Бъдни вечер е най-семейният, най-уютният и най-любимият ми Празник.
За това следва най-най-дългата ми публикация, дълга като самото очакване на Бъдни вечер :) Имах огромното желание да събера всички ястия, продукти и рецепти за тях на едно място, и го направих.
За вечерта, преди Коледа, т.е. за Бъдни вечер трапезата задължително е постна. Броят на ястията казват, че трябва да е 7, 9 или 12. Никога не броя колко точно ястия слагам, защото със сигурност са над 7, често са повече от 12, макар и в малки количества, за асортимент, особено ако съм набелязала нещо ново и подходящо.
loading...
Всяка година си пиша ястията на лист, за да не се случи да пропусна някое от задължителните, после си правя и списък на продуктите.
Тази публикация е точно това, помощният ми списък за пазаруване и списък на самите ястия за Празника:
1. Голяма питка - колач към рецептата | Продукти: Погачата (голямата питка или т.н. колач) правя от 1 кг брашно. | |
2. Малка питка с късмети виж рецептата | Продукти: 0,350 - 0,400 кг брашно ми трябва за питката с късмети | |
3. Коледарчета | Продукти: 0,600 - 0,650 кг брашно и за коледарчетата. | |
4. Боб в гърне към рецептата | Продукти: 0,500 кг боб 1 гл. кромид лук 1 морков суха пиперка (или печена червена чушка) червен пипер сух джоджен, девисил, олио, сол | |
5. Пълнени сухи чушки с боб към рецептата | Продукти: сухи чушки 12 - 14 бр. 0,500 кг боб 1 гл. кромид лук, 1 морков червен пипер, суха чубрица, олио, сол | |
6. Търлян боб къмрецептата | Продукти: 0,500 кг боб 1 гл. кромид лук, 1 морков червен пипер, суха чубрица, олио, сол | |
7. Постни сарми с кисело зеле и ориз (Постни сарми с търлян боб) към рецептата | Продукти: 0,300 кг ориз 1/2 гл. кромид лук 1 морков червен пипер листа от кисело зеле, орехи, стафиди олио, сол | |
8. Нещо силно чесново-като например чеснова разядка към рецептата | Продукти: хляб, чесън, орехи, олио, сол | |
9. Пюре-салата от картофи и сухи чушки къмрецептата | Продукти: картофи, праз лук, сухи чушки, олио, сол, оцет | |
10. Зимна салата към рецептата | Продукти: боб, праз лук, сухи чушки, олио, оцет, сол | |
11. Баница с праз лук (с праз и боб; или праз и кисело зеле) къмрецептата | Продукти: 400-500 г кори за баница, праз лук, олио (боб, запържено кисело зеле) | |
12. Баница с тиква (ябълки) (понякога и двете) към рецептата | Продукти: 500 г готови кори, тиква, ябълки, олио, захар, галета, канела, ванилия | |
12. Баклава (с или без локум) към рецептата | Продукти: 500 г кори за баница, орехи, локум, захар, ванилия, лимонтузу | |
14. Пълнена тиква със сушени плодове към рецептата | Продукти: 1 цяла тиква, различни видове сушени плодове, ядки, локум, захар, канела | |
15. Варено жито към рецептата | Продукти: жито, пудра захар, орехи, постни бисквити (галета), ванилия, лимонова кора | |
16. Ошав - компот от сушени плодове към рецептата | Продукти: сушени плодове, захар | |
17. И още орехи, вино, плодове. Да не забравя и тамяна, нищо, че не е за хранителния списък | Продукти: орехи, вино, плодове, тамян |
Ако обичате да пробвате и нови рецепти, то препоръчвам :
Сухи чушки пълнени с тиквени семки |
1. Голяма питка - колач От няколко години правя питките за Празника с квас: Но имам резервни варианти (ако квасът не се получи) и те са:
Какво знам и какво спазвам при оформянето: Питката задължително трябва да е цяла, а не на залчета или отделни парчета. Питата се огражда по периферията с шнур от тесто, като символ на единството (хора, природа, животни, като свързани и взаимно зависещи, трябва да се пазят). Украсява се с кръст, слънце, кошарка (като символ на семейството - малки топчета тесто, символизиращи членовете на семейството, сплотени и сложени в оградка), може да се сложи още една кошарка, символизираща животните, грозде или друг вид плод (като символ на плодородие). Колачът е първият хляб, който се разчупва и с него се слага началото на празничната вечеря. |
Тестото е същото, като за голямата питка (с квас или постно с мая).
