Тази рецепта открих в един стар тефтер, написана с оня, все още детски, мой почерк. И понеже сладкиша си го бях кръстила с името на баба ми, спомените така ме атакуваха, че не ми дадоха мира, докато не го направих. Хем ми беше мъчно като го опитах, хем мило.
Снимах страничката с телефона и още щом се прибрах у дома го направих и ми замириса на едно друго "у дома".
Продукти:
- 2 дюли
- 1 ч.ч. захар (може и малко повече, примерно още 1/3 ч.ч.)
- 3 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 6 с.л. олио
- 6 с.л. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. нарязани или едро счукани орехи
Приготвяне:
- Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
- Добавят се олиото и киселото мляко. Разбърква се.
- Добавя се пресятото брашно заедно с бакпулвера. Бърка се до получаване на гладка кексова смес.
- Дюлята се обелва и настъргва на едро ренде. Веднага се слага в кексовото тесто и се разбърква.
- След това се слагат нарязаните или едро счукани орехи.
Спомням си тавата на баба, тя беше по-голяма. Но аз го сложих в тортена форма (диаметър 26 см).
- Пече се в тава, намазана с олио, във фурна, нагрята до 190 (С) градуса (до суха клечка).
Нямах търпение и го разрязах още топъл. Но и след като истина съвсем, пак при рязането стоеше по-плътен и с леко лепкава среда. Уханието на дюли е нежно, не натрапчиво. Орехите са ми любими, без значени в какво ще ги сложа. Тук са като "късметчета", ако уцелиш орехче вкусът е още по-богат.
Поръсете с пудра захар и да ви е сладко!
Много обичам такива плодови кексове, а с дюлята си представям колко е ароматен! Баба ти е знаела какво да приготви ! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и успешна нова седмица, Снеже!
Благодаря, Инче! Много добра домакиня беше баба, много!
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден, мила!
Снежи,
ОтговорИзтриванечудесен е сладкиша.Веднага си записвам рецептата.Дюлята е придала прекрасен аромат.
Поздрави !
Благодаря, Ели! Дано ти хареса. Наистина е много приятен ароматът, без да е натрапчив. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеЧудесен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Хубав ден!
ИзтриванеПрекрасен е този кекс - вкусен, сочен, ароматен! Много ми хареса, а иначе дори не обичам дюли...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудната рецепта, Снежи! Поздрави и всичко най-добро ти желая!
Петя Стойчева
Приготвих сладкиша, получи се много добре. Поздравления за рецептата!
ОтговорИзтриване