петък, 9 август 2013 г.

Салата "Мачо"

В една брошурка, подхвърлена на двора, прочетох за испанската седмица в Lidl и по примера на My Candy Kitchen насочих мислите си към подготовката на тематична испанска вечеря.

Отделих цял един следобед да разглеждам рецепти, споделих намеренията с половинката и когато ме попита "ще купиш ли и текила?" нещо ме жегна и разбрах, че усърдно съм подготвила меню за мексиканска, а не испанска вечеря. :(

Хайде на нов старт в Google :).
Избрах на първо място тази салата "Мачо" (в мексикански тортили;)), на второ - традиционната паеля и един десерт, който няма испанска кръв, но мина за такъв :). Душата ми играеше фламенко в края на вечерта :)
Салата "Мачо"
Продукти за салатата:
  • 1/4 резен от прясно зеле
  • 1 бр. краставица
  • 200 г шунка
  • 2 - 3 с.л. сладка царевица от консерва
  • 2 - 3 с.л. червен боб от консерва
  • 1 морков
  • зехтин
  • сол
  • лимонов сок
  • пресен копър
  • маслини и лимон - за декорация
Продукти за соса:
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. горчица
  • 1 - 2 с.л. кисело  мляко (заквасена сметана)
Източник: gotvach.bg
Продукти за кошничките от тортиля:
  • 1 и 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
  • 1/2 ч.ч. фино царевично брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. маргарин (с връх)
  • 1/2 до 3/4 ч.ч. топла вода
Източник: Опитайте...
Приготвяне:
На салатата:
  • Нарязваме зелето на тънки ивици. Моркова рендосваме на едро, краставицата нарязваме на дъги или пръчици. Смесваме зеленчуците и разбъркваме.
  • Добавяме сол на вкус. След това лимонов сок и зехтин.
  • Добавяме нарязаната шунка, боба и царевицата.
  • Нарязваме малко пресен копър и отново разбъркваме.
На соса:
  • Смесваме всички съставки до гладък сос. При нужда може да овкусим с малко сол.
На тортиля кошничките:
  • Смесваме пшеничното и царевичното брашно.
  • Добавяме солта и бакпулвера.
  • Слагаме маргарина и претриваме с ръка до получаване на трохи.
  • Добавяме водата на етапи (на мен ми пое 1/2 ч.ч.) и месим около 10-ина минути, до получаване на нелепнещо тесто.
  • Разделяме на 10 топчета и оставяме около 15- 20 минути да се отпусне.
  • Загряваме сух тиган с незалепващо покритие.
  • Подготвяме 10 купички за формоване на кошничките.
  • Всяко топче тесто разточваме на много тънка кора и слагаме да се пече около минута в нагорещения тиган. Печем само от едната страна.
  • Изваждаме питката от тигана и я поставяме върху обърната с отвора надолу купичка. Изпечената страна трябва да е към купичката. Внимателно с ръка натискаме питката, докато е все още топла, да падне по стените на купичката. 
  • Включваме грил нагряването на фурната и поставяме питките заедно с купичките да се запекат до леко зачервяване.
  • Оставяме да изстинат. 
  • Непосредствено преди сервиране, разпределяме салатата в кошничките, слагаме лъжица, две от соса и украсяваме.
Да ви е сладко с Elti!
Разточваме тестото на тънка кора
Печем в съх тиган с незалепващо покритие само от едната страна

Нямам снимки на самото формоване, че действах бързо и доста се поопарих, та хич не ми беше до фотоапарата. Но вие се сещате как, нали :)

След печене във фурната, питките заемат устойчиво формата на купичките 

Готовите кошнички оставяме да изстинат напълно
Пълним със салата и украсяваме непосредствено преди сервиране
Салата в кошнички от тортиля

Салата "Мачо", сервирана в кошничка от тортиля
Като казах, че душата ми играеше фламенко, навярно сте се сетили, че всичко беше много вкусно - салатата, сосът, кошничките, едни такива приятно хрупкави.

