сряда, 22 май 2013 г.

Сиропирана ягодова пита


Това мъничкото, червеничко, дето царя от път отбива и мен ме спира, та... значи ли това, че съм царица :) Риторичен въпрос ;):) С опит за неясен отговор - хмм...?, на моето кошерче, може би.

В сезона на ягодите (когато са най-вкусни и ароматни), щандовете на пазара така ухаят, че не само ме отклоняват от път, а и купувам без да мисля. И после, се чудя къде се продава време. Добре, че се намира някой, който да ми даде на заем. Т.е. намазвам с почивен ден по средата на седмицата :) После естествено си плащам с лихва. Но кой го е еня, то в България, само държавата не дължи никому нищо.

Все пак един такъв сладкиш с ягоди си струва всяка секунда от лихвата.


Незнайно защо, току що ми мина през главата приказката за прехвалените ягоди, та мисля да не надувам прекалено :))

Рецептата си я записах още миналата година (от тук), а сега, след като я направих, съм убедена, че като отминат ягодите ще я опитам и с друг плодов вкус (ще дръпна още един заем :))


Продукти:
Основни:
  • 400 г точени кори
  • 4 яйца
  • 6 с.л. захар
  • 200 г заквасена сметана
  • 150 мл олио
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
За плънката:
  • 700 г ягоди
  • 60 г пшеничен грис
За сиропа:
  • 200мл вода
  • 200 г захар
  • 1 ванилия
Начин на приготвяне:
  • Чукнете яйцата в купа, сложете захарта и разбийте с вилица (или миксер). 
  • Добавете олиото и разбивайте до пълно поемане от яйцата.
  • Сложете сметаната, бакпулвера и ванилията. Разбийте до гладка смес.

  • Намажете с олио голяма тава (35 х 35 см) 
  • Поставете една кора, подгънете краищата, които излизат от тавата или "плисирайте"
  • С лъжица нанесете малко от яйчната смес (ориентировъчно около 4-5-6 с.л.)

  • Отгоре сложете втора кора и пак намажете с яйчна смес.
  • Следва трета кора. Върху нея сложете 1/3 от ягодите ( приблизително 230 г), нарязани на парчета. Поръсете с 2 с.л. грис.

  • Слагате четвърта кора и пак намазвате само с яйчна смес.
  • Процедирате така до свършване на продуктите (ако ви е по-удобно може да преброите точно колко са корите и да ги разделите на 4 равни части. Аз не се занимавах с такива педантични подробности. Слагах плънка от ягоди къде през три, къде през четири кори)
  • Последната кора намазваме само с олио. 

  • Загряваме фурната на 200 градуса С
  • Поставяме питата и печем около 20-25 минути. След това изваждаме и оставяме да изстине.

  • Сваряваме сироп от захарта и водата, който оставяме да кипи 2-3 минути. Отстраняваме от котлона, добавяме ванилията и оставяме да се охлади.
  • Студената пита нарязваме на порции и заливаме с охладения сироп. След 4 - 5 часа е готова за консумация. 

Сервирайте добре изстудена, с лъжичка сметана и пресни ягоди.

От тези продукти и в тази тава, получих 16 парчета. Едно доволно количество :)


Толкова доволно, че ви черпя без да се стискам :)
Да ви е сладко!







26 коментара:

  1. Ягоди... колко много ги обичам! :) Много блогове са ягодови и "ухаят" прекрасно! И твоето предложение много ми хареса, Снежи! :)
    Хубава вечер и слънчево утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След козунаците дойдоха ягодите - масово при това :) Благодаря ти, Светле! Пожелавам ти усмихнат и красив ден!

      Изтриване
  2. Снежи, ще се възползвам от почерпката. Изглежда прекрасно, много сочен и вкусен десерт! Все така да те омайват ягодките. =)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Гери! Ягодките ме омайват под всякаква форма и в този сладкиш също :)
      Благодаря ти, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Нещо като баница с ягоди! :) Щом взех да чета се сетих за моята баница с грозде!
    Снеже, представям се аромата и вкуса и се възползвам от "нестиснатата" почерпка! :)
    Чудесна е!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, по-скоро като баклава с ягоди, но не е тежка, а приятно сладка. Ароматът на ягоди е един допълнителен плюс. Да ти е сладко :) Баницата ти от грозде ми е много любима и есенно време не пропускам да си я направя. Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  4. Снежи, благодаря за споделената ягодова пита, ухае прелестно! А ягодките няма как да не те отбиват от пътя, особено ако са ароматни...Лека нощ и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Иглика и ти благодаря! Наистина ароматът е възбуждащ. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Ехаа, каква пита само!
    Ягодова, сочна и вкусна, за първи път виждам такава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз за първи път правя такава пита, Мария. Наистина е много хубава и бързо се приготвя :) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  6. Снежи, страхотна пита, със сигурност вкусна и ароматна. Записвам си и си взимам едно парче. Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпя с удоволствие, Танче и се надявам да ви е вкусно :) Благодаря и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  7. Такава пита може да омае всеки!Прекрасен десерт,Снежи!Прибера ли се първият сладкиш ,който ще направя е този!Чуден е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! На нас много ни хареса, дано и при вас да е така. Ще се радвам да споделиш :)Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Снежи, чудесна е !
    Бих опитала с удоволствие с други плодове :)
    Видях и как изглеждат корите!
    Прегръдка и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, снимах корите точно за теб :) И аз съм решила да я правя с други плодове, но има вероятност да ме изпревариш :) Ще се радвам да споделиш мнение. Благодаря ти! Прегръдки и от мен, с пожелание за слънчев ден!

      Изтриване
  9. А защо не?..., Снежи!
    Много ми допада - аромат, вкус и визия, наистина царствен сладкиш!
    Снимките са уникални - нагледно, красиво и неустоимо представяне.
    Благодаря за удоволствието,
    поздрави и пожелания за слънчев и усмихнат празник утре!, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, и аз това се питам - защо не? :)))
      Радвам се, че ти харесва и ти благодаря за милите думи!
      Прегръдки с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  10. Царица си, разбира се;)
    При това ягодова;) Изглежда много ароматно и вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега ще пратя мъжа ми за корона (дано не ми донесе рога :)))
      Благодаря, Мъхче! Радвам се, че ти харесва :)
      Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  11. Много апетитна баничка-пита, Снежи!
    И как да не си царица, както е написала Марти- ягодова!
    Непременно ще се изпробва баничката !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Май съм главния готвач в царския дворец ;) :)), но ролята ми харесва.
      Ще се радвам да направиш баничката и да споделиш мнение.
      Прегръдки и хубав, слънчев ден!

      Изтриване
  12. Е, въпреки, че днес доста хапнах и все любими неща и сега ми е малко тежичко, признавам, че ми се прииска да опитам от тази вкусотия - адски апетитно, Снежи! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, така, добре хапнала, няма да усетиш истинската наслада - ще ти скрия едно парченце за по-късно :)
      Благодаря ти, за хубавите думи! Прекрасен, усмихнат ден!

      Изтриване
  13. Е пък и аз се черпя доволно щом си така щедра :) ! Много вкусно изглежда ,Снежи ,а и кори ми донесоха та ще я опитам !
    Прегръдки и хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Побързай, Ивче, че съм щедра на моменти :)) Дано са ти донесли доволно количество кори, че да стигнат и за ягодова пита. Сигурна съм, че ще ти хареса. За Роби не смея да прогнозирам ;)
      Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")