неделя, 1 септември 2013 г.

Фалшиви царевички

Исках да направя нещо закачливо за петъчната другарска сбирка и в главата ми изплува една стара снимка, която нито помня къде съм я виждала, нито какви продукти използва, но помня визията на фалшивите царевички. По традиция на постно не сядаме, въпреки, че аз лично го предпочитам, така, че месо имаше, но замаскирано на царевица. Рецептата е някаква измислена смесица (сглобена от снимки и стар опит - с благодарности към Пепи, че ми отвори очите за салвията и към Kikkoman за вкусните сосове). И съвсем очаквано предизвика почуда, когато казах, че сме на готвена царевица. А истината беше друга :)


Фалшиви царевички

Продукти:
  • 8 бр. свински вратни пържоли
  • 8 бр. червени чушки (не много големи) + 2 бр. допълнително (по желание)
  • 160 - 200 г кашкавал
  • 3 - 4 царевици на кочан, заедно с листата
  • 1 глава кромид лук
  • 50 мл червено вино
  • 5 - 6 листа от салвия
  • 1 лимон
  • 2 с.л. захар
  • 3 с.л. оцет
  • 4 с.л. соев сос (Kikkoman)
  • 7- 8 скилидки чесън
За мариноване на месото:
  • 8 с.л. соев сос, смлян черен пипер, сол, 1-2 глави кромид лук (или готов дресинг с лук (аз ползвах такъв на Kikkoman))

Приготвяне:
  • Начукваме пържолите, поръсваме с малко сол, смлян черен пипер, соев сос (по 1 с.л. на пържола) и поръсваме със ситно нарязан кромид лук. Ако ползваме готов лучен дресинг, то тогава не слагаме соев сос и лук. От лучения дресинг слагаме по 1 с.л. на пържола). Оставяме месото на студено за около час.

  • Почистваме чушките от семките и в отвора слагаме около 20 г нарязан на пръчици кашкавал.








  • Всяка чушка завиваме с пържола, като част от края на пържолата пъхаме в отвора на чушката.


























  • Измиваме царевичните кочани и отсраняваме най-горните листа. Отрязваме с остър нож основата и внимателно разгъваме листата, защото в тях ще пъхнем пържолите с чушки, за да си направим фалшиви царевици.
  • В листата от царевица завиваме пържолите и ако се наложи може да завържем с конец. Придаваме форма на царевица.(Аз пробвах да направя и с форма на вигвам - ще сложа снимки по-долу. А може и като пакетче да се оформи).
  • Подреждаме така оформените нови "царевици" в глинен съд.
  • Загряваме тиган с малко олио и в него запържваме нарязаната глава кромид лук, 2-те допълнителни чушки (ако решим да слагаме), царевичните кочани, нарязани на шайби.










  • Добавяме, към продуктите в тигана, захарта, соевия сос, оцета, чесъна на цели скилидки и изчакваме соса да се сгъсти. Добавяме виното, 120 мл вода, разбъркваме и изливаме върху „царевиците” в гърнето. 








  • Слагаме листата от салвия и един нарязан на кръгчета лимон. Заливаме с малко олио.
  • Захлупваме с капак и поставяме във фурната. Отначало на 220 градуса (С) до кипване и след това намаляваме на 160 (С). Оставяме да къкри на тих огън около 3 часа.
  • Сервираме по една фалшива царевичка на порция. Листата са по-скоро за ефект и допълнително задушаване на месото (ние поне не пробвахме да ги ядем). Украсяваме с лимон и пресни листа салвия.
    Да ви е сладко с Elti!

    В процеса на завиване се заиграх и ми прищрака да опитам формата на индиански вигвам. Доста по-трудно и яде-времево ми беше, за това след втория вигвам се отказах.
    Опит за форма вигвам

    Вигвам форма
    Така изглеждаха в готов вид




    С вигвама се провалих, но първоначалната идея за царевичната форма не ме издъни


    Едното останало парченце ("срамното" дето му викат) на сутринта го разголих и снимах, за да ви покажа истинския вид на "царевичките" (за вкуса ще ви трябва фантазия или по-добре да ми дойдете на гости :))





    30 коментара:

    1. Рядко оригинална идея! Благодаря Катя!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Драго! И добре дошъл в блога ми! В нашия край като прекръстиш някой му дължиш подарък :))) Приятно ми е, Снежка :)) Хубав и успешен ден!

