Има две неща, които правя само веднъж в годината - козунак по Великден и търлян боб за Бъдни вечер. Нямам обяснение защо, но не правя тези две рецепти без повод.
Подозирам, че това е една от причините козунаците да ни се услаждат толкова много ( и бобът де, но той е в сянка, за сега). Всяка година меся. Без претенции, че са точно по правилата, но винаги предпочитам домашния, па макар и неуспешен, пред купения козунак. Достатъчен ми е ароматът, който завладява цялата къща. Излъгах, изобщо не ми е достатъчен и ям козунаци до втръсване :)
Днешната рецепта се базира на Козунак със сметана (видяна в блога Кулинарен Еликсир). По онзи неписан блогърски закон, съм внесла някои промени, по стечение на обстоятелствата. Вместо заквасена сметана реших, че ще използвам от онзи сръбски каймак, с който бях обещала баница да ви направя. Но намерих в кутийката трапчинки от лъжичка, стигнала много надълбоко.
Роси, авторката на блога (и една от виртуално симпатичните ми творци-кулинари), доста преди Великден показа чудни рецепти за козунаци (не е като мен - след дъжд качулка... :)). Идеята видях, че е на Ева Тонева, така, че благодаря и на двечките.
За удобство ще запиша пропорциите за 500 и 750 г брашно (да не ми се налага да пресмятам догодина :)):
Козунак с 500 г брашно | Козунак с 750 г брашно |
---|---|
2 яйца
|
3 яйца
|
1 жълтък
| |
110 г захар
|
160 г. захар
|
50 г заквасена сметана (каймак)
|
70 г. заквасена сметана (каймак)
|
50 мл течна сметана
|
70 мл течна сметана
|
50 мл прясно мляко
|
60 мл прясно мляко
|
(общо количество на млечните 150 мл. Може да се използва само едно от посочените)
|
(общо количество на млечните 200 мл. Може да се използва само едно от посочените)
|
щипка сол
|
щипка сол
|
40 г свинска мас (масло)
|
60 г свинска мас (масло)
|
30 мл олио
|
45 мл олио
|
10 г суха мая или 20 г прясна (1/2 кубче)
|
14 г суха мая или 30 г прясна (3/4 кубче)
|
500 г бяло пшенично брашно (Т 400 или Т 500)
|
750 г бяло пшенично брашно (Т 400 или Т 500)
|
2 прахчета ванилия (1/2 капсулка течна)
|
3 прахчета ванилия ( 3/4 капсулка течна)
|
прясно настъргана кора от 1/3 лимон
|
прясно настъргана кора от 1/2 лимон
|
Продукти за маковата плънка:
|
Продукти за маковата плънка:
|
80 г маково семе
|
120 г маково семе
|
2 с.л. пшеничен грис
|
3 с.л. пшеничен грис
|
4 с.л. захар
|
6 с.л. захар
|
100 мл прясно мляко
|
150 мл прясно мляко
|
Начин на приготвяне на тестото:
Всички продукти трябва да са със стайна температура, така, че предвидливо си ги подгответе по-рано и оставете да се климатизират.
- Смесвам прясното мляко и течната сметана. Загрявам леко сместа (по-добре хладка и недостатъчно топла, отколкото гореща).
- Слагам маята, 1 с.л. захар и разбърквам. Изчаквам маята да се разтвори.
- Добавям брашно до получаване на рядка каша (малко по-гъста от палачинково тесто). Разбърквам и оставям да се изпълни с мехурчета (да бухне).
- Разбърквам яйцата (+ допълнителния жълтък) със захарта. Не ги разбивам до побеляване, за да запазят жълтия си цвят. Само бъркам от време на време до разтваряне на захарта.
- Към яйчната смес добавям шупналата мая, олиото и наръсвам част (около 1/3) от брашното. Слагам солта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбърквам до поемане на брашното.
- Идва ред на каймака - добавям и него, и разбърквам.
- Пак ръся от брашното, на етапи и постепенно замесвам меко тесто.
