Исках да направя нещо закачливо за петъчната другарска сбирка и в главата ми изплува една стара снимка, която нито помня къде съм я виждала, нито какви продукти използва, но помня визията на фалшивите царевички. По традиция на постно не сядаме, въпреки, че аз лично го предпочитам, така, че месо имаше, но замаскирано на царевица. Рецептата е някаква измислена смесица (сглобена от снимки и стар опит - с благодарности към Пепи, че ми отвори очите за салвията и към Kikkoman за вкусните сосове). И съвсем очаквано предизвика почуда, когато казах, че сме на готвена царевица. А истината беше друга :)
Фалшиви царевички
Продукти:
8 бр. свински вратни пържоли
8 бр. червени чушки, желателно е да са предварително изпечени и обелени (не много големи) + 2 бр. допълнително (по желание)
160 - 200 г кашкавал
3 - 4 царевици на кочан, заедно с листата
1 глава кромид лук
50 мл червено вино
5 - 6 листа от салвия
1 лимон
2 с.л. захар
3 с.л. оцет
4 с.л. соев сос (Kikkoman)
7- 8 скилидки чесън
За мариноване на месото:
8 с.л. соев сос, смлян черен пипер, сол, 1-2 глави кромид лук (или готов дресинг с лук (аз ползвах такъв на Kikkoman))
Приготвяне:
Начукваме пържолите, поръсваме с малко сол, смлян черен пипер, соев сос (по 1 с.л. на пържола) и поръсваме със ситно нарязан кромид лук. Ако ползваме готов лучен дресинг, то тогава не слагаме соев сос и лук. От лучения дресинг слагаме по 1 с.л. на пържола). Оставяме месото на студено за около час.
Почистваме чушките от семките и в отвора слагаме около 20 г нарязан на пръчици кашкавал. Бележка: по-добрият вариант е чушките да са предварително изпечени и обелени (установих го при едно от приготвянията на рецептата)
Всяка чушка завиваме с пържола, като част от края на пържолата пъхаме в отвора на чушката.
Измиваме царевичните кочани и отсраняваме най-горните листа. Отрязваме с остър нож основата и внимателно разгъваме листата, защото в тях ще пъхнем пържолите с чушки, за да си направим фалшиви царевици.
В листата от царевица завиваме пържолите и ако се наложи може да завържем с конец. Придаваме форма на царевица.(Аз пробвах да направя и с форма на вигвам - ще сложа снимки по-долу. А може и като пакетче да се оформи).
Подреждаме така оформените нови "царевици" в глинен съд.
Загряваме тиган с малко олио и в него запържваме нарязаната глава кромид лук, 2-те допълнителни чушки (ако решим да слагаме), царевичните кочани, нарязани на шайби.
Добавяме, към продуктите в тигана, захарта, соевия сос, оцета, чесъна на цели скилидки и изчакваме соса да се сгъсти. Добавяме виното, 120 мл вода, разбъркваме и изливаме върху „царевиците” в гърнето.
Слагаме листата от салвия и един нарязан на кръгчета лимон. Заливаме с малко олио.
Захлупваме с капак и поставяме във фурната. Отначало на 220 градуса (С) до кипване и след това намаляваме на 160 (С). Оставяме да къкри на тих огън около 3 часа.
Сервираме по една фалшива царевичка на порция. Листата са по-скоро за ефект и допълнително задушаване на месото (ние поне не пробвахме да ги ядем). Украсяваме с лимон и пресни листа салвия.
Да ви е сладко с Elti!
В процеса на завиване се заиграх и ми прищрака да опитам формата на индиански вигвам. Доста по-трудно и яде-времево ми беше, за това след втория вигвам се отказах.
Опит за форма вигвам
Вигвам форма
Така изглеждаха в готов вид
С вигвама се провалих, но първоначалната идея за царевичната форма не ме издъни
Едното останало парченце ("срамното" дето му викат) на сутринта го разголих и снимах, за да ви покажа истинския вид на "царевичките" (за вкуса ще ви трябва фантазия или по-добре да ми дойдете на гости :))
Еее, да почерпиш по случай кръщавката, Снежи :) Идеята ти е страхотна! Само предполагам колко добре се задушава месото в царевичните листа! Другия път да сложиш и едно кебапче в чушката :) да еплътни добре кашкавала ;) Поздрави и :)Честита сряда!
Хаха-ха, съветът ти за кебапче се приема :))) Приятно ме е да прочета, че ти е харесала рецептата, Пепи! Та ти си такъв ценител и познавач на месните специалитети :) Прегръдки, мила! Хубав четвъртък на теб!
Снежи,определено си е струвало занимавката. Ползвам листа от царевица за печене на риба, даже имам замразени във фризера за зимата, но с друго месо не съм опитвала. Порцията изглежда страхотно и мисля да пробвам някой ден! Поздрави и целувки, мила!
Да не би при теб тогава, Ирме, да съм виждала тази форма на царевица??? За първи път ползвам царевични листа и то само заради формата :) Сега ми пускаш "мухата" с тази риба... :) Прегръдки и хубав ден!
