събота, 19 януари 2013 г.

Ориз с месни хапки и зеленчуци - мъжка кухня

Ако предпочитате повечко месце, заглавието ще се промени на "Месни хапки с ориз" :)  При нас веднъж бие на ориз, друг път на зеленчуци, трети - на месо. И всеки път е различно, но много вкусно.
Това е ястие, което мъжът ми обича да готви. Той рядко се изявява в кухнята, но сега сосовете Kikkoman го активираха. Даже го приготви два пъти в рамките на месец. Първият път, защото му казах, че много ми се е дояло от тази негова вкусотия и втория, защото го помолих да се включи с рецепта за Kikkoman :)


Продуктите са без точни количества:
Свинско (от бут, врат или филе) или пилешко месо.
Сварен ориз (като обем два пъти повече от месото)
Гъби печурки (с кралските става най-ароматно) - 1/3 от количеството месо
Червени месести чушки - около 1/3 от количеството месо
Кашкавал
Кромид лук
Черен пипер
Сол
Соев сос Kikkoman
Сос Teriyaki на Kikkoman
Вариант - микс от зеленчуци (грах, царевица, моркови)

Начин на приготвяне:


  • Месото се нарязва на хапки, лукът на полумесеци и се смесват. Слага се малко сос Терияки, черен пипер и се разбърква. Прибираме в хладилник, за около час.




  • Чушките се нарязват на лентички, гъбите на филийки. Като гъбите ги напръскваме със сос Терияки или соев.




Снимките по-долу са на вариант без чушки, а с микс от грах, моркови, царевица и картоф. На мен лично с чушки ми е по-вкусно.


  • Загряваме олио в тиган и слагаме маринованото месо и лук да се пържат. Посоляваме леко и държим на котлона, като бъркаме от време на време, до хубава зачервена коричка.
  • В друг по-дълбок съд или тенджера загряваме още малко олио. В него запържваме зеленчуците.
  • Гъбите слагаме на края за съвсем кратко (да си пуснат сока). Добавяме и месото, разбъркваме и сваляме от котлона.




  • Разстиламе сварения ориз в тава, слагаме малко соев сос, месото със зеленчуците и разбъркваме.


Ето снимка и с чушки:


Ястието може да се остави в тавата, да се настърже кашкавал отгоре и да се запече набързо, на горен реотан или грил, само до разтопяване на кашкавала.

Може да се разпредели в купички или гювечета, пак да се сложи кашкавал и да се запече.


Или да се оформи на купички в чиниите, пак с кашкавал и запичане.


Веднъж даже главният готвач чукна яйчице към пържените чушки и си спомням, че пак беше много вкусно. Търпи разни вмешателства тази рецепта, но на мен най-вкусно ми е със свинско, гъби, ориз, червени чушки и кромид лук. И... когато мъжът ми я готви :))

20 коментара:

  1. Снежи, толкова е съблазнително!
    Поздравления за Майстора :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще предам поздравите, Дани, благодаря ти! Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  2. Поздравления на майстора :)Много апетитни снимки.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, ще предам поздравите! А на вас хубав ден и успешна нова седмица!

      Изтриване
  3. Мноого вкусно изглежда. Със сигурност ще се хареса и на моя половин това ястие. Аз правя подобно, но без ориз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко е, Илианче! И не го казвам само, за да окуражавам готвача :))Поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
  4. Прекрасно!А и как си върви с биричката.....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! И с винце, и с винце... Хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Невероятно вкусно и апетитно! :)
    Хубава вечер и поздравления за приноса на главния готвач в тази рецепта! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Ще предам поздравите! Хубава нова седмица на теб и всичко най-добро!

      Изтриване
  6. Прекрасно ! И с чушки и без тях изглежда много вкусно ! И аз като теб ,Елти харесвам чушка в ядене :) !
    Поздрави за готвача и чакам други изяви в кухнята :) !
    Хубав неделен следобед , Елти ! Поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рядко се изявява този скрит готвач, но пак ще има, сигурна съм, само дето не мога да предвидя кога :)) Сега ще го стимулирам малко с поздравите :)) Хубав ден, успешна нова седмица, Ив и благодаря!

      Изтриване
  7. Много вкусна "мъжка кухня"!
    Главният готвач си заслужава поздравленията!
    Хубава вечер и успешна седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега ще го похваля и от твое име, tillia :) Благодаря ти и всичко най-добро през новата седмица!

      Изтриване
  8. И от мен едно потупване за готвача;) Харесва ми и ще го предложа на моя половин за изява;)
    Хубава седмица, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Потупвам го, Мъхче :) Дано приеме "поканата" и твоя половин. Благодаря ти и успешна нова седмица!

      Изтриване
  9. Браво на този готвач бе,гледай как му иде отръки!Всички варианти одобрявам,много изкусителни,особено индивидуалните порции!
    И моя половин тази вечер е натоварен със задачата да сготви,де да видим ... :) .
    Поздравления специални на половинката ти,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Предавам специалните поздрави на половинката, със заръка да се включва по-често в кухнята :) Вкусна и уютна вечер на теб - сигурна съм, че и твоята половинка ще се справи :)

      Изтриване
  10. Ммммм, не е честно :)
    Тази вечер се прибирам и започвам с кулинарията, има определено какво да се учи от твоята кухня, полезно, много полезно и надъхващо :))

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")