Нашето си море.
Хубаво е, ако успееш да игнорираш някои неща направени (или не направени) от хората. Но то, самото море, си е хубаво. Обичам да ми говори на неговия език, когато не е крайно сърдито, да заплита морски бриз в косите ми, да държи влажно ръката ми. И онези слънчеви зайчета, хиляди, подскачащи над водата, да бръчкат челото ми, да ме гъделичка на босо пясъкът. Обичам го все още. Чакам го, прегръщам го... И така всяка година.
Тази го видяхме край Царево. Наехме си къща на брега и "плажувах" от терасата.
Юни и септември е моето време за море - юни в очакване на туристи, септември вече уморено от тях, но и в двата варианта ми харесва самотата му.
Плаж Нестинарка |
Къща Анели, плаж Нестинарка |
Времето беше като мартенско, с капризи. Но нямах време да му се разсърдя, за това му се радвах, каквото и да бе.
Плаж Нестинарка |
Когато валеше си намирах занимание в кухнята.
Когато грейваше слънчице се качвах на високата тераса или (любимо ми бе) се шляех из околността.
И търсех риба да си купя. Парадоксално, но не беше лека задачка. Чак в Ахтопол намерих. И вечерта замириса на истинско море. Не като оня фалшив мирис, когато съседите пържат риба за вечеря.
Залез на Нестинарка |
По повод рибката, вместо рецепта за пържен сафрид, какъвто всъщност хапнахме там на брега, ще си запиша такава за печена ципура. Правих я преди морската ни почивка. Беше един вид кулинарна настройка за море.
Ципура на фурна със сос Ладолемоно
По рецепта от: My Cooking Book Blog
Продукти:
- 2 риби Ципура (общо около 1 - 1,1 кг)
- 4 - 6 с.л. зехтин
- сол
За соса:
- 1 - 2 лимона
- зехтин, равен на количеството сок, изцеден от лимоните
- 1/4 ч.л. сол (или на вкус)
Приготвяне:
- Почистваме рибите и хубаво ги измиваме (особено коремната кухина)
- Поръсваме ги със сол.
- В тавичка наливаме малко вода (около 1/4 ч.ч.)
- Поставяме рибите и ги поливаме със зехтин (по 2 - 3 с.л. на риба).
- Поставяме ги в предварително нагрята на 230 (С) градуса фурна и печем до готовност.
- За соса - разбиваме с пасатор съставките, за да се получи емулсия (може да ползвате кухненски робот, с приставка нож, блендер или телена бъркалка, но с последната трябва да бъркате енергично).
Много ми хареса крехкото и сочно месо на рибата в комбинация с този сос.
И това, че веднага след нея ме чакаше и викаше едно море, нашето си море, с любимите ми човечета, любимите приятели и следващата порция красиви и весели спомени.
И още в края на почивката започнахме да търсим нови дестинации :)
ех, морето!! Нашето си е най-хубаво разбира се! А вашата юнска почивка край него е била вълнуваща и пълна с приятни изненади. Рибката е чудесна Снежи!!
ОтговорИзтриванеДа, Вили, беше хубава почивка. А и аз харесвам ранните, юнски - свършва почивката, но лятото тепърва предстои и надеждата, че имам шанс за още една ме държи във форма ;) Поздрави и хубав ден на теб!
ИзтриванеСнежи, така хубаво си го казала всичко, че мога само да се съглася с теб. И аз го обичам нашето море, природата и красотата му са толкова пленяващи, но има много неща, които трябва да игнорира човек, за съжаление. Какви заливи имаме, какви скалисти красоти, какъв цвят на водата и плажове си имаме, а бе всичко. Прекрасна ваканция сте имали, пожелавам ви цяло лято изпълнено с приключения от тези, красивите, интересните и вкусните и забавните.. и да ги споделиш с нас:) а рибката е чудна, особено ако я хапва човек в такава атмосфера. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пожеланията, Катенце! Много ми се иска цялото лято да е такова и на теб го пожелавам. И аз много си обичам моренцето, толкова съм щастлива пътувайки на там, а и все имам късмет при избор на местенца, та разочарованията са по-малко от приятните мигове и настроения.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки, с пожелание за хубава седмица!
Хубаво е морето и почивката през юни :)
ОтговорИзтриванеИ си била много близо до Бургас....
Прегръдки, Снежи :)
Да, минавайки през Бургас си мислех за теб, Дани :) Беше планувано да се разходим из града на връщане и да ти се обадя, но много закъсняхме. А така ми се искаше да видя града и да те изненадам, още съжалявам за пропуска.
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Да знаеш още си мечтая за Гърмен Хилс, за втори път ме спечелваш много за дестинация, обещала съм на себе си че ще отида.
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта отново! Прегръдка!
Пожелавам ти, Поли и Гърмен Хилс, и всяко друго местенце, което си си набелязала. Този път пак имах късмет в избора, къща само за нас, на брега, тихо, спокойно, красиво... А когато дойде ред на Гърмен Хилс непременно посетете и тракийското светилище Градище ( http://svetilishte.com/)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за прекрасна нова седмица!
Снежи, и аз съм луда по морето, по нашето си, не че не ми харесва да излизам и навън, но нашето си има особено очарование...Макар че аз не обичам да ходя през юни, през септември по може, но най-обичам в кипежа - август - да усещам с всяка фибра дори шумотевицата, детската глъчка, пълните улици(сякаш в София не съм така по цял ден:)), но така ми харесва - луда работа.
ОтговорИзтриване