петък, 10 май 2013 г.

Козунаци до втръсване. За начало - сладки, малки венчета

Този вариант на козуначени венчета (или гевречета) много ми хареса. Видях ги ето тук и снимките ме грабнаха с пъстротата си. Рецептата е лесна и сравнително бърза. Излишно е да казвам, че ухаят страхотно и си отиват още топли.


Почти спазих пропорциите в рецептата, за това ще си позволя да я копирам:

Козуначени венчета:

Продукти:

500 г брашно
70 г разтопено масло (може само олио или смес 50:50 олио с мас, или смес олио и масло. Аз използвах мас и олио)
100 -110 г кристална захар (в оригиналната рецепта е 90 г)
150 мл прясно мляко
2 яйца
10 г суха мая (или 20 г прясна)
малка щипка сол
1 ванилия на прах
1 белтък (или жълтък) за намазване
шарени захарни пръчици за поръсване (или кристална захар, или захарна глазура (от пудра захар, вода и лимонов сок))

6 бр. рохко сварени яйца (време за варене 4 минути)

Начин на приготвяне:

  • В затопленото (хладко) прясно мляко слагаме 1 с.л. захар, маята и 3 с.л. брашно.
  • Оставяме на топло млечната смес да "избълбука" до удвояване на обема.
  • Яйцата и захарта разбиваме съвсем леко. Изчакваме захарта да се разтопи.
  • Изсипваме брашното в купа (хубаво е да се пресее, за да се обогати с въздух).
  • Правим ямичка в брашното и добавяме солта и ванилията.
  • Изсипваме в ямичката половината от яйчната и половината от млечната смес.
  • Започваме да месим, като част от брашното прибутваме към течността, но в никакъв случай цялото брашно.
  • Добавяме останалите яйчна и млечна смес с мая. 
  • Постепенно омесваме цялото брашно, като добавяме на етапи, по време на месенето, около 1/3 от мазнината.
  • Оформяме тестото на топка. Трябва да е меко и нелепнещо. 
  • Потапяме ръцете си в останалата мазнина и продължаваме да месим. 
  • Когато тестото поеме мазнината, пак топваме ръцете си и пак месим (така до свършване на цялата мазнина).
  • След като сме приключили с процедурата по месенето оформяме на топка, намазваме я с олио и слагаме в дълбок съд с капак или завиваме с фолио и кърпа.
  • Оставяме на топло да втаса.
  • След това разделяме тестото на 12 равни топчета.
  • Всяко топче оформяме на пръчица. И две по две ги усукваме като въже. Завиваме във форма на геврек, прищипваме крайчетата и подреждаме в тава, застлана с пекарска хартия.
  • Оставяме повторно да втасат оформените вече венчета.
  • Намазваме с разбит белтък и ръсим със захарни пръчици или кристална захар.
  • В средата поставяме по едно яйце (от тези рохко сварените). (Бяло или оцветено).
  • Печем в предварително нагрята до 180 - 200 градуса (С) фурна.


Моите венчета се пекоха без яйце в средата, но после сложих от украсените. Исках да боядисам няколко яйчица с естествени бои, които да сложа в центъра на гевреците, но дъщеря ми така се беше запалила по декупажната декорация (показах и технологията на Бети), че не ми остави свободни яйца. А тази година бях предвидила малко количество (както се казва само за адет).
Ето как се справи детето за първи път с тази технология:



Не поръсих венчетата нито със захарни пръчици, нито с кристална захар, защото исках да ги залея със захарна глазура. И тъй като имах останал фондан от ей тази торта, просто го разтворих с малко вода, да стане на гъста каша. Едно от гевречетата беше подсладено допълнително :)


Не ми хареса обаче визията и другите венчета си останаха без нищо. Но това със захарната глазура на сладост беше точно по мой вкус :)

Благодаря на Mamina jela за тези симпатични козуначени венчета! Рецептата е точна и много вкусна.

Благодаря и на Бети за интересните, забавни, лесни и ефектни декорации (не визирам само великденските), които винаги ме впечатляват и получавам сърбежи да опитам.


