четвъртък, 16 май 2013 г.

Продължение на темата "Козунаци до втръсване". Вторият в списъка - с макова плънка.

Дали ви се яде пак козунак :)...?

Има две неща, които правя само веднъж в годината - козунак по Великден и търлян боб за Бъдни вечер. Нямам обяснение защо, но не правя тези две рецепти без повод.
Подозирам, че това е една от причините козунаците да ни се услаждат толкова много ( и бобът де, но той е в сянка, за сега). Всяка година меся. Без претенции, че са точно по правилата, но винаги предпочитам домашния, па макар и неуспешен, пред купения козунак. Достатъчен ми е ароматът, който завладява цялата къща. Излъгах, изобщо не ми е достатъчен и ям козунаци до втръсване :)

Днешната рецепта се базира на Козунак със сметана (видяна в блога Кулинарен Еликсир). По онзи неписан блогърски закон, съм внесла някои промени, по стечение на обстоятелствата. Вместо заквасена сметана реших, че ще използвам от онзи сръбски каймак, с който бях обещала баница да ви направя. Но намерих в кутийката трапчинки от лъжичка, стигнала много надълбоко.

Роси, авторката на блога (и една от виртуално симпатичните ми творци-кулинари), доста преди Великден показа чудни рецепти за козунаци (не е като мен - след дъжд качулка... :)). Идеята видях, че е на Ева Тонева, така, че благодаря и на двечките.


За удобство ще запиша пропорциите за 500 и 750 г брашно (да не ми се налага да пресмятам догодина :)):

Козунак с 500 г брашно Козунак с 750 г брашно


2 яйца

    3 яйца

      1 жълтък

        110 г захар

          160 г. захар

            50 г заквасена сметана (каймак)

              70 г. заквасена сметана (каймак)

                50 мл течна сметана

                  70 мл течна сметана

                    50 мл прясно мляко

                      60 мл прясно мляко
                        (общо количество на млечните 150 мл. Може да се използва само едно от посочените)
                        (общо количество на млечните 200 мл. Може да се използва само едно от посочените)
                         щипка сол
                         щипка сол

                        40 г свинска мас (масло)

                        60 г свинска мас (масло)

                        30 мл олио

                        45 мл олио

                        10 г суха мая или 20 г прясна (1/2 кубче)

                        14 г суха мая или 30 г прясна (3/4 кубче)

                        500 г бяло пшенично брашно (Т 400 или Т 500)

                        750 г бяло пшенично брашно (Т 400 или Т 500)
                        2 прахчета ванилия (1/2 капсулка течна)
                        3 прахчета ванилия ( 3/4 капсулка течна)
                        прясно настъргана кора от 1/3 лимон
                        прясно настъргана кора от 1/2 лимон
                          Продукти за маковата плънка:
                          Продукти за маковата плънка:
                          80 г маково семе
                          120 г маково семе
                          2 с.л. пшеничен грис
                          3 с.л. пшеничен грис
                          4 с.л. захар
                          6 с.л. захар
                          100 мл прясно мляко
                          150 мл прясно мляко

                          Начин на приготвяне на тестото:

                          Всички продукти трябва да са със стайна температура, така, че предвидливо си ги подгответе по-рано и оставете да се климатизират.
                          1. Смесвам прясното мляко и течната сметана. Загрявам леко сместа (по-добре хладка и недостатъчно топла, отколкото гореща).
                          2. Слагам маята, 1 с.л. захар и разбърквам. Изчаквам маята да се разтвори.
                          3. Добавям брашно до получаване на рядка каша (малко по-гъста от палачинково тесто). Разбърквам и оставям да се изпълни с мехурчета (да бухне). 
                          4.  Разбърквам яйцата (+ допълнителния жълтък) със захарта. Не ги разбивам до побеляване, за да запазят жълтия си цвят. Само бъркам от време на време до разтваряне на захарта.
                          5. Към яйчната смес добавям шупналата мая, олиото и наръсвам част (около 1/3) от брашното. Слагам солта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбърквам до поемане на брашното.
                          6. Идва ред на каймака - добавям и него, и разбърквам.
                          7. Пак ръся от брашното, на етапи и постепенно замесвам меко тесто.
                          8. Загрявам свинската мас  (или маслото) до разтопяване, на слаб котлон.
                          9. Прехвърлям тестото на набрашнен плот и оформям на топка. 
                          10. Разтягам топката с ръце, намазвам с разтопената мас, прегъвам тестото на 2, после още веднъж на две и пак започвам да меся, до пълното поемане на мазнината. Оформям на топка. 
                          11. Отново с ръце разстилам на кора, мажа с мазнина и събирам на топка. 
                          12.  Повтарям стъпките по т. 10 и 11 до пълното поемане на мазнината. 
                          13. След това намазвам тестото с мазнина, слагам хартия за печене и завивам с кърпа.
                          14. Оставям да втасва на спокойствие (колко по-топла е стаята, толкова по-бързо се случва бухването).