- Загрявам свинската мас (или маслото) до разтопяване, на слаб котлон.
- Прехвърлям тестото на набрашнен плот и оформям на топка.
- Разтягам топката с ръце, намазвам с разтопената мас, прегъвам тестото на 2, после още веднъж на две и пак започвам да меся, до пълното поемане на мазнината. Оформям на топка.
- Отново с ръце разстилам на кора, мажа с мазнина и събирам на топка.
- Повтарям стъпките по т. 10 и 11 до пълното поемане на мазнината.
- След това намазвам тестото с мазнина, слагам хартия за печене и завивам с кърпа.
- Оставям да втасва на спокойствие (колко по-топла е стаята, толкова по-бързо се случва бухването).
Приготвяне на плънката:
- Смилам маковото семе (ползвам електрическа мелничка за кафе)
- Поставям семето в метален съд и заливам с прясното мляко.
- Загрявам на котлона до кипване и варя около 5 минути, като разбърквам често.
- Добавям захарта и пшеничния грис, бъркам до сваряване.
- Оставям да се охлади.
Оформяне на козунака:
(Съжалявам, че публикацията е бедна на снимки, но вложих цялото си старание и внимание в козунаците :))
(Съжалявам, че публикацията е бедна на снимки, но вложих цялото си старание и внимание в козунаците :))
Начини за оформяне и сплитане на козунаци има много. В случая направих две рула, като си отделих от тестото две еднакви топки, разточих ги на кора, намазах с макова плънка по цялата площ и завих на руло. Двете рула усуках като въже.
Поставих козунака във форма за печене, застлана със специална хартия. Оставих да втаса.
Намазах с разбит белтък и поръсих с кристална захар.
Сложих в предварително нагрята до 170 С фурна. Горната коричка много бързо хвана загар и до окончателното изпичане вече беше добре прегоряла :) (беше ми свършило фолиото, а с хартия за печене не се получи защита).
На вкус беше страхотен, имаше и конци даже :) или да го кажа така - беше почти влакнест.
Маковата плънка може да се увеличи като количество поне двойно или да се замени с друго предпочитано - мармалад, шоколад, гъст крем, смес от сушени плодове и ядки...
Нямам снимки на цял козунак и ще компенсирам с една от минали години, която е на козунак с кисело мляко. (Не ми беше до снимки след цяла година търпение :))
.
Роси, Ева, от мен едно голямо (във връзка с темата по-добре е май да кажа "бухнало") благодаря, за рецептата!
Слънчев и усмихнат ден, приятели! До скоро!
Страхооотен козунак, Снежи, определено изглежда и звучи вкусно! И как ще втръсне такова удоволствие, не знам.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Благодаря, Гери! Не втръсва, ако си умерен в хапването. Но моята лакомия яде до втръсване и пръсване :)))
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Чудесен е! Няма как да втръсне!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Успешен ден ти желая!
ИзтриванеСнежи, винаги ми се яде козунак!
ОтговорИзтриванеАз правя през цялата година и дори по Великден
не ми се правят много, защото се пресищам от различни рецепти!
С удоволствие ще си взема, защото обичам мак!
Прегръдка и хубава вечер!
А понеже аз меся само по Великден, ела да видиш как се надпреварваме :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Усмихнат ден!
Снежи, това е една от любимите ми плънки, та няма как да втръсне темата за козунака, напротив, винаги ми е любим, та поради това избягвам много често да го приготвям, че си го и похапвам бързичко кажи-речи сама.... А и на Роси и Ева винаги може да се довери човек! Хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Точно по същата причина и аз не меся често :)А понеже и на мен маковата плънка ми е една от любимите, та ми отказват спирачките :) На теб хубав и усмихнат петък!
ИзтриванеВълшебен, чак усетих аромата му -
ОтговорИзтриванеизглежда неустоимо вкусен, а и снимките са великолепни!
Поздравления и двете майсторки,
спокойна, хубава и усмихната вечер, Диана
Благодаря, Дианче! Хубав и усмихнат петъчен ден за теб!
