събота, 5 януари 2013 г.

Френска селска торта, с пожелание за много сладки моменти през Новата 2013 година

Тръгна по пътя си Новата 2013-та. Все още държим в шепите си надеждата, че ще е по-добра, по-спокойна и по-щедра от предходната. Само още няколко дни и ще свали празничната си премяна, дните пак ще се превърнат в обикновени и животът ще продължи по старому. Но остават надеждата, мечтите и желанието за промяна към по-добро. Поне докато не ни ударят  по шамар (или по няколко) данъците, застраховките, винетките, дружествата, които се грижат да ни е топло и светло, осигуровките (на солидарен (парадоксален) принцип!) и много други. Ох, нещо ми загорча и ще насоча поглед към новогодишната ми торта.

Френска селска - доста популярна, но аз я правя за първи път, подтикната от думата на Сончето (шеф на "Моето сладко хоби") "любима". И има защо да е в тази категория - уханни медени блатове, свеж сметанов крем, лек аромат на орехи и нежен обобщен вкус.


Френска селска торта:

Продукти за блатовете:

2-3 с.л. мед
150  г захар
50 г  масло (маргарин)
2 яйца
щипка сол
1 ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
350-400 г брашно

Начин на приготвяне:


  • В малка тенджерка се смесват меда, захарта  и маслото.
  • Поставят се на котлона на слаб огън и се бъркат до разтопяване.
  • Яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес,разбърква се и се добавя содата.
  • Изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното.
  • Оттегля се и се бърка, меси до получаване на меко тесто.
  • Разделя се на 6 -7 топки.
  • Всяка топка се разточва върху хартия за печене (или силиконово килимче) до много тънка, почти прозрачна кора.
  • С помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна кръгла форма (ако ползвате силиконово килимче, бъдете много внимателни, за да не го нарежете) и желания размер -24-26 см
  • Пекът се във фурна предварително загрята на 180 - 200 градуса С. Стават много бързо (3-4 минути), така, че наблюдавайте.
  • Изваждат се и се оставят да изстинат.
Продукти за крема:
800 г квасена сметана (по рецепта 900г)
200 г пудра захар
250 г крем сирене (по рецепта 150г)
Счукани орехи  (около 2 шепи)
Допълнително 3 с.л. захар

Начин на приготвяне:
Сметаната се разбива с пудрата захар до пухкав крем. 
При мен се получи пухкав, но полу - течен крем, който реших да уплътня с крем сирене.
Сиренето се разбива с 3 с.л. захар до напълно гладък крем. 
Добавяме на етапи сметаната и разбиваме до хубаво хомогенизиране. 

Подреждаме тортата във форма с падащи стени, като редуваме блат, крем, счукани орехи. Завършваме с крем и орехи.
При мен, за финал и едни новогодишни свещички, които ме грабнаха от раз, щом ги видях в блога на Ивана. Лесни, бързи, оригинални и много подходящи за случая.



Направих ги от меденото тестото на тортата. Разточих на кора, изрязах правоъгълни парчета и ги увих около картонена ролката (от кухненско фолио), облечена с един слой алуминиево фолио. Изпекох, оставих да изстинат и напълних със смес, направена от крем нишесте (ванилия), масло, счукани бисквити, счукани орехи и течен шоколад. (Исках сместа да е по-плътна и не много сочна, за да не омекнат свещичките). Малко от крем нишестето оставих за декорация и имитация на разтечен восък. Пламъчетата са от карамелизирана захар, захваната на клечки за зъби.
Нямам снимка, на тортата извън формата, нямам и снимка на парче, но един разрез ми се намира :)


С огромни и най-искрени благодарности, 

Сонче, това е за теб:


Ив, а това за теб:


До скоро и използвайте пълноценно почивните дни :) ! 

22.11.2014
Френска селска торта - 2 вариант




20 коментара:

  1. Една от най-любимите ми тортички :) А свещичките са станали повече от чудесни. Много празнично настроение създават. Желая ти много кулинарно вдъхновение през новата година и все такива изкушаващи рецепти да ни представяш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Slance! И на теб пожелавам вкусна, вдъхновяваща и красива нова година :)

      Изтриване
  2. Много вкусна и ароматна торта, Снежи! А и украсата е тематична и оригинална!
    Искам да попитам формата за тортата каква е - струва ми се силиконова? Изглежда ми доста практична, но в големите вериги не съм виждала такива?
    Хубави почивни дни, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, формата е силиконова, със стъклено дъно. Наскоро си я взех от Lidl. Това е първата торта, която правя в нея и за сега ми се вижда много удобна и практична. Стъкленото дъно си го ползвах за шаблон за изрязване на блатовете :)
      Благодаря ти и хубави да са и твоите почивни дни!

      Изтриване
  3. Снежи, чудесна торта!
    А свещичките са перфектни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Хубав Празник на теб! Да ти е живо и здраво името, както и ти, и твоите близки! Наздраве!

      Изтриване
  4. Снеже, прекрасна торта и украса! Много ефектна имитация на разтопен восък по свещичките! :)
    Хубава вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, tillia! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Елти, тази торта ми е легнала на сърцето, имам огромно желание да я направя, но все не се захващам- търся си повод;) Много я обичам, особено в най-домашния вариант.
    Да ти е сладко и не позволявай на битовизмите да ти вгорчават живота;) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче и при мен отлежа доволно в списъка, докато стигне до реализация. От хубавите торти е, меден тип. Оправя горчилката, поне временно :) Но си трябва повод :) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  6. Снежи,чудесно начало на новата година! Да ти е двъхновена и красива като тази торта, дните ти да са сладки, усмихнати и ухаещи!
    Чувала съм името на тортата, но като че ли сега се вглеждам в продуктите и начина на правене.Почти като Медовика е, който аз обожавам!
    Страхотно си я направила, и украсата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети, за хубавите пожелания! И по технология и по вкус е близка до медовика, хареса ми. Радвам се, че намираш украсата за чудесна :) - действа ми окуражаващо, като знам какви красоти създаваш! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Снежи,и тортата ,и свещичките са великолепни и много сполучливи!
    Аз все още не съм правила тази торта,но...все някога сигурно...
    Взимам парченце от твоята с охота!
    Прегръдки и с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпя с удоволствие, Роси! Благодаря ти за милите думи! И при теб ще и дойде ред, сигурна съм :) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  8. Елти , извини ме за късния коментар ! Видях тортата във фейса и после мислех да влезя в блога да я прочета ,ама се залисах нещо ,че чак до днес :( !
    Чудесна е и украсена подобаващо за празника :) ! Не съм правила такава торта , щом обаче казвате всички ,че е хубава ще пробвам и аз ....хич бива ли да остана назад :)) !
    С поздрав и топла прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти на свой ред, за оригиналните свещички, които ни поднесе! Дойдоха ми тъкмо на време - хем бързи, хем красиви и с удоволствие ги сложих да красят новогодишната трапеза. А за тортата давай смело, много е хубава. Прегръдка и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  9. Перфектно изглежда и сигурно е много ароматна и вкусна. Аз не съм я пробвала никога,но може и това скоро да стане, знае ли се! Хубав ден и спокоен месец, ще минат и заминат финансовите шамари, ама дано помощни инжекции в достатъчно количество пристигат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Иглика и благодаря! Хубав ден!

      Изтриване
  10. Разкошна украса на тази много вкусна торта, Ел!
    Свещичките са много, много сладурски :)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")