                          Приготвяне на плънката:
                          1. Смилам маковото семе (ползвам електрическа мелничка за кафе)
                          2. Поставям семето в метален съд и заливам с прясното мляко.
                          3. Загрявам на котлона до кипване и варя около 5 минути, като разбърквам често.
                          4. Добавям  захарта и пшеничния грис, бъркам до сваряване. 
                          5. Оставям да се охлади.
                          Оформяне на козунака:

                          (Съжалявам, че публикацията е бедна на снимки, но вложих цялото си старание и внимание в козунаците :))

                          Начини за оформяне и сплитане на козунаци има много. В случая направих две рула, като си отделих от тестото две еднакви топки, разточих ги на кора, намазах с макова плънка по цялата площ и завих на руло. Двете рула усуках като въже.
                          Поставих козунака във форма за печене, застлана със специална хартия. Оставих да втаса.
                          Намазах с разбит белтък и поръсих с кристална захар.
                          Сложих в предварително нагрята до 170 С фурна. Горната коричка много бързо хвана загар и до окончателното изпичане вече беше добре прегоряла :) (беше ми свършило фолиото, а с хартия за печене не се получи защита).


                          На вкус беше страхотен, имаше и конци даже :) или да го кажа така - беше почти влакнест. 
                          Маковата плънка може да се увеличи като количество поне двойно или да се замени с друго предпочитано - мармалад, шоколад, гъст крем, смес от сушени плодове и ядки...

                          Нямам снимки на цял козунак и ще компенсирам с една от минали години, която е на козунак с кисело мляко. (Не ми беше до снимки след цяла година търпение :))
                          .



                          Роси, Ева, от мен едно голямо (във връзка с темата по-добре е май да кажа "бухнало") благодаря, за рецептата!


                          Слънчев и усмихнат ден, приятели! До скоро!







                          28 коментара:

                          1. Страхооотен козунак, Снежи, определено изглежда и звучи вкусно! И как ще втръсне такова удоволствие, не знам.
                            Поздрави, Снежи!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Гери! Не втръсва, ако си умерен в хапването. Но моята лакомия яде до втръсване и пръсване :)))
                              Поздрави и хубав ден!

                              Изтриване
                          2. Чудесен е! Няма как да втръсне!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Траянче! Успешен ден ти желая!

                              Изтриване
                          3. Снежи, винаги ми се яде козунак!
                            Аз правя през цялата година и дори по Великден
                            не ми се правят много, защото се пресищам от различни рецепти!
                            С удоволствие ще си взема, защото обичам мак!
                            Прегръдка и хубава вечер!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. А понеже аз меся само по Великден, ела да видиш как се надпреварваме :)
                              Прегръдки и от мен! Усмихнат ден!

                              Изтриване
                          4. Снежи, това е една от любимите ми плънки, та няма как да втръсне темата за козунака, напротив, винаги ми е любим, та поради това избягвам много често да го приготвям, че си го и похапвам бързичко кажи-речи сама.... А и на Роси и Ева винаги може да се довери човек! Хубав четвъртък!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Иглика! Точно по същата причина и аз не меся често :)А понеже и на мен маковата плънка ми е една от любимите, та ми отказват спирачките :) На теб хубав и усмихнат петък!

                              Изтриване
                          5. Вълшебен, чак усетих аромата му -
                            изглежда неустоимо вкусен, а и снимките са великолепни!
                            Поздравления и двете майсторки,
                            спокойна, хубава и усмихната вечер, Диана

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Дианче! Хубав и усмихнат петъчен ден за теб!

