вторник, 13 август 2013 г.

Паеля

Винаги съм се питала какво толкова има в този ориз със зеленчуци и мръвки, та да издигне ястието, наречено паеля,  до национална емблема. Една доста популярна в световен мащаб комбинация, която обаче испанците са превърнали в запомняща се и се питах "как и с какво?". Това, което научих от интернет, защото в Испания все още не съм ходила, е, че се готви в големи метални тигани на открит огън (ок, до тук условието е изпълнимо). Рових се в различни рецепти и разбрах, че за паелята задължителни са шафранът, оризът и зехтинът. Разнообразието идва от зеленчуците и месото или морските дарове.

Наруших условието с шафрана, сложих куркума (някой може да възкликне критично) и комбинирах две рецепти, които ми харесаха. Не се плашете от дългия списък с продукти :)

Паеля
Продукти:

  • 600 г пилешко месо
  • 170 г колбас Чоризо (или бекон)
  • 1 - 2 бр. зелена чушка
  • 2 бр. домати (със средна големина)
  • 3/4 ч.ч. грах от консерва
  • 2 - 3 с.л. червен боб от консерва
  • 1-2 с.л. царевица от консерва
  • 1 морков
  • 1 глава кромид лук
  • 3 скилидки чесън (ако е дребен може и повече)
  • 3/4 ч.ч. ориз 
  • 1/4 ч.ч. червено вино
  • 1 с.л. куркума
  • 2 с.л. захар
  • 100г масло
  • зехтин (олио)
  • 1/2 ч.л. чили сос (или люта суха чушка) - по желание
  • 1 с.л. червен пипер
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 лимон за декорация и допълнително овкусяване
Начин на приготвяне:

  • Загряваме тигана заедно с маслото и няколко супени лъжици зехтин.
  • Слагаме захарта, разбъркваме и пускаме пилешкото месо, нарязано на хапки.
  • Пържим до получаване на хубав карамелен загар. 
  • Добавяме нарязания колбас и 1 цяла скилидка чесън. Пържим, като разбъркваме често. Изваждаме чесъна. 
  • След това добавяме нарязания кромид лук, нарязаните чушки и домати. Пържим около 2 - 3 минути.
  • Слагаме боба, царевицата, граха, нарязания на пръчици морков, наситнения чесън, куркумата, червения пипер, чили соса (сухата чушка). Разбъркваме.
  • Наливаме виното и 2 ч.ч. вода (или пилешки бульон).
  • Прибавяме почистения и измит ориз. Посоляваме, овкусяваме с прясно смлян черен пипер. Разбъркваме и изчакваме да кипне.
  • Оставяме ястието да къкри около 10-ина минути, като вече сме "успокоили" огъня. Зарязваме бъркалката.
  • След това 10 минутно кипене, похлупваме с капак (при мен голяма тава :)), огнището е на жарава и изчакваме спокойно набъбването на ориза.  
  • Сервираме с резени лимон.
Източник: gotvach.bg  и пак gotvach.bg


Пържим пилешкото месо на силен огън в масло, зехтин и захар до карамелен цвят. Слагаме и колбаса чоризо.
Не забравяме и чесъна към месото и колбаса 
Паелята къкри на тих огън
Паеля във валандър

Готовата паеля
Имам вече отговор на питанката "как и с какво". Пелята се готви сравнително бързо, само трябва продуктите да са подготвени предварително. Никой продукт не е доминиращ, тук става въпрос за колективизъм :). Ухае страхотно, а още по-страхотен е вкусът. Ароматите са балансирани, но виж апетита, който отварят е неудържим.
В отритият огън и "опушването" е другият чар. Е, нямах портокалови дърва за горене, нито шафран за абсолютна идентичност, както съветва интернет, но мисля, че направих успешна паеля.
Да ви е сладко и не отлагайте дълго, като мен, да се насладите на това вкусно испанско ястие.

Време ли е да наливам?

