сряда, 26 юни 2013 г.

Пиле лютика на сач - мъжка кухня


Вече знаете колко обичам лятната си градина, готвенето на открито, сачовете и включването на мъжката половина в кухнята. За това без уводни думи ще представя и тази разновидност на любимото ми пиле лютика. Продуктите са без точни количества, че в мъжката кухня не се вписват мерки и теглилки, всичко е на око и зависи колко лакомо е окото :) (разбирайте какъв глад ни гони и колко човека ще се "борим" със сача).


Продукти:
Пилешки пържоли (от гърди или бутчета)
Бяло вино (може да заместите с разреден в малко вода лимонов сок)
Горчица (по желание)
Соев сос
Чесън
Черен (бял) пипер, Сол, Олио, Магданоз (по желание)
Кромид лук (стар или пресен)
Зелени чушки
Домати (ориентировъчно - на половината от количеството зелени чушки)
Печени червени чушки (колкото повече, толкова по-добре. Пак ориентировъчно - вече изпечени и обелени да се равняват на количеството зелени чушки)

Приготвяне:
Подготовка на месото:
Пилешкото месо нарежете на тънки малки пържолки.
Посолете ги (по-оскъдно от обикновено, защото соевия сос ще ги осоли допълнително) и поръсете с прясно смлян черен или бял пипер.
Разбийте в купичка около 1 равна ч.л. горчица (в случай, че ще слагате), 2 с.л. соев сос, 2- 3 скълцани скилидки чесън, малко бяло вино (или 2 с.л. лимонов сок и около 100мл вода). Залейте с тази марината месото и разбъркайте. Приберете в хладилник, докато подготвите зеленчуците.

Подготовка на зеленчуците:
За печене изберете плътни червени чушки. Опечете, обелете и оставете да се отцедят от сока.
Нарежете зелените чушки на едри парчета.
Почистете лука и също нарежете на едро.
Доматите настържете на ренде или нарежете на по-дребно.

Приготвяне на ястието:
Налейте олио в сача и хубаво нагрейте.
Изцедете месото и изпържете първо пържолките. Готови ги дръжте в съд с капак.
След това сложете да пържите в сача зелените чушки.
Щом се позачервят добавете лука и продължавайте пърженето. Изчакайте и лука да се зачерви.
Добавете доматите, посолете и пържете (с разбъркване от време на време) до извиране на водата, която ще пуснат.
След това сложете нарязаните печени чушки, няколко скилидки, нарязан на ситно, чесън и разбъркайте.
Наредете отгоре пържолките и дръжте на огъня още малко.
По желание наръсете с нарязан магданоз и сервирайте.


Една топла пита, като тази, му подхожда отлично:

И тази атмосфера също:

Послушах съветите ви за ловеца на пчели и наистина стана страхотна лампа, която си е баш на място в битовото ми кътче. Само не успях да хвана в снимка игривите светли отенъци по тавана :) Благодаря ви! Да ви е сладко и надявам се уютно :)
-----------------
18.07.2013г.

Рецептата ми донесе поощрителна награда от GoodFood, щипка за барбекю на Tefal. Това всъщност е награда за мъжа ми, който е майстор на ястието и основен ползвател на такива щипки :).




32 коментара:

