петък, 18 декември 2015 г.

Сухи чушки пълнени с тиквени семки


Това е нещо ново за мен. Но пък се обикнахме от първа хапка, все едно сме се познавали цял живот.
Признавам си, че бях набелязала рецептата за Бъдни вечер, но любопитството ме накара да я направя ден-два след като я открих. От блога Moje Grne е. Често надниквам там и си откривам интересни и вкусни неща. Като тези чушки, на които още усещам вкуса им.


Продукти:

  • 8 бр. сухи чушки (пиперки)
  • 200 г обелени тиквени семки (сурови)
  • 200 г праз лук
  • 1 морков
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер
  • олио



Бях купила 100 г тиквени семки и за да не пека само 4 чушки, напълних и едни с ориз, постни.

Начин на приготвяне:

  • Залейте сухите чушки с вряла вода и оставете да поомекнат.
  • Нарежете на ситно лука и настържете моркова (ползвах си за помощник кухненския робот и накълцах и лука, и моркова)
  • В тиган загрейте малко олио (около 4 - 5 с.л.) и сложете да пържите заедно лука и моркова.
  • Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
  • Щом поомекнат добавете смляното тиквено семе (при мен е на едро).
  • Сложете червения пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
  • Напълнете чушките с тази смес и ги подредете в тавичка.
  • Поръсете отгоре с малко олио и сложете да печете във фурната на 200 (С) градуса. 
След достигане на температурата им трябват около 10- 15 минути. (Стъклени и керамични съдове слагам в студена фурна и за това уточнявам времето след достигане на нужната температура).


За чушките с ориз технологията е същата:
Запържваме лука и моркова. След това добавяме изчистения и измит ориз. Запържваме и него.
Посоляваме и наръсваме червен пипер. Различното от горната рецепта е, че доливаме вода. Сложих вода в съотношение 1:2,2 (т.е. на една чаша ориз, 2 ч.ч. вода + още 1/4 от чашата). Оставете на тих котлон, под капак, оризът да се свари (разбърквайте само в краен случай). Подправете със смлян черен пипер. Напълнете чушките и запечете като при горната рецепта (при мен всъщност заедно).




Сервирайте топли или студени. Удоволствието е... във вашата чинийка.

14 коментара:

  1. Снежи,
    чудни са сухите пълнени пиперки.Прекрасни рецепти за наближаващата Бъдни вечер.Благодаря за идеите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен много ми допадна рецептата и щом я видях нямах търпение да я направя. Благодаря ти, Ели! Поздрави и от мен, с пожелание за хубаво предпразнично настроение!

      Изтриване
  2. Снежи, наистина изглежда чудна вкусотия!
    Никога не бих се сетила...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива са, Ил, чуднички. Опитай, ще ти харесат.
      Поздрави и приятно посрещане на Празниците!

      Изтриване
  3. Draga Snežanka, baš mi je drago da ti se dopao recept.
    Hvala puno na ukazanom poverenju i isprobavanju. <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко което съм сготвила, по рецепти от твоя блог, ни се е усладило, за което много ти благодаря! Сега се насладихме и на тези прелестни чушки. Поздрави и още веднъж благодаря, Драга!

      Изтриване
  4. Охо..какво предложение. Интересно, такова бих опитала с голямо удоволствие.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато видях рецептата си казах точно това "бих опитала с голямо удоволствие". И опитах - те наистина се оказаха страхотни. Ще се радвам и на вас да се харесат.
      Поздрави и хубав ден, Аурелия!

      Изтриване
  5. Еха, както обичам тиквени семки и както обожавам пълнени сухи чушки това в само като за мен, Снежи. Задължително ще напълня и аз някоя чушка със семки.
    Благодаря ти, че сподели рецептата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С еднакъв вкус сме, сигурна съм, че ще ти харесат, Ирме.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Заинтригува ме. Обезателно ще ги приготвя!
    Прегръдка и весели празници, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада рецептата, Инче! Поздрави и весели Празници и на теб!

      Изтриване
  7. Много интересно и интригуващо, бих опитала!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")