Мед и масло - комбинация която е най-подходяща за бебешки повод. В случая ги направих за погача на бебе на наш близък приятел и за още едно бебе, което не познавам, но и на двете малки душици пожелавам да им върви в живота по мед и масло.
Рецептата за кексчетата взех от сайта на "Меню". Направих една пробна доза и след като се убедих, че рецептата е по мой вкус, направих още две дози за специалните бебешко декорирани кексчета.
Плочките отгоре са от захарен фондан. Направих ги няколко дни по-рано, за да имат време да засъхнат и да стоят мирно на кексчетата.
Продукти за кексчетата (за 12 бр. малки или 6 бр. големи кексчета):
- 275 г брашно
- 10 г бакпулвер (1 пакетче)
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. морска сол (на миниатюрни кристали. Ако е с едри кристали я счукайте или смелете)
- 1 с.л. бурбонска ванилена захар (или есенция ванилия течна)
- 2 яйца
- 100 мл олио (3/4 ч.ч.)
- 150 г мед
- 150 г бяла или кафява захар (3/4 ч.ч.)
- 100 мл силно кафе (ползвах нес-кафе)
- 70 мл портокалов сок (може да заместите с безалкохолна газирана напитка с вкус на портокал, прясно мляко или айран)
Начин на приготвяне на кексчетата:
- Пресейте в купа брашното. Сложете към него бакпулвера, содата, солта и ванилията.
- В друга купа разбийте яйцата с олиото.
- Добавете след това към яйцата меда и захарта. Разбъркайте.
- Сложете кафето и портокаловия сок.
- Сипете яйчната смес в купата с брашното и разбъркайте до гладка смес.
- Включете фурната на 170-180 (С) градуса.
- Разпределете сместа във форми за кексчета или мъфини.
- Ако формите са метални ги намажете с разтопено масло и поръсете с малко брашно.
- Изпечете кексчетата в предварително нагрятата фурна до суха клечка.
- Извадете ги от фурната, оставете ги малко да се охладят и чак тогава ги извадете от формите.
- Оставете ги на решетка, да изстинат напълно.
Продукти за крема:
(Следвах съветите на Руми)
- 150 г масло
- 110 г пудра захар
- 2 белтъка
- 100 г млечен шоколад
- Маслото оставете на стайна температура, за да стане много меко.
- Разбийте на водна баня белтъците и захарта до пълното разтопяване на захарта и леко затопляне на белтъците.
- Отстранете от котлона и разбийте до плътен и лъскав сняг.
- Пак на водна баня разтопете шоколада.
- Разбийте мекото масло с миксер до гладък крем.
- Добавяйте лъжица по лъжица от маслото към белтъците, като разбивате след всяка доза
- Добавете и разтопения шоколад (температурата му трябва да е като тази на белтъците)
С шприц нанесох от крема върху кексчетата.
Отгоре закрепих захарните декорирани плочки.
След това подготвих кутиите.
И тъй като бройката на кексчетата в кутията е четен, реших да сложа допълнително по една бисквитка отгоре, извън кутията, вместо етикетче. Която да подсказва какво се крие вътре и да оправи бройката на нечетен.
Бисквитката също е домашна медена, по рецепта на Бети, която ползвам за поредна година.
При нея обаче сложих всички специфични подправки, докато при кексчетата "изчистих" до аромат на ванилия и мед.
Във фейсбук стартирах нова страница Cake-Time. Тя е за тези от вас, които се интересуват от неща за поръчка - кексчета, бисквити, торти. Кексчетата в розово, от тази публикация са първата поръчка на Cake Time. И съм щастлива, че темата, която ми се падна е точно за новородено. Първата поръчка на торта, преди да създам Cake Time, също беше бебешка - тортата в синьо, ако помните.
Тук, в блога, ще продължа да споделям рецептите за всеки, които има възможност, време и желание да си направи нещичко сам.
Няма коментари:
Публикуване на коментар