сряда, 17 декември 2014 г.

Подготовка за Бъдни вечер


Бъдни вечер е най-семейният, най-уютният и най-любимият ми Празник. 
За това следва най-най-дългата ми публикация, дълга като самото очакване на Бъдни вечер :) Имах огромното желание да събера всички ястия, продукти и рецепти за тях на едно място, и го направих.   





За вечерта, преди Коледа, т.е. за Бъдни вечер трапезата задължително е постна. Броят на ястията казват, че трябва да е 7, 9 или 12. Никога не броя колко точно ястия слагам, защото със сигурност са над 7, често са повече от 12, макар и в малки количества, за асортимент, особено ако съм набелязала нещо ново и подходящо. 

loading...



Всяка година си пиша ястията на лист, за да не се случи да пропусна някое от задължителните, после си правя и списък на продуктите.

Тази публикация е точно това, помощният ми списък за пазаруване и списък на самите ястия за Празника:


1. Голяма питка - колач към рецептата Продукти:
Погачата (голямата питка или т.н. колач) правя от
1 кг брашно.
2. Малка питка с късмети виж рецептата Продукти:
0,350 - 0,400 кг брашно ми трябва за питката с късмети 
3. Коледарчета Продукти:
0,600 - 0,650 кг брашно и за коледарчетата.
4. Боб в гърне към рецептата Продукти:
0,500 кг боб
1 гл. кромид лук
1 морков 
суха пиперка (или печена червена чушка)
червен пипер
сух джоджен, девисил, олио, сол
5. Пълнени сухи чушки с боб
към рецептата
Продукти:
сухи чушки 12 - 14 бр.
0,500 кг боб
1 гл. кромид лук, 
1 морков
червен пипер, суха чубрица, олио, сол
6. Търлян боб къмрецептата Продукти:
0,500 кг боб
1 гл. кромид лук, 
1 морков
червен пипер, суха чубрица, олио, сол
7. Постни сарми с кисело зеле и ориз (Постни сарми с търлян боб) към рецептата Продукти:
0,300 кг ориз
1/2 гл. кромид лук
1 морков червен пипер листа от кисело зеле, орехи, стафиди олио, сол
8. Нещо силно чесново-като например чеснова разядка
към рецептата
Продукти:
хляб, 
чесън, 
орехи, олио, сол
9. Пюре-салата от картофи и сухи чушки къмрецептата Продукти:
картофи, 
праз лук, 
сухи чушки,

олио, сол, оцет
10. Зимна салата към рецептата Продукти:
боб, праз лук, сухи чушки, олио, оцет, сол
11. Баница с праз лук (с праз и боб; или праз и кисело зеле) къмрецептата Продукти:
400-500 г кори за баница, праз лук, олио (боб, запържено кисело зеле)
12. Баница с тиква (ябълки)
(понякога и двете)
към рецептата
Продукти:
500 г готови кори, тиква, ябълки, олио, захар, галета, канела, ванилия
12. Баклава (с или без локум)
към рецептата
Продукти:
500 г кори за баница, орехи, локум, захар, ванилия, лимонтузу
14. Пълнена тиква със сушени плодове към рецептата Продукти:
1 цяла тиква, различни видове сушени плодове, ядки, локум, захар, канела
15. Варено жито към рецептата Продукти:
жито, пудра захар, орехи, постни бисквити (галета), ванилия, лимонова кора
16. Ошав - компот от сушени плодове към рецептата Продукти:
сушени плодове, захар
17. И още орехи, вино, плодове. Да не забравя и тамяна, нищо, че не е за хранителния списък Продукти:
орехи, вино, плодове,
тамян







1. Голяма питка - колач



От няколко години правя питките за Празника с квас:


Но имам резервни варианти (ако квасът не се получи) и те са:


Какво знам и какво спазвам при оформянето:
Питката задължително трябва да е цяла, а не на залчета или отделни парчета.
Питата се огражда по периферията с шнур от тесто, като символ на единството (хора, природа, животни, като свързани и взаимно зависещи, трябва да се пазят).
Украсява се с кръст, слънце, кошарка (като символ на семейството - малки топчета тесто, символизиращи членовете на семейството, сплотени и сложени в оградка), може да се сложи още една кошарка, символизираща животните, грозде или друг вид плод (като символ на плодородие).

Колачът е първият хляб, който се разчупва и с него се слага началото на празничната вечеря.



2. Малка питка с късмети


Тестото е същото, като за голямата питка (с квас или постно с мая).

