сряда, 17 юни 2015 г.

Руло от кълцано свинско месо



Продукти (за 8 порции):

За каймата от кълцано месо:

  • 1200 г свинско месо
  • 3 с.л. соев сос Kikkoman
  • смлян черен пипер
  • 1 равна с.л. горчица
  • 1 равна с.л. майонеза
  • 1 равна с.л. сол (или на вкус)
  • 2 с.л. олио
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 жълтък
  • 1 люта чушка (по желание)

За плънката:

  • 440 г (2 ч.ч) сварен червен боб (отцеден, от консерва)
  • 1 гл кромид лук
  • 2 пълни с.л. лютеница
  • 60 мл течна сметана
  • 40 г топено сирене чедър
  • суха ронена чубрица
  • 4 бр. кренвирши, увити в бекон (купих готови от Lidl, по 4 в опаковка)

За оформяне на рулата:

  • 1 - 2 с.л. брашно
  • малко олио (за намазване на листата от фолио)
  • 1 белтък
  • 1 ч.л. соев сос 
  • 50 - 60 г настърган кашкавал (за поръсване)

Начин на приготвяне:

1. Мариноваме месото 

  • Нарязваме месото на хапки.
  • Посоляваме го и заливаме със сос, приготвен от смесването на горчицата, майонезата, соевия сос и олиото.
  • Наръсваме смлян черен пипер и разбъркваме.
  • Оставяме за 1 час на студено.


Докато месото се маринова

2. Подготвяме пюрето от боб.

  • Нарязваме двете глави кромид лук (тази за каймата и тази, предвидена за пюрето).
  • В тиган загряваме малко олио и запържваме лука (заедно с него и ситно нарязана люта чушка, ако слагаме).
  • Изваждаме половината от пържения лук в отделна купа.
  • В тигана, при останалия лук слагаме сварения боб и лютеницата.
  • Пържим и едновременно с това мачкаме бобените зърна.
  • Наливаме сметаната, слагаме чедъра, бъркаме непрекъснато и държим на котлона още малко, докато се разтопи сиренето. 
  • Подправяме с чубрица и сваляме от котлона.
3. Подготовка на каймата от кълцано месо
  • Изваждаме месото от маринатата (прецеждаме и изхвърляме течността, която се е отделила при мариноването).
  • Поставяме го в купата на кухненски робот (с приставка нож) и накълцваме месото до желаната едрина на късчетата.
  • Поставяме кълцаното месо в купа, удобна за размесване с ръка.
  • Добавяме 1 жълтък, още смлян черен пипер и пържения лук, който отделихме при подготовката на бобената плънка.
  • Омесваме като кайма.
4. Подготовка на рулата
  • От каймата оформяме 8 бр. големи кюфтета.
  • От алуминиево фолио изрязваме 8 бр. парчета (достатъчно големи да завием рулата в тях)
  • Върху едно парче алуминиево фолио ръсим малко олио, разнасяме го хубаво по повърхността и поръсваме с брашно.
  • Отгоре поставяме едно кюфте от кълцано месо и го разстиламе до правоъгълник.
  • Нанасяме от бобеното пюре по цялата повърхност.
  • Отгоре поставяме половин кренвирш, обвит с бекон.
  • Завиваме на руло, с помощта на фолиото и поставяме в тава.


  • Подготвяме така всички рула.
  • В тавата наливаме 1 ч.ч. вода и поставяме да печем във фурна (200 - 220 градуса, около 1 час, час и половина, отмерено след завирането)  
  • Периодично наливаме по малко вода на дъното, ако се е изпарила.
  • Разбиваме белтъка със соевия сос.
  • Изваждаме тавата с рулата от фурната, развиваме само отгоре фолиото (да се покаже рулцето)  и с помощта на четка намазваме рулата с разбития белтък. 
  • Връщаме във фурната и печем до зачервяване на рулата (около 10 - 15 минутки).
  • Отново изваждаме рулата, намазваме ги повторно с белтък и поръсваме с настърган кашкавал.
  • Печем до зачервяване на кашкавала.
  • Изваждаме ги от фурната и оставяме малко да се охладят, след това внимателно отстраняваме алуминиевото фолио.
Сервираме с печени (пържени) картофи и останалото бобено пюре (на мен ми остана, предполагам и на вас).


Когато е напълно изстинало се реже по-лесно на красиви кръгчета. A на вкус си е все така добро.


Подходящо е както за специален повод, така и за една отпускаща приятелска вечер (аз за това второто го направих).



5 коментара:

  1. Отново много интересна и вкусна рецепта, Снежи! Прекрасна е, достойна и за най-претенциозни гости!
    Благодаря за вкусните предложения!
    Поздрави и прегръдка за ползотворен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, примамливо предложение, страхотна идея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда това ястие! Благодаря, че споделихте с нас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Mмм, звучи добре, че даже много добре;)
    Ще го свия и аз,(като захлади).
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ужасно интересно, красиво и несъмнено вкусно е това, Снежи!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")