                              Изтриване
                          6. Викаш даже имаше конци?;) ТЪова много ми хареса, а резултатът от снимките още повече;) И нямам нищо против да ми втръсне от козунак;)
                            Хубава вечер, Елти!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Мъхче, с тези конци голям зор, голям мерак :)Още има да работя по въпроса за преждите :) Хубав и усмихнат петъчен ден за теб!

                              Изтриване
                          7. Отново ми се хапва козунак, като ти гледам красивите и изкусителни снимки, Снежи! Изглежда много апетитно и съм убедена, че е много вкусен! :)

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Дани! Сега и на мен ми се хапва пак и току виж съм нарушила правилото за месене само по Великден :) Хубав и усмихнат ден!

                              Изтриване
                          8. Че то кога беше като ги правих моите :) ? С удоволствие ще си взема парченце от твоя козунак ,Снежи ! Хресва ми маковия пълнеж !
                            Прегръдка ,Снежинка :* !

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Ивче, аз по-скоро от теб ги месих, но пак бих си хапнала :)
                              Вземи си парченце и се наслаждавай на петъчното кафе с него.
                              Прегръдка и от мен! Хубав и усмихнат ден :*

                              Изтриване
                          9. След това представяне, кой ще каже че са му втръснали!
                            Снеже, чуден е! Улесняваш и нас с тази таблица, за което ти благодаря!
                            Черпя се виртуално с този апетитен и ароматен козунак!
                            Прегръдки, мила!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Инче! Почерпи се, както се очертава пак ще меся :)
                              Прегръдки и от мен! Хубав и усмихнат ден!

                              Изтриване
                          10. Снежи, изобщо не са ми втръснали козунаците и ако твоя е тук пред мен ще похапна няколко парченца. Аз обичам козунак с много плънка- локуми, орехи, стафиди, смлени макове и каквото ти дойде на ума. Обичам го леко топъл и с кисело мляко...Оф, ще ме накараш по никое време да меся козунаци!А в момента съм на бисквитена вълна,...:)

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря ти, Бети! И аз обичам козунаци с богата плънка и такива бисквитки като твоите обичам. Изобщо нищо не отказвам и понякога се ядосвам, че нямам достатъчно време, но при мен е за добро :);)
                              Хубав и усмихнат ден!

                              Изтриване
                            2. Забравих да ти кажа, че страхотно, това, че си направила таблицата.И аз си имам систематизирана информация, но в главата :))
                              :) а то всяко нещо има добра и лоша страна, а и обстоятелствата....
                              Хубав ден!

                              Изтриване
                            3. А в моята глава вече няма място за систематизирана информация :) Слагам си външен хард диск :)))

                              Изтриване
                          11. Дали ми се яде ли? Снежи, едва ли има някой, който като гледа твоите умопомрачаващи творения, няма да му се преиска да си вземе едно-две (може и повече) парчета. Страхотен е козунака. Слънчев уикенд, мила!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Танче, за хубавите думи! Слънчеви и усмихнати почивни дни и на теб!

                              Изтриване
                          12. Снежи,безкрайно ме стопли с думите си,благодаря ти,мила!Много ме радват взаимните ни симпатии и благодаря,че намери вдъхновение и при мен!
                            А козунака заслужава поздравления,станал е страхотен,особено отчитайки факта,че е месен на ръка,което е много трудоемко.
                            Снимките ти на тревата са разкошни,много ме впечатлиха!
                            С пожелание за усмихнати почивни дни и прекрасна нова седмица!До скоро!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря ти, Роси! Добрите думи от теб, както и снимките, които ни показа преди Великден ми действат особено насърчително, а рецептата ти е наистина страхотна! Прегръдки от мен и усмихнати почивни дни!

                              Изтриване
                          13. Снежи, няма как да ни втръснат тези козунаци! Откакто открих рецептата на Еви и Роси за това тесто, все по нея си ги правя. Виждам, че и при теб резултата е разкошен пухкав козунак, конци, визия и изобщо приказка. Прекрасно е при теб! Поздрави!

                            ОтговорИзтриване
                            Отговори
                            1. Благодаря, Катенце, за милите думи! И на мен ми хареса тестото - хем плътно, но меко, хем влажно. Но ти знаеш, няма какво да се мъча да пресъздавам вкуса :))) Прегръдки и хубаво настроение!

                              Изтриване

                          loading...

                          Абонирайте се за публикации

                          Въведете вашия e-mail:

                          Предоставено отFeedBurner

                          Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")