Слагам:

  • паричка - да видим кой ще е късметлията през годината;
  • дряново клонче - за здраве
  • хартийка (от картон изрязана) - да видим на кой му се пада да учи нови неща през годината
  • бобено зърно - кой ще се грижи за дома (ремонти, обзавеждане, отопление през зимата и такива разни)
  • копче - на кой се пада да върти домакинството



3. Коледарчета


Това са малките питки, направени под различна форма - гевречета, охлювчета, пиленца, които се раздават на коледарите. Тестото отново е като на голямата пита, колача.



4. БОБ в ГЪРНЕ

Продукти:
  • 0,500 кг боб
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 морков
  • суха пиперка (или печена червена чушка)
  • червен пипер
  • сух джоджен
  • девисил (по желание)
  • олио, сол
  • 1 - 2 с.л. брашно (по желание)
Приготвяне:
Накиснете боба в студена вода от вечерта.
На другия ден отцедете водата и изплакнете боба.
Сложете боба в гърне, заедно с нарязаните лук (половин глава), морков и чушки. 
Сипете вода, малко олио, похлупете гърнето с капака и поставете във фурната.
Включете на 250 (С) градуса и щом водата кипне намалете на 120 - 150 (С) градуса.
Хубаво е бобът да къкри тихо до самото му сваряване.
След като са се сварили зърната посолете на вкус.
Запържете в малко олио останалия лук (нарязан), добавете 1 с.л. червен пипер, разбъркайте и сипете олиото при боба. По желание може да запържите и лъжица или две брашно, заедно с лука, за сгъстяване на чорбата.
Поръсете със сух джоджен, щипка девисил или друго подправки на вкус.
Върнете боба във фурната да покъкри още минутка, две.



5. Пълнени сухи чушки с боб


Продукти:
  • 0,500 кг боб
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 морков
  • сухи пиперки
  • червен пипер
  • суха чубрица
  • олио, сол
Приготвяне:
Сварете боба, след това прецедете, като запазите част от водата.
Нарежете лука на дребно, моркова настържете на ренде.
В по-голям и дълбок тиган загрейте около 1/2 ч.ч. олио.
Запържете лука и моркова до омекване.
Добавете сухата чубрица и пържете за кратко, колко да си пусне аромата.
Веднага след това сложете прецедения боб. 
Пържете, като едновременно с това мачкате бобените зърна.


Наливайте по малко от водата, в която бе варен боба, до получаване на нужната гъстота.
Посолете и отстранете от котлона.
Сложете на котлона съд с олио (около 6 с.л.) и изчакайте да се загрее хубаво.
Добавете лъжица червен пипер и веднага отстранете от котлона.
Изсипете това олио при намачкания боб и разбъркайте.
Сложете съд с вода на котлона да кипне. 
Сложете сухите чушки и оставете да поврят, докато омекнат.
След това отстранете дръжките и семките (на пазара се продават без дръжки и семки, но тези от низите си имат такива).
Напълнете чушките с бобеното пюре и подредете в тава. Залейте чушките с олио (в повечето случаи НЕ слагам вода).
Изпечете в умерена фурна до зачервяване.




6. Търлян боб


Този боб и плънката за сухите чушки се приготвят по един и същи начин.

Продукти:
  • 0,500 кг боб
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 морков
  • червен пипер
  • суха чубрица
  • олио, сол
Приготвяне:
Сварете боба, след това прецедете, като запазите част от водата.
Нарежете лука на дребно, моркова настържете на ренде.
В по-голям и дълбок тиган загрейте около 1/2 ч.ч. олио.
Запържете лука и моркова, налейте малко вода и дръжте на котлона до омекване на зеленчуците.
Когато водата се изпари и зеленчуците останат само на мазнина добавете сухата чубрица и пържете за кратко, колко да си пусне аромата.
Веднага след това сложете прецедения боб. 
Пържете, като едновременно с това мачкате бобените зърна.
Наливайте по малко от водата, в която бе варен боба, до получаване на нужната гъстота.
Посолете и отстранете от котлона.
Разпределете боба в купички.
Загрейте олио (да почне да цвърчи). Добавете червен пипер, малко сол и веднага отстранете от котлона.
Залейте с това олио боба в купичките.




7. Постни сарми с кисело зеле и ориз (и/или търлян боб)


Миналата година изпробвах рецепта на Сончето и много ми хареса. Ще споделя точно нея:

Продукти:

  • листа от кисело зеле (1 малка кисела зелка)
  • 7-8 с.л. олио
  • 1/2 глава стар лук
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1  каф. чаша стафиди
  • 1 каф. чаша нарязани орехи
  • щипка канела
  • 1/4 ч.л. кимион
  • черен пипер

Приготвяне:
Около 4 с.л. от олиото се загряват в тиган и в него се задушават до омекване лука и моркова, нарязани на много дребно.
Слага се ориза (предварително почистен, измит и добре отцеден) и се пържи до побеляване.


