сряда, 11 ноември 2015 г.

Потайни кюфтета на фурна



Потайни, тайни, скрити-покрити, но вкусни кюфтенца са това. На фурна и с пухкава заливка, която запазва сочността им. Когато прочетох рецептата ми се видя сходна с тази с пресните картофки и просто ми се прииска да я направя. Бях сигурна, че тайната им е очарователна и по наш вкус.



Лесна, бърза и вкусна рецепта е - било за обяд, било за вечеря. Остава само една салатка да предвидите.
Избрах да ги направя на индивидуални порции, но спокойно може да сложите всичко в една по-голяма тава. Хем ще спестите време, хем съдове. За мен лично времето не е толкова голям проблем, колкото съдовете, но сама си го надробих ;)

Рецептата e от блога "Iz Pomoravkine kuhinje" (с малки промени).


Продукти:

За кюфтетата:
  • 500 г кайма
  • 1 картоф (среден или малко по-голям)
  • 1 яйце
  • 1 филия хляб
  • малко прясно мляко (за накисване на хляба)
  • 1 скилидка чесън
  • зелената част от 1 стрък праз (не много голям)
  • смлян черен пипер, 2- 3 с.л. нарязан пресен магданоз
За заливката:
  • 4 яйца
  • 200 г заквасена сметана
  • 100 мл течна сметана за готвене
  • 175 г брашно
  • 8 г бакпулвер
  • 1 с.л. ситно нарязан магданоз
  • щипка смлян черен пипер
  • 1 с.л. вегета
За поръсване:
  • Настърган кашкавал, малко пармезан или гауда



Приготвяне:

  • Накиснете филията хляб в малко прясно мляко.
  • В купа сложете каймата, яйцето, настъргания суров картоф, подправките, ситно нарязания чесън, ситно нарязания праз лук и на края добре отцедената филия хляб.
  • Омесете каймата и от нея направете кръгли кюфтета.
  • Разбийте в купа всички продукти за заливката.
  • В тава, намазана с мазнина и поръсена с малко брашно, (или в малки индивидуални купички) изсипете заливката и отгоре подредете кюфтетата. Поръсете с настърган кашкавал и допълнително малко пармезан или гауда.
  • Сложете тавата във фурната и печете на 190 (С) градуса до хубава зачервена коричка.



По-вкусни са топлички. Макар и тези, вече изстинали, които останаха и виждате на снимките, да изчезнаха много бързо.



Да ви сладко!


4 коментара:

  1. Чудесна идея, Снежи!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Уха! не виждам човек у дома, който да ми откаже тези тайни кюфтенца. Благодаря, Снежи. Разнообрази вечерята ни;)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")