        Изтриване
      2. Еее, да почерпиш по случай кръщавката, Снежи :)
        Идеята ти е страхотна! Само предполагам колко добре се задушава месото в царевичните листа!
        Другия път да сложиш и едно кебапче в чушката :) да еплътни добре кашкавала ;)
        Поздрави и :)Честита сряда!

        Изтриване
      3. Хаха-ха, съветът ти за кебапче се приема :))) Приятно ме е да прочета, че ти е харесала рецептата, Пепи! Та ти си такъв ценител и познавач на месните специалитети :) Прегръдки, мила! Хубав четвъртък на теб!

        Изтриване
    2. Изглежда умопомрачително!!! Великолепна идея! Поздрави!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Дианче! Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!

        Изтриване
    3. Много оригинална идея, Снежи, а и закачлива! Бих ти дошла на гости удоволствие! :)
      Слънчева неделя!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Ще се радвам да те посрещна като гост, Светле :) Хубав и успешен ден!

        Изтриване
    4. Уау, не мога да си затворя устата, великолепно предложение! Прегръдка!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Поли! Прегръдка и от мен, с пожелание за красив ден!

        Изтриване
    5. Снежи,фантазия имам, но друго си е да ти дойда на гости :)
      Чудесно предложение!
      Прегръдка и хубава неделя!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Дани! Ще ми е приятно да се запознаем и на живо :)
        Прегръдки и от мен! Успешен ден!

        Изтриване
    6. Охо, каква вкусотия! чУДНА ИЗНЕНАДА СЕ Е ПОЛУЧИЛА!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Никой не ми се върза, че ще вечеряме готвена царевица. Подозираха, че има нещо друго под листата :)) Хубав ден, Траянче!

        Изтриване
    7. Снежи,определено си е струвало занимавката. Ползвам листа от царевица за печене на риба, даже имам замразени във фризера за зимата, но с друго месо не съм опитвала. Порцията изглежда страхотно и мисля да пробвам някой ден!
      Поздрави и целувки, мила!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Да не би при теб тогава, Ирме, да съм виждала тази форма на царевица??? За първи път ползвам царевични листа и то само заради формата :) Сега ми пускаш "мухата" с тази риба... :) Прегръдки и хубав ден!

        Изтриване
    8. Умопомрачително е! Къде толкова време , бе , човеко!?;) Ама ефекта е поразяваш;) Завиждам за тези ти петъци и някой ден наистина ще дойда, ако ще да си ме канила;)
      Прерасна седмица ти желая!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. О, Мъхче, времето ми е на кредит :) После ми става едно... Но за петъците се старая да намирам, че и аз си ги обичам. Чувствай се поканена :) Успешен ден!

        Изтриване
    9. Снежи, винаги съм се възхищавала на различните рецепти, които ни показваш. Толкова интересни, вкусни... Страхотна рецепта, изпълнение, импровизация и снимки! Прекрасен септември, мила!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Прекрасен да е и твоят септември, Катенце! И благодаря!

        Изтриване
    10. Както винаги много оригинално и красиво. Прегръдки.

      ОтговорИзтриване
    11. Впечатляващо предложение, Снежи,
      оригинална и ефектна идея, с много вкусно и ароматно съдържание.
      Много ми харесва, предполагам и гостите ти са били очаровани.
      Благодаря за чудесната рецепта и прекрасни снимки,
      сърдечни поздрави, много усмивки и хубаво настроение, Диана

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Не знаех какво да очаквам от вкуса, Дианче, но се оказа наистина великолепен. Благодаря ти и прекрасен ден на теб! Прегръдки!

        Изтриване
    12. Снежи, наистина забавно поднасяне на това ястие!
      Впечатляващо и усмихващо!

      ОтговорИзтриване
    13. Снеже, много оригинално и вкусно предложение! Искрените ми поздравления!

      ОтговорИзтриване

    loading...

    Абонирайте се за публикации

    Въведете вашия e-mail:

    Предоставено отFeedBurner

    Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")