сряда, 27 март 2013 г.

Торта Изненада


Като се замисля..., най-голямата изненада щеше да е, ако нямаше торта. Вместо за торта "Изненада", щях да пиша за изненадата без торта. Но сърце не ми дава да има рожден ден без сладичко, още повече за любимия и при положение, че е... втората му любов (така да се изразя). По средата на март я правих и добре, че не съм журналист, че с тези "навременни" публикации щяха да ми завиждат на смогването по актуални теми :)

Интересното при тази торта е подреждането на блатовете. Първоначално се въртях около рецептата за торта "Червено кадифе", но след това, съвсем егоистично, реших да се пощадя от към печене на кори и да се възползвам от готови блатове.


Рецептата придоби този вид:
6 бр. готови блатове за торта - 3 бели + 3 шоколадови

Продукти за яйчен крем:
1 л прясно мляко
6 жълтъка
9 с.л. (с лек връх) брашно
10 - 12 с.л. захар
2 пълни с.л. заквасена сметана (по желание. Имах и сложих, за това го включвам в рецептата)
40 г масло
2 прахчета ванилия (или няколко капки есенция)

Цялата торта може да сглобите само с яйчния крем (количеството е достатъчно). Аз направих и втори, но тортата стана по - тежка с него и ако не сте привърженици на сладко в изобилие, просто го пропуснете. 

Продукти за млечно-шоколадов крем (който не обича сладко да не посяга към този крем :))):
80 г сушени червени боровинки
2 с.л. коняк + 2 с.л. вода
150 г бял шоколад
250 - 260 г подсладено кондензирано мляко (използвах руската "Сгущьонка")
40 г масло
2 пълни с.л. заквасена сметана

За покритието:
6 белтъка
10 - 12 с.л. захар
1 ванилия на прах

Приготвяне на яйчния крем:
  • С част от захарта (4 - 5 с.л.) разбиваме жълтъците (не е необходимо да разбиваме с миксер до побеляване)
  • С част от млякото разбиваме брашното, като се стараем да няма бучки. Трябва да получим рядка кашичка.
  • Останалото мляко, заедно със захарта слагаме на котлона и загряваме до температурата на тялото.
  • Обединяваме и разбъркваме хубаво жълтъците с брашнената каша.
  • Жълтъците и брашното изсипваме в млякото и от този момент бъркаме непрекъснато до кипването и сгъстяването на крема.
  • След това сваляме от котлона, ароматизираме с ванилиите, добавяме маслото и бъркаме до пълното му изчезване в крема.
  • Покриваме съда с фолио и оставяме да изстине. 
  • Слагаме сметаната (температурата на сметаната и крема трябва да е еднаква или почти еднаква) и хубаво разбъркваме. 
  • След това прибираме в хладилник, за да се стегне по-хубаво и да се работи по-лесно с него (конкретно за тази торта). Минах го и през пасатора.

Приготвяне на млечния крем:
  • Накисваме боровинките в алкохола и водата (не разполагах с време и "пиха" 15-ина минути).
  • В кондензираното мляко поставяме маслото и белия шоколад, начупен на парчета.
  • Нагряваме на слаб котлон и бъркаме до пълното разтопяване на шоколада.
  • Накиснатите боровинки слагаме на слаб котлон до пълното изпаряване на течността.
  • Добавяме ги към млечно-шоколадовия крем. 
  • След охлаждане на сместа добавяме и сметаната. Разбъркваме хубаво и оставяме да изстине. 
Този крем  много ми напомни на една торта наречена бял "Романс" и веднага изплуваха ядки в представите ми, но не намерих по кутиите такива "разголени", без черупки и честно си признавам, че не ми се чистеха в момента.

Сглобяване на тортата:

Това е същността на публикацията. Кремовете и декорацията ги включих само за придаване на завършен вид. 
  • Подреждаме блатовете, като редуваме светъл, тъмен, светъл и т.н...




  • Избираме капак от тенджера, който ще ни служи за помощно средство при рязането. Той трябва да е с 4 см по-малък от диаметъра на корите. Дръжката на моя капак също ми влиза в употреба, с неговата кръгла форма.




