Менюто днес е пилешко. Отдавна си бях маркирала рецептата за това печено пиле и имаше опасност да хване паяжина от дългото висене в оная специална папка на компютъра "Направи ме". Името на оригиналната рецепта е "Объедение", което звучи като обединение (но в буквален превод значи вкусно) и това наклони любопитството ми. Но в интерес на истината супичката май беше по-обединяваща и желана.
Да не останете обаче с грешно впечатление. Пилето става крехко, с апетитен червеникав загар, който се дължи на карамела и ухание на чесън (как само звучи ухание и чесън, да, да две несъвместимо приложими думи. Но за такива като мен, които го обичат си е истинско ухание).
Продукти:
- 1 пиле около 1,4 кг (нарязано на порции)
- 3/4 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 2 - 3 скилидки чесън
- 220 мл вода
Начин на приготвяне:
- Нарежете пилето на порции (бутчета, крила, филе. Останалото - за супа).
- Подредете ги в тава и ги намажете с начуканите скилидки чесън.
- В сух нагорещен тиган сложете солта и захарта.
- Изчакайте захарта да се карамелизира до светъл карамел (бъркайте периодично).
- Налейте водата и оставете на котлона до пълното разтваряне на карамела.
- С тази карамелена вода полейте порциите пилешко и сложете да печете във фурна, нагрята до 200 - 220 (С) градуса.
- Времето е около час. Следете да не прегори кожичката и ако трябва намалете малко фурната.
- Сервирах го топло със сос от печени чушки (или домашна лютеница, която не стигна до консервиране).
Успоредно с печеното пиле направих и по-бедна на месце, но все пак
Пилешка супа
- Частта от пилето, която остана от горната рецепта.
- 1/2 морков
- 1 малка глава кромид лук
- 2 - 3 стръкчета магданоз с коренчетата
- 1 дафинов лист
- 50 г фиде (тук сложих от тънките спагети)
- 1 яйце
- 2 с.л. кисело мляко
- 3/4 с.л. оцет или лимонов сок (предпочитам лимоновия сок, но тук е с оцет)
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. вегета
- 1 ч.л. сол (или на вкус)
- Сложете на котлона тенджера с около 2 л вода, Изчакайте да кипне и сложете солта, дафиновия лист и пилето.
- Варете до готовност на месото (на тих огън и под капак), като периодично отстранявате пяната.
- Щом месото стане готово го извадете и оставете да се охлади (до толко, че да можете да работите с голи ръце). Извадете дафиновия лист. Ако водата се е изпарила повечко, то налейте нова (т.е да е около 2 л)
- В кипящата вода сложете нарязаните лук, морков и корени от магданоз. Варете докато омекнат (тъкмо до тогава месото ще е станало поносимо за пипане).
- Отделете месото от кокалите и го върнете в супата (само месото, а кокалите не изхвърляте в кофата - все някоя животинка ще зарадвате с тях).
- Добавете фидето и варете до готовност.
- За застройката разбийте яйцето, киселото мляко, брашното и оцета.
- Сипете едно черпаче от топлата супа към застройката, като бъркате непрекъснато.
- След това излейте застройката в супата и тъй като има брашно, ще трябва да изчакаме да кипне.
- Отстранете от котлона и подправете със ситно нарязани листа магданоз и малко вегета.
Снежи, толкова апетитно е пилето :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря, Дани! Прегръдка и от мен!
Изтриване