петък, 15 март 2013 г.

Медено пиле, по рецепта на Зиче



Времето за подготовка е много кратко, времето за печене не го броя, а резултатът е вълшебен!
Когато видях рецептата при Зиче, кликнах едно "запомни" и не подозирах, че наистина ще я запомня :) (в буквалния и преносния смисъл). За първи път я направих началото на февруари (направих си справка с коментара, който оставих :)) и от тогава до днес още три пъти. Първият път с пилешки пържоли, после с цели бутчета, а накрая и с цяло пиле. Все един и същ вкусен резултат, но пържолите и бутчетата определено са по-сочни и една идея по-добри.




Рецептата на Zi4e-то е следната:

Приблизително количество на продуктите:
4 пилешки пържоли (от бут или филе) (или 4 бр. бутчета, или едно цяло пиле)
Сол на вкус
Черен пипер (сложих по 3 щипки на порция)
Соев сос (при мен около 2 с.л. на порция, използвах сос на Kikkoman)
Кимион (по-малко от щипка на порция или около 2 щипки за цялото количество)
1 червена чушка (или 1 с.л. червен пипер)
Мента (по 1-2 листчета на пържола. Аз нямах прясна и изсипах едно пликче от чай :))
2-4 стръка от пресен кромид лук
1/4 връзка магданоз (поне аз толкова сложих)
4 - 5 ч.л. пчелен мед
Олио 

Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме пилешкото месо.
Посоляваме, наръсваме го с черен пипер и кимион.
Намазваме с меда (моят беше стегнал и го затоплих за много кратко в микровълновата. После го изсипах върху месото)
Поливаме със соевия сос.
Отгоре слагаме нарязаните стръкчета лук, магданоз, мента и нарязаната на ситно чушка (заместих с червен пипер при едното от приготвянията).
Наливаме олио върху пържолите и оставяме за около час-два.


В тавата са полегнали пържолки и крилца (май) от първото приготвяне. Целите бутчета са от партида номер две :)

Ето и пилето (него го поливах периодично със соса по време на печенето. В тавичката сложих и малко вода):


Тавата се слага първоначално на силна фурна и след кипването се намалява на 160 градуса С.
Пече се до готовност на месото. 
От повторението на тази рецепта запомних всички съставки и вече не ми се налага да надничам за справка. Помня и невероятно добрия вкус, и удоволствието, което носи. 





30 коментара:

  1. Всички са полегнали с прекрасен загар и в очакване на гладните, които да ги похапнат,поздрави и за двете ви със Здравчето и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гладните ме лишиха от снимка при първото приготвяне :) Благодаря, Иглика и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Снежи, чудно пиле си приготвила. Браво!
    Много примамлива изглежда червената му коричка...
    Поздрави и хубав пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Много е вкусно и сочно. А коричката е разкош :) Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Снежи, чудесен загар има твоето пиле,
    без да е ходило на плаж :)
    Поздравления и за двете!
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! До плаж не стигна, по нашия край ги пускаме на солариум :)) Прегръдки и от мен с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Сладко като мед! Изглежда страхотно с тази апетитна карамелена коричка! Ще се възползвам от идеята, Снежи.
    Поздрави и прекрасни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Препоръчвам рецептата - наистина е страхотна! Поздрави и чудесни почивни дни!

      Изтриване
  5. Ех, че медено и вкусно изглежда...
    Прекрасна рецепта и чудесни изпълнения -
    поздравления и за двете майсторки! Ще се запомни!:)
    Много усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Рецептата наистина е прекрасна. При купуване на пилешко вече постоянно чувам въпроса "по медената рецепта ли ще го правиш?". Не ме оставят една супа да сваря :)) Поздрави, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  6. Снежи, със сигурност това пиле ще си намери мястото на нашата трапеза още следващата седмица! Примамливо пикантно-медено предложение.!
    Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, че се радвам, ако и на вас ви хареса. Благодаря ти и хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Е , много хубаво запеченко ,Елти визия като за конкурс , а пилетата рядко изглеждат добре след печене :) ! И аз ще кликна ''запомни'' !
    Изпращам ти голяма прегръдка с пожелание за хубави почивни дни !
    И ако отидеш до глинената къща поздрави от мен , така ми легна на сърцето :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иве! Ааа, и това пиленце в кората е достойно за конкурс :) Ах, тази глинена къща :)))- дано скоро лично да я поздравиш, ако не ще предам, как няма да предам поздравите ти. Не ми е в плановете в близко време, но знае ли човек. Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  8. Леле, Снежи и аз ще го запомня,разби ме с първото изречение! Разкошно пиле си приготвила и супер апетитни снимки си направила! Прекрасен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! И (като мен) да го запомниш с добро :)). Поздрави и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Снежи, чудно пиле си приготвила. Изглежда страхотно с тази апетитна коричка!Прекрасна рецепта,поздравления и за двете майсторки :):):)
    Хубав уикенд ти желая Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Рецептата на Зичето, наистина е страхотна! Поздрави, с пожелание за весели почивни дни!

      Изтриване
  10. Снеже, вкусно пиленце си изпекла! Примамва с тази препечена кожичка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Инче! Благодаря ти! Примамва наистина и за това три пъти го правя вече, и пак питат за още. А в моите планове има и други рецепти, записани за проба :)) Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Снежи,как да не чупна една кълка и аз от това пиле?!Уникално е станало,мозък!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чупни си, Роси, но да знаеш, че мъжът ми е много бърз :))). Точно като мозък е (макар, че не съм яла :)) - сочно, крехко и ароматно. Благодаря ти и гореща прегръдка от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Елти, аз наполовина значи съм го направила и дотук ми хареса. Следващият път ще добавя и зеленило и ще облизвам пръсти като теб;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче и аз до медената част съм стигала, но с тези подправки много ми хареса. Т.е. продължението си заслужава :) Приятно облизване :)! Хубави почивни дни! И благодаря!

      Изтриване
  13. Чудно пиленце, Снежи! Може ли да си пощипна малко само от кожичката? Обещавам друго да не пипам и после бързо да се скрия! ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може, чупни си :) Но, както предупредих Роси и на теб да кажа, че ръката на мъжа ми е много бърза :)) Поздрави и прегръдки от мен! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Много вкусно изглежда!!! Поздравления и на двете за рецептата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Поздрави и хубаво пролетно настроение!

      Изтриване
  15. Последно време често сверявам какво ще готвя с твоите разкошни рецепти, които си представила много точно, вкусно и красиво и ще опитам да ги поднеса и в моята кухня! Поздрави и пожелания за нови проекти и рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Марго! Надявам се всичко, което избереш за проба да ти е вкусно и пак да се върнеш, да споделиш мнение и снимки :). Поздрави и всичко най-добро!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")