четвъртък, 25 юли 2013 г.

Валандър срещу уок

Такъв си е той, мъжът ми - попадне ли на нещо интересно планува реализацията му възможно най-бързо (за разлика от мен :)). С тази идея обаче съседите го изпревариха  - оказаха се с по-дълги ръце и напипаха някакви връзки чак от старозагорско :) Тествахме го заедно обаче и трябва да ви кажа, че е доста добро.

Валандър микс 


Началото - във форума на OFFRoad-Bulgaria, един мъж с име Вальо пуснал идея как от диск на брана да си направиш тиган. На шега (или не) друг потребител кръстил произведението Валандър (от Вальо) и сега, ако напишете в google "валандър" ще видите, че шегата се е превърнала в нещо доста популярно. И то съвсем заслужено - готви се доста бързо (ползвахме го на открит огън) и всичко става много вкусно. Имах подозрения, че в храната ще се усеща метален вкус, но не, нямаше. От мен и моята компания, казвам голямо благодаря на Вальо за валандъра!

Направи си сам  - първо трябва да се снабдите с диск от брана (аз все още търся). Този диск обаче, има един отвор в средата, който трябва да се запуши (трябва си заварчик). За удобство се заваряват още дръжки и крачета или стойка. Дизайнът от тук нататък е според потребителя.

Дизайн на валандър

Новият валандър на съседа е с подвижна стойка, която "сервира" тигана, в пълната му прелест, директно на масата. За диска са "лепнати" и две дръжки, за удобство.

Заварките са дело на мъжете, минал е и тестове - първо с вода, после с мазнина:

Тест на заварките с вода

Изтрили са механично метала, измили са с четка, гореща вода и препарат за съдове. После са направили първа маслена баня - гореща. Силен огън, цвъркащо олио, което после са изхвърлили. От второто нагряване имаше реална полза - тестово сготвихме каквото намерихме в двете кухни (нашата и на съседите). Пържихме картофи, наденици, чушки, лук и домати с гъби, люти чушлета. Зеленчуците стават страхотни. А следващото ястие ще е свинско (пилешко) по китайски. Няма как тази форма, близка до уок, да не ме подсети за китайска кухня :)

Първо готвене на валандър - пържени картофи и наденици

Валандър - пържене на чушки

Чушки, лук и домати
 Още не сме му свикнали и закъсняхме със слагането на лука и доматите.

Миш-маш на валандър

За лятото знаете, че любимата ми съдинка е сач, но сега се намества умело и валандъра. На тигана се готви доста по-бързо, докато на сача му трябва време. На сач никога не съм си позволявала да готвя риба, за да не поеме миризмата завинаги, докато за валандъра няма ограничения. Ще споделя как се "запознава" и с китайската кухня.

Всичко това сготвено за половин час на валандър - приблизително 5 порции
Почиства се със салфетка. Мие се с маркуча на двора :) 
А сега сложете етикет "само за мъже" ;) и гледайте какво става :))

Валандър

Пак валандър


42 коментара:

  1. Е, това чудо на техническата мъжка мисъл ме изуми! Комай доста функционално...Хубав четвъртък, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Многофункционално от всякъде :) На голямата му площ (47см в диаметър) може да готвиш няколко неща едновременно.
      Хубав петък и приятни почивни дни, Игличе!