  1. О, Снежи, всичко е страхотно, най-голям фаворит ми е лампата, въпреки че къркорещият ми вече стомах в прохладния ден би поел парченце питка и една пържолка от сача. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! И аз още не съм се нарадвала на новата ми лампа. Да не ти е сух залъка и сосче ще ти сложа :) Пожелавам ти прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Е, Снежи, всичко си е на мястото при теб! Истинска българска трапеза усещам, много е приятно.
    Да ви е сладко и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! И на мен ми е приятно, че винаги намираш време да наминеш и да ме зарадваш с хубавите си коментари. Пожелавам ти прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Снежи, взимам си и от питката и от сача, ако е останало. Лампата е страхотна, както и битовото ти кътче. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Тези свършиха, но за приятели винаги има повторение, така, че черпя с удоволствие. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Поздравления за шеф-готвача,приготвил е истинско блаженство,направо да оближеш пръсти!
    Снежи,имаш си достойна отмяна,явно му се отдава да кулинарства!Хубава сряда,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Ще предам похвалите на шеф-готвача. Усъвършенства се в готвенето на сач и в този тип кулинарство не се бъркам :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Казвай с кого да започвам борбата ...перушина ще хвърчи за този сач :) !
    Боже , как звучи само ..и с тези печени чушки ! Снежи , супер е рецептата ! Имам сач , много рядко го ползвам , но твоята рецепта ще опитам в най - скоро време , че покрай вашия не мога се вредя :) !
    Прегръдка за страхотната рецепта ! Хубав следобед ,мила :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си с връзки, Ив и винаги ще те вредя на трапезата, само дай знак кога и почвам да го готвя специално за теб :) Сачовете ги ползваме само лятото, но пък така ги натоварваме, че им държи влага за цяла зима :) Обичам ястията на тях, с дъх на пушек и дърво. Ще се радвам, ако ти хареса рецептата. Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Снежи, къде ти е градината? Идвам и аз да се присъединя към компанията :) Уханието и вида на сача привлича неустоимо, а от питката си отчупвам парченце да топна в това сосче ... мммм
    Поздравления и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, разбираш ги ти тези работи - питка, сосче... :) Ако имаш път към Перник, обади се. Доматите са за прекопаване и тъкмо ще ти покажа градината :) (шегичка). Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
    2. Ех, Снежи, с такъв земеделски помощник като мене, само беля ще си вземеш! То аз приказката за Косето Босето я знам, ама ми се ще краят ѝ да не е толкова поучителен :) Но нали това са истините на живота, може пък и да се понауча нещо ...
      Сърдечна прегръдка и усмивка в този дъждовен ден! Поздрави!

      Изтриване
  7. Снежи, много ми харесва атмосферата, която си пресъздала с публикацията си! Уютната и прохладна градина, вкусното ястие, приготвено на огъня и меката питка... Голямо изкушение! :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Точно това исках да се лее от публикацията и се радвам, че си го доловила! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Снежи, обичам тази рецепта :)
    Е, нямам градина и я правя в тенджера!
    А лампата е чудесна!
    Прегръдка и морски полъх!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за морския полъх, Дани! На живо няма да се срещна с морето, та се радвам, когато приятелите ми носят поздрави от него. Тази рецепта и на мен ми е любима - зимата в тенджера къкри, но сега я преобразихме за лятната кухня :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Искам на гости у вас, под пчелната лампа и по-близо да сача! ;))) А и питката да можех да докопам...
    Много вкусно и уютно! Браво!
    Целувки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Ирме, идвай, ама вземи и другите желаещи. Тъкмо ще си направим среща - от мен сача и питката, от вас десертите :) Предложението е сериозно, не на шега. Прегръдки и хубав ден, мила!

      Изтриване
  10. Браво на майстор готвача!Колко пъти преглътнах на този сач само аз си знам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Наталка! Предавам поздравите, а на теб пожелавам прекрасен ден!

      Изтриване
  11. Снежи, разбирам вълнението на мъжете! Аз оценявам страхотната снимка и непременно да участваш в конкурса на Good Food!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Не съм чула за този конкурс, стана ми любопитно :) Прегръдки, мила, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Разкошно! И сачът, и питката , и украсата!

    ОтговорИзтриване
  13. Снежи, толкова е уютно при вас, че ми се прииска да приседна там, до лампата на сладки приказки и вкусни гозби. Много обичам пиле на лютика, а този вариант определено е по-различен, но безспорно много вкусен. Страхотна е лампата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Ще ми е приятно да си с нас на масата! Рецептата е по-различна от класическата лютика, но не по-малко вкусна, наистина. Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  14. Лютиката и аз я харесвам, но така вкусно приготвена и то от съпружеството, ми допада още повече! :)
    Я вземи та му направи отделен блог! И специални поздрави - заслужава ги! :)
    Снеже, всичко е толкова апетитно! Хапвам си от пилешкото, топвам си сладка питка във вкусно сосче!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Инче! Ще го похваля ей сега готвача, да го зарадвам :), но блог няма да му правя, че ще изчезнат сачовете от моя :)
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  15. Елти, това и аз ще го харесам, особено ако е приготвено от мъжка ръка;)
    А приятелите винаги са наоколо за хапването и веселбата. Пък и под тази чудна лампа, със сигурност е още по-весело;) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-вкусно е друг да ти сготви, нали Мъхче :) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  16. Снежи, казах ли ти азы!
    Браво! Честита награда и представяне в GF!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")