Слагам:
|
3. Коледарчета
Това са малките питки, направени под различна форма - гевречета, охлювчета, пиленца, които се раздават на коледарите. Тестото отново е като на голямата пита, колача.
|
4. БОБ в ГЪРНЕ
Продукти:
Приготвяне:
Накиснете боба в студена вода от вечерта.
На другия ден отцедете водата и изплакнете боба.
Сложете боба в гърне, заедно с нарязаните лук (половин глава), морков и чушки.
Сипете вода, малко олио, похлупете гърнето с капака и поставете във фурната.
Включете на 250 (С) градуса и щом водата кипне намалете на 120 - 150 (С) градуса.
Хубаво е бобът да къкри тихо до самото му сваряване. След като са се сварили зърната посолете на вкус. Запържете в малко олио останалия лук (нарязан), добавете 1 с.л. червен пипер, разбъркайте и сипете олиото при боба. По желание може да запържите и лъжица или две брашно, заедно с лука, за сгъстяване на чорбата. Поръсете със сух джоджен, щипка девисил или друго подправки на вкус. Върнете боба във фурната да покъкри още минутка, две. |
5. Пълнени сухи чушки с боб
Продукти:
Приготвяне:
Сварете боба, след това прецедете, като запазите част от водата.
Нарежете лука на дребно, моркова настържете на ренде.
В по-голям и дълбок тиган загрейте около 1/2 ч.ч. олио.
Запържете лука и моркова до омекване.
Добавете сухата чубрица и пържете за кратко, колко да си пусне аромата.
Веднага след това сложете прецедения боб.
Пържете, като едновременно с това мачкате бобените зърна.
Наливайте по малко от водата, в която бе варен боба, до получаване на нужната гъстота.
Посолете и отстранете от котлона.
Сложете на котлона съд с олио (около 6 с.л.) и изчакайте да се загрее хубаво.
Добавете лъжица червен пипер и веднага отстранете от котлона.
Изсипете това олио при намачкания боб и разбъркайте.
Сложете съд с вода на котлона да кипне.
Сложете сухите чушки и оставете да поврят, докато омекнат.
След това отстранете дръжките и семките (на пазара се продават без дръжки и семки, но тези от низите си имат такива).
Напълнете чушките с бобеното пюре и подредете в тава. Залейте чушките с олио (в повечето случаи НЕ слагам вода).
Изпечете в умерена фурна до зачервяване.
|
6. Търлян боб
Този боб и плънката за сухите чушки се приготвят по един и същи начин. Продукти:
Приготвяне:
Сварете боба, след това прецедете, като запазите част от водата.
Нарежете лука на дребно, моркова настържете на ренде.
В по-голям и дълбок тиган загрейте около 1/2 ч.ч. олио.
Запържете лука и моркова, налейте малко вода и дръжте на котлона до омекване на зеленчуците.
Когато водата се изпари и зеленчуците останат само на мазнина добавете сухата чубрица и пържете за кратко, колко да си пусне аромата.
Веднага след това сложете прецедения боб.
Пържете, като едновременно с това мачкате бобените зърна.
Наливайте по малко от водата, в която бе варен боба, до получаване на нужната гъстота.
Посолете и отстранете от котлона.
Разпределете боба в купички.
Загрейте олио (да почне да цвърчи). Добавете червен пипер, малко сол и веднага отстранете от котлона.
