понеделник, 22 юли 2013 г.

Свинско бонфиле със салвия и чесън

Мирно и кротко чаках да ми поникне салвията, за да мога да изпробвам няколко набелязани рецепти с нейно участие. Е, дочаках няколко листенца, достатъчни за първа проба. Ако не бяха градушката и гладните охлюви щях да имам и повече. Съжалявам, че не мога да ги ям тези мекотели, а ползите щяха да са поне две - икономия и кичеста градинка :).

Рецептата е по вдъхновение от Пепи. Взех нещо от нейното пиле салтимбока, друго от агнешкото й със салвия и съвет от бързите й месни печени в плик.

Свинско месо със салвия и чесън
Получи се крехко, ароматно и с приятен вкус месо. И пилешко ще пробвам, но след като старателно обръстената ми салвия даде знак, че е готова.



Свинско бонфиле със салвия и чесън
Продукти:
  • Свинско бонфиле според нужните порции (при мен 4 бр.)
  • 4 - 5 глави чесън
  • 7 - 8 листа салвия
  • сол, черен пипер
  • 100 мл бяло вино
  • 20 мл тъмен соев сос (3 с.л.)
  • 20 г горчица
  • 100 г прошуто
  • олио
  • 1 - 2 лимона
Начин на приготвяне:
  • Направете диагонални нарези по горната страна на бонфилетата.
  • Поръсете със смлян черен пипер.
  • Разредете горчицата с малко бяло вино, добавете останалото вино и соевия сос.
  • Залейте бонфилетата, поръсете с малко сол.
  • В нарезите сложете необелени скилидки чесън, тънки резени прошуто и листа салвия.
  • На останалия чесън изрежете "брадичките" и сложете целите глави отстрани при месото.
  • Пуснете струйка олио върху всяко парче месо.
  • Завийте тавата с фолио и сложете във фурната.
  • Включете на 250 градуса и щом кипне намалете на 120.
  • Оставете месото да се пече на тих огън до готовност (ако се наложи добавете много малко вода).
  • Когато месото е готово, махнете фолиото, намажете парчетата със соса, който се е получил по време на печенето (може да капнете още малко олио върху месото) и превключете на силен горен реотан. (Така, без да се изсушава месото, ще получите апетитна зачервена коричка).
Да ви е сладко с Elti!

Подготовка на месото
В нарезите слагаме чесън, прошуто и листа салвия
Месото е вкусно както топло, така и студено.

Порция свинско бонфиле, печено на фурна със салвия и чесън


Салвия и чубрица
Благодаря ти, Пепи, за всички вкусни предложения, но най-вече за рецептите със салвия. Хареса ми тази подправка :)

20 коментара:

  1. Крехко, ароматно и сочно се е получило Снежи :)
    И какъв загар ....
    Винаги съм го отбягвала това бонфиле че все сухо ми се получава ....
    ще изпробвам твоят вариант ... че и салвия си имам :)
    Хубава и късметлийска седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко беше, Дани :) Салвия слагам за първи път, но следващия път ще пробвам и с бекон вместо прошуто. Хубава и усмихната седмица на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Много се радвам ,че и на теб ти хареса и намерих още един фен в твое лице на салвията, Снежи :)
    А филенцето е чудно - ей така не съм го правила, все си играя да завивам месото с прошуто. Но и така ще, чудесно изглежда!
    А ти пробвай и с пилешкото, когато ти е готова пак салвията. Искам да ти споделя, че първата, която пробвах да си насадя, обрах :) рано-рано. Ама всички листенце, като си мислех, че ще прокара нови. Ама не би. Сега си купувам от пазара 3-4 връзки и хем за готвене имам, хем за чай.
    Пожелавам ти хубава, слънчева и вкусна седмица, мила Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ароматът на салвия вече влиза устойчиво в кухнята ми, Пепи :)) Много ми допадна. И аз моята я обръстих до последно листенце, но гледам, че на връхчето има подкарали нови. Следва и пилешко, но ще трябва да проява търпение :) Благодарности, още веднъж, за хубавите рецепти! Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи, филето ти изглежда много апетитно!
    За съжаление не станах фен на салвията :(
    Но като идея ми харесва!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И аз се притеснявах как ще се приеме новия аромат, но на всички ни хареса и съм доволна. Тепърва започвам по-качествени тестове със салвия :))
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  4. Чудесно предложение, Снежи, изглежда просто прекрасно и така изпипано...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Гери! Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  5. Разкош!!! Неустоимо! Честито за салвията!!! И аз тази година чакам реколта:) Прегръдки, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Дано твоята реколта е по-богата :)) На мен ми останах само три коренчета след градушката :( и то мижави. Но все пак достатъчни за да опитам и да съм наясно с аромата.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Еха, ама така апетитно си го наредила!
    Има салвия, но не съм я ползвала за готвене. Явен пропуск!
    Снеже, усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти! Я кажи за какво ползваш салвията? Стана ми любопитно :) Аз специално я садих, за да я ползвам за подправка в ястия.
      Усмихната да е и твоята седмица! Прегръдки от мен!

      Изтриване
  7. Страхотно апетитни кадри,Снежи!Много сочно се е получило месцето!Чудна билкова градинка си имаш!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Градинката не е това, което ми се иска, но поне опазих няколко корена :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. О, това ще е много ароматно и крехко! От снимките направо отделям сокове! Поздравления за идеята :) Отмятам за проба, че със салвията сме далечни непознати... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Запознах се аз със салвията и ми хареса. Купих и сушена, но прясната е много по-хубава.
      Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  9. Много апетитно и красиво ястие предлагаш, Снежи! Салвията си е тръгнала перфектно, не и се впрягай, но най-добре да я насадиш в земята, да не я държиш в саксия. В апартамента имам в саксия и е доста хилава, горката. А в Бистрица е в земята и е огромен храст,всяка пролет изникват стръкове. Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Когато се интересувах как се сади и как расте салвията попаднах на снимки, където височината и е половин метър, че и повече (поне така изглеждаше). Моята няма и 20 см, но тази година не само тя, ами нищо не върви в градината. Ще опитам да преместя едно коренче в градината и дано не ми я изпапкат :) Заради охлювите е в саксия.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Снежи,ако имаш време ще се радвам да ми отговориш на няколко въпроса:) тук http://vkusnouhanie.blogspot.com/2013/07/blog-post_25.html
    А ястието е точно по мой вкус:))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти отговоря, Миленче, въпреки, че не си падам по такива игри. Все пак ти благодаря, че си ме сложила в списъка на избраните :) А аз ще изиграя ролята на лошата тапа (игра без лоши не е интересна ;)).
      Поздрави с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")