Това е нещо ново за мен. Но пък се обикнахме от първа хапка, все едно сме се познавали цял живот.
Признавам си, че бях набелязала рецептата за Бъдни вечер, но любопитството ме накара да я направя ден-два след като я открих. От блога Moje Grne е. Често надниквам там и си откривам интересни и вкусни неща. Като тези чушки, на които още усещам вкуса им.
Продукти:
- 8 бр. сухи чушки (пиперки)
- 200 г обелени тиквени семки (сурови)
- 200 г праз лук
- 1 морков
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, черен пипер
- олио
Бях купила 100 г тиквени семки и за да не пека само 4 чушки, напълних и едни с ориз, постни.
Начин на приготвяне:
- Залейте сухите чушки с вряла вода и оставете да поомекнат.
- Нарежете на ситно лука и настържете моркова (ползвах си за помощник кухненския робот и накълцах и лука, и моркова)
- В тиган загрейте малко олио (около 4 - 5 с.л.) и сложете да пържите заедно лука и моркова.
- Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
- Щом поомекнат добавете смляното тиквено семе (при мен е на едро).
- Сложете червения пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
- Напълнете чушките с тази смес и ги подредете в тавичка.
- Поръсете отгоре с малко олио и сложете да печете във фурната на 200 (С) градуса.
За чушките с ориз технологията е същата:
Запържваме лука и моркова. След това добавяме изчистения и измит ориз. Запържваме и него.
Посоляваме и наръсваме червен пипер. Различното от горната рецепта е, че доливаме вода. Сложих вода в съотношение 1:2,2 (т.е. на една чаша ориз, 2 ч.ч. вода + още 1/4 от чашата). Оставете на тих котлон, под капак, оризът да се свари (разбърквайте само в краен случай). Подправете със смлян черен пипер. Напълнете чушките и запечете като при горната рецепта (при мен всъщност заедно).
Сервирайте топли или студени. Удоволствието е... във вашата чинийка.
Снежи,
ОтговорИзтриванечудни са сухите пълнени пиперки.Прекрасни рецепти за наближаващата Бъдни вечер.Благодаря за идеите.
Поздрави !
И на мен много ми допадна рецептата и щом я видях нямах търпение да я направя. Благодаря ти, Ели! Поздрави и от мен, с пожелание за хубаво предпразнично настроение!
ИзтриванеСнежи, наистина изглежда чудна вкусотия!
ОтговорИзтриванеНикога не бих се сетила...
Такива са, Ил, чуднички. Опитай, ще ти харесат.
ИзтриванеПоздрави и приятно посрещане на Празниците!
Draga Snežanka, baš mi je drago da ti se dopao recept.
ОтговорИзтриванеHvala puno na ukazanom poverenju i isprobavanju. <3
Всичко което съм сготвила, по рецепти от твоя блог, ни се е усладило, за което много ти благодаря! Сега се насладихме и на тези прелестни чушки. Поздрави и още веднъж благодаря, Драга!
ИзтриванеОхо..какво предложение. Интересно, такова бих опитала с голямо удоволствие.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Когато видях рецептата си казах точно това "бих опитала с голямо удоволствие". И опитах - те наистина се оказаха страхотни. Ще се радвам и на вас да се харесат.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден, Аурелия!
Еха, както обичам тиквени семки и както обожавам пълнени сухи чушки това в само като за мен, Снежи. Задължително ще напълня и аз някоя чушка със семки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели рецептата!
Прегръдки!
С еднакъв вкус сме, сигурна съм, че ще ти харесат, Ирме.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Заинтригува ме. Обезателно ще ги приготвя!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и весели празници, Снеже!
Радвам се, че ти допада рецептата, Инче! Поздрави и весели Празници и на теб!
ИзтриванеМного интересно и интригуващо, бих опитала!
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам, Веси! Много ни харесаха.
Изтриване