Сладко от дюли



Продукти:

  • 3,500 кг дюли
  • 1,600 кг захар
  • 0,800 л вода
  • по желание - 3 листа индрише

Приготвяне:
  • Дюлите се измиват хубаво, така, че да им падне мъхестия слой.
  • Почистват се от загнили и червиви участъци.
  • Нарязват се на парчета (аз не ги беля, но ако кората ви се стори дебела и груба ги обелете). Грубият участък със семките запазете, в случай, че искате да направите и ароматно дюлево желе.
  • Рендосват се на едро ренде (ако имате кухненски помощник, от рода на роботите, не го щадете).

  • Цялото количество настърган плод (което не се сетих да претегля) сложете в по-голяма тенджера и разбъркайте със захарта.
  • Добавете водата и включете котлона.


  • Варете сладкото на слаба (към умерена) температура до сгъстяване. Разбърквайте от време на време.
  • Тъй като дюлите имат желиращ ефект, може да си позволите и да го оставите мъничко по-рядко. Проверявам готовността му с малка капчица от сиропа. Капвам тази капчица на студен плот и ако стои като пъпчица, значи е готово. Ако се разлива като вода, значи му трябва още варене. В края на варенето сладкото променя цвета си към кехлибарен.


На сладко от дюли не слагам лимонтузу. Но към края на варенето слагам листа индрише.
  • Горещото сладко насипете в чисти и сухи бурканчета. 
  • Затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така да изстинат напълно. (Не го варя допълнително).

Оставих една купичка за бърза консумация и го опитах с печен камамбер (пускам идея :)). 
Иначе приложението си му знаете - палачинки, сладкиши и на хрупкави препечени филийки.


Съвет:
Смесете водата и захарта в тенджерата, в която ще варите сладкото. Настърганите дюли пускайте направо в сиропа, за да не потъмняват.
Не почиствайте цялото количество дюли на веднъж, а почистете една дюля, настържете и пуснете в сиропа.
Аз поръсвах настърганите дюли със захар. След това ги прехвърлих в тенджерата, налях вода и сварих.

-----

Снимки на сладко и желе (което наднича от долния десен ъгъл) от есента на 2020 година.



5 коментара:

  1. Ех, как ми липсват тези суетни около приготвянето на зимнината, ама здраве да е, пък други неща вършим сега. Ще се наслаждавам на вашите, а това слънчево вълшебство тук е чудесно. Прегръдки, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки, Катенце! Пожелавам ви много късмет на новото място, пък около зимнините друг път ще се суетиш. Има време за всичко. Само бъдете здрави и щастливи! Хайде пак да те гушна :)

      Изтриване
  2. И сладко ще направя! Никога не съм варила сладко от дюли!
    Благодаря за рецептата, Снежи!
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Ив! Ще е отлично допълнение към страхотните ти сладкиши! Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Уникални кулинарни рецепти! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
    Поздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨‍🍳🍲☆

    ОтговорИзтриване

loading...