четвъртък, 12 декември 2013 г.

Крем - сладкиш с тиква

Ако обичате крем, много крем, това предложение е за вас.


Тиквата играе ролята на блат, но пак кремест и мек, защото няма брашно, яйца и други сплотяващи съставки. Кремът е с кокосово мляко, оризово брашно и жълтъци. А белтъците са в ролята на нежно, снежно одеяло.

Крем - сладкиш с тиква
Продукти:

За основата:
  • 700 г почистена сурова тиква
  • 3 - 4 с.л. захар
  • 1 ванилия на прах
  • 2 с.л. олио
  • 3 с.л. разтопено масло
За крема:
  • 400 г кокосово мляко (82%)
  • 400 мл вода + 1 ч.ч. за разтваряне на брашното
  • 250 г оризово брашно
  • 160 г захар
  • 2 - 3 жълтъка
За белтъчната коричка:
  • 2 - 3 белтъка
  • 6 с.л. захар



Приготвяне:

  • Настържете тиквата на едро ренде. 
  • Сложете я в тава (28 см), разпределете я равномерно по дъното. Наръсете отгоре ванилията, 3 - 4 с.л. захар, 2 с.л. олио и 3 с.л. разтопено масло.
  • Сложете тавата във фурната и изпечете тиквата до омекване на 220 - 230 градуса (С). Ако пусне вода, намалете температурата на фурната и изчакайте да се изпари цялата течност.
Докато се пече тиквата направете крема:
  • Разбийте белтъците на сняг заедно със захарта.
  • Разбийте 2 - 3 жълтъка с 2 с.л. захар 
  • Смесете кокосовото мляко с 400 мл вода, останалата захар и поставете на котлона да кипне.
  • Разбийте оризовото брашно с 1 чаша вода (на кашичка). 
  • Смесете жълтъците и оризовата каша.
  • Отстранете кокосовото мляко от котлона и добавете сместа с жълтъците и оризовото брашно, като бъркате непрекъснато.
  • Върнете на котлона и варете до сгъстяване (кремът става доста гъст). (Дадох му минутка време да поври заедно с оризовото брашно и не спирах да бъркам.)
  • Отстранете от котлона и по желание разбийте крема с миксер.
  • Извадете готовата тиква от фурната и изсипете отгоре кокосово-оризовия крем. Нанесете слой белтъчен сняг и върнете във фурната. 
  • Печете до лек карамелен цвят на белтъците.
  • Извадете сладкиша и оставете да изстине напълно. Сложете в хладилник до пълно стягане. След това... знаете технологията :) 


Разбитите белтъци, може да сложите в крема и тогава ще си спестите последното печене. Ако решите да ползвате този начин, то след като отстраните крема от котлона, добавяте белтъците (направо в горещия крем) и разбивате с миксер. Въпреки, че технологията е "груба" в сравнение с правилото бавно и нежно, с шпатула да се вкарват белтъците, за да останат въздушни, то кремът става бухнал и лек.


Да ви е сладко :)

--------------
Дата: 20.02.2014

Вариант 2 - постен


Разлика в крема:

Сварете крем от кокосовото мляко и оризовото брашно.
Изчакайте малко да се охлади и го разбийте с миксер.
След това го изсипете върху печената тиква (в този вариант е нарязана и печена на кубчета със захар и мед).
Може да разпределите тиквата по чашки и отгоре да нанесете от крема с шприц.



38 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Поздрави и хубаво настроение ти желая!

      Изтриване
  2. Снежи, аз съм вдъхновена! Изгглежда умопомрачително, а съм сигурна, че е точно толкова вкусно! Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вики! Сърдечен поздрав и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Снежи, толкова нежен десерт си направила... Просто е чуден! :)
    Грабвам си парченце, да знаеш. :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери и заповядай на парченце ;) Сърдечен поздрав и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, голяма си изкусителка. Залепнах за екрана. Страхотен десерт, а и снимките са красиви. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасен да е и твоят ден, Танче и благодаря!

      Изтриване
  5. Много нежно, много снежно, Снежанке! И аз като онази от приказката от всяка порцийка пробвам по малко, преглъщам и бягам бързо, че спирка няма....Прегръдки, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Познато ми е това с нямането на спирка :) Да ти е сладко, Игличе! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Снежи,страхотен десерт си приготвила.Много ми хареса рецептата,чудесен, много нежен,точно за любители,като мене на кремести десерти.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  7. Чудесен десерт, Снежи!
    Лек, ефирен и вкусен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. И изглежда много, много вкусно! Все ще измислиш някое запомнящо се определение :)...нежно, снежно одеяло....много красиво!
    Целувки, Снежи! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Целувки и от мен, Ивче! Благодаря ти и ти изпращам пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  9. Това е нещо много, много интересно, а и мога спокойно да прекаля с него по празниците;)
    Много ми хареса, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! Радвам се, че ти харесва! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Това ужасно ужасно ще ми хареса, Снежи!! Обожавам крем, особено какъвто ти си го спретнала :) Запомням рецептата и някой ден ще си доставя това удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако наистина ти достави удоволствие, Танче! Кремчетата с оризово брашно и на мен са ми много любими :) Поздрави и успешен днешен ден!

      Изтриване
  11. Не знам дали има някой,който да обича повече от мен десерт с крем,с мнооого крем :) .
    Снежи,удивителен е този сладкиш,с любимите тиква и кокосово мляко,леле,не издържам и ти свивам чинийката :) .
    Пожелавам много усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Точно за теб се сетих, когато го опитах :) Толкова кремест е само за теб, Роси.
      Благодаря ти и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  12. Прекрасен, зимен десерт! Толкова нежен и ароматен, и с тези прекрасни снимки, напрвво ми иде да се запретна и да бягам в кухнята, Снежи! :))) Имам всички продукти в наличност, но първо ще погледна на кутийката ми с кокосово мляко какъв процент е - никога не съм обръщала внимание на това.
    Хубав ден ти желая, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! Дано си го опитала вече :) Започнах да гледам процентите след като купих две различни млека - едното гъсто като крем и с наситен кокосов вкус, а другото рядко, безароматно и безвкусно. За това уточних в рецептата какво трябва да бъде :)
      Прегръдка и прекрасен да е и твоят ден!

      Изтриване
  13. Много, много крем обичам и аз! И искам много от тази двойно креместа крем пита!
    Чудесна е Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Черпя с удоволствие щом ти харесва :)) Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  14. Много ефектно, фино и сезонно предложение, Снежи -
    чудесно съчетание на вкус, аромат и визия.
    Рецептата, снимките и представянето - страхотни,
    поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Желая и на теб предпразнично вдъхновение и много настроение!

      Изтриване
  15. Обичам крем, много крем и това е точно за мен! Великолепен сладкиш! Снежи, коледните декорации- миниатюрки са много сладки!:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Обичам тези миниатюрковци да надничат по коледно от къде ли не :)
      Прегръдки и от мен, с пожелание за хубаво настроение!

      Изтриване
  16. Снежи, честит имен ден! Бъди здрава, бъди щастлива и вдъхновена! Бъди винаги с любимите си хора и заедно споделяйте всеки миг. Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Хубави моменти и на теб, и успешна нова седмица!

      Изтриване
  17. Много нежен, снежен и ефирен сладкиш! Чудесно предложение!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")