неделя, 13 януари 2013 г.

Гъбена изненада и рожден ден с Kikkoman

Малко преди Рождения ми ден, получих покана-предизвикателство от Kikkoman. На самия Рожден Ден, който беше вчера, но така и не смогнах да ви почерпя виртуално на време, се докоснах до вкуса на сосовете Kikkoman (за първи път).
Ще ви почерпя с ден закъснение, първо с топло предястие и в отговор на предизвикателството Kikkoman.

Гъби изненада с Kikkoman


Продукти (при мен за 8 порции):

8 бр. средни по големина гъби
120г кайма смес
100-120г кашкавал
200г майонеза
1/2 ч.л. черен пипер
1 скилидка чесън
2 с.л. соев сос Kikkoman
275 - 300г бутер тесто
кръгчета от кромид лук за декорация

Начин на приготвяне:

  • Измийте гъбите бързо под течаща вода (след това подсушете) или ги избършете с влажна салфетка ( не трябва да ги държите дълго време в допир с вода, за да не поемат и да ви развалят предястието).
  • Отстранете внимателно пънчетата и ги нарежете на дребно.
  • Загрейте в тиган 1 с.л. олио и сложете да пържите каймата. Ако трябва намачкайте с вилица, за да се получат малки късчета. 
  • Добавете соевия сос и продължете с пърженето. 
  • Когато каймата промени цвета си, добавете нарязаните гъбени пънчета. 
  • Пържете до хубав кафеникав цвят на каймата и гъбите. 
  • Свалете от котлона и оставете да изстине.




  • Капнете в гуглата на всяка гъбка малко соев сос.
  • Към изстиналата кайма добавете настъргания на едро ренде кашкавал, нарязаната скилидка чесън, черния пипер и майонезата. Разбъркайте хубаво.




  • Напълнете гуглите на гъбите с връх.
  • Нарежете бутер тестото на квадрати с подходяща големина, спрямо големината на гъбите. Тестото трябва да е тънко (аз купих готово такова от Lidl, но всяко едно бутер тесто би свършило работа. Ако е дебело трябва само да се разточи до дебелина 3-4мм).




  • В средата на всеки бутер квадрат сложете една пълнена гъба. 
  • Подгответе си лучени кръгчета (от кромид лук), за "затваряне" на пликчетата от бутер тесто.
  • Четирите края на тестения квадрат вдигнете нагоре и ги пъхнете в лученото кръгче.





  • Загрейте фурната до 220г.
  • Подредете гъбките изненада в тава, на разстояние една от друга и печете до готовност на тестото.



  • Сервирайте топли.




В тази рецепта има нотки от любимите ми чушки сюрприз. Но е чисто нов, преобразен от мен вариант. Искрено се надявам да ви се услади, колкото на нас. Слагам ги в графа любими, въпреки, че ги правя за първи път, защото съм сигурна, че ще имат често присъствие в менюто ми за гости.
---------------

15.02.2013г.

Рецептата спечелва голямата награда в блог предизвикателството на Kikkoman. Благодарение на нея си имам нож "Сантоку" и електрическо точило за ножове. В публикацията "Подаръци и лучени хризантеми" може да прочетете повече за тях.


28 коментара:

  1. Снежи, да си жива и здрава и много щастлива!
    И да следваш мечтите си!
    Страхотна идея за предястие!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Великолепно предястие, Снеже! ЧРД и много щастлива, освен останалото, необходимо за това :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ДИве! Хубава и успешна нова седмица!

      Изтриване
  3. Снежи, честит рожден ден! Бъди здрава, щастлива, усмихната, и нека постигаш всичко с лекота в живота! Предложението ти е много апетитно!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден, всичко най-хубаво ти пожелавам! Изненадата с гъбките е чудесна, много оригинално!

    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маги! Всичко най-добро и на теб! Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Честит рожден ден ,Елти :) ! Здраве и много усмивки ,мила !
    Изненадата е прекрасна , много ми хареса идеята и красивото връзване на ''бохчичката '' :) ! Няма да я забравя при следващото посрещане на гости :) !
    Голяма прегръдка и хубав неделен следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана! Ще се радвам да споделиш, ако решиш да пробваш рецептата :) Прегръдки и от мен, с пожелание за всичко най-добро! Хубав ден и успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Ами тогава да заочнем с едно голямо:ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
    Много здраве ти желая, ама много. И нека нещата се нареждат по най-добрия за теб начин.
    Гъбките са фантастични-и като идея, и като реализация. И задължително ще ги опитам.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо БЛАГОДАРЯ от мен, Мъхче! Всичко по-по-най и на теб! Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  7. Честит рожден ден и от мен, Снежко :)
    Здраве, любов и много вдъхновение във всичко, което правиш!
    Идеята ти много ми харесва, изглежда много апетитно с тази хрупкава златиста коричка :)

    Хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Fedora! Всичко най-добро и на теб! Хубав и усмихнат вторник!

      Изтриване
  8. Мила Снеже, макар и с много закъснение - ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
    От сърце ти желая много здраве, щастие, късмет и добро настроение!
    Оригинално предястие!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Tillia! Прегръдка от мен, с пожелание за хубава вечер!

      Изтриване
  9. Да си здрава,усмихната,обичана и щастлива,Снежи!А тези вързопчета са брилянтна идея,страхотно ми харесаха,особено рингчетата от лук са супер хрумка!Много добро предложение ,браво!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси! Всичко най-най-добро и на теб! Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  10. Снежи, на патерички, но искам да ти пожелая да си здрава и обгърната от обичта на близките си!
    Много усмивки и с късмет във всяко начинание!
    Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети! И на теб само хубави неща!

      Изтриване
  11. Макар и със закъснение да кажа Честит рожден ден!. Да си здрава, щастлива и обичана :). Оригинално предястие си ни предложила, много ме впечатли и ще пробвам непремено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианче!

      Изтриване
    2. Включвам се с голямо благодаря за гъбките. ЧУДНИ!!! Правих ги със смес от сирена и пушен колбас, получи се фантазия. Благодаря много Снежи!

      Изтриване
    3. И аз благодаря, Дианче! Как ме зарадва само с този коментар :) Истински съм щастлива, че са ви харесали, а и твоят вариант звучи също много апетитно! Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Снежи, открих ги! Едва сега разбирам за тях и се радвам, че благодарение на Кикоман ги открих:). Разкошни са! Страхотна идея и рецепта! И честит рожден ден с много закъснение, но от сърце! Все пак тогава бях ваканция:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Кате! Никога не е късно за един поздрав от сърце :)) И аз от сърце го приемам! Радвам се, че ти харесва рецептата - наистина станаха много вкусни.

      Изтриване
  13. Снежи, поздравления!
    Напълно заслужена награда!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Ще се похваля в блога веднага щом си я получа :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")