34 коментара:

  1. Оле!
    :)Справила си се като велик матадор на корида...Много ми хареса тази твоя импровизация на паеля,Ел!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Охо! Време е и още как:) Прекрасна паеля!Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Траянче! И весели почивни дни!

      Изтриване
  3. Както гледам обстановката на приготвянето и огъня представям си колко вкусно е било ястието.Другият път си направете паеля мариско ако обичате морска храна ще ви хареса много.Наздраве Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Не обичаме морските, за това избрах пернато :) Наздраве и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Снежи, ти налей, и ми прато малко от твоята паеля, защото е чудесна, пък и приготвена на открито, о направо е чудо. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наливам и черпя с порция паеля, Танче :) В приготвянето е половината магия :) Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Снежи,ама как само си подготвила продуктите,като за кулинарно предаване. :)
    Със сигурност е било страшно уханно ястието ви!
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То си беше цяло кулинарно представление :) И публика си имах, та не исках да се излагам :))
      Благодаря ти, Роси! Поздрави и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Давай насам, толкова е апетитна,с този валандър ме уби....Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Игличе! Приятни съботно-неделни занимания!

      Изтриване
  7. И на мен много ми харесва предварителната подготовка като за тв предаване. :)
    Паелята е много апетитна! На огън и един обикновен и прост бобец става безумно вкусен(както не съм му голям фен), а какво остава за тази чудесия! :)
    Поздрави и приятна да е вечерта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И аз съм фен на този тип готвене, на открит огън. А и бобеца е в списъка, само трябва да се подмажа на съседите за специалното им гърне :)) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  8. Този валандър скоро май ще бъде изкушение за всички, Снежи, гледай какви вкусотии правиш в него... Прекрасно е ястието, страхотно изглежда!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Струва ми се, че валандъра "дръпна" встрани сача :)
      Поздрави и от мен! Весели почивни дни!

      Изтриване
  9. Ама замириса и в нашият двор, моля ви! Прекрасно изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинче! Примъъък към нашия двор :))) Прегръдка и от мен! И весели почивни дни!

      Изтриване
  10. Ах този валандър, пак ми се прииска да ошушкаме нощес някоя от земеделските машини, които кръстосват полята под селото! Паелята звучи страхотно! Ще трябва да извадя тигана, докато се снабдя с нарочната посуда! :)
    Лека вечер с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми идва, Танче, да се промъкна в някой селскостопански двор :)) Много удобна съдинка се оказа. Прегръдки!

      Изтриване
  11. Снежи, и аз не съм ходила в Испания, но обичам паеля, и май заради шафрана, за себе си не слагам никакви меса...Струва ми се, че всеки испанец с голяяяямо одобрение би хапнал от твоята паеля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Бети, при теб съм виждала такова разнообразие на подправки и продукти, че винаги съм се питала от къде ги намираш. Аз търсих шафран, но така и не намерих. А ми се искаше да спазя поне трите условия :)
      Благодаря ти! Прегръдки, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  12. Ехеее, ама какъв разкош има при тебе... и какви умопомрачително натурални снимки!!! Браво, Снежи, чудесна рецепта и изпълнение :)

    ОтговорИзтриване
  13. O, добре! Паелля! Звучи интересно, изглежда чудесно и носи огнено настроение - в този късен августовски следобед като в паст на огнедишащ дракон, приготвянето ми изглежда крайно самопожертвователно, но ще се пробва някой ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така караме мъжете да си заслужат вечерята :))), със самопожертвувание ;)
      Благодаря, Марте! И хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Прелестна е, прелестна! С този тиган вършиш чудеса! Снимките с жаравата са страхотни! Браво, Снежи! Страхотно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Чудесна и сгодна е съдинката, за това върши чудеса, почти сама :)) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  15. И паелята вкусна , и снимките чудесни!
    Снеже, много апетитно и примамливо предложение!
    Сипвай и - наздраве!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Хубав ден и наздраве :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")