неделя, 29 декември 2013 г.

Киевски тимбал или панетоне с крем

Това не е сладкиш, който бих правила в редовна неделна сутрин (още повече, ако съм планувала да имам и лично свободно време). По-трудоемък е, с повече продукти, но си има история и Коледа беше добър повод да се поровя в спомените и да тествам отново рецептата.

В една стара готварска книга, от 60-те години на миналия век, снимка (цветна при това) на Киевски тимбал ме блазни от около 25 - 30 години. Когато бях на 10-11 години уверено (!) реших, че е време да опитам рецептата и да спретна изненада. И получих първия си кулинарен урок под формата на провал. Ако не ви се чете историята прескочете направо на продуктите.
- - -
Но ако ви е любопитно ще ви кажа, че за първи път месих около 1 кг козуначено тесто, а в ръцете на дете това си е страшно много. Пекох в една мамина тенджера, толкова дълго, че пропуснах играта на ръбче, после на ластик и до колкото си спомням стигнах чак за вечерната игра на федербал. А лошото е, че така и не го изпекох успешно - загоряла кора (поне се сетих да я изрежа), глетава вътрешност, а и кой да ми каже, че сиропът няма да попие в това глетаво подобие на козунак. Варих крем с домашно мляко, тогава си беше истинско, гъсто и взе, че загоря. Многото ванилии, които му наблъсках изобщо не замаскираха проблема. По рецепта трябваше да е със сметана, но в ония времена я имаше само в софийските хали, а и не беше от продуктите, които ползвахме често. Финалът беше с отчайващ външен вид - ако може да си представите приклекнала основа, разтечен крем, килната куличка и липса на каквато и да е декорация. За загорелите съдове не искам да си спомням. За това, какъв е бил вкусът, нямам и представа - не само, че не исках да го опитам, но не исках да виждам и чувам за киевски тимбал. За сметка на това мама и татко до ден днешен го споменават като мил и вкусен спомен.


Сега, тази рецепта, която ще запиша не е истинската, защото снимката на страничката, от оная стара готварска книга, изчезна от телефона ми. Тук за основата използвах панетоне, по рецепта на Йоана Петрова (леко изменена). Кремът е с любимата ми руска сгущьонка, сметана, шоколад и още едни любими бонбонки Криспело.

Панетоне с крем (Киевски тимбал)


Продукти:

За тестото:
  • 600 г брашно + допълнително за омесване
  • 150 г захар
  • 10 г суха мая за хляб
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • настъргана кора от 1 лимон
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 2 ванилии на прах
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 50 г мед
  • 3 яйца 
  • 100 г свинска мас + 100мл олио
  • 150 г стафиди
  • 150 г сушен касис (или сушени ягоди)
  • 100 мл коняк (ром)
      За крема:
      • 250 г маскарпоне
      • 300 г подсладено кондензирано мляко (Сгущьонка)
      • 120 г бял шоколад
      • 50 - 70 г бонбони "Криспело"
      • 1 ч.л. бурбонска ванилия на прах
      За украса:
      • 200 мл течна сладкарска сметана
      • ягодово сладко
          Приготвяне:
          Замесваме тесто, подобно на козуначено 

          • Стафидите и сушения касис заливаме с коняка и загряваме на слаб котлон. Отстраняваме веднага щом кипне и оставяме плодовете да киснат в алкохола.
          • Олиото и свинската мас също загряваме.
          • В голяма купа смесваме пресятото брашно, захарта, солта, настърганата кора от цитрусите и ванилията.
          • Маята изсипваме в топлото мляко. Изчакваме да се разтвори. След това добавяме и меда. Разбъркваме.
          • Яйцата разбиваме с телена бъркалка и към тях добавяме млякото с маята и меда.
          • Течните съставки прибавяме към сухите и замесваме много меко тесто. 
          • В него, по малко се добавя от мазнината (мас + олио), но хладка, не гореща. 
          • Омесваме добре, докато мазнината се поеме от тестото.
          • Накрая добавяме и изцедените сушени плодове.
              • Полученото тесто (по-рядко и меко е от козуначено) прехвърляме в голям съд, намазан с мазнина и оставяме да втаса на топличко (трябва му около 3 часа време или докато утрои обема си
              • След това премесваме набързо с малко брашно и прехвърляме тестото във висок съд, в който ще печем панетонето, с диаметър 20 см., в който предварително сме поставили хартия за печене (за дъното изрязваме кръг, по стените - дълъг правоъгълник)
              • Оставяме да втаса за втори път, докато удвои обема си.
              • Фурна се загрява на 180 - 190 градуса (С).
              • Поставяме съда с тестото и печем около 1 час и 30 минути, като следим да не прегорим коричката и при нужда поставяме отгоре алуминиево фолио. 

                  Обръщаме
                  • Оставяме леко да се охлади панетонето, в съда, в който сме пекли.
                  • След това внимателно изваждаме от формата и оставяме на решетка до пълно изстиване.
                  • С остър нож изравняваме повърхността и изрязваме конусовидно средата.
                  • По желание може да сиропираме с лек захарен сироп (2 части вода:1 част захар) - аз пропуснах тази стъпка.  