Така, че за рецептите:

24 коментара:

  1. :) Снежи, радвам се, че съм те вдъхновила! Знаеш ли , скоро беше гръцката седмица в Лидъл и аз така се позапасих с продукти, та играх и сиртаки накрая:):):) Тук фламенкото е в разгара си и преди да го изтанцувам с теб, ще взема да си хапна от тази чудна салатка в кошничка, защото все още виждам, че съм сред първите. Гледай ти как се разприказвах, от Текилата ще да е!:)Обаче не съм забравила за десерта и Паелята, когато каза какви си ги вършила с Валандъра, точно това си помислих. Ох, чакам с нетърпение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вдъхновяваш ме и още как - с рецепти, с дестинации :)Благодаря ти, за което! Текила така и не купих, ако искаш по една сангрия да налея, а? :)) Много обичам тематичните ти менюта и се "почерпих" с идеята. А скоро ще пусна и паелята.
      Прегръдки от мен, Катенце, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Какви апетитни снимки си направила само. Много вкусно предложение, много! Прохладна вечер, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  3. Снежи, аз очаквах и паея да има :)) но при тия апетитни, пълни кошнички, накрая съвсем забравих за нея.
    Обаче това с фламенкото (а Катето сиртаки) ме разбива :) уникални сте, момичета! За валандъра питах половинът, защото и на двамата бащите работеха с такава техника, но се оказа, че никой от тях няма прибрана. Но ще го имаме предвид.
    Поздрави на теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пусна и паелята скоро. Докато си изпиете напитката със салатката и ще съм готова с паелята :)) И ние още не може да намерим такъв диск, обещаха ни от едно място, но не се обаждат.
      Прегръдки и от мен, Пепи, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Снежи, кошничките са фантастични, чакам паеята и десерта, който ми е най-любопитен! И оставам в очакване на следващия танц!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Много ми се искаше да започна с десерта, но реших да има ред :)) Иначе, в ежедневието, нарушавам реда.
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  5. И аз очаквам с нетърпение, а подобни тематични менюта са чудесни идеи. Да видим кога и аз ще се реша... А салатата наистина изглежда ужасно вкусно, Снежи, браво за търпението!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! И на мен ми е за първи път това тематично плануване, но беше забавно. Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  6. Ау, много професионално, прекрасно изглежда бих го направила за някой специални гости. Много ми хареса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинче! Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  7. Ей в подобни кошнички ни е салатата за вечеря веднъж седмично- много обичам. Фламенкото ще го пропусна, че съм вързана в краката, но пък всичко тук много ми хареса. Хубава седмица, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще последвам примера ти за веднъж седмично, че и аз ги заобичах :)
      Благодаря, Мъхче! Хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  8. Снеже, прекрасни са тези кошнички и много оригинални! А салатката - свежа и вкусна!
    Следващият път не само душата да играе фламенко :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Много красива салатка, Снежи! :) Идеята за тематичното меню е много интересна!
    Онзи ден видях във Варна магазин за приготвени ястия, който се казва "Елти". Веднага си помислих, че може и да е твой. За съжаление беше вечерта и беше затворен, но ще се отбия да видя какво се предлага. :) Ако и тази салатка е там, както и други твои вкусотии, ще съм редовен клиент. ;)
    Поздрави и слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Я виж ти... Не е мой, Светле, но идеята ми харесва (т.е. да имам магазин във Варна) :)) И на мен ми стана любопитно какво се предлага (дано е хубаво, за да не ми излагат името на блога :)))
      Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  10. Аааа,имало е и текила,така ми звучиш с това фламенко в душата :) .
    Страхотно старателно подготвена салата и кадри,аранжировка,изобщо била си вдъхновена на макс,Снежи!
    Приятна и все така вдъхновена седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Текила не, но от сангрията може би :)
      Благодаря ти, Роси! Усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Разкошна салатка, направо ми е за основно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  12. Страхотна си и го знаеш, Снежи -
    Харесвам идеята за тематични менюта.
    Благодаря за доверието и удоволствието,
    всичко изглежда прекрасно!
    Поздрави, усмихната и хубава нова седмица Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Аз благодаря, Дианче, за чудесните хрупкави питки, които си споделила. И без, и със салата им се наслаждавах. Много са вкусни :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")