сряда, 23 декември 2015 г.

Lepinja или плоското хлебче, което е на опашка за плескавица



Прочетох някъде, че това е питката на балканския бургер. Когато видях рецептата все едно отново усетих вкуса на топлата питка и сгушената в нея сочна плескавица. Някъде в сръбско за първи път открих колко ги обичам (с каймак и лук за гарнитура).

Моята lepinja е на опашка за нещо на скара, но не знам кога ще й дойде ред.
В крайна сметка ги сервирах топлички с колбас, топено сирене чедър, масло, шарена сол и кашкавал.

Тестото за питките е постно, много лесно и много приятно за работа.

Продукти:

  • 400 мл хладка вода
  • 25 - 30 г прясна мая
  • 3/4 с.л. захар
  • 1 равна с.л. сол
  • 3 - 4 с.л. олио
  • брашно за меко тесто (не премерих, но на око около 600 г)

Начин на приготвяне:

  • Сложете хладката вода, захарта и маята в купа. Изчакайте маята да се разтвори и разбъркайте.
  • Добавете една чаша брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути.
  • Добавяйте на малки порции брашно до получаване на меко тесто.
  • Месете около 5 минути, оформете на топка.
  • Сложете тестото в купа и го намажете с олиото. Покрийте купата с кърпа и оставете да отлежи 10 - 15 минути.




  • Размесете повторно тестото, оформете го на продълговато хлебче.
  • Късайте парчета от тестото, оформете ги на топчета и ги сложете на голямо разстояние едно от друго в тава (на дъното на тавата сложете хартия за печене и поръсете с брашно).
  • Оставете така подготвените топчета да отлежат 10 минути (през това време останалото тесто просто приберете в купата).
  • След като времето изтече, намачкайте топчетата с пръсти, да станат плоски питки.
  • Оставете ги да почиват още 10 минути, а през това време включете фурната на 250 - 300 (С) градуса. (Сега е и времето от останалото тесто да оформите още една порция топчета (при мен се получиха две тави със съответно 4 и 5 бр. питки)).
  • Сложете да печете в нагрята фурна, тези намачканите. Готови са за около 10 минути. (В момента, в който сложите първата тава във фурната, намачкайте питките във втората тава - докато едните се пекат, другите си взимат последната 10-минутна почивка)



  • Готовите питки извадете от фурната и покрийте с кърпа за 5 - 10 минути.
  • С риск да стана досадна ще ви посъветвам да ги сервирате с нещо месно, пекнато на дървени въглища.



И така става, но не е същото ;)



То на топлата питка и само масло и шарена сол й отиват. Но... една плескавица... няма да навреди.
Всъщност сервирайте ги според вкуса си.


12 коментара:

  1. Снежи, изглеждат чудесно!
    Наистина си плачат за нещо на скара :)
    Прегръдки от мен и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Сега покрай многото празници все ще ги уреда с нещо на скара.
      Хубав ден и приятно посрещане на Новата година!

      Изтриване
  2. И без плескавица тези питки изглеждат просто невероятно, Снежи! Но непременно ще ги пробвам с нещо пекнато покрай празниците:) Само ме притеснява изпичането на 250-300 градуса. На моята фурна си мисля, че може да останат неизпечени отвътре, но ще опитам с пърават тава. Поздрави от мен и приказна Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради!
      Включваш фурната на максимална степен. И аз нямам 300, пекох на 260.
      Те ще се изпекат и на по-ниска степен, но им трябва висока температура, за да се надигнат като възглавнички.
      Поздрави и приятно посрещане на Новата година!

      Изтриване
  3. Снежи ,
    чудесни са на вид тези хлебчета.И с постно и с месно все ще са прекрасни.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. И без плънка също са чудесни.
      Благодаря и весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  4. Ахааа, това е тестото с високо водно съдържание, от което стават едни от най-пухкавите, въздушни хлебни изделия. Твоите питки и аз бих сервирала до някоя вкусна, все още цвърчаща мръвчица, Снежи. Страхотни са! Да ви е сладко, мила!
    Прегръдки и хубава, усмихнат предпразничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме. Наистина са много вкусни, напомниха ми за селски хляб.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  5. Честито Рождество на теб и семейството,Снежи !
    Здраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!
    Страхотни питки,толкова пухкави!
    Напомниха ми на едни джоб-питки,които съм правила отдавна и се пекат пак така на висок градус,направо на решетката на фурната и вътре стават кухи и могат да се пълнят....с каквото душа иска :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Здраве, щастие и много поводи за радост да има и в твоето семейство!
      Права си, че питките може да се напълнят с каквото душа иска.
      Поздрави и весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  6. Весела и щастлива Коледа, Снежи! Много здраве, красота и усмивки! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Щастлива да е и твоята Коледа!
      И весело посрещане на Новата година! Прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")