  • На най-горния блат намирам центъра и там очертавам малко кръгче (колкото е диаметъра на дръжката на капака от тенджера (5-6см)). 
  • Отдолу, като стойка, поставям капака, отново центриран, но вече включвам като помощник големия (външен) диаметър. 
  • С помощта на остър нож (по-добре тесен, че със широкия ми беше трудно да взимам завоите) изрязвам конус (горе ножът следва малкия диаметър, който очертах с помощта на дръжката на капака), а долу - следва диаметъра на самия капак. 
  • Ето как изглежда след изрязването:



Придърпваме си кремчетата по-наблизо и започваме да редим. Предвидливо си опаковах подноса с фолио, за да няма следи от мазотии. Но не се сетих на време, да "огранича" тортата със стената на тортената ми форма.
  • Най-отдолу, като първи блат поставяме тъмното рингче (това с най-голямата дупка), което виждате на снимката като най-горно.
  • Мажем с яйчен крем и поставяме второто пръстенче (бялото). 
  • Мажем пак с яйчен крем и идва ред на третото (с шоколадов цвят). 
  • Мажем с крем и редим всички останали рингове. 
  • От овлажняването и  тежестта на крема, най-горната кора провисва навътре. Това не трябва да ви притеснява, защото е част от бъдещия ефект. 
Аз дадох време на цялата тази композиция да "осмисли" земното притегляне и после й помогнах, като напъхах целия конус, с "главата" надолу.


Не знам колко ясно обясних, че от най-горният слой до предпоследния се извиват като дъга, за да направят място на конуса.

  • След като съм проправила път на конусовидната част, изваждам едно по едно кръгчетата блат. Оставям само най-малкото да си лежи в основата на тортата.




  • Мажа с млечния шоколадов крем и нареждам всички части на конуса. 
На този етап тортата изглежда във вида от горната снимка.

  • Измазвам я цялата с крем и прибирам в хладилника. Тъй като ми остана от яйчния, измазах тортата с него.
От тук нататък следва декорация, която при мен е като "бяло море".
Т.е. разбих белтъците със захарта на водна баня (захарта добавях на етапи и разбивах с миксер до получаване на гладък и гъст крем. Технологията видях тук). След това ги "разбунтувах" на тортата. Запекох цялата торта, на горен реотан, за кратко! във фурната (защото нямам горелка).



Нямах търпение да видя дали се е получил разреза. При всички случаи обаче, тортата беше обявена като "Изненада" и какъвто и да беше резултатът все щях да изляза от положение :)




Погледнах една стара снимка, от предишно правене на тортата и видях, че за основа съм използвала цял блат (препоръчвам така да се прави), а след това върху него съм си подредила блатовете по начина, който вече описах. И съм избрала вариант с общо 4 блата:



Идеята за тази торта видях на kuharka.ru. Има много подробни снимки (ще видите разлика в технологията).
Някъде по руските сайтове я срещнах с името "Главоблъсканица", но много дълго и тромаво ми звучи, въпреки, че доста добре я описва :)
Какъвто и крем да изберете, знайте, че трябва да е плътен и гъст. Може би добре ще стане с някой маслен, но аз заложих на стария домашен яйчен крем. А изборът на втория крем дойде след пробата на една смес, която изядохме преди да се е превърнала в заплануваните бонбони. Рецептата видях при Катето (my candy kitchen). И много ми хареса.
Добре биха се вписали и печени ядки, но вече знаете защо не сложих.

Нарязах я преди да е отлежала денонощие (може би след около 5 часа). С готови блатове смея да твърдя, че е от бързите торти, но иска прецизност при рязането и сглобяването. На няколко пъти си помагах с ръце да прибера измъкващия се най-долен ринг :)) Трябваше да сложа ограничител от тортена форма с падащи стени, но акълът не ми дойде на време :)) Така, че ето и забележките:
1. Трябваше да сложа цял блат за основа, който да "държи" тортата по-добре при разрязване.
2. Трябваше да използвам тортена форма с падащи стени (така и повече крем щеше да поеме).
3. Трябваше да я направя предния ден, а не в деня на празника. Не, че не беше вкусна в деня на приготвянето, но на следващия ден беше много по-сочна и приятна.

Ако сте имали търпението да прочетете всичко до тук, се надявам,  да съм събудила любопитството и желанието да се позабавлявате с тази нестандартно подредена торта "Изненада". Да ви е сладко :)


44 коментара:

  1. Чудесна е изненадата, Снежи!
    Да ти е жива и здрава любимата половинка!
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани, за топлите думи! Дано!
      Прегръдки и от мен! Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Пишеш, че трябваше това, трябваше онова, трябваше трето, но аз добавям - трябваше да ми изпрати парченце от тази фантастично топяща се в устата торта. ММММ.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Работи ли асансьорът на кулата? Ето, записвам си: "следващият път да изпратя до кулата" :)))
      Благодаря, The witch и приятна вечер!

