Ако обичате крем, много крем, това предложение е за вас.
Тиквата играе ролята на блат, но пак кремест и мек, защото няма брашно, яйца и други сплотяващи съставки. Кремът е с кокосово мляко, оризово брашно и жълтъци. А белтъците са в ролята на нежно, снежно одеяло.
Крем - сладкиш с тиква
Продукти:За основата:
- 700 г почистена сурова тиква
- 3 - 4 с.л. захар
- 1 ванилия на прах
- 2 с.л. олио
- 3 с.л. разтопено масло
- 400 г кокосово мляко (82%)
- 400 мл вода + 1 ч.ч. за разтваряне на брашното
- 250 г оризово брашно
- 160 г захар
- 2 - 3 жълтъка
- 2 - 3 белтъка
- 6 с.л. захар
Приготвяне:
- Настържете тиквата на едро ренде.
- Сложете я в тава (28 см), разпределете я равномерно по дъното. Наръсете отгоре ванилията, 3 - 4 с.л. захар, 2 с.л. олио и 3 с.л. разтопено масло.
- Сложете тавата във фурната и изпечете тиквата до омекване на 220 - 230 градуса (С). Ако пусне вода, намалете температурата на фурната и изчакайте да се изпари цялата течност.
- Разбийте белтъците на сняг заедно със захарта.
- Разбийте 2 - 3 жълтъка с 2 с.л. захар
- Смесете кокосовото мляко с 400 мл вода, останалата захар и поставете на котлона да кипне.
- Разбийте оризовото брашно с 1 чаша вода (на кашичка).
- Смесете жълтъците и оризовата каша.
- Отстранете кокосовото мляко от котлона и добавете сместа с жълтъците и оризовото брашно, като бъркате непрекъснато.
- Върнете на котлона и варете до сгъстяване (кремът става доста гъст). (Дадох му минутка време да поври заедно с оризовото брашно и не спирах да бъркам.)
- Отстранете от котлона и по желание разбийте крема с миксер.
- Извадете готовата тиква от фурната и изсипете отгоре кокосово-оризовия крем. Нанесете слой белтъчен сняг и върнете във фурната.
- Печете до лек карамелен цвят на белтъците.
- Извадете сладкиша и оставете да изстине напълно. Сложете в хладилник до пълно стягане. След това... знаете технологията :)
Разбитите белтъци, може да сложите в крема и тогава ще си спестите последното печене. Ако решите да ползвате този начин, то след като отстраните крема от котлона, добавяте белтъците (направо в горещия крем) и разбивате с миксер. Въпреки, че технологията е "груба" в сравнение с правилото бавно и нежно, с шпатула да се вкарват белтъците, за да останат въздушни, то кремът става бухнал и лек.
Да ви е сладко :)
--------------
Дата: 20.02.2014
Вариант 2 - постен
Разлика в крема:
Сварете крем от кокосовото мляко и оризовото брашно.
Изчакайте малко да се охлади и го разбийте с миксер.
След това го изсипете върху печената тиква (в този вариант е нарязана и печена на кубчета със захар и мед).
Може да разпределите тиквата по чашки и отгоре да нанесете от крема с шприц.
Чудесна иновация!Браво,Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Поздрави и хубаво настроение ти желая!
ИзтриванеСнежи, аз съм вдъхновена! Изгглежда умопомрачително, а съм сигурна, че е точно толкова вкусно! Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вики! Сърдечен поздрав и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнежи, толкова нежен десерт си направила... Просто е чуден! :)
ОтговорИзтриванеГрабвам си парченце, да знаеш. :) Сърдечни поздрави!
Благодаря, Гери и заповядай на парченце ;) Сърдечен поздрав и от мен, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеСнежи, голяма си изкусителка. Залепнах за екрана. Страхотен десерт, а и снимките са красиви. Прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасен да е и твоят ден, Танче и благодаря!