Козуначената тема ще е с продължение, но ще правя кривване против втръсване.


Пожелавам ви слънчев и красив ден!

20 коментара:

  1. Снежи, чудни са гевречетата ти. А снимките са така слънчеви и с настроение. Много ми хареса всичко, браво.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Мила, както винаги :) Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Снежи, харесвам козуначени изделия целогодишно :)
    Дори по Великден ми идват в повече предложенията :)
    Поздравления за майсторката на яйцата!
    Чудесни са!
    И гевречетата, също!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и аз харесвам козуначени, но само по Великден правя. Тези гевречета може би ще се минат към целогодишните :) Ще предам поздравите и ти благодаря за милите думи! Прегръдка и от мен! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Макар че направихме и хапнахме много козунаци вкъщи, не бих отказала едно сладко венче. Много са симпатични, Снежи! Яйцата също са станали много красиви. И аз пробвах тази технология върху боядисано яйце, но е по-добре да бъде небоядисано яйцето, за да се открояват мотивите. :)
    Хубава петъчна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! И аз след ден, два пак ще питам за козуначено венче, нищо, че прекалих с яденето на козунаци :) За яйцата наистина трябва светла основа. Ние специално търсихме бели на цвят. А там, от където купувахме салфетките, продавачката се чудеше, че не е продала нито една боя за яйца, но пък и заминали салфетките :)
      Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Няма положение на втръсване от козунаци, Снежи,
    още повече от тази красота, която сте измайсторили и показала.
    Много ми харесват козуначетата, яйцата, снимките и аранжировките -
    поздравления за двете ви, ще очаквам и продълженията...
    Прекрасни майски дни ви желая, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианче! Хапването и на мен не може да ми втръсне, виж месенето и писането на рецептите може :) Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Снежи, какво ти втръсване! И така да е, няма как да бъдат подминати тези венчета! А декорирани с красивите яйца от детето, просто нямам думи! Така весели ги е направила! Специални поздравления! И тези чудни снимки - слънце, бодрост, пролет! И горд красавец си имате :)
    Снежи, на всички творчески натури у вас желая уютна пролетна вечер! Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенче за милите думи! Ще поздравя декоратора :)
      Този, гордия красавец, много разбиране прояви и хич не ми се пречкаше :)
      Прегръдки и от мен! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Снежи, не би ми втръснала тази красота! Тези малки венчета са ти станали много красиви. Аз мислех да правя за децата такива поставки за яйца, от козуначеното тесто да отделя, но направих зайчетата и не ми остана:). Но ще се порадвам на твоите! Поздравявам дъщеричката ти за прелестните яйца, много красиви са станали и най-вече, че са перфектни! Снимките ти са много красиви, пъстри и заредени с положителни емоции! Много ми хареса тази публикация! Ще чакам и "кривването" и продължението! Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък се радвах на твоите зайчета, Кате! Благодаря ти, мила, за хубавите думи и непременно ще поздравя дъщеричката, хем заслужено, хем за стимул :) Прегръдки, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Много пъстра, усмихваща и вкусна публикация! Снежи, козунакът никога не би омръзнал, мога да си хапвам през цялата година точно такива пухкави, апетитни и меки козунаци като твоите! Слънчеви усмивки от мен и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Подозирам, че съвсем скоро пак ще меся козунак :) Ще почерпя, обещавам! Слънчеви и хубави почивни дни и на теб, мила!

      Изтриване
  8. Какво ти втръсване, няма такова нещо и при нас. Венчетата са страхотни, а яйцата са уникални- много весели, пъстри и красиви ( същото се отнася и за снимките). Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче, за хубавите думи! Слънчеви и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  9. Много апетитни, а яйцата супер пъстроцветни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Хубав ден :)

      Изтриване
  10. Снеже, венчетата са впечатляващи! Красиви и вкусни!
    Поздравления за декораторката на яйцата! Справила се е отлично! Аз също опитах, но яйцата ми бяха много тъмни. Но пък зарадвах две гостенчета!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Чувството да зарадваш някой е страхотно :) Ще поздравя и декораторката :) Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")