Продукти за тестото:
300 мл вода
300 г бяло брашно
(мерете в милилитри и грамове, НЕ чаша вода и чаша брашно)
Продукти за плънката:
Вариант 1 - яйце, сирене, нарязана левурда
Вариант 2 - сирене
Вариант 3 - кашкавал
Приготвяне на тестото:
- Поставяме брашното в купа.
- Слагаме водата да кипне. Сваляме от котлона и веднага я изсипваме върху брашното.
- Бъркаме енергично до получаване на тестена топка.
- Завиваме с влажна кърпа и изчакваме 30-ина минути.
- След това разделяме на 6-7 части и разточваме на тънки питки, върху плот с повечко брашно, защото лесно лепне.
- Слагаме малко от избраната плънка, прегъваме на две, изрязваме по края на дъгата (по желание - за по-естетично) и слагаме в тиган с нагорещено олио (не трябва да плуват). Не се налага да се прищипват и краищата.
- Когато се зачервят от едната страна ги обръщаме.
Готовите лепешки (на ум все ги произнасям "лепьошки") изваждаме върху салфетка или друга абсорбираща хартия.
Ако избягвате пържено, може да ги изпечете на тиган без мазнина (не съм пробвала, но тук видях, че става).
Виждате ли какви мехурчета имат? Ако не внимаате с топата пънка иискувате да имате съшите (защо мислите фъфля :)))
Дозата е малка, но за проба е достатъчна. Ако ви харесат ще знаете за друг път как да увеличавате - двойно, тройно...
Сетих се да я чупна на две, за да видите и малко левурда. Не ми работи приложението за прикачване на аромат, така че това е от мен.
Според аптека Оптима:
"Левурдата е забранена за консумация от хора, които страдат от заболявания като изострен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, холецистит, хепатит и панкреатит. Бременните жени трябва да консумират билката в много малки количества, защото тя може да бъде опасна за тях".Ако имате притеснения относно хапването на левурда минете на плънка от вариант 2 или 3.
И да ви е вкусно!
Жестока рецепта, Снежи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори :)
ИзтриванеАма не е честно!
ОтговорИзтриванеТолкова похапнах и ти ме изкушаваш с тези вкусотии!
Така е като си се "обзавела" с левурда :)
Прегръдка и хубава неделя!
Сега слагам почти във всичко, Дани, докато има. Остава и в десерт да опитам :))) и мъжът ми съвсем ще се разсърди. Без това ме пита какво харесвам на тези листа от лалета :)Аз пък се чудя как може да не харесва левурда. Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеСнежи, събуди ми апетита по късните часове. Страхотна рецепта! :)
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Благодаря, Дани! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеОбичам го този див чесън! Все си измислям, подходящо или не, къде сложа поне малко ... Ето още един вариант, за който съм ни благодарна, Снежи!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и хубав неделен ден!
И аз така, Албенче, слагам от чесъна в почти всяко ястие. Дано лепешките ти харесат, ако решиш да опиташ.
ИзтриванеПоздрави и хубав да е и твоят неделен ден!
Снежи, звучи чудесно и лесно - само вода и брашно, супер.А и мога да сложа спанак в плънката например, благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мари! С плънката може да се играе :) Със спанак мисля, че пак ще са много вкусни. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, и без приложението за аромат ми потекоха лигите, сега и аз ще взема да фъфля. Страхотни са и както казваш бързи и лесни. Записвам си. Благодаря и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче и дано ви харесат. Останах приятно изненадана от вкуса, предвид, че тестото е само от вода и брашно. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеЕха, колко лесна и ефектна рецепта, и както обичаме всички левурда, ще я приготвя май скоро! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежи!
Целувки и хубава неделна вечер, мила!
Благодаря, Ирма! Прегръдки и хубав ден!
ИзтриванеГоляма вкусотия!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Снежи!
Благодаря, Бети! Хубав ден на теб и успешна седмица!
ИзтриванеСтрахотни са тия лепешки!
ОтговорИзтриванеМай свърших левурдата за тази година :) но ще мина през Лидъла, дано случа пак.
Интересна информация и относно ползването му, Снежи, не бях срещала на кого е противопоказно да употребява, благодаря ти.
Поздрави сърдечни и хубава нова седмица на теб!
Благодаря, Пепи! И при мен левурдата е на свършване :)
ИзтриванеНа информацията попаднах случайно и реших, че трябва да я споделя. Аз също не знаех за противопоказанията.
Прегръдки и хубав ден!
Ай,ай какви лепешки, Снежи! Чудни и вкусни, ароматни и изкусителни. Аз се чудя как дори и снимки си успяла да направиш, толкова вкусни ми се струват! Хубава вечер и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Доредих се до снимки, моите проявяват вече разбиране :)
ИзтриванеПрегръдки, хубав ден и успешна седмица!
Снежи, и вкусотиите и снимките са си чудесни. Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
И аз благодаря, Гери! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеAmazing pics! Just yummy:)
ОтговорИзтриванеWin a pair of sunglasses:
http://theprintedsea.blogspot.de/2013/05/firmoo-giveaway.html
Thank you, Ira!
ИзтриванеСнеже, чудесна рецепта си споделила! И удачно си оползотворила от левурдата!
ОтговорИзтриванеХаресва ми това, че могат да се пекат!
Прегръдки и успешна нова седмица!
Инче, благодаря ти! Печени не съм ги опитвала още, но споделяйки варианта се сетих точно за теб :)
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!