Продукти (за 8 порции):
За каймата от кълцано месо:
- 1200 г свинско месо
- 3 с.л. соев сос Kikkoman
- смлян черен пипер
- 1 равна с.л. горчица
- 1 равна с.л. майонеза
- 1 равна с.л. сол (или на вкус)
- 2 с.л. олио
- 1 гл. кромид лук
- 1 жълтък
- 1 люта чушка (по желание)
За плънката:
- 440 г (2 ч.ч) сварен червен боб (отцеден, от консерва)
- 1 гл кромид лук
- 2 пълни с.л. лютеница
- 60 мл течна сметана
- 40 г топено сирене чедър
- суха ронена чубрица
- 4 бр. кренвирши, увити в бекон (купих готови от Lidl, по 4 в опаковка)
За оформяне на рулата:
- 1 - 2 с.л. брашно
- малко олио (за намазване на листата от фолио)
- 1 белтък
- 1 ч.л. соев сос
- 50 - 60 г настърган кашкавал (за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. Мариноваме месото
- Нарязваме месото на хапки.
- Посоляваме го и заливаме със сос, приготвен от смесването на горчицата, майонезата, соевия сос и олиото.
- Наръсваме смлян черен пипер и разбъркваме.
- Оставяме за 1 час на студено.
Докато месото се маринова
2. Подготвяме пюрето от боб.
- Нарязваме двете глави кромид лук (тази за каймата и тази, предвидена за пюрето).
- В тиган загряваме малко олио и запържваме лука (заедно с него и ситно нарязана люта чушка, ако слагаме).
- Изваждаме половината от пържения лук в отделна купа.
- В тигана, при останалия лук слагаме сварения боб и лютеницата.
- Пържим и едновременно с това мачкаме бобените зърна.
- Наливаме сметаната, слагаме чедъра, бъркаме непрекъснато и държим на котлона още малко, докато се разтопи сиренето.
- Подправяме с чубрица и сваляме от котлона.
3. Подготовка на каймата от кълцано месо
- Изваждаме месото от маринатата (прецеждаме и изхвърляме течността, която се е отделила при мариноването).
- Поставяме го в купата на кухненски робот (с приставка нож) и накълцваме месото до желаната едрина на късчетата.
- Поставяме кълцаното месо в купа, удобна за размесване с ръка.
- Добавяме 1 жълтък, още смлян черен пипер и пържения лук, който отделихме при подготовката на бобената плънка.
- Омесваме като кайма.
4. Подготовка на рулата
- От каймата оформяме 8 бр. големи кюфтета.
- От алуминиево фолио изрязваме 8 бр. парчета (достатъчно големи да завием рулата в тях)
- Върху едно парче алуминиево фолио ръсим малко олио, разнасяме го хубаво по повърхността и поръсваме с брашно.
- Отгоре поставяме едно кюфте от кълцано месо и го разстиламе до правоъгълник.
- Нанасяме от бобеното пюре по цялата повърхност.
- Отгоре поставяме половин кренвирш, обвит с бекон.
- Завиваме на руло, с помощта на фолиото и поставяме в тава.
- Подготвяме така всички рула.
- В тавата наливаме 1 ч.ч. вода и поставяме да печем във фурна (200 - 220 градуса, около 1 час, час и половина, отмерено след завирането)
- Периодично наливаме по малко вода на дъното, ако се е изпарила.
- Разбиваме белтъка със соевия сос.
- Изваждаме тавата с рулата от фурната, развиваме само отгоре фолиото (да се покаже рулцето) и с помощта на четка намазваме рулата с разбития белтък.
- Връщаме във фурната и печем до зачервяване на рулата (около 10 - 15 минутки).
- Отново изваждаме рулата, намазваме ги повторно с белтък и поръсваме с настърган кашкавал.
- Печем до зачервяване на кашкавала.
- Изваждаме ги от фурната и оставяме малко да се охладят, след това внимателно отстраняваме алуминиевото фолио.
Сервираме с печени (пържени) картофи и останалото бобено пюре (на мен ми остана, предполагам и на вас).
Когато е напълно изстинало се реже по-лесно на красиви кръгчета. A на вкус си е все така добро.
Подходящо е както за специален повод, така и за една отпускаща приятелска вечер (аз за това второто го направих).
Отново много интересна и вкусна рецепта, Снежи! Прекрасна е, достойна и за най-претенциозни гости!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусните предложения!
Поздрави и прегръдка за ползотворен ден, мила!
Снежи, примамливо предложение, страхотна идея!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много вкусно изглежда това ястие! Благодаря, че споделихте с нас! Поздрави!
ОтговорИзтриванеMмм, звучи добре, че даже много добре;)
ОтговорИзтриванеЩе го свия и аз,(като захлади).
Поздрави, Снежи!
Ужасно интересно, красиво и несъмнено вкусно е това, Снежи!
ОтговорИзтриване