четвъртък, 19 юни 2014 г.

Сладка баница-торта

23 години...!
По официалните документи толкова се броят. По "тайната" хроника минахме сребърната и гледаме към златната сватба. Пораснахме заедно с половинката (реално, в преносен смисъл и духовно. Или просто се променихме заедно и взаимно :)). Или казано на кулинарен език, бая ми ти сол и захар (предимно последното) изядохме.

Минахме през сладки сиропи, солени саламури, горчивки (лечебни), кисели туршии, пиперливи ястия, екзотични опияняващи коктейли, шоколадови килими, спахме под облаци от захарен памук, от време на време с грахово зърно под дюшека, лепихме бисквитка по бисквитка, докато си направим дом, замазвахме с масло, украсявахме със сметана..., , но винаги заедно. Пазим спомена за доброто (десертите на живота) и така оцеляваме. Да ви почерпя по случая:


Преди да ви мазна по нослето с крем, искам да благодаря на Танчето от "Coffee and chocolate" за рецептата за сладко - солената баница. Тя е моето вдъхновение при днешния избор на десерт. Сладко и солено... като самия живот. Моите вмешателства са описани по-долу:

Сладка баница - торта
Продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 7 яйца
  • 400 г заквасена сметана
  • 250 г крем сирене
  • 10 с.л. захар (при Таня са чаени лъжички, но ние сме големи хора, с големи устички, та супени сложих. Така си беше истински десерт)
  • 1/2 бурканче (или около 150 г) малинов конфитюр (или друг по избор. На мен този ми е любим)
  • 60 г масло
  • 60 мл олио
  • за декорация - заквасена сметана и крем "Оле", с вкус на ягода

Приготвяне:



  • Загрейте заедно маслото и олиото. Изчакайте да се разтопи маслото и отстранете от котлона.
  • В тава (кръгла, с диаметър между 26 - 28 см) сложете хартия за печене.
  • Разбийте в купа яйцата, сметаната, захарта и ванилията.
  • Корите разрежете на две по дължина.
  • Започнете да редите лентите кори в тавата, като ги разпределяте като ветрило, със застъпване около 3 - 5 см. (да обхващат и стените на тавата)
  • Поръсете с малко мазнина и повторете още едно подреждане на кори (така ще си подсигурите по-стабилно дъно на баницата).
  • Поръсете отново с малко мазнина.
  • След това излейте около 1/5 - 1/6 от сместа с яйцата и сметаната. С помощта на лъжичка намажете и корите, които са в ролята на стена.
  • Отгоре разпределете пак ветрилообразно кори за баница.
  • Върху корите напръскайте малко мазнина и с малка лъжичка сложете купчинки от крем сирене.
  • Върху сиренето сложете по лъжичка от конфитюра.
  • Налейте част от яйчната смес (около 1/4 - 1/5 от останалото количество)
  • След това пак ред кори, мазнина и само яйчна плънка.
  • Нов ред кори, мазнина, крем сирене, конфитюр, малко от яйчната смес. После отново кори и така, докато не свършат съставките. Не забравяйте да мажете и стените.
  • Завършваме с ред от кори, намазваме с мазнина, а ако ни е останала от течната плънка, намазваме и с нея (при мен е само с мазнина).




  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • Поставяме да печем баницата, тип торта, като отгоре поставяме алуминиево фолио. 
  • Пече се по-дълго, на не много силна фурна и покрита, за да не прегорят корите по стените.
  • Когато започне същинското печене, баницата започва да се надува. От този момент засечете около 20 - 30 минути. След това извадете от фурната и оставете да се охлади, както си е в тавата.
  • Напълно изстинала може да я извадите от тавата с помощта на хартията.

За по-празничен вид я декорирах съвсем скромно с розички от разбита заквасена сметана и крем "Оле" на Йоткер.


При рязане на парченце, трудното е да запазите стеничките цели.


Баницата е много сочна, почти като сиропирана стои, а вкусът леко наподобява този на чийзкейк. При мен ухае на малини, от конфитюра.


С благодарности към Танчето, 
за новия и страхотен вкус!