Умопомрачително е! Къде толкова време , бе , човеко!?;) Ама ефекта е поразяваш;) Завиждам за тези ти петъци и някой ден наистина ще дойда, ако ще да си ме канила;) Прерасна седмица ти желая!
О, Мъхче, времето ми е на кредит :) После ми става едно... Но за петъците се старая да намирам, че и аз си ги обичам. Чувствай се поканена :) Успешен ден!
Снежи, винаги съм се възхищавала на различните рецепти, които ни показваш. Толкова интересни, вкусни... Страхотна рецепта, изпълнение, импровизация и снимки! Прекрасен септември, мила!
Впечатляващо предложение, Снежи, оригинална и ефектна идея, с много вкусно и ароматно съдържание. Много ми харесва, предполагам и гостите ти са били очаровани. Благодаря за чудесната рецепта и прекрасни снимки, сърдечни поздрави, много усмивки и хубаво настроение, Диана
Рядко оригинална идея! Благодаря Катя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Драго! И добре дошъл в блога ми! В нашия край като прекръстиш някой му дължиш подарък :))) Приятно ми е, Снежка :)) Хубав и успешен ден!
ИзтриванеЕее, да почерпиш по случай кръщавката, Снежи :)
ИзтриванеИдеята ти е страхотна! Само предполагам колко добре се задушава месото в царевичните листа!
Другия път да сложиш и едно кебапче в чушката :) да еплътни добре кашкавала ;)
Поздрави и :)Честита сряда!
Хаха-ха, съветът ти за кебапче се приема :))) Приятно ме е да прочета, че ти е харесала рецептата, Пепи! Та ти си такъв ценител и познавач на месните специалитети :) Прегръдки, мила! Хубав четвъртък на теб!
ИзтриванеИзглежда умопомрачително!!! Великолепна идея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дианче! Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!
ИзтриванеМного оригинална идея, Снежи, а и закачлива! Бих ти дошла на гости удоволствие! :)
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя!
Ще се радвам да те посрещна като гост, Светле :) Хубав и успешен ден!
ИзтриванеУау, не мога да си затворя устата, великолепно предложение! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Поли! Прегръдка и от мен, с пожелание за красив ден!
ИзтриванеСнежи,фантазия имам, но друго си е да ти дойда на гости :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Прегръдка и хубава неделя!
Благодаря, Дани! Ще ми е приятно да се запознаем и на живо :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Успешен ден!
Охо, каква вкусотия! чУДНА ИЗНЕНАДА СЕ Е ПОЛУЧИЛА!
ОтговорИзтриванеНикой не ми се върза, че ще вечеряме готвена царевица. Подозираха, че има нещо друго под листата :)) Хубав ден, Траянче!
ИзтриванеСнежи,определено си е струвало занимавката. Ползвам листа от царевица за печене на риба, даже имам замразени във фризера за зимата, но с друго месо не съм опитвала. Порцията изглежда страхотно и мисля да пробвам някой ден!
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки, мила!
Да не би при теб тогава, Ирме, да съм виждала тази форма на царевица??? За първи път ползвам царевични листа и то само заради формата :) Сега ми пускаш "мухата" с тази риба... :) Прегръдки и хубав ден!
ИзтриванеУмопомрачително е! Къде толкова време , бе , човеко!?;) Ама ефекта е поразяваш;) Завиждам за тези ти петъци и някой ден наистина ще дойда, ако ще да си ме канила;)
ОтговорИзтриванеПрерасна седмица ти желая!
О, Мъхче, времето ми е на кредит :) После ми става едно... Но за петъците се старая да намирам, че и аз си ги обичам. Чувствай се поканена :) Успешен ден!
ИзтриванеVeoma neobican recept; izgleda fantasticno!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Jasna!
ИзтриванеСнежи, винаги съм се възхищавала на различните рецепти, които ни показваш. Толкова интересни, вкусни... Страхотна рецепта, изпълнение, импровизация и снимки! Прекрасен септември, мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасен да е и твоят септември, Катенце! И благодаря!
ИзтриванеКакто винаги много оригинално и красиво. Прегръдки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеВпечатляващо предложение, Снежи,
ОтговорИзтриванеоригинална и ефектна идея, с много вкусно и ароматно съдържание.
Много ми харесва, предполагам и гостите ти са били очаровани.
Благодаря за чудесната рецепта и прекрасни снимки,
сърдечни поздрави, много усмивки и хубаво настроение, Диана
Не знаех какво да очаквам от вкуса, Дианче, но се оказа наистина великолепен. Благодаря ти и прекрасен ден на теб! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи, наистина забавно поднасяне на това ястие!
ОтговорИзтриванеВпечатляващо и усмихващо!
Благодаря, Бети! Прегръдки и хубав ден!
ИзтриванеСнеже, много оригинално и вкусно предложение! Искрените ми поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Инче!
Изтриване