сряда, 15 октомври 2014 г.

На гости с есенна торта с моркови

Лятото беше едно такова, пестеливо слънчево... Душевният ми склад, който обикновено се пълни от летни емоции, сега го чувствам поизчерпан. Но, не, не времето му влияе, по-скоро състоянието ми на очакване и плашещата тенденция октомври да е моят май. Радвам се, макар и малко стресирано, все пак, РАДВАМ СЕ... Тъгата е като капак на душевния ми склад, така, че я избутвам и започвам да складирам надежда. Надежда, за децата ни, тук в България. (недружелюбната, мръсната, мизерна България... каква надежда..., какви мечти...)

Представям ви тортата, сгушено в хралупка таралежче, като намек за пълен и уютен дом. Аз я приемам така, защото ми е пълно, истински пълно на душата.

Това е и тортата, която избрах за гостуването ми при Вили. Сравнително от скоро следя блога й, и знам, че обича да експериментира, да пречупва рецептите през собствената си фантазия, да твори. Тук напълно си пасваме :)



Когато получих поканата си казах "с торта ще ида", но все още не знаех каква. После, като по поръчка, във Фейсбук видях тази красива, есенно декорирана торта. И стартирах една кулинарна авантюра (точно като името на блога на Вили), за да получа това:


Вили, сърдечно благодаря за поканата!
Пожелавам ти все така уютно да стопанисваш вируалното си блог-местенце, да е пъстро, вкусно и пълно с много читатели! 

Торта с моркови
на гости на КУЛИНАРНА АВАНТЮРА

Продукти за блатовете:
(за продуктите погледнах във Веселия готвач)
  • 350 г настъргани моркови (на ситно ренде)
  • 300 г захар
  • 220 г масло (свинска мас или олио)
  • 4 яйца
  • 340 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 прах ванилия
  • 1 ч.л. канела
Продукти за крема:
  • 125 г масло
  • 160 мл течна сметана
  • 160 г захар
  • 100 г млечен шоколад
  • 250 г маскарпоне
За шоколадовата декорация и оформлението на таралежа:
(харесах си тази рецепта, но не намерих кондензирано мляко и въпреки това ползвах идеята)
  • 90 мл течна сметана
  • 1 пълна с.л. течен шоколад
  • 200 г млечен шоколад
  • 100 г - 150 г печени бадеми (орехи)
  • 5 - 6  овесени бисквитки 
Захарно тесто за декориране: по рецепта на Вики (много хубава и в скоро време ще пусна благодарствена публикация :))

Начин на приготвяне на блатовете:
  • Настърганите моркови смесете със 100 г захар, ванилията и канелата. Разбъркайте и оставете за 5 минутки.
  • След това добавете останалите 200 г захар и разтопеното масло. Разбъркайте.
  • Сложете 1 яйце и разбийте с телена бъркалка, след това сложете едно след друго и останалите яйца, като след всяко разбивате до хубаво смесване.
  • Добавете към сместа 140 г брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенна смес.
  • Налейте млякото и останалите 200 г брашно. Отново разбъркайте до еднородна смес.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Тавичка, с диаметър 27 - 28 см, застелете с хартия за печене.
  • Изсипете половината от тестото и изпечете в предварително нагрята фурна. След това по същия начин изпечете и останалото тесто.
  • Разрежете готовите блатове на две, през диагонала.



  • След това с купичка изрежете полукръгче (то ще ни служи за телце на таралежа).




Приготвяне на крема:
  • Сложете на водна баня сметаната, маслото, захарта и начупения шоколад.
  • Бъркайте до разтопяване на захарта и шоколада. След това отстранете от котлона и оставете да изстине.
  • Приберете в хладилник до пълно стягане на крема.
  • Разбийте с миксер изстудения крем и добавете маскарпонето. Пак разбийте за кратко, колкото да се обединят.
  • Слепете с крема блатовете (те са като дъги). Намажете тортата от всички страни.

За шоколадовата глазура и муцунката на таралежа:
  • Загрейте сметаната заедно с течния и другите начупени шоколади. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне сместа).
  • Оставете малко да се охлади и стегне.
  • С къдрава шпатула нанесете по външните стени на тортата (да получите имитация на пънче). Оставете си малка част и за измазване на таралежчето (ако ви се вижда малко сместа, предвидете още количество шоколад и си направете нова шоколадова глазура)



  • Към останалата шоколадова смес добавете малко начукани бадеми (оставете си за бъдещите бодлички)  и (или) овесени бисквитки.
  • Разбъркайте и от тази смес моделирайте главичката на таралежа.
  • За тялото слепете изрязаните полукръгове от блатовете. 
Разрязана фигурката на таралежа изглежда така


Намажете цялата фигурка на таралежчето с шоколад. Набодете бадеми за бодлички (цели или разрязани на две - по избор. Продават се и готови бадемови иглички).


Декорацията на тортата е от захарно тесто гъм пейст.
  • Разточвам на тънко част от тестото и изрязвам желаната форма (листа в случая). 
  • С това инструментче, с топчето, оформям крайчетата на листата.
  • Оставям да засъхнат.
  • След това в няколко капки алкохол (водка) разтварям хранителна боя. С четка топвам в боята, попивам излишното на салфетка и оцветявам листата.


