неделя, 8 септември 2013 г.

"Блажен боб" от Стьопата

Не знам дали ще го приемете на сериозно, като ви кажа, че щом вуйчото на мъжа ми ни покани на боб, за мен си е вид празник. Прави го с пушени ребра или рагу и за това го нарича блажен. И това е един наистина много, много вкусен боб, който отдавна исках да запиша в блога си. Рецептата и снимките са от него, само дето сме пропуснали да снимаме порция, по съвсем обясними за мен причини - та ние дори губим нишката на приказката, която е текла, преди да го сервира :)
Представям ви още един реален гост в блога ми - вуйчо Стефан (Стьопата)

Заедно с приятелката му, с която вече ви запознах, са опасна конкуренция на кухнята на Elti :)))






Блажен боб (от Стьопата)


Продукти:
  • 500 г боб (за предпочитане шарен)
  • 2 - 3 чушки (зелени и червени)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 500 г пушени ребра (рагу)
  • олио, сол, червен пипер
  • пресни подправки - джоджен и босилек (направо цели стръкове)











      Приготвяне:
      • Накисваме боба в студена вода и оставяме да пренощува.

      • Чушките, моркова (нарязан на лентички) и лука (също нарязан), запичаме на електрическа скара.










      • Ребрата, нарязани на парчета, също запичаме за кратко на скарата.












      • Изливаме водата на боба и наливаме нова. 
      • Зеленчуците нарязваме на парчета (като предварително сме обелили чушките). Добавяме ги в тенджерата при боба. 
      • Пушените ребра също поставяме в съда с боба и наливаме малко олио.  
      • Много важно е да се готви на бавен огън! Може да се направи в тенджера на котлона или в глинено гърне и да се готви на фурна, а може и в котле на открит огън. 
      • Този път е сготвен по последния начин - в съвременно (чисто ново при това, пропътувало пътя от Русия до Перник) котле, на открит огън. (Ох, като се сетя как нежно мъркаше на огнището...)
      • След сваряването на боба по желание може да се направи запръжка от брашно и червен пипер, но тъй като днешния ми гост не прави такава няма да я описвам в технологията.
      • Посоляваме на вкус, в края на варенето. Слагаме лъжичка червен пипер (може и лют). 
      • Изваждаме стръковете пресни подправки и сервираме с препечени филийки хляб или топли домашни питки (допълвам - и с печени люти чушки :)).
        Да ви е сладко с Elti!

        Боб в котле, на открит огън


        Моят принос към вечерята бяха топлите питки (усукани, с плънка от сирене).

        Купичките, подготвени за боба са все още празни, но като ги напълнихме на никой явно не му е било до снимки :)









        Наталия се беше погрижила за десерта - мъфини с крем от горски плодове (с форма на сърце, защото тя всичко прави с любов).


        _ _ _ _ _
        Реших да поощря кулинарните изяви на вуйчо, като предложих рецептата за конкурса "Традиционна бавна кухня", организиран от Crock-Pot.
        Ако ви харесва, може да гласувате за нея :)



        16 коментара:

        1. Добро са ви гостили, Снежи :) с този блажен боб, на кой не би му се усладило :) Браво на тандема Стьопа/Наталия! И на вас, че сте участвали на трапезата :)
          Хубава почивка през днешния ден ти желая!

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Благодаря, Пепи! Тандема е много силен в кухнята, а аз намазвам с това, онова :))) Хубав ден и на теб, мила!

            Изтриване
        2. Наистина е блаженство, просто страхотно вкусно! И се замислям, че и най-голямата вкусотия няма да е така сладка, ако не е споделена с любими хора. Разбирам идилията ти, Снежи. Желая ти винаги да е така около теб!
          Сърдечни поздрави и хубав ден! :)))

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Благодаря, Гери! Те, любимите хората, дават цвят на всичко около нас :)
            Поздрави и прегръдки! Хубав да е и твоят ден!

            Изтриване
        3. Оооооо , представям си вкуса ,Снежи ! С ребърца и печена чушка е нещо вълшебно ! Ама вие добре сте похапвали с гостите :) , ето защо се беше позагубила :) !
          И не са ти конкуренция ,а достоен противник :) !
          Целувки ,Снежи и хубава неделя !

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Благодаря, Ванюшка! Доволна съм, че споделяха с нас рецептите и трапезата (за сега работим в екип :)). Много неща опитах и много килца качих, ама ми беше страшно приятно. Целувки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

            Изтриване
        4. Голям гастрономически рахат покрай вас, Снежи!!! :) Толкова обичам боб, че няма да се чува друго около мен, освен ръмжене от доволство...:) Поздравления за тандема!! :)

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. И аз много обичам, Танче и съм усвоила това ръмжене :))
            Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден на теб!

            Изтриване
        5. Завиждам ви съвсем благородно! Боб на огън, че и блажничък, е уникално вкусна комбинация. Всичко останало е чудесно - и мъфините, и питките!
          Слънчев септември, Снежи! :)

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Благодаря, Светле! Слънчев и изпълнен с положителни емоции да е и твоят септември! Прегръдки!

            Изтриване
        6. Снежи, искам и аз при вас! Страхотна компания сте! Бобеца в котлето ми напълни сърчицето! Ей, страхотни публикации правиш, наслада за сетивата. Прекрасна и весела нова седмица!

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Добре дошла си, Катенце, когато пожелаеш :) Благодаря ти! Изпращам ти прегръдки, с пожелание за и прекрасен ден!

            Изтриване
        7. Отново много уютно, вкусно и интересно е при теб, Снежи -
          чудесна кулинарна компания, предполагам за удоволствието и настроението, което витае около вас ...
          Поздравления за майстора и рецептата, снимките и публикацията, и пожелания за още много такива празници, Диана

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Благодаря, Дианче! Настроението беше на макс, но сега малко тъгувам по тези летни вечери. Ще предам поздравите на майстора, заслужи си ги :)
            Прекрасен септември на теб и прегръдки!

            Изтриване
        8. Снеже, на този блажен боб кой ще му устои да чака да снимаш!
          Голяма вкуснотия, преди години по подобен начин го правехме и в нашето семейство. Направо се облизвам!
          Прекрасен екип сте!
          Хубави почивни дни!

          ОтговорИзтриване
          Отговори
          1. Благодаря, Инче! Хубави почивни дни и на теб!

            Изтриване

        loading...

        Абонирайте се за публикации

        Въведете вашия e-mail:

        Предоставено отFeedBurner

        Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")