Пълнен патладжан в постен вариант


Тази рецепта идва на бял свят, благодарение на Сончето. Преди време тя сложи снимка във фейсбук на един апетитно изглеждаш патладжан, но без рецепта. Нямах търпение да го опитам, но действах по усет и по мой начин направих ястието. Тази публикация щеше да си остане само на моя компютър, ако авторът на идеята не беше пуснал публично рецептата. Та тези дни видях, че е вече в интернет пространството и за това си позволих да я споделя с вас.


И да благодаря на "Моето сладко хоби", за този вкусен патладжан!

Продукти:
  • 2 бр. по-малки патладжани
  • 2 гл. кромид лук
  • 1 морков
  • 2 бр. едри месести червени чушки, предварително опечени и обелени
  • 2 бр. домати
  • 1/2 ч.ч. счукани орехи
  • 2 скилидки чесън
  • пресен босилек
  • сол, олио
Приготвяне:

  • Измиваме патладжаните, разрязваме ги на две, издълбаваме вътрешността с лъжичка.
  • Посоляваме патладжанените корубки. Вътрешността нарязваме на кубчета и също посоляваме.
  • Оставяме да си пуснат горчивия сок и изцеждаме .
  • Нарязваме лука и заедно с настъргания морков ги слагаме на тиган с не малко количество олио (патладжаните обичат мазнинка). 
  • Добавяме и вътрешността на патладжана. Всичко това пържим до омекване.
  • След това слагаме нарязаните печени чушки и домати. 




  • Посоляваме и пържим, докато сокът от доматите изври.
  • След това овкусяваме със ситно нарязан чесън и босилек.
  • Добавяме орехите и отстраняваме от котлона.




  • Слагаме издълбаните патладжани в тавичка и разпределяме плънката в тях. Останалата плънка слагаме около тях в тавичката.
  • Сипваме струйка олио и поставяме тавичката във фурна на 220 (С) градуса. (По средата на печенето може да намалим на 200, за да не прегори плънката и да дадем време на патладжана да се изпече хубаво)
  • Печем до омекваме на патладжана. 




  • Сервираме топло или студено, със стрък пресен босилек. 



4 коментара:

  1. Това е фантазия - цвят, вкус, представяне...,
    Разкошна рецепта в чудесен вариант.
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Присъединявам се към Диди - фантазия са, Снежи!

    ОтговорИзтриване

loading...