Чеснови фетучини с кюфтенца

Едно "уханно" предложение :) (подходящо за почивни дни). С чесън и в трите съставки - в кюфтенцата, в соса и фетучините. Пастата - по-скоро като гарнитура, с малко домати за цвят и липса на подправки (ако не броим чесъна). Кюфтенцата - почти класически, придават по-убедителен вид и това ястие минава за вечеря :)


За 4 порции:
Продукти за кюфтенцата:
500г кайма (смес)
1 яйце
1 филия хляб
1 с.л. кисело мляко
1 глава кромид лук
1 - 2 скилидки чесън
1 равна ч.л. червен пипер
черен пипер, чубрица или други подправки (на вкус)
брашно за овалване
мазнина за пържене
кашкавал (по желание)

Начин на приготвяне:
Накисваме хляба във вода.
В купа поставяме каймата, нарязаният на дребно кромид и чесън лук, яйцето, киселото мляко, червения пипер, подправките и изцедения хляб. Омесваме хубаво сместа и оставяме да отлежи около час. След това правим малки кюфтенца, овалваме в брашно и пържим в нагорещена мазнина.

Продукти за доматения сос и приготвяне:
Смлени домати (един голям буркан от 800мл), слагаме на котлона с 2-3 с.л. зехтин или олио. Пържим до сгъстяване, посоляваме на вкус и добавяме нарязан на ситно чесън.

Приготвяне на фетучините:
Кипваме около 2л вода. Посоляваме и слагаме около 180-200 г фетучини. Варим до готовност (около 7 минути). Изцеждаме, сипваме тънка струйка зехтин, 2 скилидки нарязан чесън и разбъркваме хубаво.



Може да сложите кашкавал върху кюфтетата и (или) пастата и да запечете за кратко под грил, точно преди сервиране.

18 коментара:

  1. Разкошно е! Лятото си правех честичко паста с чесън, зехтин и малко пресни доматки, така че абсолютно ти вярвам, че е уханно и вкусно, особено пък и с тези симпатични малки кюфтенца :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз предпочитам пастата постна, но с тези кюфтенца убеждавам другите, че е основно ястие. Иначе търсят още нещо за хапване :))) Хубав и успешен ден, Fedora!

      Изтриване
  2. ''Уханно '':) ама много вкусно ! Не може паста без чесън , а тук тройна порция :) ,харесва ми ,Елти !
    Прегръдки и хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Ив! И аз много уважавам чесънчето :) Прегръдки и успешен ден!

      Изтриване
  3. Вкусно и противогрипно! :))) Много навременно предложение!
    Прегръдки и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, вярно е противогрипно, но не се бях замислила :)) Обичам чесън и го слагам навсякъде, където може. Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден, tillia!

      Изтриване
  4. Прияде ми се паста, Снежи! С чесънче! Може и с кюфтенца, може и без, но определено ми възбуди апетита, който от няколко дни никакъв го няма :) Може би бих добавила само малко зелении, че без тях не мога, няма да съм аз ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, как го правиш това с апетита? Аз в който и блог да надникна все вкусотии гледам и все съм гладна :))) Кюфтенцата за това са встрани - за който иска. И разни зеленки подправки може, пак за желаещите :)
      Благодаря, че намина, поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Мнооого любимо съчетание си ни поднесла,Снежи,толкова го обичам!Страхотна порция!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е любимо, Роси, за това си го записах, колкото и тривиално да е. Благодаря ти, прегръдки и успешен ден!

      Изтриване
  6. С малките кюфтенца, пастата е божествена. И зиме , и лете, мога да хапвам такива неща без да ми омръзнат.
    Прекрасен уикенд, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен не ми омръзват, но домашните приемат паста от време на време :) Уикенда наистина ми беше прекрасен, Мъхче! Благодаря ти! Хубава и усмихната нова седмица на теб!

      Изтриване
  7. И пастата и кюфтенцата са страхотни! Хубав уикенд и умната със Суровата в региона!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват, Иглика! Умната ще е :))) Хубава нова седмица!

      Изтриване
  8. Чуднооо и ефектно!!!

    Хубава седмица!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Марина и Георги! Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване

loading...