петък, 20 ноември 2015 г.

Щрудел с дюли, ябълки и (или) круши


Най-после, най-после си намерих рецепта, близка до щрудела на леля, вкуса на който помня от толкова години. След три торби с дюли, ябълки и круши последваха три дни, в които щрудели въртях у нас, но постигнах това, което търсех.


Тя, леля, не помнеше рецептата с подробности - каза ми, че със сигурност съдържа мляко, мас и (или) олио, може би яйца, тестото да бие по на маслено. А това беше много обичан от мен щрудел, лелиния щрудел. Исках да го направя и запиша в блога. Това е рецепта от онези семейните, на които им казвам "рецепта с родова памет". Има такива рецепти, да, които само с една хапка пускат лентата на спомените.

Когато опитах тези плодови вързопчета много, ама много ми заприличаха на така търсения и бленуван вкус, само бяха по-хлебни, а не маслени. Една малка промяна и получих това, което толкова години помнех като най-вкусния щрудел.



Лелиният щрудел

Продукти за тестото:
  • 50 мл мляко
  • 50 г масло (мас)
  • 50 мл олио
  • 1 яйце + 1 белтък (или 2 яйца, ако са по-малки)
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 2 1/3 ч.ч. брашно (280 г)+ още малко за разточване 
За плънката - вариант 1:
  • 2 ябълки (или 1 ябълка и 1 дюла; може и само с дюли; или смес от ябълки, круши и дюли)
  • 5 - 6 с.л. захар
  • 2 с.л. галета
  • 1 ч.л. канела
  • ядките от 3- 4 орехи (по желание)
За плънката - вариант 2:
  • 2 ябълки (или 1 ябълка и 1 дюла; може и само с дюли )
  • 1 белтък
  • 5 - 6 с.л. захар
  • 1 с.л. нишесте
Начин на приготвяне на тестото:
  • В метална купа слагаме маслото (маста), нарязано на парченца и олиото, и леко ги затопляме (маслото (маста) трябва само да омекне, не да се разтопи напълно).
  • Отстраняваме от котлона и разбъркаме от време на време, докато маслените парченца омекнат съвсем и се смесят с олиото (сместа трябва да е приятно топла, не гореща)
  • Добавяме млякото и разбиваме.
  • След това слагаме яйцето и белтъка (или двете цели яйца), и пак разбиваме.
  • Добавяме брашното заедно със содата и солта. Омесваме на меко тесто, което оформяме на топка.
  • Завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за половин час.
  • През това време почистваме и настъргваме плодовете на едро ренде (направих го веднъж само с ябълки, веднъж само с дюли и още веднъж с ябълки, дюли и круши).
  • Изцеждаме ги хубаво като притискаме силно в шепи.
  • Изваждаме тестото от хладилника и на обилно набрашнен плот разточваме на кора, с дебелина около 5 мм.
  • Прегъваме тестото няколко пъти, като на долната снимка.


  • Пак поръсваме брашно, (ако има нужда) и разточваме на правоъгълна кора.
  • Добре отцедените плодове смесваме със захарта, галетата и канелата (плънка по вариант 1).
  • Поставяме плодовете в единия край на кората.
  • Поръсваме със счукани орехови ядки.
  • Завиваме на руло.


Щрудел с плънка от дюли по вариант 1

Печем в предварително нагрята до 200 (С) градуса фурна. (Може да намажете щрудела с разбит жълтък преди печенето. Както и да поръсите с пудра захар преди сервиране (стъпка, която много често пропускам)).



От същото тесто може да направите не едно руло-щрудел, а отделни малки вързопчета-щруделчета (ако ви се занимава и искате нещо по-различно. Идеята видях тук).

Щрудели-възропчета
След като разточите тестото по описания по-горе начин, нарежете на квадрати, поставете плънка и оформете на вързопчета.
Затваряте вързопчетата с фитилчета от алуминиево фолио.

Плодови вързопчета тип щрудел, с плънка от ябълки, дюли и круши по вариант 2

Поставяте ги във форми за мъфини и печете както горния щрудел.


Съветвам след печенето да ги превържете с панделка или канап, за по-красив вид.
Намажете долната част на вързопчетата с разтопен шоколад и оваляйте в счукани ядки.

Плодови вързопчета тип щрудел, с плънка от ябълки, дюли и круши по вариант 2


Може да експериментирате и с друга форма:

Кошнички тип щрудел
От разточеното тесто изрязвате квадрати и ги поставяте във форми за мъфини. Пълните получената кошничка с плънка и печете на 200 (С) градуса, в предварително нагрята фурна.
Плънката тук е по вариант 2.
За нея разбивате белтъка на сняг с 3 с.л. захар
Плодовете нарязвате на малки кубчета или настъргвате на ренде.
Смесвате белтъка, нишестето и плодовете.


Кошнички тип щрудел с плънка от ябълки и дюли по вариант 2

Ще се радвам да споделите кой вариант на щрудел ви хареса най-много
1. първият, тип руло,
2. вторият, тип вързопчета или
3. третият - шрудел кошничка




12 коментара:

  1. Снежи,
    използвам дюлите в рецепти, където се изискват ябълки, круши или тиква.Прекрасен аромат има дюлята и може и в солени ястия да се влага.Много вкусни стават задушените воденички с дюли и лук.На мен лично първият вариант като руло от щруделите най - ми хареса, защото е най - лесен.А др. варианти също са добри, изискват обаче повечко време.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, подсети ме за една постна яхнийка с дюли. Само аз си я ям, но пък е много вкусна. А от щруделите наистина първият вариант е най-бърз и лесен. Благодаря ти за коментара, за подсещането и за това, че винаги намираш време да надникнеш тук! Хубав ден, мила!

      Изтриване
  2. Снежи, прекрасни са и трите варианта на щрудели, които ни предлагаш, но очите ми останаха във вързопчетата! Много, много ми харесаха и ще се възползвам от идеята! Благодаря за прекрасната рецепта, мила!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Хриси! Наистина вързопчетата грабват окото и ако има време човек си струва да си поиграе с тях. Ще се радвам да ги направиш, сигурна съм, че ще ги издокараш на вид! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. И аз се изкуших от щрудела с дюли, нямам търпение да го приготвя :)
    Чудесни предложения, Снежи! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Щруделът с дюли е по-непопулярен, но не по-малко вкусен от класическия с ябълки. Ще се радвам да видя и твоя вариант! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, интересно тесто и прекрасни идеи за оформяне!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Тестото е много хубаво, а след като се сгъне и разточи повторно имитира кори на баница. Прегръдки и от мен, хубав да е и твоят уикенд!

      Изтриване
  5. Снежи, тези вързопчета ми грабнаха сърцето - много са сладки! Всичките видове щрудел са изкушаващи, но малките вариации са направо като от картичка! Чудесна рецепта! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! И аз като видях вързопчетата се захласнах по тях. После и самата рецептата ми навя такива спомени, че доста се заиграх на тема щрудел.
      Поздрави и хубав да е и твоят ден, мила!

      Изтриване
  6. Снежи, направо ме зашемети с тези изкушения. Кое от кое по-изкусително и впечатляващо. То се е видяло, че ще се ходи за дюли и ще запрятам ръкави през уикенда:) Поздрави от мен и приятна събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Ако няма дюли и с ябълки става много добре. Да ви е сладко! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")