Прибавят се орехите, стафидите и подправките.


Налива се 1 ч.ч. вода и се оставя да поври докато оризът я поеме.
Слага се по 1 пълна супена лъжица от сместа в листо и се завива сармичка.
Подреждат се в дълбок глинен или стъклен съд с капак.
Заливат се с 2 1/2 ч.ч. вода и останалото олио и се слагат във фурната покрити с капака.
Пече се нa не много силна фурна (около 160 C), наблюдава се да не изври водата напълно и да не загори.




Варианти:
1. Ако ви остане от мачкания боб може да завиете сармички и с такава плънка.
2. Друга любима плънка, която правя е от гъби, праз лук и ориз.
3. Обичам и само с ориз, плюс една голяма суха синя слива вътре.
Сармичките заливам с препържено олио с червен пипер.





8. Чеснова разядка


Продукти:
  • 2 - 3 филии хляб
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • 5 - 6 скилидки чесън
  • олио, сол
Приготвяне:
Накиснете филиите във вода и оставете хубаво да омекнат.
С пасатор или кухненски робот смелете чесъна, след това добавете орехите, като тях оставете по-едро смлени.
Изцедете хубаво хлебните филии, като силно ги притискате в шепите си.
Добавете ги в купата на пасатора или робота.

Наливайте олио на тънка струйка, като не спирате да въртите робота, докато сместа стане гладка и кремообразна.
Посолете готовата разядка и сложете в чиния или купичка.




9. Пюре салата от картофи, сухи чушки и праз лук (търляни картофи)


Продукти:
  • 7-8 бр картофи (средна големина)
  • 3-4 бр. сухи чушки
  • 2-3 стръка почистен праз лук
  • олио, сол и оцет на вкус
Приготвяне:

Обелете картофите и след това ги сварете.
Извадете ги от водата.
Измийте чушките и ги пуснете в горещата вода, в която са се варили картофите. Варете чушките до омекване (няколко минутки).
Извадете чушките от водата (отстранете дръжките и семките, ако имат)
След това в дълбока купа счукайте (претрийте) чушките.


Добавете картофите и намачкате всичко заедно.



Добавете нарязания праз лук.
Разбъркайте и овкусете салатата с оцет, сол и олио.
Прехвърлете в кексова форма, охладете и обърнете при сервиране. 
Този начин на сервиране ми беше подсказан от читател на блога - Теди Ицкова, за което и благодаря. Така направена салатата може да се украси с клонки копър, магданоз, стръкчета лук, чушки, майонеза...




10. Зимна салата


Ето и рецептата за тази "Зимна салата"


11. Баница с праз лук


Обикновено от един пакет кори правя 2 - 3 разновидности на тази баница. Задължителен е лука. Добавките са сварен боб или задушено кисело зеле.
Миналата година опитах с праз и боб. Хубава стана, но обича повечко мазнина.


Продукти:
  • 500 г готови кори за баница
  • 10 - 15 стръка праз лук
  • по желание: 1. сварен боб около 200 г; 2. нарязано и запържено в мазнина кисело зеле, около 300 г
  • олио, суха чубрица, сол
Приготвяне:
Почистете и нарежете лука.
Задушете го в тиган с мазнина, малко сол и вода. Лука е готово, когато омекне и е останал само на мазнина (може да се наложи да долеете още веднъж вода, но винаги изчаквайте да се изпари напълно и лука да се запържи леко)
Щом лука стане готов отстранете от котлона и оставете да изстине.
Вземете една кора, намажете с малко олио и отгоре сложете втора кора.
Разпределете част от задушения лук.
По желание сложете суха чубрица и намачкани зърна сварен боб.
Ако слагате боб, наръсете допълнително олио върху кората, нищо, че в лука има.


Вместо боб или като допълнение към боба и лука може да сложите запържено кисело зеле.
Завийте двете кори на руло и сложете в тава, намазана с олио.
Оформете така всички останали кори и изпечете баницата в загрята до 190 - 200 (С) градуса фурна.