Нямаше как да не сложа и шипки, след оня шипкобер :) На едната боднах карамфилче, на другите две сложих истински мустачки (дори се чудя защо ми беше да правя захарни шипки, като имах истински :))






Тортата е с плътни, влажни блатове. Не се нуждае от сиропиране. Само от добра компания и... следващи две обиколки на стадиона ;)


Да ви е сладко!

34 коментара:

  1. Много красиво таралежче, Снежи!
    Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Много ми хареса това за обиколките на стадиона Снежи ... и тортата разбира се :)
    По детски пъстра, есенна и октомврийска :)
    Чудесен подарък за домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Леле, каква готина торта! Супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Хубав ден и успешна нова седмица!

      Изтриване
  4. Много, много хубава торта! Прекрасно аранжирна и по съставките и' съдя, че е неописуемо вкусна! Поздравления, Снежи!
    ...но обиколките на стадиона най-много ми харесаха :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Така и не направих нужните обиколки на стадиона :))
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Уникална торта,Снежи,не мога да не аплодирам бурно труда и старанието ти!Много ефектна и сладурска е,прекрасен Ежко си пресъздала,а пък как обичам морковена торта,мммм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Хубав ден и успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Снежи ти си надминала себе си! Много красиво, много наситени, ярки есенни цветове! Прекрасна работа и много мила публикация! Поздрави и на домакинята и на гостенката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Ти ще ме разбереш, като ти кажа, че с тази торта се разсейвах по време на полета на дъщеричката от Америка :) Поздрави и прегръдки! Хубав ден!

      Изтриване
  7. Винаги ме усмихваш ти :*! Толкова красива и сладурска торта, направо нямам думи, Снежи! Комплименти за изработката! Вили вярвам е останала очарована от теб, както съм и аз!
    Поздрави и прегръдки и за двечките! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Поздрави и прегръдки от мен! Хубава нова седмица, мила!

      Изтриване
  8. Снежи, Снежи, нямам думи, мила за тази красота! Не мога да ѝ се нарадвам на тортата, външният вид е повече от впечатляващ, омагьосващ е, истинска есенна приказка. Разрезът е божествен , тази торта е не само красива, но и много вкусна. Страхотна си, мила! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Катюшка! Много ти благодаря! Пожелавам ти хубава нова седмица, пълна с много усмивки!

      Изтриване
  9. Снежи, радвам се, че пълниш душата си с надежда :)
    Чудесен избор за гостуване и невероятно изпълнение :
    цветно и сгряващо душата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитвам се, Дани, но трудно се пълни на фона на нашата действителност...
      Сърдечно ти благодаря и пожелавам хубава нова седмица! Прегръдки!

      Изтриване
  10. Снежи, от сърце ти благодаря, дори не се замисли, когато те поканих да ми гостуваш. С такова желание я прие, че бях сигурна какво вълшебство ще ми поднесеш. Но всъщност ме изненада с тази приказна, шарена и много вкусна торта :) Невероятна е:) Поласкана съм и ти благодаря за пожеланията.
    Прегръдки и усмихнати, слънчеви есенни дни Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности и от мен, Вили, че ме допусна на твоя територия, че ме направи част от "Кулинарна авантюра" и провокира в мен желанието да се впусна в истинска сладкарска (в случая) авантюра :)) Радвам се, че тортата ти е харесала! Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  11. Снежи, прекрасна торта, майсторски си я изпипала! Със сигурност си зарадвала, Вили. :)
    А аз ти пожелавам занапред да не ти е така свито сърчицето и да ти е повече радостно. Изпращам усмивка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Дано пожеланието ти се сбъдне :)) Усмивка и от мен имаш, плюс прегръдка и пожелание за хубава седмица!

      Изтриване
  12. Снежи, прекрасна и оригинална идея за оформяне на торта. Със сигурност ще се възползвам и аз, като ти благодаря за рецептата и постъпковите снимки! Пожелавам и на теб и на Вили, много приятни емоции покрай гостуването! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Люси! Поздрави и хубава нова седмица, пълна с красиви емоции!

      Изтриване
  13. Поздравления за чудесното представяне, Снежи!
    Тортата е колкото тематична, толкова и симпатична! Със сигурност и много вкусна!
    Едно парченце би ми дошло точно навреме сега. ;)
    Хубав ден и много усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! Прегръдки, с пожелание за хубава и успешна седмица!

      Изтриване
  14. Прекрасна мила картинка е тази торта, Снежи! Толкова уютно усещане доставя, а със сигурност и вкусно :) Майсторски си се справила с декорацията! Поздравления, Снежи!
    Топъл есенен ден ти желая и днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Поздрави и прегръдки! Усмихната нова седмица!

      Изтриване
  15. Невероятна красота и вкус! Снеже, майсторка си!
    С чудесен подарък гостуваш при Вили!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и от мен, Инче и благодаря! Хубав ден и успешна седмица, мила!

      Изтриване
  16. Невероятна красота, Снеже! Много идейно и прекрасно изпълненио! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Ради! Поздрави и от мен, с пожелание за хубава нова седмица!

      Изтриване
  17. Снежи, направо ми взе ума. Умопомрачителна е тортата. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :) Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")