понеделник, 16 ноември 2015 г.

Желе от дюли


Когато правя сладко от дюли, "отпадъците" ми служат за желе. Тази част от плода със семките не я изхвърлям, точно тя съдържа най-много пектин, благодарение на който се случва и желирането.

Желето от дюли знам, че е полезно при кашлица. Ние превантивно си го консумираме и без някаква конкретна здравословна причина, просто защото е много ароматно и вкусно.



И така, след като съм отделила плода за сладко, грубата част със семките нарязвам на парчета.


Поставям в тенджера и заливам с вода, колкото да ги покрие.


Варя около 40 - 45 минути на слаб котлон, под капак, за да не изври бързо, бързо цялата течност. На дюлата и трябва около 30 минути за да омекне. Но оставям сместа да ври още 10 минути след това омекване.

Прецеждам течността, без да пасирам, претривам или мачкам плодовете. Само водичката прецеждам.
Меря колко течност е останала и добавям захар. На 1 литър течност слагам 800 г захар.
Отново слагам на котлона и варя до сгъстяване. Но не много, да не стои като гъст захарен сироп, че изстине ли не става да се гребе с лъжица, с нож трябва да се реже. За това внимавам с гъстотата. За мен е по-добре рядко, в тоя случай, отколкото прекалено гъсто. Рядкото и на сок мога да го направя, с малко разреждане с вода.


Насипвам горещото желе в сухи буркани, затварям и обръщам с капачките надолу. Една купичка винаги оставям за проба.


12 коментара:

  1. За желето,сладкото и компота да,но предпочитам ракия от дуня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, че тя е като еликсир, как да не я предпочита човек :) Последно в сръбско пих такава хубава, ама отдавна беше. Поздрави и наздраве, ако си имаш дюлева ракийка :)

      Изтриване
  2. На пържена фолийка харесвам много :) особено в неделните сутрини.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, чудесно начало на неделния (и не само) ден и ме подсети току-що какво ще има в неделя за закуска :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Обичам и сладко, и желе от дюли :)
    Чудесно изглежда, Снежи!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Еййй, Снежи, Не съм яла желе от дюли от дете, а толкова обичам и се чудя защо поне едно сладко от дюли не направих тази година... Чудесно предложение! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още има дюли. Не се чуди, Ради, а го подхващай :)
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  5. Снежи, всичко ми идва на време с твоя пост.... и желето (имам 5 дюли и се канех да търся рецепта) и кашлицата :( !
    Много бистро и хубаво се е получило, остава да го докарам и аз така!
    Ще се похваля или оплача!
    Прегръдка, мила! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ив, да се похвалиш ще чакам (никакво оплакване). И да пребориш кашлицата!
      Прегръдки и хубав ден! :*

      Изтриване
  6. Много ароматно, както всичко, приготвено с дюли!
    Прегръдка, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Инче. Прегръдки и от мен, и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")