го направя и с малини :)
Снежи, чудесно предложение !
ОтговорИзтриванеС удоволствие ще го опитам :)
Прегръдка и хубава вечер!
Дани, знам, че обичаш новостите и се надявам да ти хареса.
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки и от мен, с пожелание за чудесен ден!
Нямам никакви съмнения, Снежи,
ОтговорИзтриванеизглежда красив и много свеж, ароматен и звучи балансиран на вкус.
С удоволствие разгледах и другите ти ягодови изкушения -
прекрасни сезонни предложения.
Сърдечни поздрави и усмихната майска вечер, Диана
Дианче, благодаря ти! Съчетанието сладко и солено много ме привлича, а тук балансът между двете е чудесен (ти си го доловила), допълнен от леко киселата нотка на ягодите. Прегръдки от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеОпределено е интересна комбинацията. Но щом има солен карамел, защо да няма блат със солети? Изглежда много вкусно на снимките, не се съмнявам, че е така.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Така е, Гери :) Слагам сол и люта чушка в шоколадовите кексчета, та блатът от солети не ме изплаши, напротив - засили желанието ми да опитам :) Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеСнежи прекрасно предложение.Изненада ме приятно със солетите.С удоволствие бих опитала сладкиша с прекрасно съчетание на плодове,кремче а и идеята с кисела е чудесна.Поздрави Снежи!
ОтговорИзтриванеТанче, при мен сладкишът предизвика любов от пръв поглед и последва затвърдяване с първа хапка :) Дано и на теб ти хареса. Благодаря ти и ти пожелавам усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, провокираш с този вкус!
ОтговорИзтриванеОбичам сладко и солено и дори в мини вариант ще го пробвам как е, че наистина ме заинтригува, а изглежда много добре.
Поздрави и лека нощ на теб :)
О, Пепи, щом съм привлякла вниманието ти към сладкиш (без мръвка :)) значи добре съм се справила ;) Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеOdlična ideja, baš mi se sviđa. :)
ОтговорИзтриванеHvala! Drago mi je, GagaGrne. Lep dan!
ИзтриванеЕ, с тези солети ме разби! Страхотно изглежда сладкиша, ароматен, вкусен и много красив! Позрави, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! И ти ме разби - по японски ме разби :)) Току що бях в твоя блог. Поздрави и хубав ден, мила!
ИзтриванеМного свежо и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Доста свежо е наистина и лекичко на вкус. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеОпределено ме изненада тази комбинация, но пък защо не :) Подозирам, че ще се окаже интересно на вкус и бих пробвала! А как обичам ягодииии! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби и мен ме изненада, но точно така реагирах "защо пък не". Оказа се много сполучливо. Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеТолкова ми допадат подобни комбинации - необичайни на пръв поглед, но винаги прекрасни, а снимките са толкова предизвикващи, ароматни!Поздравления, страхотна идея, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! И аз пробвам смело щом се отнася до сладкиши - има ли захар знам, че няма да остане. Най-много да се задържи два дена, при положение, че времето на живот на сладкишите у нас е няколко часа :)
ИзтриванеПоздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Интересна комбинация, цяло предизвикателство! Но аз обичам такива солено-сладки предизвикателства, така че ще пробвам!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Щом обичаш такива комбинации ще ти хареса и този сладкиш, Инче. Има интересен свеж и нежен вкус. Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеАбе не съм много убедена, че това е моята комбинация, но предвид безкрайното ми любопитство, ще взема да се прежаля и да пробвам. Поне снимките са много обещаващи!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Елти!
Е, че то и аз от любопитство го направих. После разбрах, че съм не само любопитна, а и лакома :) Не смея да те навивам, Мъхче :) Все пак дано ви хареса, ако се решиш да го опиташ. Благодаря ти и прекрасен ден на теб!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНа мен не ми се вижда странна комбинация, бъркала съм солети с шоколад и маршмелоуз. Ще опитам и с ягодки.Много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеНа мен ми беше странно до първата хапка, Бети :) Не съм бъркала такива неща като теб и за първи път ползвам солети в сладкиш, но знам, че ще има продължение :) Благодаря ти и слънчев ден!
ИзтриванеМного свежа идея!!! :) Толкова обичам солети, че ми е жал да ги вложа в нещо, освен да ги хапна така (имам малък запас). Но когато се върна в България и количеството им е неограничено, ще си спомня за тази фантазия и ще спретна едно такова сладкишче! :)Поздрави от мен :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Таничка и ти благодаря! Поздрави от мен и България! Хубав ден!
ИзтриванеС удоволствие прочетох ''изсвирената'' в друга тоналност публикация и се усмихвах на ягодово - музикалните ти сравнения ,Снежи :) ! Бих изхрупала геройски най-голямото парче:) ....сладкиша изглежда много апетитно и свежо !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ,мила с пожелание за хубав уикенд !
Ивче, благодаря ти! Ягодова мелодия звучи почти всеки ден в кухнята ми :) Отразява се добре на настроението :) Запазвам най-голямото парче и ти пожелавам усмихнат ден!
ИзтриванеСнимките буквано спират дъха,Снежи!А блата с тези солети ми е труден за възприемане,но ти имам доверие,че е вкусно,защото точно така ми изглежда,и то адски вкусно!
ОтговорИзтриване