Залейте с това олио боба в купичките.
|
7. Постни сарми с кисело зеле и ориз (и/или търлян боб)
Миналата година изпробвах рецепта на Сончето и много ми хареса. Ще споделя точно нея: Продукти:
Приготвяне:
Около 4 с.л. от олиото се загряват в тиган и в него се задушават до омекване лука и моркова, нарязани на много дребно.
Налива се 1 ч.ч. вода и се оставя да поври докато оризът я поеме.
Слага се по 1 пълна супена лъжица от сместа в листо и се завива сармичка.
Подреждат се в дълбок глинен или стъклен съд с капак.
Заливат се с 2 1/2 ч.ч. вода и останалото олио и се слагат във фурната покрити с капака.
Пече се нa не много силна фурна (около 160 C), наблюдава се да не изври водата напълно и да не загори.
Варианти: 1. Ако ви остане от мачкания боб може да завиете сармички и с такава плънка. 2. Друга любима плънка, която правя е от гъби, праз лук и ориз. 3. Обичам и само с ориз, плюс една голяма суха синя слива вътре. Сармичките заливам с препържено олио с червен пипер. |
8. Чеснова разядка
Продукти:
Приготвяне:
Накиснете филиите във вода и оставете хубаво да омекнат.
С пасатор или кухненски робот смелете чесъна, след това добавете орехите, като тях оставете по-едро смлени.
Изцедете хубаво хлебните филии, като силно ги притискате в шепите си.
Добавете ги в купата на пасатора или робота.
Наливайте олио на тънка струйка, като не спирате да въртите робота, докато сместа стане гладка и кремообразна.
Посолете готовата разядка и сложете в чиния или купичка.
|
9. Пюре салата от картофи, сухи чушки и праз лук (търляни картофи)
Продукти:
Приготвяне:
Обелете картофите и след това ги сварете.
Извадете ги от водата.
Измийте чушките и ги пуснете в горещата вода, в която са се варили картофите. Варете чушките до омекване (няколко минутки).
Извадете чушките от водата (отстранете дръжките и семките, ако имат)
След това в дълбока купа счукайте (претрийте) чушките.
Добавете картофите и намачкате всичко заедно. Добавете нарязания праз лук.
Разбъркайте и овкусете салатата с оцет, сол и олио.
Прехвърлете в кексова форма, охладете и обърнете при сервиране.
Този начин на сервиране ми беше подсказан от читател на блога - Теди Ицкова, за което и благодаря. Така направена салатата може да се украси с клонки копър, магданоз, стръкчета лук, чушки, майонеза...
|
10. Зимна салата
Ето и рецептата за тази "Зимна салата"
|
11. Баница с праз лук
Обикновено от един пакет кори правя 2 - 3 разновидности на тази баница. Задължителен е лука. Добавките са сварен боб или задушено кисело зеле.
Миналата година опитах с праз и боб. Хубава стана, но обича повечко мазнина.
Продукти:
Приготвяне:
Почистете и нарежете лука.
Задушете го в тиган с мазнина, малко сол и вода. Лука е готово, когато омекне и е останал само на мазнина (може да се наложи да долеете още веднъж вода, но винаги изчаквайте да се изпари напълно и лука да се запържи леко)
Щом лука стане готов отстранете от котлона и оставете да изстине.
Вземете една кора, намажете с малко олио и отгоре сложете втора кора.
Разпределете част от задушения лук.
По желание сложете суха чубрица и намачкани зърна сварен боб.
Ако слагате боб, наръсете допълнително олио върху кората, нищо, че в лука има.
Вместо боб или като допълнение към боба и лука може да сложите запържено кисело зеле.
Завийте двете кори на руло и сложете в тава, намазана с олио.
Оформете така всички останали кори и изпечете баницата в загрята до 190 - 200 (С) градуса фурна.
|
12. Баница с тиква
Дали ще я правя по традиционния начин - със сурова рендосана тиква или по рецепта за Баница с крем от тиква тя е задължителна на Бъдни вечер. Големите момичета, които им е време за женитба, откъсват парче от баницата, поднасят го към устата, но не го хапват, след това го скриват, а вечерта го пъхат под възглавницата. Момчето, което сънуват (ако сънуват) ще е техния спътник в живота. Ако не сънуват нищо, то тази година ще им се размине годежът :)
12а. Баница с ябълки
Приготвяне:
Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде (не винаги ги беля. Ако кората е тънка си спестявам беленето).
