сряда, 18 ноември 2015 г.

Дюлева торта


Така и така съм подхванала дюлевата тема, нека използвам момента и за една дюлева торта.


Поводът за тази торта е хем рожденият ден на наш много добър приятел, хем раждането на синче, на същия този приятел. Голям, двоен, т.е. дублиран рожден ден. Тортата за приятеля се постарах да украся тематично, но той е един такъв табиетлия, ама от големите, та нищо не ми се получи от раз. А бе, баш като за приятел - с кусури ;) И понеже ни е много добър приятел, та с повечко кусури :)


Успоредно с тази торта, от горната снимка, сглобих и още една, за блога (как само се оправдах, все едно не е за нас, нали :)) Нямаше как след импровизирането и смесването на няколко рецепти да не полюбопитствам за вкуса. Просто се налагаше да я клонирам.

Продукти за блатовете (за торта с диаметър 24-25 см, или 16 порции)
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. какао
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ч.ч. брашно
Продукти за крема:
  • 300 мл прясно мляко
  • 3 с.л. оризово брашно
  • 10 с.л. захар
  • 2 с.л. пудра захар
  • 70 г масло
  • 100 г крем сирене
  • 2 белтъка
  • 10 г желатин
  • 2-3 ванилии на прах (или 1 ч.л. есенция)
Продукти за палачинките:
  • 1 яйце
  • 250 мл мляко
  • 100 - 110 г брашно
  • щипка сол
  • малко олио за пърженете
За измазване на тортата:
2 - 3 пълни с.л. маскарпоне
6 с.л желе от дюли (проверете как е на сладост и ако искате добавете още захар или сладко)

Допълнително: сладко от дюли (за намазване на блатовете и за палачинките)


1. Приготвяне на част от крема:

  • В част от млякото сложете брашното и разбийте на кашичка.
  • Останалото мляко сложете на котлона с 5 с.л. захар и изчакайте да кипне.
  • Изсипете кашичката с брашното в кипящото мляко и сварете гъст крем.
  • Отстранете от котлона, добавете ванилията и оставете да изстине на стайна температура. (За да не хваща коричка може да го покриете с фолио)
  • Маслото оставете на топло да омекне (но не да се разтопи).
  • Разбийте го с пудрата захар на гладък крем.

Сега пригответе блатовете, а след тях и палачинките. Към довършването на крема ще се върнем след малко.

2. Приготвяне на блатовете:

  • Разбийте яйцето, захарта и олиото.
  • След това добавете прясното мляко.
  • Сложете брашното, какаото и бакпулвера.
  • Разбъркайте хубаво сместа.
  • Разделете сместа на две и изпечете два блата. (Разделих на 4 и изпекох блатове за две торти, но с диаметър 16 см. Сместа иначе е достатъчна за два блата с диаметър 24 - 25 см)). На дъното на тавичката сложете пекарска хартия, намажете я с малко олио и поръсете леко с брашно.
  • Печете блатовете до суха клечка, т.е. като боднете в средата с дървена клечка по нея да не се лепи тесто. Температура на фурната 190 (С) градуса.
  • Оставете блатовете да изстиват.

3. Приготвяне на палачинките (излязоха 6 бр.):

  • Разбийте яйцето и млякото.
  • Добавете брашното и щипка сол.
  • Оставете сместа да отлежи поне 15 минути.
  • След това хубаво нагрейте тиган, леко намазан с олио, и изпържете палачинките.

4. Сглобяване на тортата (снимките са от торта с диаметър 16 см):
  • Сложете един блат във форма с падащи стени.
  • Намажете го с 1 - 2 с.л. сладко от дюли.



  • Намажете и палачинките с дюлево сладко и ги завийте на руло.
  • Сложете палачинките в кръг, върху блата.




Сега се връщаме към крема. Със сглобяването продължаваме след малко.
  • Разбийте 2 белтъка на водна баня с 5 с.л. захар, до плътен сняг.
  • Залейте желатина с 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
  • Към изстиналия вече крем добавете крем сиренето и разбийте с миксер.
  • Част от крема сложете към маслото и разбийте. После добавете и останалия крем.
  • Желатинът загрейте на водна баня, да се разтопи и излейте в крема. Пак разбийте с миксер.
  • Последно добавете белтъчния сняг и бъркайте нежно до внедряването му в крема.
  • Веднага излейте сместа върху блата с палачинките.

Съвет: При тази торта е важно щом се направи кремът, веднага да се сложи на тортата. Ако го направите целия, в завършен вид, има опасност да се желира и след това няма как да го излеете върху палачинките и блата. За това разделих технологията на етапи и го описах в нужната последователност.



След като сложихме крема, може да продължим със сглобяването на тортата.
  • Поставете втория блат отгоре, леко притиснете и приберете тортата в хладилник.
  • Изчакайте кремът да се желира, освободете тортата от стените на формата.
  • Разбийте маскарпонето с желето от дюли.
  • Намажете тортата с този крем от всички страни.
  • Украсете по желание (при мен малки розички от крем маскарпоне, сладко от дюли и шоколадово-бисквитени листенца и цветенца).




Като цяло тортата има лек вкус. Кремът стои като парфе, една идея по-плътен от истинското парфе. Дюлите придават много добра нотка към вкуса, дори следващия път бих сложила повече дюлево сладко. В плънката на палачинките бих добавила и орехи.
Доволна съм от крайния резултат. И за това я записвам, с идеята да не си изгубя идеята.


Да ви е сладко!


А на малкия бебчо пожелавам да има сладко детство, да расте здраво и щастливо под крилото на мама, тате и сладката, грижовна кака.


4 коментара:

  1. Снежи, изглежда страхотно всеки от вариантите на тортата, а когато човек се старае за близък, все нещо се забърква, ама всичко е добре, като свършва добре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, Игличе, не знам защо така се получава, но когато най се стараеш, все нещо се бъгва :) Благодаря ти! Хубав ден!

      Изтриване
  2. Страхотни торти, Снежи...,
    Идея, изпълнение, снимки, презентация - впечатляващи!
    Много комплименти за теб и благопожелания за малкото бебче и близките му!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Много мило, ще предам поздравите ти!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")