неделя, 1 юни 2014 г.

Руло за начинаещи кулинари и торта за моето пътешествениче

Имах си запазен проблем с блатовете за руло, накратко - хълмисти възвишения, които успешно ме отказаха и почти 10-ина години не бях влизала в тази част на сладкарството. Сега правя нов опит и пристъпвам като начинаещ, та като такъв си избрах една лесна и супер бърза рецепта. Усложних изкуствено нещата с плънката, но това веднага може да се коригира с буркан готово сладко, конфитюр, мармалад или течен шоколад.


Руло за начинаещи кулинари
Източник: receptite.com
Продукти:
За блата:
  • 4 яйца
  • 170 г (9 с.л.) захар
  • 120 г (9 с.л.) брашно
  • 2 с.л. олио
  • 10 г бакпулвер (сложих 1 ч.л. около 6 г)
  • 1 прах ванилия
За плънка:
  • 200 мл течна сметана
  • 240 г млечен шоколад 
Приготвяне:
На блата:
  • В купа слагаме яйцата, после олиото, захарта, брашното и върху него наръсваме бакпулвера и ванилията.
  • С миксер разбиваме всички съставки до хубаво смесване, не повече.


  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • В тава, с размери 40 х 40 см, слагаме хартия за печене и отгоре разливаме тестото. С лъжица или шпатула го разнасяме равномерно по дъното.
  • Печем блата в предварително нагрята фурна.
  • Топло го изваждаме и навиваме веднага на руло, заедно с хартията. Оставяме да се охлади.
На крема:
(Ако имате готово сладко, може да си спестите следващите 4 стъпки)
  • В касерола или друг дълбок съд загряваме сметаната до степен горещо, но не до точката на кипене.
  • Отстраняваме от котлона и добавяме начупения на малки парченца шоколад. Оставяме за около 5 минути и тогава разбъркваме. Ако шоколадът все още не е разтопен напълно, може леко и на слаб котлон да затоплим сместа.
  • След това оставяме да изстине и прибираме в хладилник до пълно стягане на крема.
  • Изваждаме добре изстудения крем и разбиваме с миксер за кратко (така става по-пухкав и по-гъст, по-устойчив и не тече при мазане)
  • Развиваме внимателно рулото (за този вид пълнеж трябва да е напълно студено) и намазваме с шоколадовия крем. Навиваме повторно, като едновременно с това и отстраняваме хартията.


Готово е! Може да сервирате по парченце-две:


И дори да го използвате в друг сладкиш или торта, например. 

Като тази:


Това е от раздел бързи торта (изобщо, не знам за къде съм се разбързала, ама все такива рецепти ми влизат под ръцете).


Тортата е от смес за сладък салам (бисквити, масло, какао и други разни), натъпкана в овална купа и после обърната.
Облепена с резени руло, същото по рецептата за начинаещи.
Измазана веднъж с маслен крем и измазана втори път с оцветен маслен крем.



А отгоре - фигурки от захарен фондан, карта на света (ако на някой му прилича на друго, да замълчи :))


С пожелание към маминото пътешествениче да обиколи света, 
със здраве, радост и успехи!
Да взима най-доброто, да се учи, да се калява и винаги да побеждава! 
Без значение малки или големи ще са победите! 
Без значение раните, ако те ще ни правят по-силни и устойчиви! 
Без значение родителските ми тревоги, всичко е без значение, когато то се чувства добре и сбъдва мечтите си! 
Аз искам само да се връща! Винаги! С трепет и желание да се връща! 
И моля Господ да го пази!

Честит 1 юни - ДЕН на ДЕТЕТО! 
Пожелавам на всички дечица щастливо и безгрижно детство! 




14 коментара:

  1. Снежи, и аз открих, че пандишпан с малко бакпулвер е успехът към добър блат за руло. ;)
    А тортата е чудна! Попътен вятър на момичето ти, честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Аз пък изобщо не отчетох бакпулвера като причина :)
      Хубав и широко усмихнат ден на теб!

      Изтриване
  2. Снежи, твоите рецепти винаги са удивителни, а историите забавни, аматьорско ама друг път, великолепни предложения! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Честит празник, Снеже! Да се сбъднат всичките ти пожелания към съкровището ти!
    А фигурките на тортата са точно това - карта на света! Не може да се сбърка!
    И рулото, и тортата са прекрасни!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Поздрави и прегръдки от мен! Хубав и усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Честит празник на вашето слънчице, живо и здраво да е, безгрижно детство и весели игри с приятели добри:). Тази торта, като земното кълбо е много оригинална и красива, а рулото ти е е станало супер, не знам защо си се притеснявала, толкова си можеща и талантлива, направо ме учуди:))) аз дори не съм поглеждала равни ли са ми блатовете на рулата:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбон! Мен пък ми вадеха очите, като ставаха едни такива, на места издути, на места тънки като вестник :) Зарязах ги, до второ нареждане, т.е. желание да опитам :) Поздрави и прегръдки, мила! Красив и усмихнат да е днешният ти ден!

      Изтриване
  5. Снежи, нека всички твои пожелания да се сбъднат. И рулото и тортата са невероятни. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Винаги радост да ти носи на мама детето, Снежи! И винаги с желание за се завръща и с желание да я посрещате! Веднага се познава тематиката на тортата, не се притеснявай :) Само поръчай от всяка държава рецепта да ти донесе :)
    Прекрасна и затопляща се седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, страхотна идея, Албенче, е това за рецептите :) Ама кой да се сети това да поръча, съвсем други тревоги има в главата ми :) Благодаря ти, мила! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  7. Снежи, хайде на маминото да му е широко около врата, около подметките и усмивката да е по-широка от всичко друго;) А тортата си е страхотна- домашна хубавица;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Мъхче! Въпреки, че колко по-широко е на маминото, толкова по-тясно е на мама :)
      Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")