                      • За крема загряваме кондензираното мляко на водна баня и в него поставяме начупения шоколад. Бъркаме до пълното му разтопяване. 
                      • Отстраняваме от котлона и оставяме да се охлади.
                      • Разбиваме сиренето маскарпоне, добавяме ванилията и охладеното кондензирано мляко с шоколада.
                      • Бонбоните Криспело нарязваме на филийки и слагаме в крема.
                      • Разбъркваме.






                            •  С тази смес пълним конусовидната дупка, изрязана в панетонето.








                                  • Отгоре поставяме конусчето, с върха нагоре.







                                      •  Намазваме с останалия крем куличката и горната част на сладкиша.
                                      • Разбиваме с миксер сметаната и украсяваме с помощта на шприц.
                                      • Разполовяваме по диагонал няколко бонбони Криспело и използваме за декорация. 
                                      • Слагаме тук там ягоди от сладко.
                                      • Оставяме на студено поне 12 часа.





                                          Да ви е сладко с Elti!


                                          При разрязване по-удобно е да свалите конусчето. Кремът се стяга и дори да не стои добре, то поне може да се намаже върху отрязаното парче. Комбинацията е от ония сладости, за които чакаш цяла година, за да ги опиташ отново.
                                          Аз нямах търпение да отнеса един по-дебел резен на мама и тате, хем да върна спомена, хем да се похваля с успешен киевски тимбал. Но се оказах съвсем неподготвена да чуя, че оня, от детството, им е бил по-вкусен :)

                                          Рецептата за панетонето е много хубава, за което благодаря на Йоана!

                                          16 коментара:

                                          1. Снежи, беше ми драго да прочета. И аз имам такива истории, да знаеш. :)
                                            А тимбалът е чудесен, с удоволствие бих си опитала. Сърдечни поздрави!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. Не вярвах, че ще ми се прииска пак да го направя, но след като прочетох рецептата на Йоана си я представих като оня тимбал, но не в злополучния му вид :) Сърдечни поздрави и от мен, Гери!

                                              Изтриване
                                          2. Снежи, много висока летва си вдигнала на 10 години :)
                                            Чудесно си го направила и украсила!
                                            Прегръдки и весела Новогодишна нощ :)

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. Ама не виждах колко е висока :) Едва после разбрах, Дани. Дори не вярвах, че ще ми се прииска да скачам втори път на тази височина :)) Но скочих.
                                              Поздрави и прегръдки!

                                              Изтриване
                                          3. Ах, Снежи през какви перипетии си минала заради тази рецепта... Прекрасно е, че споделяш всичко това сега и тази рецепта е вече рецепта с история, а тези са сред любимите ми! Невероятна красота си създала! Весело посрещане на Новата година!!!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. Рецепта с поучителна история при това :) И аз обичам спомените по такива, Кате (независимо добри или лоши са резултатите). Поздрави и прегръдки!

                                              Изтриване
                                          4. Упоритостта се възнаграждава, нали, Снежи :)
                                            Виж сега какъв хубав ти се е получил, поздравления! А с този крем ще поискам и второ парченце от него :)
                                            Прегръдка и весело посрещане на Новата година!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. То това не знам упоритост ли е или закъснял поправителен :) Кремът наистина е много хубав, за такива сладколюбци като мен е просто приказка. Прегръдки и от мен, мила!

                                              Изтриване
                                          5. Отново интересна история и чуден тимбал!
                                            Мила Снеже, желая ти весело посрещане на Новата 2014 година!
                                            Прегръдки!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. Прегръдки и от мен, Инче! Благодаря ти! Успешна и щастлива да е Новата 2014 година!

                                              Изтриване
                                          6. Снежи, изчетох публикацията ти на един дъх. Всеки има такива моменти в кухнята,но важното е, че не си се отказала. Чудесен е тимбала, ще се почерпя макар и виртуално. Весела Новогодишна нощ! Поздрави!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. Благодаря, Танче! Почерпи се, че такива сладкиши правя веднъж годишно, а конкретно този веднъж на 20 години :) Всичко най-хубаво ти желая!

                                              Изтриване
                                          7. :) Усмихна ме разказа ти, Снежи! И са били прави родителите ти да харесат оня несполучлив опит за киевски тимбал, върнала си ги в щастливите дни когато сте били заедно!
                                            Желая на теб и цялото ти семейство една щастлива, късметлийска и много здрава година!
                                            Голяма прегръдка! Наздраве и весела ноогодишна нощ, мила!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. И ние с усмивка се сещаме за случката, Ив! Така е, за връщането във времето :)
                                              Благодаря ти! Изпращам ти с експресна доставка пожеланията за успешна, щастлива и наситена с усмивки година! Прегръдки!

                                              Изтриване
                                          8. Много празничен, ефектен тимбал, Снежи, с мил и впечатляващ за твоите 10 години спомен...
                                            Да е честита 2014 -
                                            мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
                                            по - добра, по-щедра и вдъхновена!

                                            ОтговорИзтриване
                                            Отговори
                                            1. Благодаря, Дианче! Дано наистина е такава цялата 2014 година за всички хора! Всичко най-добро за теб и близките ти! Прегръдки!

                                              Изтриване

                                          loading...

                                          Абонирайте се за публикации

                                          Въведете вашия e-mail:

                                          Предоставено отFeedBurner

                                          Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")