петък, 4 декември 2015 г.

Питки Лимончета



За никулденската рибка ;)


Или пък за днешния ден, за Света Варвара. Но само за тези, които не спазват постите.

Много ми станаха симпатични и много ми се видяха подходящи за никулденската трапеза. Въпреки, че все рибната тема търся за този празник, сега ми грабнаха окото тези питки лимончета. И за това бързам да ги споделя с вас преди Никулден. Някой може да реши да "подкисели" трапезата с тях.
Идеята видях на сайта poveronak.ru. Рецептата също е от там.

Продукти:

  • 450 - 500 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая (или 20 г прясна)
  • 1 ч.л. сол
  • 50 г захар
  • 1 яйце
  • 50 г масло
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. куркума

Начин на приготвяне:

  • Затоплете млякото до приятно хладко и сложете в него маята. Изчакайте да се разтвори и разбъркайте.
  • Разбийте яйцето, захарта, разтопеното (но не топло) масло и лимоновия сок. Добавете и млякото с маята.
  • В купа сложете 450 г брашно, заедно със солта.
  • Направете кладенче и изсипете вътре течната смес с яйцето и млякото.
  • Замесете умерено твърдо тесто. (Ако лепне добавете още малко брашно).
  • Разделете тестото на две питки, като едната да е почти двойно по-голяма от другата.
  • Към по-голямата питка добавете куркумата и месете по-продължително, за да се оцвети равномерно тестото.





  • От жълтото тесто направете 25 малки топчета (колкото орех), плюс 5 по-големи топчета (колкото пинг-понг).
  • Бялото тесто разделете на 25 малки топчета.
  • Вземете едно бяло топче и го разточете на елипса.
  • Вземете едно жълто топче и с ръка го оформете на пуричка.




  • Сложете жълтата пуричка върху бялото тесто и загърнете, като хубаво прищипвате краищата.
  • Направете пет такива жълти пурички, обвити в бяло тесто.
  • Подредете ги като на долната снимка и оформете на лимонче.
  • От всичките 25 малки жълти и бели топчета трябва да получите общо 5 питки лимончета.




  • Вземете едно от големите жълти топчета и го разточете на кора, достатъчно голяма, да обгърне цялата питка.
  • Сложете я върху подготвената питка и подпъхнете краищата отдолу. Придайте форма на лимон.




  • Подредете питките в тава, застлана с хартия за печене.
  • Оставете ги на топло да втасат (около 30 минути). (С дървен шиш може да им направите дупчици, като имитирате истинската кора на лимона)




  • Изпечете питките в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна. (Проверете готовността им с дървен шиш).




  • Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
  • При сервиране ги разрежете на две, в противен случай ефектът може да остане скрит и незабелязан.

Съветвам ви да направите питките малки, с големината на истински лимон. При едно предишно правене заложих на по-голяма форма и шарката се деформира при втасването и печенето.

По-голяма питка, с деформирана шарка
Сега се коригирах и получих много по-симпатични питки.


Вкусът им е много приятен, като козуначета са. По-малко сладки от истински козунак, но все пак има сладко усещане на небцето.

А сега да засегна и темата с рибката, като ви подсетя за някои рецепти, които може да са ви полезни за наближаващия празник:

Солена торта с пушена риба
Ципура на фурна със сос ладолемоно
Хлебче рибка с рибка
Предястие с риба
Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка
Ципура с лимони и сметанов сос с кестени


Идеята за оформянето на питките може да се ползва и с рецепта за постно тесто.

Да ви е сладко!


10 коментара:

  1. Снежи,
    много интересни питки - лимончета.Идеално предложение за Никулденската трапеза.Тестото и в постен вариант може да се приготви.Някак са нетрадиционни, но много впечатляващи и интересни тези питки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Предполагам, че и с постно тесто ще се получат, но замесено по-твърдичко. С това, по оригиналната рецепта, са много вкусни обаче.
      Поздрави и от мен! Хубав и вкусен празничен ден!

      Изтриване
  2. Замаяха ми главата тези питки, Снежи! Много хубави и точно като лимони! :) Ама много ми харесаха да знаеш:)!
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Много са симпатични, нали :)
      Засърбяха ме ръцете щом ги видях. Прегръдки и от мен!
      Хубав и вкусен празничен ден!

      Изтриване
  3. Леле, Снежи, ама те и в разрез са си лимончета. Ей, страхотна си, да знаеш! Чудесни са. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Първият път като ги правих ми избяга формата, но сега се получиха точно като лимончета.
      Поздрави и хубав празничен ден, мила!

      Изтриване
  4. Майсторско изпълнение от висока класа,Снежи!Поздравявам те за търпението да направиш тези питки толкова идеални,наистина лимончета!Много са красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Ти си от хората, които знаят, как зареждащо може да действа готварството. И няма значение времето и сложността. А тези не са толкова сложни.
      Поздрави и прегръдки, мила! И хубав празничен ден!

      Изтриване
  5. Ама мнооого са симпатични:))

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")