ИзтриванеВикаш даже имаше конци?;) ТЪова много ми хареса, а резултатът от снимките още повече;) И нямам нищо против да ми втръсне от козунак;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Елти!
Мъхче, с тези конци голям зор, голям мерак :)Още има да работя по въпроса за преждите :) Хубав и усмихнат петъчен ден за теб!
ИзтриванеОтново ми се хапва козунак, като ти гледам красивите и изкусителни снимки, Снежи! Изглежда много апетитно и съм убедена, че е много вкусен! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Сега и на мен ми се хапва пак и току виж съм нарушила правилото за месене само по Великден :) Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеЧе то кога беше като ги правих моите :) ? С удоволствие ще си взема парченце от твоя козунак ,Снежи ! Хресва ми маковия пълнеж !
ОтговорИзтриванеПрегръдка ,Снежинка :* !
Ивче, аз по-скоро от теб ги месих, но пак бих си хапнала :)
ИзтриванеВземи си парченце и се наслаждавай на петъчното кафе с него.
Прегръдка и от мен! Хубав и усмихнат ден :*
След това представяне, кой ще каже че са му втръснали!
ОтговорИзтриванеСнеже, чуден е! Улесняваш и нас с тази таблица, за което ти благодаря!
Черпя се виртуално с този апетитен и ароматен козунак!
Прегръдки, мила!
Благодаря, Инче! Почерпи се, както се очертава пак ще меся :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубав и усмихнат ден!
Снежи, изобщо не са ми втръснали козунаците и ако твоя е тук пред мен ще похапна няколко парченца. Аз обичам козунак с много плънка- локуми, орехи, стафиди, смлени макове и каквото ти дойде на ума. Обичам го леко топъл и с кисело мляко...Оф, ще ме накараш по никое време да меся козунаци!А в момента съм на бисквитена вълна,...:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети! И аз обичам козунаци с богата плънка и такива бисквитки като твоите обичам. Изобщо нищо не отказвам и понякога се ядосвам, че нямам достатъчно време, но при мен е за добро :);)
ИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Забравих да ти кажа, че страхотно, това, че си направила таблицата.И аз си имам систематизирана информация, но в главата :))
Изтриване:) а то всяко нещо има добра и лоша страна, а и обстоятелствата....
Хубав ден!
А в моята глава вече няма място за систематизирана информация :) Слагам си външен хард диск :)))
ИзтриванеДали ми се яде ли? Снежи, едва ли има някой, който като гледа твоите умопомрачаващи творения, няма да му се преиска да си вземе едно-две (може и повече) парчета. Страхотен е козунака. Слънчев уикенд, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче, за хубавите думи! Слънчеви и усмихнати почивни дни и на теб!
ИзтриванеСнежи,безкрайно ме стопли с думите си,благодаря ти,мила!Много ме радват взаимните ни симпатии и благодаря,че намери вдъхновение и при мен!
ОтговорИзтриванеА козунака заслужава поздравления,станал е страхотен,особено отчитайки факта,че е месен на ръка,което е много трудоемко.
Снимките ти на тревата са разкошни,много ме впечатлиха!
С пожелание за усмихнати почивни дни и прекрасна нова седмица!До скоро!
Благодаря ти, Роси! Добрите думи от теб, както и снимките, които ни показа преди Великден ми действат особено насърчително, а рецептата ти е наистина страхотна! Прегръдки от мен и усмихнати почивни дни!
ИзтриванеСнежи, няма как да ни втръснат тези козунаци! Откакто открих рецептата на Еви и Роси за това тесто, все по нея си ги правя. Виждам, че и при теб резултата е разкошен пухкав козунак, конци, визия и изобщо приказка. Прекрасно е при теб! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце, за милите думи! И на мен ми хареса тестото - хем плътно, но меко, хем влажно. Но ти знаеш, няма какво да се мъча да пресъздавам вкуса :))) Прегръдки и хубаво настроение!
Изтриване