петък, 8 февруари 2013 г.

Любовни кутийки

Генерална репетиция. И... дегустация :)
Отиде ми изненадата за Св. Валентин. Сега трябва да мисля някакъв друг десерт.
Исках само да изпека бисквитките, да ги прибера в кутия и ден преди празника, да ги превърна в любовни кутийки. Но, любопитството и наличието на време доведоха нещата до край.

Та, ето с какво се подсладихме и стана празнично по време на делник :)


Бисквитени кутийки, пълни с крем;
с малки, домашни, орехово-марципанови бонбонки
и
шоколадови, "дрипави" капачета.

Продукти за бисквитките:

80 г захар
80 мл олио
80 мл прясно изцеден портокалов сок
320 г бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне на бисквитките:
Разбиваме с миксер захарта и олиото.
Изсипваме половината брашно, върху него наръсваме бакпулвера и отгоре изливаме портокаловия сок. Разбиваме.
Добавяме на етапи и останалото брашно и бъркаме с лъжица.
Полученото меко тесто (не трябва да лепне) разточваме на лист с дебелина около 3-4мм върху плот поръсен с брашно.
Изрязваме формички по желание, в случая сърчица.


С по-малка формичка изрязваме вътрешността на част от бисквитките. Така имаме плътни бисквити (за дъно и капак на кутийките) и такива с дупчици (които ще оформят стените).


Загряваме фурната на 180 градуса по Целзий и печем бисквитките около 7-8 минути (до съвсем леко порозовяване). Рецептата, с малки изменения е взета от тук.

Останалата част по сглобяване, приготвяне на крем и декориране може да си оставим за следващия ден.

Продукти за крема:

200 мл прясно мляко
290 г заквасена сметана
4-5 с.л. захар
3 с.л. сладко от рози (или друго, според вкуса)
1 пакет крем Оле на Д-р Йоткер с аромат на ванилия
3-4 капки червена хранителна боя (по желание)

Основното, което исках при крема е да е с нежен, едва доловим аромат на рози. И се получи.

Приготвяне на крема:

Изсипваме студеното мляко в тесен висок съд, слагаме захарта, крем Оле и разбиваме с миксер до сгъстяване.
Добавяме сметаната и разбиваме кратко, до хомогенизиране.
Добавяме сладкото от рози, разбъркваме с лъжица и по желание оцветяваме с хранителна боя.

Първоначално си представях малки бонбонки (с големината на грахово зърно), гмурнати тук-там в крема, но после реших една по-голяма да стои в средата на кутийката. Използвах технологията и основната идея от бонбони Моцарт, които за първи път правих по Коледа.

Продукти за бонбонките:
60 г орехови ядки
60 г марципан
50 г мед
80 г захар
сладкарска боя (по желание) - част от сместа оцветих в червено

Приготвяне на бонбонките:
Загряваме меда и захарта на котлона. Бъркаме непрекъснато до получаване на светъл карамелен цвят. Добавяме счуканите на ситно орехи и марципана, нарязан на парченца. Сваляме от котлона. Хубаво разбъркваме и намачкаме марципановите парченца. Оставяме леко да се охлади и с ръце оформяме малки топчета.
Част от тази смес оцветих в червено, разточих на лист и изрязах сърчица. Но тези сърчица предизвикаха асоциация с шпеков салам :)) За декорация използвах само 2, колкото да забележа тази прилика.
Ето, не ви ли прилича на колбас:



Продукти за шоколадовите капачета:
90 г натурален шоколад
1 ч.л. олио

Разтопяваме шоколада и олиото на водна баня. Оставяме да се охлади, насипваме го във фунийка, направена от хартия за печене (найлоново пликче също върши работа), отрязваме връхчето и рисуваме сърца върху пекарска хартия. Цялата "картинка" пренасяме на студено.

Ще пълним кутийките  (най-после)
Бисквитките се слепват с крем, като най-отдолу (естествено) слагаме плътна, след това две бисквитки, от тези с дупките. Запълваме с крем, поставяме бонбонка, две, три и затваряме с капаче от цяла бисквитка или шоколад.






По-вкусни са престояли. За да не ви изморят точно на празника, може единия ден да изпечете само бисквитите, на другия ден да ги напълните и на третия да ги украсите и поднесете. Задължително с много любов!




За първи път ми се случва да покажа тематична рецепта преди празника, за който е предназначена :) Винаги съм с ден два закъснение.

Да ви е сладко!


Бисквитените кутийки с друг крем и друга украса, изработени по поръчка:







Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")