Представям ви тортата, сгушено в хралупка таралежче, като намек за пълен и уютен дом. Аз я приемам така, защото ми е пълно, истински пълно на душата.
Това е и тортата, която избрах за гостуването ми при Вили. Сравнително от скоро следя блога й, и знам, че обича да експериментира, да пречупва рецептите през собствената си фантазия, да твори. Тук напълно си пасваме :)
Когато получих поканата си казах "с торта ще ида", но все още не знаех каква. После, като по поръчка, във Фейсбук видях тази красива, есенно декорирана торта. И стартирах една кулинарна авантюра (точно като името на блога на Вили), за да получа това:
Вили, сърдечно благодаря за поканата!
Пожелавам
ти все така уютно да стопанисваш вируалното си блог-местенце, да е пъстро,
вкусно и пълно с много читатели!
Торта с моркови
на гости на КУЛИНАРНА АВАНТЮРА
Продукти за блатовете:
(за продуктите погледнах във Веселия готвач)
- 350 г настъргани моркови (на ситно ренде)
- 300 г захар
- 220 г масло (свинска мас или олио)
- 4 яйца
- 340 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 1 бакпулвер
- 1 прах ванилия
- 1 ч.л. канела
- 125 г масло
- 160 мл течна сметана
- 160 г захар
- 100 г млечен шоколад
- 250 г маскарпоне
(харесах си тази рецепта, но не намерих кондензирано мляко и въпреки това ползвах идеята)
- 90 мл течна сметана
- 1 пълна с.л. течен шоколад
- 200 г млечен шоколад
- 100 г - 150 г печени бадеми (орехи)
- 5 - 6 овесени бисквитки
Начин на приготвяне на блатовете:
- Настърганите моркови смесете със 100 г захар, ванилията и канелата. Разбъркайте и оставете за 5 минутки.
- След това добавете останалите 200 г захар и разтопеното масло. Разбъркайте.
- Сложете 1 яйце и разбийте с телена бъркалка, след това сложете едно след друго и останалите яйца, като след всяко разбивате до хубаво смесване.
- Добавете към сместа 140 г брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенна смес.
- Налейте млякото и останалите 200 г брашно. Отново разбъркайте до еднородна смес.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
- Тавичка, с диаметър 27 - 28 см, застелете с хартия за печене.
- Изсипете половината от тестото и изпечете в предварително нагрята фурна. След това по същия начин изпечете и останалото тесто.
- Разрежете готовите блатове на две, през диагонала.
- След това с купичка изрежете полукръгче (то ще ни служи за телце на таралежа).
Приготвяне на крема:
- Сложете на водна баня сметаната, маслото, захарта и начупения шоколад.
- Бъркайте до разтопяване на захарта и шоколада. След това отстранете от котлона и оставете да изстине.
- Приберете в хладилник до пълно стягане на крема.
- Разбийте с миксер изстудения крем и добавете маскарпонето. Пак разбийте за кратко, колкото да се обединят.
- Слепете с крема блатовете (те са като дъги). Намажете тортата от всички страни.
За шоколадовата глазура и муцунката на таралежа:
- Загрейте сметаната заедно с течния и другите начупени шоколади. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне сместа).
- Оставете малко да се охлади и стегне.
- С къдрава шпатула нанесете по външните стени на тортата (да получите имитация на пънче). Оставете си малка част и за измазване на таралежчето (ако ви се вижда малко сместа, предвидете още количество шоколад и си направете нова шоколадова глазура)
- Към останалата шоколадова смес добавете малко начукани бадеми (оставете си за бъдещите бодлички) и (или) овесени бисквитки.
- Разбъркайте и от тази смес моделирайте главичката на таралежа.
- За тялото слепете изрязаните полукръгове от блатовете.
Намажете цялата фигурка на таралежчето с шоколад. Набодете бадеми за бодлички (цели или разрязани на две - по избор. Продават се и готови бадемови иглички).
Декорацията на тортата е от захарно тесто гъм пейст.
- Разточвам на тънко част от тестото и изрязвам желаната форма (листа в случая).
- С това инструментче, с топчето, оформям крайчетата на листата.
- Оставям да засъхнат.
- След това в няколко капки алкохол (водка) разтварям хранителна боя. С четка топвам в боята, попивам излишното на салфетка и оцветявам листата.
Нямаше как да не сложа и шипки, след оня шипкобер :) На едната боднах карамфилче, на другите две сложих истински мустачки (дори се чудя защо ми беше да правя захарни шипки, като имах истински :))
Тортата е с плътни, влажни блатове. Не се нуждае от сиропиране. Само от добра компания и... следващи две обиколки на стадиона ;)
Да ви е сладко!
Много красиво таралежче, Снежи!
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави!
Благодаря, Габи! Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеМного ми хареса това за обиколките на стадиона Снежи ... и тортата разбира се :)
ОтговорИзтриванеПо детски пъстра, есенна и октомврийска :)
Чудесен подарък за домакинята!
Благодаря, Дани! Поздрави и успешна седмица!