12. Баница с тиква

Баница с тиква

Дали ще я правя по традиционния начин - със сурова рендосана тиква или по рецепта за
Баница с крем от тиква тя е задължителна на Бъдни вечер.
Големите момичета, които им е време за женитба, откъсват парче от баницата, поднасят го към устата, но не го хапват, след това го скриват, а вечерта го пъхат под възглавницата. Момчето, което сънуват (ако сънуват) ще е техния спътник в живота. Ако не сънуват нищо, то тази година ще им се размине годежът :)

12а. Баница с ябълки 

Баница с ябълки
Продукти:

  • 500 г готови точени кори (харесвам тези)
  • захар (по 2 - 4 с.л. на руло)
  • галета (по една супена лъжица на руло или по-малко - зависи от сочността на ябълките)
  • олио (по 2 с.л. на кора)
  • канела, ванилия
  • орехи (по желание)
  • ябълки
Приготвяне:
Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде (не винаги ги беля. Ако кората е тънка си спестявам беленето).
Вземете една кора и я намажете с малко олио.
Върху нея сложете втора кора.
Върху кората разпределете по цялата и площ част от настърганите ябълки. 
Поръсете с капчици олио, 2 с.л. захар (4 лъжици сложете, ако обичате по-сладки баници или ако ябълките са по-кисели), канела на прах, ванилия, малко галета, от 1 ч.л. до 1 с.л. (може и грис) (от това зависи сочността на баницата. Обичам я по-сочна, за това слагам малко. А ако ябълките са "по-хлебни" и не са пуснали сок, дори пропускам галетата).
Разпределете отгоре и начукани орехи, ако обичате.
Завийте двете кори заедно на руло.
Сложете рулото (завито на охлювче или право) в намазана с олио тава. 
Подгответе и другите рула по същия начин.
Изпечете в предварително нагрята на 180 - 200 (С) градуса фурна.


13. Баклава (с или без локум)


Продукти:
  • 500 г готови точени кори
  • локум 2 кутии
  • орехи (фино смлени или счукани)
  • 2 ч.ч. захар (общо към 500 г захар)
  • 3 1/2 ч.ч. вода (общо към 800 - 900 мл вода)
  • щипка лимонтузу
  • 2 пак. ванилия
  • олио

Приготвяне:
Сварете сироп от захарта и водата. Щом кипне го варете 5 минути, сложете лимонтузуто и след минутка отстранете от котлона.
Добавете ванилията към сиропа и оставете да изстине.
Вземете една кора, намажете я с малко олио и отгоре сложете втора кора. Нея също намажете с олио. 
Сложете смлени или счукани орехи, парченца локум (по желание) и завийте двете кори заедно на руло.
Оформете така всички останали кори, подредете ги в тава, намазана с олио. 
Нарежете на парчета.
Изпечете баклавата в предварително нагрята на 180-200 (С) градуса фурна.
Извадете и оставете да изстине.
Охладената баклава залейте с изстиналия сироп и й дайте достатъчно време да се напие.


14. Пълнена тиква със сушени плодове

Рецептата, по която я правих е от тук. Не я слагам към задължителните ястия за Бъдни вечер, но имам ли възможност я правя, че много я харесваме.



Продукти:

  • 1 бр. тиква
  • 1 бр. ябълка
  • 1 бр. дюля
  • 1 шепа стафиди
  • 1 шепа орехи, лешници, бадеми - едро нарязани или цели
  • 5 с.л. мед
  • канела
  • 150 г локум (1 кутия)
  • 1-2 шепи сушени плодове по избор (кайсии, фурми, смокини)
Приготвяне:
Тиквата се измива. Отрязва се горната част около дръжката като капаче. Почистват се семената. Вътре се сипват всичките съставки. Тиквата се затваря с капачето и се пече на силна фурна до омекване - около два часа и половина. В тавичката се долива по малко вода за да не изгори тиквата отдолу.



15. Варено жито


Не мога да го докарам като това на свекърва ми, въпреки, че рецептата е една и съща :)

Продукти:
  • 120 г жито (булгур - начукано жито)
  • пудра захар
  • няколко обикновени бисквити (или галета)
  • шепа счукани орехи
  • ванилия, канела
  • настъргана лимонова кора
Приготвяне:

Сварете житото до омекване и хубаво напукане на зърната.
След това отцедете в гевгир. Трябва да е максимално обезводнено, така, че оставете да с цеди на спокойствие колкото е нужно.
Смесете няколко лъжици пудра захар (колко точно е въпрос на вкус), 3 - 4 смлени бисквити, шепа счукани орехи и 1 прахче ванилия. Разбъркайте сместа.
Сложете житото в купа и добавете горната смес.
Поръсете с настъргана кора от лимон и разбъркайте. 
Сложете житото в чиния или купа, поръсете го с канела и смлени бисквити или галета и пудра захар.