      Изтриване
  3. Честит рожден ден на половинката ,Елти ! Жив и здрав и дълги години да сте щастливи заедно !
    И за мен тортата е изненада , не се съмнявам във вкуса и ,но нищо не разбрах от подредбата и :( ! Що ги махаш тез кръгове пък после пак ги напъхваш не ми стана ясно :( ! Както и да е , поздравявам те за търпението да подредиш такава сложна торта :)!
    Хубава вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, уби ме, а аз толкова се старах с това обяснение :))) Погледни линка и ако не ти стане ясно ще правя схема :)) Не е сложна подредбата, само е трудна за обяснение. Благодаря ти за милите пожелания и дай Боже да е така! Прегръдки и от мен, с пожелание за уютна вечер!

      Изтриване
    2. Аха , видях как става , ама много трудно и сложно ми се вижда :) ! Но е много ефектна разрязана :) !

      Изтриване
  4. Ама наистина е изненада!!!
    Да ти е жив и здрав половинът!
    А торта с много крем как обичаааамммм. Точно като за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианче, за милите пожелания! Ох... и аз много обичам, но я издай тайната как хем обичаш такива сладости, хем не ти личи на фигурата :))? Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  5. Прекрасна :) и поздравления и за рожденика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Еос! Хубав и успешен ден!

      Изтриване
  6. Pri teb iznenadata e bila mnogo vkusna i prijatna!Ti da vidis mojte iznenadi kakvi sa!Nadjvam se kato natrupam osteopit v gotveneto i prigotvjaneto na sladkisi da imam smelostta da riskuvam i da si poigraja,za da naprava i az edna takava glavoblasanica!A da,a sokoladovata celuvka na Saseto za rozdenija den bese oste po-hubava ot parvata!Cunki!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко с времето си :) Сега друго ти е на главата. Много се радвам за шоколадовата целувка, а като си дойдеш ще ме поглезиш с нея :)))(така де, да видя колко добре я правиш :)))? Да нацелуваш дечицата!

      Изтриване
  7. Да е жив и здрав рожденика!Щом има крем си е вкусна и така с тези блатове е много интересна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Живе, за пожеланията! О, много вкусна беше, но спорен нашите мерки за сладко :))) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  8. Събуди любопитството ми със сигурност, макар че едва ли ще си го причиня-притеснявам се от провал, а ако е просто за пробата, непременно ще опитам.
    Честит рожден ден на любимия, Елти!
    Много здраве му желая, от там насетне с човек като теб до себе си, има всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Мъхче, много мило ... Благодаря ти от сърце! Тортата изглежда сложна, но по-сложно ми беше да я опиша, отколкото да я направя :)) Създава впечатление за дълги часове в кухнята и на практика обираш овациите, но ефекта е лесно постижим.
      Поздрави и успешен ден!

