вторник, 15 декември 2015 г.

Медени кексчета с швейцарски маслен крем


Мед и масло - комбинация която е най-подходяща за бебешки повод. В случая ги направих за погача на бебе на наш близък приятел и за още едно бебе, което не познавам, но и на двете малки душици пожелавам да им върви в живота по мед и масло.

Рецептата за кексчетата взех от сайта на "Меню". Направих една пробна доза и след като се убедих, че рецептата е по мой вкус, направих още две дози за специалните бебешко декорирани кексчета.


Плочките отгоре са от захарен фондан. Направих ги няколко дни по-рано, за да имат време да засъхнат и да стоят мирно на кексчетата.



Продукти за кексчетата (за 12 бр. малки или 6 бр. големи кексчета):

  • 275 г брашно
  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. морска сол (на миниатюрни кристали. Ако е с едри кристали я счукайте или смелете)
  • 1 с.л. бурбонска ванилена захар (или есенция ванилия течна)
  • 2 яйца
  • 100 мл олио
  • 150 г мед
  • 150 г бяла или кафява захар
  • 100 мл силно кафе (ползвах нес-кафе)
  • 70 мл портокалов сок (може да заместите с безалкохолна газирана напитка с вкус на портокал)

Начин на приготвяне на кексчетата:

  • Пресейте в купа брашното. Сложете към него бакпулвера, содата, солта и ванилията.
  • В друга купа разбийте яйцата с олиото.
  • Добавете след това към яйцата меда и захарта. Разбъркайте.
  • Сложете кафето и портокаловия сок.
  • Сипете яйчната смес в купата с брашното и разбъркайте до гладка смес.
  • Включете фурната на 170-180 (С) градуса.
  • Разпределете сместа във форми за кексчета или мъфини.
  • Ако формите са метални ги намажете с разтопено масло и поръсете с малко брашно.
  • Изпечете кексчетата в предварително нагрятата фурна до суха клечка. 
  • Извадете ги от фурната, оставете ги малко да се охладят и чак тогава ги извадете от формите.
  • Оставете ги на решетка, да изстинат напълно.



Продукти за крема:
(Следвах съветите на Руми)
  • 150 г масло
  • 110 г пудра захар
  • 2 белтъка
  • 100 г млечен шоколад
Приготвяне на крема:
  • Маслото оставете на стайна температура, за да стане много меко.
  • Разбийте на водна баня белтъците и захарта до пълното разтопяване на захарта и леко затопляне на белтъците. 
  • Отстранете от котлона и разбийте до плътен и лъскав сняг.
(Важно е водата да не докосва купата с белтъци. Тази операция загрява леко белтъците и ако пипнете с пръст ще ги усетите хладки. Не трябва да стават топли, за да не се сварят)
  • Пак на водна баня разтопете шоколада.
  • Разбийте мекото масло с миксер до гладък крем.
  • Добавяйте лъжица по лъжица от маслото към белтъците, като разбивате след всяка доза 
  • Добавете и разтопения шоколад (температурата му трябва да е като тази на белтъците)
Много важно при този крем е температурите на продуктите да са близки, почти еднакви. Ако сложите студени белтъци маслото ще се стегне и ще се пресече. (Ако това се случи затоплете сместа на много ниска степен и на водна баня, при непрекъснато разбиване). Ако сложите прекалено топли продукти, то маслото ще се втечни.

С шприц нанесох от крема върху кексчетата.
Отгоре закрепих захарните декорирани плочки.


След това подготвих кутиите.



И тъй като бройката на кексчетата в кутията е четен, реших да сложа допълнително по една бисквитка отгоре, извън кутията, вместо етикетче. Която да подсказва какво се крие вътре и да оправи бройката на нечетен.



Бисквитката също е домашна медена, по рецепта на Бети, която ползвам за поредна година.
При нея обаче сложих всички специфични подправки, докато при кексчетата "изчистих" до аромат на ванилия и мед.



Във фейсбук стартирах нова страница Cake-Time. Тя е за тези от вас, които се интересуват от неща за поръчка - кексчета, бисквити, торти. Кексчетата в розово, от тази публикация са първата поръчка на Cake Time. И съм щастлива, че темата, която ми се падна е точно за новородено. Първата поръчка на торта, преди да създам Cake Time, също беше бебешка - тортата в синьо, ако помните.

Тук, в блога, ще продължа да споделям рецептите за всеки, които има възможност, време и желание да си направи нещичко сам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")