петък, 28 юни 2013 г.

Сборно - летни, лесни и чудесни

За да не стане тромаво заглавието пропуснах думата любими, а всички те са ми точно такива. Първо ще предложа

Лека картофена чорбичка

Обичам я с малки цели пресни картофки, като супа топчета (снимката е с големи, нарязани (такъв момент съм улучила), но вида не променя вкуса).


Продукти и начин на приготвяне:

Запържваме 1 глава нарязан кромид лук, 1 - 2 скилидки чесън и 1 нарязан на кубчета морков в малко олио. Слагаме 1 ч.л. червен пипер, разбъркваме и веднага наливаме около 1,5 -2 литра топла вода. Докато чакаме водата да кипне, обелваме около килограм картофи (ако са пресни ги измиваме или остъргваме - кой както предпочита). Едрите нарязваме на парчета, а дребните оставяме цели и ги слагаме в тенджерата. Оставяме да ври на бавен огън. След като почти са се сварили картофите, прибавяме 2 - 3 средни по големина домати, нарязани на ситно и оставяме да поври заедно с тях. Сваляме от котлона и подправяме с нарязан пресен джоджен и по желание още скилидка, две нарязан чесън.

Предложение номер две е за

Постна чорба от зелен фасул с джанки




Продукти и начин на приготвяне:

Запържваме 1 глава нарязан кромид лук и 1 нарязана скилидка чесън  в малко олио. Слагаме 1 ч.л. червен пипер, разбъркваме и веднага наливаме около 3 литра топла вода. Докато чакаме водата да кипне, измиваме и нарязваме зеления фасул (количеството на око - за по-гъста или по-рядка чорбица). Слагаме го в кипящата вода и оставяме да ври до сваряване. След като фасулът омекне, прибавяме 1 - 2 средни по големина домати, нарязани на ситно и оставяме да поври заедно с тях. Пускаме в чорбата няколко зелени джанки (5-7-10 зависи кой как понася кисели манджи). Оставяме да поври още минута - две, но не повече, за да не се разварят съвсем. Добавяме 3-4 нарязани скилидки чесън и подправяме с пресен копър. По желание (на финала) може да се запържи (или разреди с малко водичка) 1-2 с.л. брашно, за сгъстяване на чорбата. Вкусна е, както топла, така и студена.



Може да сварите по-голямо количество зелен фасул, за да опитате и рецептата за


Паниран зелен фасул

Първо я видях в блога "Да готвим с tillia" , след това и в "С нож и вилица в ръка". А Катето от My Candy Kitchen ми ги сервира край рекичка и събуди асоциация за пържена рибка :)

Направих си смес за панировка като разбих 2 яйца с малко сол. Сипах около 100мл бира и 100мл вода. Добавих пшенично брашно до смес, с гъстота за палачинки. Сложих и 2 с.л. царевично брашно. Овалях и сварения зелен фасул в царевично брашно. Потапях едно по едно в панировката и изпържих в нагрято олио. За първи път опитах паниран зелен фасул и ми хареса. Благодаря ви за идеята Инче, Ванче :*


Сготвих ви нещо на бързо и се отдавам на петъчно мързелуване :) 
Хубави почивни дни и до скоро!

24 коментара:

  1. Все вкусотийки, Снежи, много обичам такива леки и лесни ястия.
    Приятна почивка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Отпускаща неделя и на теб!

      Изтриване
  2. Много апетитни ястия си ни предложила, Снежи! :) Не съм от най-големите почитатели на зеления боб, но го хапвам, а картофената чорбичка ми е една от любимите. :)
    Хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Знам аз, че някои се мръщят на зеления боб, за това включих и втора манджичка :)
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  3. И двете чорбички обичам , ама тази със зеления фасул ми е по на сърце :) !
    А зеления боб приготвен така си е класика за габровския край :) и се радвам ,че ви е харесал ,Снежи !
    Приятно мързелуване :* ! Хубав уикенд , мила !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Хубава неделя и на теб!
      За първи път опитах паниран зелен фасул и не знаех, че е по габровски :)

      Изтриване
  4. Супер са ти и чорбичките,и панирания фасул,Снежи!Аз съм му голям почитател и паниран със сигурност е много вкусен!Пожелавам ти лежерен петък и много релакс през уикенда,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Хубав неделен ден и на теб!
      Опитай паниран, щом обичаш зелен фасул ще ти хареса. Мъжът ми не яде зелен фасул на чорба, но така му хареса.

      Изтриване
  5. Чудесни супички,но панираният фасул ми е фаворит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Чудесен е панираният фасул и ако не си опитвала го препоръчвам. Хубав ден!

      Изтриване
  6. Точно за летните дни - супер супички! А паниран боб не съм правила, но ако не ме размързи, може и да опитам :)
    Хубава вечер, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! И аз за първи път панирам фасул, но ми хареса и то много. Опитай. Хубав неделен ден!

      Изтриване
  7. Много вкусно, апетитно и красиво поднесени летни рецепти, Снежи -
    всички ми харесват и са по мой вкус...
    Хубава петъчна вечер и приятно мързелуване..., Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Дианче и ти благодаря! Хубав неделен ден на теб!

      Изтриване
  8. След толкова готвене си заслужила и малко мързелуване, приятен уикенд, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  9. Ехе, тук цяло пиршество се е оформило, все любими ястия и добра компания, как да не седне човек при вас?! Снежи, винаги е удоволствие човек да се отбие тук и вкусно и весело и красиво и много приятно! Оле, добре, че написа Ив, да я отбележа и в моята публикация, знаех си, че още някъде го бях гледала, този паниран боб, ама и аз съм един заплес. Прегръдки, приятелче и хубава неделна вечер, пък от утре прекрасен месец юли!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Ето, че и аз съм заплес - през цялото време си ги представях като рибки панираните шушулки, от оная твоя публикация до рекичката, но съм пропуснала да те впиша в групата на "рибарите". Ще се поправя :) Прегръдки и от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Това панирано бобче, ми привлече погледа! Но на супичките съм още по-голям фен :) Вкусно е при теб както винаги :) Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Снеже, и трите ти летни предложения са ми любими, но в момента бих си сръбнала чорбицата с джанки! :)
    Радвам се че си се доверила на рецептата за паниран зелен фасул! /а Ив да извинява, ама да не я прави габровска - стара българска рецепта е! /шегичка!/ :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Стара рецепта, стара, ама аз не бях чувала за нея и ви благодаря, че ми я показахте :) Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")