      Изтриване
  2. Невероятно! До къде стига само мъжката мисъл - от полето, на масата ще сложи желязото! Обаче е страшна идея, Снежи, много, много ти благодаря, че я сподели. Ще я показвам довечера на половинЪт, да видим какво ще направи по въпроса.
    Поздрави на теб и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята наистина си я бива, Пепи! За пикник и за гости върши идеална работа. Сядаме около огъня и всеки си метка каквото му е кеф :)
      Поздрави и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Когато прочетох сутринта обявата ти за търсене на брана помислих ,че е някаква шега ....нямах време да ходя до блога .....сега виждам , че шегата е нещо разтърсващо :) ...бре да му се не знай и тоз Вальо ! Мислил , мислил ама го измислил :) ! Снежи , безкрайно интересно ми беше с теб и направо ме разби с това ! Започвам да мисля и търся как се казва брана на италиански , после ще покажа на Роби за какво я искам и съм сигурна ,че ще бъде поразен :)) !
    Прегръдка голяма от мен , а аз отивам да ровя из речниците :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, мъжът ми като сподели какво иска да прави, аз дори не знаех какво е брана. Като разгледах снимките се запалих и аз, ама ей го на, още не може да намерим такъв диск. Иначе за лятото е чудесен съд за готвене - побира доста, става бързо и цапаш един съд :) Най-различни миксове пробвахме в него. не съм на 100% сигурна, но май прочетох някъде, че дисковете се произвеждат в Италия.
      Прегръдка и от мен, с пожелание за прекрасен ден и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. :)) Снежи , вече го намерих в речника , обясних на Роби , показах му вашето съседско произведение и задвижихме въпроса :) !
      Хубав уикенд и на теб , мила ! Прегръдка !

      Изтриване
    3. Браво, Ванче! Да се похвалиш после :)

      Изтриване
  4. Ах колко забавно ми беше да прочета всичко Снежи :) Ама това си е предимството да си живееш у дома и то в БГ .... комшии, изобретения, похапване но комшийски ... направо ме хвана носталгията :(
    Ама много функционален съд било тази брана ... брануват си по полето и за какви неща си мислят мъжете :)
    Работата все около софрата се завърта :) Ама какви картофки и наденички сте приготвилииии ...
    Боже ... много ми беше приятен поста ти ... благодаря за което !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не ти казвам, Дани, че от както съседите се сдобиха с този валандър всеки ден сме на вечеря у тях. Още не може да му се нарадват :) И ние също. Благодаря ти и аз за хубавите думи! Прегръдки от мен, с пожелание за прекрасен ден и приятни почивни дни!

      Изтриване
  5. Браво на сръчните майстори и на домакините за сготвеното в този нов "уред" !
    Сърдечен поздрав,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Ще предам поздравите на майсторите, които всъщност играха и ролите на готвачите :) Сърдечен поздрав и от мен! Хубав петък и приятни почивни дни!

      Изтриване
  6. Снежи, чудесно хрумване и определено сте му намерили приложението.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усещането е за връщане в едно старо време, а тепърва ще прилагаме още тестове, защото колкото е приятно да готвиш на това, толкова и вкусно стават нещата.
      Поздрави и от мен, а пожелание за чудесен и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Снежи, много съм далече от тази реализация, но поздравления:)
    Българите са много изобретателни само не могат да си патентоват
    мисълта !
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги съм се възхищавала на българската мисъл, Дани, щом от нищо трябва да направят нещо. Това е поредното доказателство, че има добри идеи в главите им :)
      Поздрави и от мен, с пожелание за хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. И аз искааааааааам............ВАЛАНДЪР!!!!!!Прекрасно плато,Снежи:)))!Прекрасен ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз искам, Миленче :)) Взимам на заем съседския, но искам да си имам мой. Обещаха ми от едно място, пък ще видим.
      Усмихнат и красив летен ден!

