четвъртък, 18 юли 2013 г.

Кулинарните ми изяви "С нож и вилица в ръка"

Днес пак се стягам за гостуване. И въпреки, че вече се броя за "стрелян заек" ми беше не по-малко трудно в избора на ястия. Ако се чувствах добра в моделирането на торти със сигурност щях да и направя торта мотор, това беше първата идея, която ме атакува доста напористо, щом получих поканата. Толкова напористо, та чак  агресивно и не пускаше други идеи в главата ми. Но щеше да е едно излагане, да не ви казвам какво :)
Защо точно мотор ли? Преди време най-силно ме впечатли и съм запомнила една нейна снимка на мотор, та за това :) Представих си я умееща да флиртува с вятъра, палаво намигаща към слънцето, дори когато е скрито зад облаци и с широко скроена свободна душа, отворена да приема хората и света такива каквито са. Тя е от онези хора, които те заразяват с усмивка, но
колко много я харесвам споделих в предишния пост, когато я посрещнах като скъп гост. И понеже там се заиграхме на тема близане на захарни петлета през целофан, ето я ползата - ближем си заедно за втори път и не свършва :)). Силно се надявам някой ден да махнем целофана или казано по друг начин да си гостуваме реално, Ив!

Специално за теб направих едни коронки от чушки със сирене, защото всички българи, които познавам зад граница, знам, че имат специално отношение точно към българското сирене :).
И десерт ще има, но малко по-късно.

Коронки от чушки с пълнеж от сирене


Продукти (ориентировъчно):

150 г краве сирене (бяло саламурено)
3 - 4 с.л. квасена сметана
2 - 3 с.л. майонеза
2 -3  сколидки чесън
пресен копър
черен пипер за поръсване (по желание)
Пресни чушки (зелени, червени), но не месести (купих от т.н. селски)

Приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и изваждаме внимателно семето.
Нарязваме ги напречно на пръстени с височина около 3 см.
С ножица правим надлъжни нарези, през 2-3 мм, които не стигат до долу.

Пасираме сиренето и добавяме квасената сметана, лъжица по лъжица (сместа трябва да стане кремообразна, но гъста).
Добавяме майонезата, счуканата скилидка чесън и ситно нарязания копър.
Разбъркваме добре и пълним чушките, като леко разтваряме нарезите, за да се получи като коронка. (Аз използвах лъжичка, но ми се струва, че по-лесно би било с пош).




Идва и десертът... Той е нещо средно между торта и сладкиш. Не се пече, а блатовете са извън нормите за стандарт. Има лек нюанс на вишнев аромат и по-натрапчив карамелен. Рецептата открих в един руски сайт и силно се надявам да се хареса на теб и твоите читатели. Тестът при нас мина успешно :)

Торта с пуканки и бял шоколад


Продукти за един блат с диаметър 25см:

50 г пуканки
80 г крекери
40 г белени печени фъстъци
200 г захар
280 г фъстъчено масло (ползвах от едро смляното)

Важно: Прегледайте за неопукани пуканки и ги отстранете!

Приготвяне на блата:
Смесваме в купа пуканките, начупените крекери и счуканите на едро фъстъци.
В купичка слагаме 100г от захарта и я заливаме с 160 мл топла вода. Разбъркваме и оставяме да се разтопи.
В подходящ съд слагаме останалите 100г захар и я карамелизираме.
След това изливаме захарния сироп върху карамела (внимателно) и разбъркваме. Варим до получаването на гъст захарен сироп (с гъстотата на плодово сладко).
Отстраняваме от котлона и добавяме фъстъченото масло. Разбъркваме.
Тази карамелена смес изливаме върху пуканките и смесваме всички съставки.


На дъното на тортена форма, с падащи стени поставяме изрязан кръг от пекарска хартия.
Изсипваме сместа с пуканките и заглаждаме. Оставяме да изстине.

Продукти за крема:
200мл течна сметана
100 г бял шоколад (аз я направих с 200г шоколад, но стана много сладка, за това по-добре използвайте само 100г)

Приготвяне на крема:
Начупете шоколада на парченца.
Загрейте 100 мл от сметаната почти до кипване и я излейте върху шоколада. Бъркайте, докато не се разтопи напълно. Оставете сместа напълно да изстине. Охладете в хладилник за около половин, един час.
Разбийте останалите 100мл сметана с миксер на пухкав крем.
Добавете шоколадовата сметана на етапи и разбивайте за кратко (само колкото да се смесят).


Върху напълно изстиналия блат от пуканки сложете няколко вишни от сладко. Отгоре разпределете крема с бял шоколад. Напръскайте с малко вишнев сироп.


