Едно дадено обещание, един час свободно време (с предварително снабдени продукти) и нещата се заоблиха в купол торта. Нямах настроение да украсявам, но и без това изложбеният център не работеше в неделя ;)
loading...
Рецептата е толкова бърза, че ако сте в състояние "хем ме мързи, хем ме сърби..." върши чудесна работа :)
Продукти:
- 1 бр. голямо или две малки рула (готови)
- 400 г заквасена сметана
- 400 г течен шоколад
- 3 - 4 бр. бисквити
- 1 - 2 бр. банани
- 10 г желатин
- Нарязваме рулото на парчета с дебелина около 1 см.
- В обла купа поставяме фолио и нареждаме кръгчетата руло по стените и дъното.
- Поставяме кутията (буркана) с течен шоколад в съд с гореща вода, за да се отпусне малко.
- Смесваме заквасената сметана и шоколада. Бъркаме до хомогенност.
- Желатинът поставяме в огнеупорна купичка и заливаме с 50 мл студена вода. Оставяме го да набъбне.
- Загряваме купичката с желатина на водна баня (или на ниска степен в микровълновата) до разтопяване (приблизителна температура на течността с желатин около 50 градуса (С))
- Изсипваме желатина в шоколадовата смес и хубаво разбъркваме.
- Внимателно наливаме от шоколадовата смес, върху подредените парчета рула в купата. Слагаме кръгчета банан.
- Най-отгоре подреждаме бисквитите (топнах ги в рядък захарен сироп), които ще стоят за основа при обръщането на тортата.
- Поставяме тортата в хладилник и изчакваме да стегне.
- След това обръщаме, отстраняваме фолиото и украсяваме.
Източник: Готвач.бг
Парченце от Купол-тортата |
И пак парче |
Наистина бърза и много вкусна! Винаги спасява, ако нямаш време и много продукти:)
ОтговорИзтриванеТака е, Траянче :) Аз от доста време я гледам, доста популярна беше, но чак сега и дойде времето при мен. Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеДа знаеш само от колко време се каня да направя подобна торта от рула и само с каненето си оставам. Определено вкусна се е получила твоята, а колкото до вида й - ами много си е съблазнителен даже! Де да имаше тук сега едно парченце! ;)
ОтговорИзтриванеМного усмихната сряда ти желая, Снежи! Поздрави!
Почти колкото и моето време на канене :)) И аз отдавна я гледам, но сега по поръчка я направих. Благодаря, Ирме и широко усмихнат четвъртък за теб!
ИзтриванеИ аз като Ирма с едното канене си останах.Наистина лесна и вкусна торта си сътворила....
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Все ще и дойде времето, Живе :) Благодаря и хубав ден на теб!
ИзтриванеСупер е ,Снежи ! Състоянието ''хем ме мързи , хем ме сърби ...'' ми е толкова познато , че ще си спомня за рецептата ти когато ме нападне:) !
ОтговорИзтриванеПрегръдка ! Хубава вечер !
Благодаря, Ванче! Баш за такива моменти е :) Прегръдка, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеПонеже често ме сърби и мързи, ще направя туй чудо, Снежи!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
Ха-ха не съм сама значи в това състояние :)) Ще се радвам, ако ти хареса, Мъхче! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеПознатата от толкова години торта с рула на Лео... Колкото пъти съм я правила, толкова пъти всички са я харесвали. Прекрасна е, и аз съм й фен.
ОтговорИзтриванеСнежи, чудесна ти се е получила! И мисля, че грешиш са украсата - на мен ми харесва много.
Сърдечни поздрави! :)
Благодаря, Гери! От много време я съзерцавам по разни кулинарни сайтове и въпреки, че много вкусно ми звучеше на текст, все отлагах и отлагах. Не знаех кой е първоизточникът, но наистина е вкусна и бърза. Поздрави и прегръдки от мен! Хубав четвъртък!
ИзтриванеУф, че вкусноооо. Искам я половината ( срам ме е да кажа цялата ) :)
ОтговорИзтриване:) Да ти е сладко, Насе.
ИзтриванеСнежи, тая торта беше хит у нас, когато Ники беше малък, много се радваше на тортата-топка :) Дори една такава украсих отгоре с бяла и шоколадова сметана, рисувахме я с брат ми по футболната му топка. И до*де схванем, че сред всичките петоъгълници на оригиналната топка, има тук там и шестоъгълник... голям зор. Но беше страшно щастлив човека.
ОтговорИзтриванеСега ме подсещаш, че не съм я правила.... май откак Ники се вдигна от нас, трябва да му я припомня :)
А твоята изложбена зала дори да не работи :) на кой му трябва изложение, важно е,че е вкусна!
Леле, толкова ли съм закъсняла с тази рецепта, Пепи :))) Помня, че масово я виждах в нета, но ей сега и дойде времето при мен. Поздрави и прегръдки! Хубава неделя!
ИзтриванеЕдна от любимите ми торти! Страхотно изпълнение, Снежи, а снимките ти са уникално вкусни, за разреза да не говорим! Чудесна си, мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюшка! Знам вече защо ти е любима :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за приятна неделя!
Снежи, тортата е разкошна. Скоро не съм майсторила тортички, но сезонът наближава. Ще имам предвид твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха хартиените розички - виждат се на някои от снимките. Какво е това?
С поздрав!
Благодаря, за коментара от кулата :) Хартиените розички са подложка за чашки и други такива, от стари списания, . Дъщеря ми си играе на рециклиране от време на време и ме изненадва с нещо ново, направено от старо. В тази публикация се виждат по-добре http://elti-spodeleno.blogspot.com/2013/07/opitaite-tozi-shokoladov-sladkish.html
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежи, аз също често " си играя на рециклиране" е майсторя подобни предмети. В "сръчни магии" дъщеричката ти може да разгледа моите предложения. Надявам се да открие нещо по свои вкус.
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ще открие :) Аз вече ги разгледах и открих какво ще поръчам да ми измайстори.
ИзтриванеБрилянтно изпьлнение за това чудно и познато сьстояние на духа! :)
ОтговорИзтриванеКато надникна в блога ти, Бети, си мисля, че за теб е чуждо това състояние, мързелуването :) Благодаря ти и всичко най-най.
ИзтриванеСнеже, не си закъсняла с тази рецепта, просто сега си ѝ е дошло времето! И аз я харесвам, но не съм я правила. Ти ме провокираш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз така, Инче, харесвах я всеки път щом я зърнех в нета (а те не бяха малко), но все нещо я изместваше, та чак до сега :)Поздрави и от мен!
ИзтриванеСнежка , тортата ти е чудесна !
ОтговорИзтриванеСега и е дошло времето да я правиш ... какво пък ... тъкмо на време ... аз пък не зная кога ще и дойде времето и при мен :)
Така е, Дани, само човек да има търпение и ще му дойде времето :) Така е и с рецептите.
Изтриване