      Изтриване
  9. Макар някои и да не харесват тази мисъл, защото е от татово време, но наистина нацията ни е техническа, щом от една брана може да се направи такова полезно плато! И не само това!
    Поздравления на майсторите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Предавам поздравите :)) Чудесен бг уок става :)
      Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  10. Видя се вече , че това ще е най-коментираната от мен днес публикация :) !
    Снежи , една предизвикателна вълна се е надигнала из блог - пространството и аз да не остана назад искам няколко отговора от теб ! А въпросите ще намериш тук http://buonafurcettaivana.blogspot.it/2013/07/blog-post_26.html.
    Прегръдка още една за днес :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Ще се включа, Ив! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  11. Много весела и в същото време полезна и красива публикация, която ме стопли. Благодаря ти за което. А уреда е страхотен, но това, което сте приготвили си е направо умопомрачително. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Отиват му на лятото такива съдинки и бързи готвения :)) Целувки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Браво на мъжката мисъл.Страхотни съседи си имате.И съм сигурна че тестването е хем приятно хем вкусно с компания.
    А аз ще те поканя да отговориш на няколко въпросчета ако имаш желание разбира се ето тук http://undermushroom9.blogspot.com/2013/07/blog-post_28.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталка! Така е, тестването е най-приятно :))
      Ще се включа в играта и ще се постарая да е по-скоро.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  13. Много ми хареса съдината!!! Много оригинално, че и красиво! Нещата, които сте завъртели във Валандър-а са адски апетитни! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Поздрави, с пожелание за хубав летен ден!

      Изтриване
  14. Чудесна идея! Сиромах човек - жив дявол:) А ние имаме барбекю от джанта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) И ние си имахме такова барбекю, Траянче. Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  15. И аз се възхитих на Вальо. И на твоя човек за ентусиазма и реализацията. Щото никак не ми изглежда лесна тая работа. Със здраве, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! И на мен ми изглеждаше невъзможна тая работа, като гледах амортизирания диск :)) Но добре се справиха мъжете :)
      Хубав и усмихнат летен ден!

      Изтриване
  16. !!! Снежи, та това е новото чудо в кухнята, гледай ти какво откритие! А ти така си го презентирала, че хем се смях, хем огладнях и хем ми се прииска да го имам в кухнята! Страхотна си, мила!!! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Съдинката е страхотна наистина и събира много хора около себе си :)
      Прегръдки и от мен, с пожелание за красив летен ден!

      Изтриване
  17. Страхотия, Снежи - ефектно, функционално а и много красиво...
    Адмирации за идеята, за майстора и чудесната презентация.
    Да го пълниш и ползваш със здраве, поздрави и хубави летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Красив нов месец на теб и много усмивки! Прегръдки!

      Изтриване
  18. Снежи, това наистина е супер идея! И красиво изпълнена във всеки смисъл на думата :) Пожелавам ти бързо да си намериш такъв диск! А аз това нещо ще го покажа на моя мъж, и той ще е силно заинтригуван. Преди много години имахме пералня "Перла" и когато трябваше да я сменим, той разглоби стъклената вратичка и сега имам една прекрасна голяма огнеупорна купа, незаменима в нашата кухня! Само дето се чудя до коя снимка да стигна ... Ми то ако му покажа всичките, много се чудя дали пак ще каже, че му харесват моите ястия ... Вече съм си записала пиле лютика на сач и ще го правя като отидем на вилата, а сега и това ми влезе в главата ...
    Искрени поздрави и на вас, и на съседите, и на Вальо!
    Хубава и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, много е удобен валандъра и дано твоя мъж също намери такъв диск. А това за вратичката на пералната е СУПЕР идейно! Имам и аз една, която още не е изхвърлена и ще сваля стъклото. Благодаря ти за подсказката! :) Да снимаш лютиката и да ми я покажеш после, и да ви е сладко! Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  19. Снежи,към поканата на Наталия прибавям и моята,ще се радвам да включиш и моите въпроси:http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/07/blog-post_31.html

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се включа, Роси :). Само защото не искам да отказвам на всички вас, които си ви чувствам близки и много си ви харесвам :). Иначе, това не е моята игра.
      Поздрав и от мен!

      Изтриване
  20. Страхотен е! Вкуса на храната трябва да е невероятен!
    Браво на този, който го е измислил, а и на мъжете (твоя и на съседката) дето така хубаво са реализирали идеята :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Lety! И аз бурно ръкопляскам на идеята :) Много вкусно става всичко, което се изпробвали до сега.
      Поздрави и от мен! Красив нов месец!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")