Вземете една кора и я намажете с малко олио.
Върху нея сложете втора кора.
Върху кората разпределете по цялата и площ част от настърганите ябълки.
Поръсете с капчици олио, 2 с.л. захар (4 лъжици сложете, ако обичате по-сладки баници или ако ябълките са по-кисели), канела на прах, ванилия, малко галета, от 1 ч.л. до 1 с.л. (може и грис) (от това зависи сочността на баницата. Обичам я по-сочна, за това слагам малко. А ако ябълките са "по-хлебни" и не са пуснали сок, дори пропускам галетата).
Разпределете отгоре и начукани орехи, ако обичате.
Завийте двете кори заедно на руло.
Сложете рулото (завито на охлювче или право) в намазана с олио тава.
Подгответе и другите рула по същия начин.
Изпечете в предварително нагрята на 180 - 200 (С) градуса фурна.
|
13. Баклава (с или без локум)
Продукти:
Приготвяне:
Сварете сироп от захарта и водата. Щом кипне го варете 5 минути, сложете лимонтузуто и след минутка отстранете от котлона.
Добавете ванилията към сиропа и оставете да изстине.
Вземете една кора, намажете я с малко олио и отгоре сложете втора кора. Нея също намажете с олио.
Сложете смлени или счукани орехи, парченца локум (по желание) и завийте двете кори заедно на руло.
Оформете така всички останали кори, подредете ги в тава, намазана с олио.
Нарежете на парчета.
Изпечете баклавата в предварително нагрята на 180-200 (С) градуса фурна.
Извадете и оставете да изстине.
Охладената баклава залейте с изстиналия сироп и й дайте достатъчно време да се напие.
|
14. Пълнена тиква със сушени плодове
Рецептата, по която я правих е от тук. Не я слагам към задължителните ястия за Бъдни вечер, но имам ли възможност я правя, че много я харесваме.
Продукти:
Приготвяне:
Тиквата се измива. Отрязва се горната част около дръжката като капаче. Почистват се семената. Вътре се сипват всичките съставки. Тиквата се затваря с капачето и се пече на силна фурна до омекване - около два часа и половина. В тавичката се долива по малко вода за да не изгори тиквата отдолу.
|
15. Варено жито
Не мога да го докарам като това на свекърва ми, въпреки, че рецептата е една и съща :)
Продукти:
Приготвяне:
Сварете житото до омекване и хубаво напукане на зърната.
След това отцедете в гевгир. Трябва да е максимално обезводнено, така, че оставете да с цеди на спокойствие колкото е нужно.
Смесете няколко лъжици пудра захар (колко точно е въпрос на вкус), 3 - 4 смлени бисквити, шепа счукани орехи и 1 прахче ванилия. Разбъркайте сместа.
Сложете житото в купа и добавете горната смес.
Поръсете с настъргана кора от лимон и разбъркайте.
Сложете житото в чиния или купа, поръсете го с канела и смлени бисквити или галета и пудра захар.
|
15. Ошав - компот от сушени плодове
Продукти:
Приготвяне:
Сложете плодовете в дълбок съд и налейте вода (приблизително на 100 г плод - 500 мл вода).
Добавете захарта, карамфилчето, кардамома и варете до омекване и набъбване на плодовете.
Хубав аромат му дава и ванилията.
|
Скъпа, мога само да те поздравя за тази великолепна публикация! Толкова труд, желание и всичко са вложени в нея! Весели празници пожелавам на прекрасното ви семейство! А чесновата разядка ще я направя и аз:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Прегръдки от мен, с пожелание за топли и уютни празници, Кате!
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванекак успя толкова бързо да се подготвиш за празниците ? Аз едва сега започвам пазаруването и подготовката.Правя задължително пълнена тиква и чеснова разядка.Великолепна публикация, чудесни снимки и представяне.