ИзтриванеМного нежно, много снежно, Снежанке! И аз като онази от приказката от всяка порцийка пробвам по малко, преглъщам и бягам бързо, че спирка няма....Прегръдки, Снежи!
ОтговорИзтриванеПознато ми е това с нямането на спирка :) Да ти е сладко, Игличе! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнежи,страхотен десерт си приготвила.Много ми хареса рецептата,чудесен, много нежен,точно за любители,като мене на кремести десерти.Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Поздрави и прегръдки от мен!
ИзтриванеЧудесен десерт, Снежи!
ОтговорИзтриванеЛек, ефирен и вкусен!
Прегръдка!
Прегръдка и от мен, Дани! Благодаря ти!
ИзтриванеI love this cake.
ОтговорИзтриванеперфектен!
ОтговорИзтриване:) Благодаря, Зори!
ИзтриванеИ изглежда много, много вкусно! Все ще измислиш някое запомнящо се определение :)...нежно, снежно одеяло....много красиво!
ОтговорИзтриванеЦелувки, Снежи! Хубава вечер!
Целувки и от мен, Ивче! Благодаря ти и ти изпращам пожелания за хубав ден!
ИзтриванеТова е нещо много, много интересно, а и мога спокойно да прекаля с него по празниците;)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса, Елти!
Благодаря, Мъхче! Радвам се, че ти харесва! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеТова ужасно ужасно ще ми хареса, Снежи!! Обожавам крем, особено какъвто ти си го спретнала :) Запомням рецептата и някой ден ще си доставя това удоволствие :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако наистина ти достави удоволствие, Танче! Кремчетата с оризово брашно и на мен са ми много любими :) Поздрави и успешен днешен ден!
ИзтриванеНе знам дали има някой,който да обича повече от мен десерт с крем,с мнооого крем :) .
ОтговорИзтриванеСнежи,удивителен е този сладкиш,с любимите тиква и кокосово мляко,леле,не издържам и ти свивам чинийката :) .
Пожелавам много усмихнати почивни дни!
:) Точно за теб се сетих, когато го опитах :) Толкова кремест е само за теб, Роси.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубави почивни дни и на теб!
Прекрасен, зимен десерт! Толкова нежен и ароматен, и с тези прекрасни снимки, напрвво ми иде да се запретна и да бягам в кухнята, Снежи! :))) Имам всички продукти в наличност, но първо ще погледна на кутийката ми с кокосово мляко какъв процент е - никога не съм обръщала внимание на това.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая, мила! Прегръдка!
Благодаря, Ирме! Дано си го опитала вече :) Започнах да гледам процентите след като купих две различни млека - едното гъсто като крем и с наситен кокосов вкус, а другото рядко, безароматно и безвкусно. За това уточних в рецептата какво трябва да бъде :)
ИзтриванеПрегръдка и прекрасен да е и твоят ден!
Много, много крем обичам и аз! И искам много от тази двойно креместа крем пита!
ОтговорИзтриванеЧудесна е Снежи!
Благодаря, Бети! Черпя с удоволствие щом ти харесва :)) Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеМного ефектно, фино и сезонно предложение, Снежи -
ОтговорИзтриванечудесно съчетание на вкус, аромат и визия.
Рецептата, снимките и представянето - страхотни,
поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Благодаря, Дианче! Желая и на теб предпразнично вдъхновение и много настроение!
ИзтриванеОбичам крем, много крем и това е точно за мен! Великолепен сладкиш! Снежи, коледните декорации- миниатюрки са много сладки!:) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Обичам тези миниатюрковци да надничат по коледно от къде ли не :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за хубаво настроение!
Снежи, честит имен ден! Бъди здрава, бъди щастлива и вдъхновена! Бъди винаги с любимите си хора и заедно споделяйте всеки миг. Весел празник! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Хубави моменти и на теб, и успешна нова седмица!
ИзтриванеМного нежен, снежен и ефирен сладкиш! Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!
Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!
Изтриване