28 коментара:

  1. Избола на сладко-солена рецепта прекрасно описва един брачен живот. Част от него де, другата ще е сладка :)
    Честита ви годишнина, Снежи! Още много захар и сол да изядете заедно!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Пепи! Ти нали имаш стаж, та чудесно разбираш избора ми на рецепта :) Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  2. Снежи, честита ви годишнина!
    Да сте здрави и още дълги години да солите
    и подслаждате живота си!
    Прекрасен избор за повода!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдка и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежинке :) ама да знаеш как ми допадат такива сладко солени нещица!
    Чудесен избор на рецепта, чудесни снимки и още по-чудесен повод!
    Желая ви здраве и щастливи години заедно с твоят спътник по земният ви път! По-малко солете и повече подслаждайте дните си и винаги с усмивка когато се погледнете в очите :)
    Ама много готин увод ... четох те с усмивка Слънце!
    Поздрав с прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И подслаждаме, и солим, и се усмихваме :) Топла прегръдка и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, да сте много щастливи още много по-толкова, да ви всичко толкова сладко колкото тази великолепна торта! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Прегръдка, с пожелание за усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Снежи, пожелавам ви много здраве и още много дълъг щастлив семеен живот. Само ако знаеш как ме зарадва. Благодаря ти за доверието, чудесна се е получила, а с това сладко,ммм. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря за пожеланията и за хубавата рецепта! Сега сложих повечко захар, да се брои за истински десет, но един ден ще я пробвам точно по рецепта, за да усетя само намека за сладко. Сигурна съм, че ще е страхотна. Прегръдки от мен и хубав ден!

      Изтриване
  6. Прегръщам те, прегръщам, невероятна си Снежи! Желая ви от сърце още много, много години всякакви ястия да си похапвате заедно, повече от сладките да са, от другите колкото за вкус, да усетите вкуса на сладкото:) Страхотна почерпка и се радвам, че присъствам на такъв специален празник! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз теб по-силно, и по-силно те прегръщам :) Благодаря, Катюшка! Права си, че без соления вкус, не може да оценим сладкия :) Хубав ден на теб и много усмивки!

      Изтриване
  7. Снежи, много красиво и вкусно! Не съм виждала по-красива баница! И толкова свежа! Колкото и сол да изядете занапред, нека животът ви е сладък!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! В живота май наистина така се получава, солените моменти карат да изпъкват сладките. А ние имаме способността да помним последните :) Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  8. Шекерлийски да са Ви и всички останали,Снежи!С прекрасен десерт отпразнувате личния си ден!Прегръдки и още веднъж,честито!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  9. Два пъти прочетох увода и все с усмивка :)! Забавна, симпатичка и остроумна винаги, че как няма да имате 23 + незнайно колко още апокрифни години като си толкова готина :*! Бъдете здрави и се обичайте още много и дълги години! Грабвам си парченце и без правилно нарязани стенички, чудесна баница!
    Прегръдка, Снежи! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! И ти ме усмихна, даже се надух от комплимента ;) Почерпи се и да ти е сладко :) Прегръдки, мила! Хубав ден!

      Изтриване
  10. Снежи, да бъде и занапред повече сладък общия ви път! И много масраф в житейската ви баница :) Прегръдка и прекрасни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Поздрави и прегръдки! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Снежи, приятно ми е да чета и за други споделени любови, при всичкото "нелюбовие" на времето в което живеем! Бъдете честити и занапред! Ние живот и здраве законово ще го докараме до сребърна сватба наесен (другото само ние си го знаем:)), но мъжО хич не е по сладко соленото, колкото по-сладичко, толкова по-добре, ама аз ще си взема от твоята баницо-торта с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много се радвам за вас! Има, има още любов по земята. И тя като времето, в което живеем се комерсиализира, но се намира и безплатна, и истинска, и голяма :) Поздрави и прегръдки! Хубав ден!

      Изтриване
  12. Честит ви хубав и влюбен семеен празник, Снежи! Така сладко си описала живота ви заедно, че ме усмихна :) Още много такива години, изчистени от грахови зърна и туршии :) Десертът и снимките са прекрасни. Отмъквам си парченце за ваше здраве! Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики! Ставаме "по-тежки" с годините и граховите зърна нямат никакъв шанс :) Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  13. Честита ви годишнина, Снежи, чудесен повод и
    чудесно предложение, описано и представено по твоя уникален начин...
    Прекрасни снимки, поздрави и още много сладки години в топлина, любов и уют...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Поздрави и прегръдки! И хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Снежи, чак сега виждам това прекрасно предложение и този прекрасен пост! Честита ви годишнина! Пожелавам ви още дълги години да сте един до друг и в сладки и в солени моменти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Поздрави и прегръдки от мен! Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")