15. Ошав - компот от сушени плодове
Продукти:
  • Сушени плодове - ябълки, круши, сини сливи и др.
  • Вода и захар (слагам на 1 л вода 6 с.л. захар)
  • 1 карамфилче, 1 кардамом, ванилия (по желание)
Приготвяне:

Сложете плодовете в дълбок съд и налейте вода (приблизително на 100 г плод - 500 мл вода).
Добавете захарта, карамфилчето, кардамома и варете до омекване и набъбване на плодовете.
Хубав аромат му дава и ванилията.


21 коментара:

  1. Скъпа, мога само да те поздравя за тази великолепна публикация! Толкова труд, желание и всичко са вложени в нея! Весели празници пожелавам на прекрасното ви семейство! А чесновата разядка ще я направя и аз:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Прегръдки от мен, с пожелание за топли и уютни празници, Кате!

      Изтриване
  2. Снежи,
    как успя толкова бързо да се подготвиш за празниците ? Аз едва сега започвам пазаруването и подготовката.Правя задължително пълнена тиква и чеснова разядка.Великолепна публикация, чудесни снимки и представяне.
    Весели предстоящи празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ели, материалите за тази публикация са събирани години. Просто сега обединих всичко в едно. За тазгодишния Празник още не съм започнала същинската подготовка. Само квасът е заложен.
      Благодаря ти и пожелавам весели Празници и на теб!

      Изтриване
  3. Чудесна публикация, Снежи! Благодаря за всички рецепти, събрани на едно! Това е голям помощник за Бъдни вечер. Научих и нови неща в подготовката за Бъдни вечер, за което отново ти благодаря!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хрис! Бях намислила да опиша още неща от традицията в нашия край, но се отказах. Едно, че всеки район си има различни традиции и приема неговия начин за верен :), друго, че публикацията и без това се получи прекалено дълга. Радвам се, че я намираш за полезна. Това беше идеята ми :)
      Прегръдки, с пожелание за красиви и уютни Празници!

      Изтриване
  4. Нищо не ти пречи за още една публикация! Винаги е интересно да се научи нещо ново, типично за края, в който живееш!
    А за тази публикация - поздравления за труда!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Със сигурност ще споделя някой ден и част от традициите. На мен също ми е интересно различното в различните краища на България. Прегръдки и хубави предпразнични дни!

      Изтриване
  5. Снежи, не знам кой е твоя край, но ми беше интересно, видях и нови неща, а това с "търляния" боб ми е познато, но като име - не, аз го знам като смачкан боб или пюре от боб. Чудесна е и идеята ти да обобщиш всичко, още повече и списъка с продуктите. От поне две седмици на нощното шкафче съм наредила поне стотина рецепти, от които да подбера и направя и въпросния списък - за предстоящите празници, но все не стигам до него. Тази вечер уж по-рано съм се "паркирала", пък да видим, сега докато надникна по блоговете - и времето станало полунощ...Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, граовско чедо съм :) Всяка година правя едно и също, точно като теб - "пиша и бриша" (фраза от нашия край :)). Тази публикация исках да пусна още преди година, две, но нямах материал. Сега към този основен списък ще си добавям по някоя и друга различна рецепта, но основните са на лице.
      Благодаря ти и хубави предпразнични дни ти желая!

      Изтриване
  6. Много домашен уют лъха от цялата публикация! Чудесна и много полезна идея да събереш коледния дух на едно място, Снежи!
    За търлян боб чувам за пръв път, а тикватаааа ...направо разкош!
    Прегръдки,мила! Весели Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивче! Търляният боб, ако не ти е познат и като вкус, непременно опитай.
      Прегръдки и от мен! Хубаво предпразнично настроение ти желая!

      Изтриване
  7. Снежи, очарована съм ...изчерпателна, богата и изключително полезна публикация,
    а в добавка и чудесни тематични рецепти, снимки, празнично настроение ...
    Достойна за книжно издание! Много комплименти за теб!
    Харесах и арменските сладки...:)
    Сърдечни поздрави, честити и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и от мен! Хубаво настроение и весели Празници!

      Изтриване
  8. Справила си се блестящо!
    Поздравления за обширната публикация :)
    Много ще е полезна за предстоящите празници!
    Поздрави и весели празници

    ОтговорИзтриване
  9. Снежи, много труд си положила да събереш всички рецепти-коя от коя по-подходящи за празника. Винаги човек има какво ново да открие сред уж традиционните неща. Поздрави от мен и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Поздрави и от мен, с пожелание за приятна подготовка за престоящите Празници!

      Изтриване
  10. Браво и поздравления за тези типични за нашия край ястия.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Отново идвам да се насладя на тази ценна съкровищница от тематични предложения в подготовката за Бъдни вечер...
    Благодаря, Снежи!
    сърдечни поздрави, вдъхновени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")