Украсете по ваш вкус. Аз пробно опуках пуканки от 2 с.л. амарант  и с тях поръсих тортата. Приберете в хладилник и след 10-ина минути е готова за сервиране.
Може да направите тортата с два блата и крем между тях, като разстелете сместа с пуканки в две отделни форми и чак след като стегнат да сглобите с крем.



Bon appetito!

Ивче, слагай кафето. Силно и без захар, че тортата я направих трепач сладка J
Режа по парченце и идвам към теб.

Първо за теб

После за мен

А с останалото ще почерпим читателите :) Навита :)?
Чаоооо (с италиански акцент :))
Блог-гостуването ми при Ивана.


32 коментара:

  1. Снежи, чудесно гостуване!
    Красиво и вкусно!
    Тортата е много оригинална!
    С удоволствие ще си хапна парченце :)
    Прегръдка и хубаво настроение за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, че винаги намираш време да оставиш по добра дума! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Мммм , толкова ме впечатли тортата ,че не знам дала да почерпим другите или да я излапаме сами :) !
    Снежи , аз ти благодаря за свежата и красива нота ,която внесе в блога ми и се надявам да се срещнем в близко време !
    Желая ти ведър ден с прегръдка :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, много се радвам, че предложенията ми ти харесаха! Отвори ми очите за мотора, ама давай, аз така или иначе вече съм изградила рокерски образ :))) Беше ми много приятно, както да те посрещна в моята кухня, така и да сготвя специално за теб! Прегръщам те и ти благодаря! До нови срещи реални и виртуални! Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  3. Снежи, прекрасно гостуване, а тортата е прелестна и толкова красива! Поздравления за теб и домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Игличе! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Браво Елти, все интересни предложения!Много успешно представяне при един креативен кулинар като Ванчето!Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Прегръдки с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежи, и тук да кажа, че гостуването ти е впечатляващо! Прекрасни идеи и с още по-прекрасна реализация. Много ми харесва всичко.
    Желая ти усмихнат ден и дано да имаш повече поводи за подобни кулинарни изяви. Поздрави и за теб, и за чудесната ти домакиня! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти за хубавите думи! Хубаво лято на теб, с много положителни емоции и да заредиш стабилно батериите! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Снежи,патоса ти е много заразителен и зареждащ с настроение!
    А рецептите и снимките както винаги са оригинални и много атрактивни!
    Благодаря ви,момичета,за тази тонизираща публикация,страхотни сте!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Роси, за милия коментар! Прегръдки, с пожелание за усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Свежи летни предложени! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла на блога ми, Марте! Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден на теб!

      Изтриване
  8. Много приятна публикация с оригинални рецепти, Снежи! :) Коронките са много атрактивни, а тортата е различна, не съм се сещала за такава комбинация. :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Когато видях рецептата за тортата и мен ме впечатли, а повода сам дойде :)) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Снеже, кулинарните ти изяви са на високо ниво с тези две много интересни и необичайни предложения!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Инче! Прегръдки и от мен, с пожелание за усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Снежи, и аз ще се включа към почерпката, защото и с двете рецепти ме грабна, всичко е повече от страхотно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче и заповядай :)! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Снежи, страхотно представяне! Лека и вкусна храна, поднесена по много впечатляващ начин! Аплодисменти за всичко, което си направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Прегръдки, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  12. Какви идейни и сладурски неща си приготвила, Снежи :) Много ми харесаха, ама много! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Хубави съботно-неделни занимания на теб!

      Изтриване
  13. Поздравления Снежи !
    Както казах и при Ванчето ... достойно връщане на визитата се е получило :)
    Впечатлена съм от тортата с пуканките :) Всичко изглежда вкусно и е представено много красиво !
    Прегръдка и за двечките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Не исках да се излагам при Ванчето, която, както знаеш, е прекрасна кулинарка :)
      Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  14. Впечатляващо гостуване, Снежи!
    Нестандартни и ефектни предложения -
    въздействащи ароматно и вкусно, много цветно и красиво изпълнени!
    Харесах и свинското със салвия, но тези идеи са ми по на сърце:)
    Благодаря за чудесните рецепти,
    поздрави и пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Дианче! Тортата с пуканки е наистина нестандартна и много вкусна. Дегустаторите я оприличиха на сникерс :) Ще се радвам да споделиш дали ти е харесала, ако решиш да я направиш.
      Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Уникална си, уникална!!! Много ти се радвам Снежи, така вдъхновяваш със всичко! Прекрасно гостуване, много интересни предложения, а с тортата направо ме изуми! Поздравявам ви и двете с Ивана, много ви харесвам, толкова положителни и вдъхновяващи! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Катенце, сърдечно ти благодаря за милия коментар! Драго ми стана и също те прегръщам! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")