Весели предстоящи празнични дни !
О, Ели, материалите за тази публикация са събирани години. Просто сега обединих всичко в едно. За тазгодишния Празник още не съм започнала същинската подготовка. Само квасът е заложен.
ИзтриванеБлагодаря ти и пожелавам весели Празници и на теб!
Чудесна публикация, Снежи! Благодаря за всички рецепти, събрани на едно! Това е голям помощник за Бъдни вечер. Научих и нови неща в подготовката за Бъдни вечер, за което отново ти благодаря!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря, Хрис! Бях намислила да опиша още неща от традицията в нашия край, но се отказах. Едно, че всеки район си има различни традиции и приема неговия начин за верен :), друго, че публикацията и без това се получи прекалено дълга. Радвам се, че я намираш за полезна. Това беше идеята ми :)
ИзтриванеПрегръдки, с пожелание за красиви и уютни Празници!
Нищо не ти пречи за още една публикация! Винаги е интересно да се научи нещо ново, типично за края, в който живееш!
ОтговорИзтриванеА за тази публикация - поздравления за труда!
Прегръдка!
Благодаря, Инче! Със сигурност ще споделя някой ден и част от традициите. На мен също ми е интересно различното в различните краища на България. Прегръдки и хубави предпразнични дни!
ИзтриванеСнежи, не знам кой е твоя край, но ми беше интересно, видях и нови неща, а това с "търляния" боб ми е познато, но като име - не, аз го знам като смачкан боб или пюре от боб. Чудесна е и идеята ти да обобщиш всичко, още повече и списъка с продуктите. От поне две седмици на нощното шкафче съм наредила поне стотина рецепти, от които да подбера и направя и въпросния списък - за предстоящите празници, но все не стигам до него. Тази вечер уж по-рано съм се "паркирала", пък да видим, сега докато надникна по блоговете - и времето станало полунощ...Хубав утрешен ден!
ОтговорИзтриванеВесе, граовско чедо съм :) Всяка година правя едно и също, точно като теб - "пиша и бриша" (фраза от нашия край :)). Тази публикация исках да пусна още преди година, две, но нямах материал. Сега към този основен списък ще си добавям по някоя и друга различна рецепта, но основните са на лице.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубави предпразнични дни ти желая!
Много домашен уют лъха от цялата публикация! Чудесна и много полезна идея да събереш коледния дух на едно място, Снежи!
ОтговорИзтриванеЗа търлян боб чувам за пръв път, а тикватаааа ...направо разкош!
Прегръдки,мила! Весели Коледни празници!
Благодаря, Ивче! Търляният боб, ако не ти е познат и като вкус, непременно опитай.
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубаво предпразнично настроение ти желая!
Снежи, очарована съм ...изчерпателна, богата и изключително полезна публикация,
ОтговорИзтриванеа в добавка и чудесни тематични рецепти, снимки, празнично настроение ...
Достойна за книжно издание! Много комплименти за теб!
Харесах и арменските сладки...:)
Сърдечни поздрави, честити и благословени празници!
Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и от мен! Хубаво настроение и весели Празници!
ИзтриванеСправила си се блестящо!
ОтговорИзтриванеПоздравления за обширната публикация :)
Много ще е полезна за предстоящите празници!
Поздрави и весели празници
Благодаря, Мария! Поздрави!
ИзтриванеСнежи, много труд си положила да събереш всички рецепти-коя от коя по-подходящи за празника. Винаги човек има какво ново да открие сред уж традиционните неща. Поздрави от мен и весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради! Поздрави и от мен, с пожелание за приятна подготовка за престоящите Празници!
ИзтриванеБраво и поздравления за тези типични за нашия край ястия.Весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Весели, топли и уютни Празници!
ИзтриванеОтново идвам да се насладя на тази ценна съкровищница от тематични предложения в подготовката за Бъдни вечер...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
сърдечни поздрави, вдъхновени и щастливи празници!