неделя, 15 юни 2014 г.

Бразилски топчета с пилешко месо

Като не може да скокнем до Бразилия за световното, ще си седим тук пред телевизорите и ще тренираме виртуално телепортиране чрез бразилска кухня. А ако можех да скокна до Бразилия, то последното място на което щях да бъда са стадионите :) Тези топчета, за които ще пиша, отдавна исках да ги опитам, но чисто съвпадение е появата им по време на футболните игри в Бразилия.

Нямам идея дали са се получили точно както трябва (на вкус), защото за първи път хапвам нещо подобно. Формата трябваше да имитира пилешко бутче, но на мен твърдо ми приличат на смокини :) Като ги хапнеш обаче разбираш, че не са нито смокини, нито бутчета. Нещо като ньоки (или кнедли) с плънка. Съжалявам за сравнението, но от българската кухня не се сещам с какво да ги оприлича.


Бразилски топчета с пилешко месо
С малки промени, но основната идея е от Веселият готвач
Продукти:
За тестената обвивка:

  • 100 г сурови картофи (обелени и настъргани на едро ренде)
  • 50 г моркови
  • 220 мл вода
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 кубче гъбен бульон (по желание)
  • 140 г брашно
  • 2 с.л. масло (олио)

За плънката:

  • 200 г пилешко месо
  • 1 - 2 бр. пресни гъби печурки
  • 1 малка глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. сирене Крема
  • черен (или бял) пипер смлян
  • малко лимонова трева на прах (по желание или други подправки на вкус)
  • 3 с.л. зехтин (олио)

За панировката:

  • 2 яйца
  • галета (брашно)

Приготвяне:
1. На тестото:

  • Сложете настърганите картоф и морков в тенджерка. Залейте ги с 220 мл вода и сложете на котлона да кипнат. 
  • Добавете кубчето бульон и варете на умерен (да не е много силен) огън.
  • Водата трябва да се изпари на 1/3 от първоначалното количество (т.е. да остане течност около 70 - 75 мл). Ако зеленчуците са все още сурови, налейте мъничко вода и изчакайте да се изпари до ориентировъчно посоченото количество.
  • Дръпнете от котлона и налейте прясното мляко (желателно е да е подгрято предварително).
  • Сложете маслото (олиото) и върнете на котлона.
  • Изчакайте да кипне и добавете цялото количество брашно.
  • Бъркайте енергично до получаване на гладко тесто. 
  • Отстранете и оставете да изстине.
2. На плънката:
  • Нарежете пилешкото месо на много дребни парченца.
  • Загрейте в тиган зехтина (олиото) и сложете да пържите месото (ако пусне вода, изчакайте да се изпари и да остане само на мазнина).
  • Щом месото побелее, добавете нарязания кромид лук.
  • След минутка-две добавете и нарязаната на дребно печурка. А веднага след нея и нарязания на ситно чесън.
  • Сложете подправките, съвсем малко сол и пържете сместа още малко, така, че всички съставки да си пуснат ароматите.
  • Отстранете от котлона и сложете крем сиренето. Разбъркайте хубаво.



Следва оформянето на тези фалшиви пилешки бутчета (смокини, топчета... чакам и други сравнения...)

Най-добре се работи с влажни ръце. Пробвах с набрашнени - не става.

  • От тестото направете топчета (малко по-големи от пинг-понг). 
  • След това ги моделирайте до купичка (бодвате два пръста в средата и започвате да притискате към стените)
  • Слагате малко от плънката в купичката и затваряте отвора, като изтегляте малко нагоре, като капчица.
  • Загрейте в дълбок съд (фритюрник) достатъчно количество олио за пържене.
  • Разбийте яйцата в купа. Сложете галета (или брашно) в чиния.
  • Всяко топче потопете първо в яйцата, след това оваляйте в галетата (при мен брашно) и сложете да пържите в силно нагрятото олио.




  • Извадете ги върху кухненска хартия, да се отцедят от излишната мазнина.




  • Сервирайте топли, в унисон с горещите футболни страсти и слънчева Бразилия. 



27 коментара:

  1. Вкусна утеха си приготвила Снежи!

    Хубави емоции с първенството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не следя първенството, но си намираме повод за утеха ;)

      Изтриване
  2. Те малко като едни нашенски топки със кълцано свинско. Хм, светът е малък! ;)
    Отлично попадение, Снежи, много подходящо за събитието - мъжката компания ще е особено доволна. :) Наздраве от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ги знам нашите топки, Ирме. Пусни ми линк, ако ги имаш в блога. За първи път опитвам нещо подобно, а събитието е чисто съвпадение и няма принос в избора на рецепта :) Наздраве :)

      Изтриване
  3. Снежи, интересно предложение!
    И със сигурност е вкусно :)
    И...приятно гледане!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това ме накара да ги опитам, интересното звучене и новия вкус (оказа се добър).
      Благодаря, Дани!

      Изтриване
  4. Абе,Снежи дори и да си побългарила важното е да е вкусно и похапнато в добра компания:)))
    На мен лично много ми харесаха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Миленче :) И компания добра си имахме и вкусно ни беше :)

      Изтриване
  5. Снежи, много интересно, определено е новост за мен. :)
    И изглеждат чудесно! На мен пък ми приличат на капчици... ;
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен си е новост, Гери. Да, формата на бутче не съм я докарала, по-приличат на капчици :)) Поздрави!

      Изтриване
  6. Снежи, не се интересувам от футбол, но честно казано с тези апетитни хапки ще изгледам и цяло полувреме:))) Страхотна си, страхотна! Взимам едно мезе, просто не мога да се въздържа !Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, гледането на футбол не влиза в гарнитурата :)
      Прекрасна седмица на теб, Кате!

      Изтриване
  7. Чудесни са, Снежи, без значение какво наподобяват :) дори на круша да са прилични.
    С тия съставки съм сигурна, че са много апетитни и си вземам едничка :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, като круша не ги бях поглеждала :) Ако беше подсказала по-рано дръжка и листенце щях да им бодна :)) Хубав ден и на теб, Пепи!

      Изтриване
  8. То и аз като теб едва ли ще стигна до стадиона ако се озова в Бразилия :)
    А за твоето предложение, хич няма значение на какво приличат. Като видях съставките, направо да скачат в чинията ми! :)
    Хубава седмица,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагам им крачка и ги пускам да подскачат към теб :)) Радвам се, че ти харесват, Наталка! Поздрави и широко усмихнат да е днешният ден!

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Благодаря, Весе! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. И аз си вземам, тъкмо гледам мача :)....хареса ми рецептата, Снежи, капчиците изглеждат много апетитно!
    Прегръдка за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да налея и биричка, Ив? Имам студена :)) Докато дойде лято при нас ще вземе да вкисне :)) Прегръдки и от мен! Усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Чудесно предложение, Снежи, обичам такива...,
    в идея, снимки и представяне - страхотни!
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  12. Снежи, чудесни са тези топчета, изглеждат фантастично. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Успешен днешен ден!

      Изтриване
  13. Ееее,видимо много старание си вложила,Снежи,но пък щом така запреглъщах само от вида им,нямам съмнение,че са били много вкусни тези бразилски топчици!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Не се преуморих от старание :)) лесни са. И вкусни :) Нов вкус, но добър. Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  14. Страхотни топчета, Снежи! Записвам ги, пък кога ще ги правя, ще видим :) Но със сигурност друга форма ще имат, че то си е играчка така стриктно да се оформят :)
    Поздрави, Снежи! И отново да уцелиш вратата със следваща рецепта! :)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")