ИзтриванеЛеле, каква готина торта! Супер е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Хубав ден и успешна нова седмица!
ИзтриванеМного, много хубава торта! Прекрасно аранжирна и по съставките и' съдя, че е неописуемо вкусна! Поздравления, Снежи!
ОтговорИзтриване...но обиколките на стадиона най-много ми харесаха :)))))
Благодаря, Хриси! Така и не направих нужните обиколки на стадиона :))
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Уникална торта,Снежи,не мога да не аплодирам бурно труда и старанието ти!Много ефектна и сладурска е,прекрасен Ежко си пресъздала,а пък как обичам морковена торта,мммм!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Хубав ден и успешна нова седмица!
ИзтриванеСнежи ти си надминала себе си! Много красиво, много наситени, ярки есенни цветове! Прекрасна работа и много мила публикация! Поздрави и на домакинята и на гостенката!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Ти ще ме разбереш, като ти кажа, че с тази торта се разсейвах по време на полета на дъщеричката от Америка :) Поздрави и прегръдки! Хубав ден!
ИзтриванеВинаги ме усмихваш ти :*! Толкова красива и сладурска торта, направо нямам думи, Снежи! Комплименти за изработката! Вили вярвам е останала очарована от теб, както съм и аз!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки и за двечките! :*
Благодаря, Ив! Поздрави и прегръдки от мен! Хубава нова седмица, мила!
ИзтриванеСнежи, Снежи, нямам думи, мила за тази красота! Не мога да ѝ се нарадвам на тортата, външният вид е повече от впечатляващ, омагьосващ е, истинска есенна приказка. Разрезът е божествен , тази торта е не само красива, но и много вкусна. Страхотна си, мила! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен, Катюшка! Много ти благодаря! Пожелавам ти хубава нова седмица, пълна с много усмивки!
ИзтриванеСнежи, радвам се, че пълниш душата си с надежда :)
ОтговорИзтриванеЧудесен избор за гостуване и невероятно изпълнение :
цветно и сгряващо душата!
Прегръдки!
Опитвам се, Дани, но трудно се пълни на фона на нашата действителност...
ИзтриванеСърдечно ти благодаря и пожелавам хубава нова седмица! Прегръдки!
Снежи, от сърце ти благодаря, дори не се замисли, когато те поканих да ми гостуваш. С такова желание я прие, че бях сигурна какво вълшебство ще ми поднесеш. Но всъщност ме изненада с тази приказна, шарена и много вкусна торта :) Невероятна е:) Поласкана съм и ти благодаря за пожеланията.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнати, слънчеви есенни дни Снежи :)
Сърдечни благодарности и от мен, Вили, че ме допусна на твоя територия, че ме направи част от "Кулинарна авантюра" и провокира в мен желанието да се впусна в истинска сладкарска (в случая) авантюра :)) Радвам се, че тортата ти е харесала! Прегръдки и хубава нова седмица!
ИзтриванеСнежи, прекрасна торта, майсторски си я изпипала! Със сигурност си зарадвала, Вили. :)
ОтговорИзтриванеА аз ти пожелавам занапред да не ти е така свито сърчицето и да ти е повече радостно. Изпращам усмивка! :)
Благодаря, Гери! Дано пожеланието ти се сбъдне :)) Усмивка и от мен имаш, плюс прегръдка и пожелание за хубава седмица!
ИзтриванеСнежи, прекрасна и оригинална идея за оформяне на торта. Със сигурност ще се възползвам и аз, като ти благодаря за рецептата и постъпковите снимки! Пожелавам и на теб и на Вили, много приятни емоции покрай гостуването! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Люси! Поздрави и хубава нова седмица, пълна с красиви емоции!
ИзтриванеПоздравления за чудесното представяне, Снежи!
ОтговорИзтриванеТортата е колкото тематична, толкова и симпатична! Със сигурност и много вкусна!
Едно парченце би ми дошло точно навреме сега. ;)
Хубав ден и много усмивки за теб!
Благодаря, Ирме! Прегръдки, с пожелание за хубава и успешна седмица!
ИзтриванеПрекрасна мила картинка е тази торта, Снежи! Толкова уютно усещане доставя, а със сигурност и вкусно :) Майсторски си се справила с декорацията! Поздравления, Снежи!
ОтговорИзтриванеТопъл есенен ден ти желая и днес!
Благодаря, Албенче! Поздрави и прегръдки! Усмихната нова седмица!
ИзтриванеНевероятна красота и вкус! Снеже, майсторка си!
ОтговорИзтриванеС чудесен подарък гостуваш при Вили!
Прегръдка!
Прегръдка и от мен, Инче и благодаря! Хубав ден и успешна седмица, мила!
ИзтриванеНевероятна красота, Снеже! Много идейно и прекрасно изпълненио! Поздравления!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Ради! Поздрави и от мен, с пожелание за хубава нова седмица!
ИзтриванеСнежи, направо ми взе ума. Умопомрачителна е тортата. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче :) Прегръдки, с пожелание за хубав ден!
Изтриване