      Изтриване
  9. Чудесна е изненадата, Снежи!Много ефектна е в разрез.Да ти е жива и здрава половинката!Прегръдки и много усмивки Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче, за милите думи! Отдавна исках да я покажа в блога тази торта, но или поводите ми бягаха, или времето ме преследваше. Радвам се, че ти харесва! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  10. Снеже, изненадата е оригинална и ефектна!
    И при мен има отлежали доста време рецепти и снимки! Докато ги кача, то им мине сезона :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Хубаво е, че не сме на норма :)))
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  11. Аууу Снеже много оригинално, истинска изненада :). Как събра толкова търпение да подредиш тези блатове. Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианче! Търпението беше на ниво крем :)), докато ги чакам да изстинат. После е лесната работа (без майтап, много е лесна тортата). Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Прочетох всичко два пъти, докато разбера за какво става дума :)Поздравления за търпението и добрия резултат!Наистина е ефектна изненада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Много ми беше трудно да пресъздам с думи, иначе лесното подреждане. От линка мисля, че става по-ясно, защото там има много снимки. И аз бях решила всичко, стъпка по стъпка, да снимам, но се отказах по средата :)) Ти ме успокои, като каза, че си разбрала за какво става дума :))) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  13. Снежи, Честито на рожденика!
    Ти пак си приготвила нещо наистина изненадващо и оригинално!
    Яйченият крем ми е от любимите - редовно го правя. Но рецептата за млечно-шоколадовия си записвам и подреждам в графата "Да се направи скоро" :)
    А за процеса на приготовление трябва да призная, че колкото повече прочитах, толкова по-забавно ми ставаше. Съвсем не разбрах къде изостана "пощадяването"?:)
    Вложила си толкова търпение и любов, поздравления!
    Хубав и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Хайде сега си представи, ако трябваше и блатове да пека :))) Пощадих си се :)) Тортата е много лесна, а ефекта си го бива. Сглобяването става за нула време. Най-дълго ми се видя времето за изстудяване на кремовете. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  14. Наистина е изненада. Да ти е жив и здрав рожденника. Тортата е прекрасна.
    Слънчев ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче, за положителната оценка и пожеланията! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. Снежи,честито на половинката ти,да е жив и здрав и много обичлив!
    Тортата е страхотно идейна и много креместа,супер е за мен.Много ефектно се е получило,комплименти за старанието!
    Имаме еднакви тенджерки,хехе.
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за пожеланията и хубавите думи! Тези тенджерки са ми любимите и ето, че и друго приложение им намерих :)
      Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  16. Жив и здрав да ти е мъжът, Снежи!
    Наистина изненадваща торта; много ефектна и впечатляваща!
    Аз точно такъв капак на тенджерка нямам, но все им се каня в къщи, че на някой рожден ще имат изненада.... без торта.
    Поздрави и хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи, за пожеланията! Радвам се, че ти харесва тортичката, още повече като знам, че не си падаш по сладкото като цяло :)) Не вярвам да изпълниш заканата, все ще направиш нещо, па макар и торта от пължолки :)) Поздрави и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  17. Лелее... колко ефектно и вкусно се е получило Снежи!
    Не съм попадала до сега на тази идея, но много ми хареса :) друг е въпроса дали ще се справя с тази технология на сглобяване но с удоволствие бих се пробвала :)
    Желая здраве, щастие и сбъдване на всяка една мечта на половинката на твоя живот и още много поводи за изненади…и вкусни и приятни :)
    Поздравления за красивата, сочна и вкусна торта….ах да имаше сега едно парченце пред мен :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gogolina, сърдечно благодаря за топлите пожелания и добрите думи като цяло! Сигурна съм, че ще се справиш с технологията, изобщо не е трудна, но имам притеснения, че обяснението ми куца :)) Ако него си разбрала, на там е лесно :))
      Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  18. Снежи, прекрасна торта си направила. Как няма да има мъжът ти и втора любов. =)
    Да е жив и здрав и все така да го глезиш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери, за милите думи! Глезя си го, а покрай него и ние намазваме :)) Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  19. Много, много оригинална торта, Снежи -
    впечатляваща, ефектна и неустоима изненада!
    Комплименти и
    сърдечни благопожелания за здраве, успехи и много щастие за двама ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче, за хубавите пожелания и високата оценка! Поздрави и щастлив ден!

      Изтриване
  20. Много интересно оформление, Снежи! И рецептата ми хареса! Изглежда страхотно, поздравления, мила! С удоволствие бих се почерпила от това изкушение! Поздравления и за рожденика - да ти е жив и здрав и много да те обича! :)
    Прегръдки за теб, мила! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Ирма, за милия коментар и пожеланията! То и аз с удоволствие бих повторила това изкушение, но ще проявя търпение до следващия повод :))
      Прегръдки и от мен, с пожелание за усмихнат ден, успешна нова седмица и красив месец април!

      Изтриване
  21. Снежи, ако не бяха допълнителните снимки имаше да се чудя как стават нещата:) Честит празник, много здраве, щастие и късмет! Дано има парченце и за мен, защото изглежда неустоимо!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, благодаря ти за топлите пожелания! Виртуалните парченца не свършват като реалните - ако те устройва почерпи се :))
      Поздрави, с пожелание за усмихнат ден и красив нов месец!

      Изтриване
  22. Снежи,
    искрено се забавлявах с поста ти! И тази игра с думи...:))
    Тортата ти е прелестна, след първата изненада от вида на разреза, след опитването,оставя едно чувство за нещо много специално!
    Нека и двата с твоя любим се чувствате специални един за друг и нека се сбъднат съкровените желания на рожденика!
    Поздравления за чудесното представяне и благодаря за постъпковите снимки!Знам колко е трудно да снима човек постъпково и аз не винаги успявам.
    Желая ти хубав и слънчев април!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")