Сладкиш със сухар и череши (вишни)
Продукти:
- около 400 - 500 череши (използвах пресни, но по рецепта може и от компот)
- 300 мл прясно мляко
- 210 г сухари (при мен канелени, със захар)
- 60 г захар (сложих още 60 г от мен, т.е. 120 г общо)
- 50 г масло
- 2 яйца
- 6 г бакпулвер
- щипка сол
- ванилия
- още малко масло, за намазване на формата, плюс галета и пудра захар
- Почистете черешите от костилките и оставете да се отцедят.
- Начупете сухарите и ги залейте с топлото прясно мляко.
- Намажете с масло формата, в която ще печете сладкиша и поръсете с галета (на око премерена моята е 18 х 22 см, т.е. ориентировъчно давам големината на тавата)
- Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
- Смесете в купа (или с кухненски робот) жълтъците, маслото (разтопено или много меко), захарта, бакпулвера и ванилията.
- Добавете накиснатите сухари, заедно с млякото. Разбъркайте хубаво.
- Белтъците разбийте на сняг с щипка сол (тук сложих споменатия бонус от 60 г захар).
- Добавете белтъците към другата смес, като бъркате бавно с лъжица или шпатула, за да запазите обема им.
- Сложете черешите и разбъркайте.
- Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
- Изсипете сместа в подготвената с галета тавичка и изпечете до хващане на златиста коричка (пробвам чрез леко потупване с пръсти по повърхността на сладкиша дали има сурово тесто :)).
По рецепта се сервира топъл, поръсен с пудра захар или топка сладолед. Но на мен ми хареса повече студен. Идеята за гарнитура сладолед ми пасва, но нямах. Така, че слагам охладено парченце, с чаша сок от бъз. Последния направих по рецепта от блога на Катето. Много хубав се получи и по-траен, макар и без варене. Успя, едната доза, да издържи седмица :) На свършване взех да разреждам повечко, за да имам по-дълго време, но... пак свърши. Записах си рецептата във ФБ.
Прекрасно сладкишче!Аз бях правила с по-стар козунак,но със сухарчета ще опитам благодарение на твоята подсказка Снежи(при Гери съм пропуснала:)).
ОтговорИзтриванеСнимките са чудни!Прегръдки:)!
С козунак е добра идея, Миленче.
ИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави и прегръдки!
Снежи, благодаря ти за доверието, много се радвам, че ти е харесал сладкиша!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда и страхотни снимки си напривила!
Аз си го приготвям редовно и си го хапваме винаги със удоволствие.
Можеш да пробваш и другия вариант:http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2013/01/kirschmichl.html
Хубава неделя и прегръдки!
Непознат вкус беше това за мен, Гери. Отдавна го бях отметнала за проба, но едва сега стигнах и съм доволна. Благодаря ти за рецептата! Погледнах и другата, също толкова интересна и нова. Ще я направя. Хубава неделя и на теб! Прегръдки!
Изтриване