Бързи руски лепешки със сирене и див чесън

В оригиналната рецепта няма див чесън (левурда, мечи лук), но след като си "набрах" от Lidl се почувствах точно като мече след зимен сън - гладно, та гладно (в случая за мечи лук, иначе не се оставям гладно) :)). И взех, че случайно попаднах на тази рецепта - Лепешки с сыром" Проще простого". Е, на момента ги видях лепешките с левурда. Вижте ги и вие - рецептата е елементарна, бърза и много вкусна. (Нямаше как да не ги споделя, въпреки, че снимките и те минаха по бързата процедура).


Продукти за тестото:
300 мл вода
300 г бяло брашно
(мерете в милилитри и грамове, НЕ чаша вода и чаша брашно)

Продукти за плънката:
Вариант 1 - яйце, сирене, нарязана левурда
Вариант 2 - сирене
Вариант 3 - кашкавал

Приготвяне на тестото:

  • Поставяме брашното в купа.
  • Слагаме водата да кипне. Сваляме от котлона и веднага я изсипваме върху брашното. 
  • Бъркаме енергично до получаване на тестена топка. 
  • Завиваме с влажна кърпа и изчакваме 30-ина минути.




  • След това разделяме на 6-7 части и разточваме на тънки питки, върху плот с повечко брашно, защото лесно лепне.
  • Слагаме малко от избраната плънка, прегъваме на две, изрязваме по края на дъгата (по желание - за по-естетично) и слагаме в тиган с нагорещено олио (не трябва да плуват). Не се налага да се прищипват и краищата.
  • Когато се зачервят от едната страна ги обръщаме. 

Готовите лепешки (на ум все ги произнасям "лепьошки") изваждаме върху салфетка или друга абсорбираща хартия.
Ако избягвате пържено, може да ги изпечете на тиган без мазнина (не съм пробвала, но тук видях, че става).


Виждате ли какви мехурчета имат? Ако не внимаате с топата пънка иискувате да имате съшите (защо мислите фъфля :)))

Дозата е малка, но за проба е достатъчна. Ако ви харесат ще знаете за друг път как да увеличавате - двойно, тройно...


Сетих се да я чупна на две, за да видите и малко левурда. Не ми работи приложението за прикачване на аромат, така че това е от мен.

Според аптека Оптима
"Левурдата е забранена за консумация от хора, които страдат от заболявания като изострен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, холецистит, хепатит и панкреатит. Бременните жени трябва да консумират билката в много малки количества, защото тя може да бъде опасна за тях".
Ако имате притеснения относно хапването на левурда минете на плънка от вариант 2 или 3.
И да ви е вкусно!

26 коментара:

  1. Жестока рецепта, Снежи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ама не е честно!
    Толкова похапнах и ти ме изкушаваш с тези вкусотии!
    Така е като си се "обзавела" с левурда :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега слагам почти във всичко, Дани, докато има. Остава и в десерт да опитам :))) и мъжът ми съвсем ще се разсърди. Без това ме пита какво харесвам на тези листа от лалета :)Аз пък се чудя как може да не харесва левурда. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Снежи, събуди ми апетита по късните часове. Страхотна рецепта! :)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам го този див чесън! Все си измислям, подходящо или не, къде сложа поне малко ... Ето още един вариант, за който съм ни благодарна, Снежи!
    Лека нощ и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Албенче, слагам от чесъна в почти всяко ястие. Дано лепешките ти харесат, ако решиш да опиташ.
      Поздрави и хубав да е и твоят неделен ден!

      Изтриване
  5. Снежи, звучи чудесно и лесно - само вода и брашно, супер.А и мога да сложа спанак в плънката например, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мари! С плънката може да се играе :) Със спанак мисля, че пак ще са много вкусни. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Снежи, и без приложението за аромат ми потекоха лигите, сега и аз ще взема да фъфля. Страхотни са и както казваш бързи и лесни. Записвам си. Благодаря и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче и дано ви харесат. Останах приятно изненадана от вкуса, предвид, че тестото е само от вода и брашно. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Еха, колко лесна и ефектна рецепта, и както обичаме всички левурда, ще я приготвя май скоро! :))
    Благодаря ти, Снежи!
    Целувки и хубава неделна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Голяма вкусотия!
    Хубава вечер, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни са тия лепешки!
    Май свърших левурдата за тази година :) но ще мина през Лидъла, дано случа пак.
    Интересна информация и относно ползването му, Снежи, не бях срещала на кого е противопоказно да употребява, благодаря ти.
    Поздрави сърдечни и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! И при мен левурдата е на свършване :)
      На информацията попаднах случайно и реших, че трябва да я споделя. Аз също не знаех за противопоказанията.
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  10. Ай,ай какви лепешки, Снежи! Чудни и вкусни, ароматни и изкусителни. Аз се чудя как дори и снимки си успяла да направиш, толкова вкусни ми се струват! Хубава вечер и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Доредих се до снимки, моите проявяват вече разбиране :)
      Прегръдки, хубав ден и успешна седмица!

      Изтриване
  11. Снежи, и вкусотиите и снимките са си чудесни. Благодаря за идеята!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Amazing pics! Just yummy:)

    Win a pair of sunglasses:
    http://theprintedsea.blogspot.de/2013/05/firmoo-giveaway.html

    ОтговорИзтриване
  13. Снеже, чудесна рецепта си споделила! И удачно си оползотворила от левурдата!
    Харесва ми това, че могат да се пекат!
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти! Печени не съм ги опитвала още, но споделяйки варианта се сетих точно за теб :)
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване

loading...