Но когато "сняг забръска" се сещам за тях. И въпреки, че тази година сняг почти нямаше, пак се сетих, тъй като много ги обичам. Вярно, наложи да правя две ястия, но какво толкова.
Грехота е татко да бъхти цяло лято на градината, а да не оползотворявам реколтата. И тъй като се сетих за ей, това стихотворение:
- Бабо Мравке, де така?
- Тичам, Щурчо, за храна.
А къде ти с таз гъдулка?
- Днес калинката е булка,
та съм канен на свирня.
- А когато сняг забръска,
що ще чиниш ти зимъска?
- Ще поискам срам не срам,
от твоето житце сбрано.
- Аз пък няма да ти дам,
гиди дърти мързелан.
Срам не срам, от части(!) се сравнявам с щурчо. Ако чувате свирнята да знаете, че не е от сватбата на калинката, а от кукерското шоу в пернишко :))
Аз не съм от феновете на този фестивал и почивните дни си ги изкарах малко в страни от данданията. Снимките взех от дъщеря ми (от последния ден са, че и тя предишните беше ангажирана). Съжалявам само, че пропуснах самото откриване и хубавото 3D светлинно шоу.
Сега ще ви приютя на топличко, в моята кухня и ще ви загрея с подлютено ястие.
Продуктите са:
Около 600г свинско месо
5-6 бр. сушени чушки
2-3 глави кромид лук
черен пипер, суха чубрица, сол
олио
- Месото, нарязано на хапки, слагаме на котлона с малко олио (ако месото е тлъсто го пропускаме) и около 100мл вода. Посоляваме.
- Щом водата изври и месото започне да се пържи, проверяваме неговата готовност и ако е още жилаво наливаме отново вода. И така, докато месото се "предаде" (знаете от какво зависи :). Аз правих 3 доливания).
- Оставяме месото да се запържи и зачерви, след последното извиране на водата.
- Слагаме лука, нарязан на едро и пържим до лек загар.
- Слагаме сушените чушки, нарязани на парчета.
- Сипваме малко вода, намаляваме котлона и оставяме тихо да къкри до пълното извиране на водата и оставане на мазнина. Разбъркваме от време на време.
- Овкусяваме с черен пипер и поръсваме със сушена чубрица.
Да не пропусна да ви се похваля с наградата от Маги:
Благодаря ти, Маги! Трогна ме! Пожелавам ти още много, много кулинарни приятели и вкусни приключения!
И тук ще благодаря за снимките от празника, защото досега не съм присъствала на такъв! Много интересно, уникално! Наистина е дандания и аз избягвам шумотевици, но пък е уникално красиво! А ястието ти ме изкушава от сутринта. Не съм правила подобно нещо със сухи чушки, мислех, че ще са пълнени, а то какво било. много вкусно! Прекрасна нова седмица, Елти!
ОтговорИзтриванеCandy, наистина изживяването е уникално, горещо препоръчвам да се види и усети поне веднъж, но аз много години вече съм присъствала и съм се наситила. Вече ми е скучно и... много шумно :)
ИзтриванеРецептата е от нашия край и се радвам, че предизвиква интерес.
Благодаря ти и нека твоята седмица също бъде изпълнена с положителни емоции и усмивки! Поздрави!
Много вкусно ястие, Снежи! Аз харесвам лютото и пикантното, така че ще го пробвам, само че нямам сухи чушки вече.. :)
ОтговорИзтриванеСтихотворението го знаех преди като малка, но го бях забравила. :D
А тези кокиченца са толкова красиви. Любимите ми пролетни цветенца, които сега са се показали в градината. Дано да не завали някой сняг, че после ще измръзнат и няма да мога им се порадвам.
Прекрасен ден и усмивки! :)
И аз обичам лютичко, Светле, но все си го слагам в добавка, а то така не е същото :) Стихотворението също го бях забравила, но като ми дойде думата "забръска" се запитах от къде беше това? На кокиченцата им се радвам вече втора седмица, все едно ми казват "идва пролетта". Така хубаво са нацъфтели в градината :) Поздрави и прекрасен ден!
ИзтриванеЧудесни снимки от празника, Снежи, поздравления за дъщеря ти :)
ОтговорИзтриванеА манджичката е чудесна, макар че трябва да избягвам пикантните ястия, от време на време си позволявам да наруша забраната.
Честита награда :)
Хубава нова седмица :)
Благодаря, fedora! Ще я поздравя - ще и стане приятно :) И със сладки чушки става манджичката :) Поздрави и да е хубава и твоята седмица!
ИзтриванеТази година разгледах много снимки и
ОтговорИзтриванеза мен е уникално събитие :)
И аз не обичам шумотевица, но предполагам,
че си струва да се види един път!
Чудесна идея за свинско /който си има домашни чушки е така:)/
Прегръдка и хубаво настроение!
Много празнично и цветно е на сурва, трябва да се види, Дани. На мен ми омръзна :), но е интересно.
ИзтриванеЧушките и всичко що имам в буркани подкарах, че пролет идва, а мазето ми е пълно :)
Прегръдка и от мен, Дани, с пожелание за прекрасна вечер!
Това ми е любимо :)
ОтговорИзтриванеЕлти, ти перничанка ли си? :) аз - да :)
И на мен ми е любимо :) Да, перничанка съм! Я, как се намерихме две съгражданки:))
ИзтриванеЧудесно ястие, Елти и красиви снимки! Дори тук усещам уханието от вкусната порцийка! Усмивки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Поздрави и ти желая положително емоционален ден! :)
ИзтриванеАз винаги си готвя отделно за нас и децата, с редки изключения, де;)
ОтговорИзтриванеИ на Сурва искам да отида, че не ми се е случвало в този живот;) Но виж подлютенката гозбица я вземам без да се мръщя;)
Хубава седмица, Елти!
Моето дете е голямо и рядко готвя различно за всеки. В повечето случаи аз правя отстъпка и се съобразявам с желанията на другите, иначе ми се удължава престоя в кухнята :)
ИзтриванеЩе я видиш сурва, Мъхче, щом имаш желание ще се случи някой път.
Благодаря ти, хубава седмица и на теб!
Ястието е страхотно и толкова апетитно,че добре,че съм обядвала,направо запреглъщах,Снежи,толкова вкусно си го приготвила!Благодаря за споделената рецепта!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси, за милия коментар :) На теб хубава и спокойна нощ!
ИзтриванеСнеже, много вкусна гозбица се приготвила! Гювечът ти е много оригинален!
ОтговорИзтриванеСнимките от кукерския празник разгледах с интерес! По телевизията гледах предаването. Наистина доста шумно, но и интересно!
Прегръдки!
Благодаря, tillia! Интересно и пъстро е на Сурва, градът кипи от народ, весело е :) В чановете, хлопатарите и шумотевицата като цяло е чарът на този фестивал, особено за хора, които го виждат за първи път :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Много интересни снимки от кукерския празник ,за който само съм чувала.
ОтговорИзтриванеКолоритно преживяване си е да присъстваш на това събитие.
Снежи ,ястието е изключително апетитно,чудесно поднесено,а снимките са разкошни!
Топло ,вкусно и уютно е в твоята кухня!
Сърдечни поздрави!
Благодаря, Мира, за милите думи! Много ми е приятно и се радвам, че ти е уютно тук! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеМного хубава рецепта, снимки и чудесно настроение ни предлагаш, Снежи-
ОтговорИзтриванепоздравления за двете ви!
Благодаря за удоволствието и хубави почивни дни, Диана
Благодаря, Дианче, за милия коментар! Поздрави и хубави почивни дни и на теб!
Изтриване