неделя, 14 юни 2015 г.

Палачинкови рула и (или) кошнички


С днешното ми предложение се включвам в предизвикателството "Приготви най-апетитната рецепта с Кикоман".

Рулцата са с три вида плънки, съвсем лек сладко-кисел вкус (едва доловим) и нежен полъх на азиатски вкус, благодарение на любимия ми соев сос с марка Kikkoman.
Получиха колективно одобрение у дома и бързам да ги споделя, докато не са изстинали.



Палачинкови рула

Продукти:

1. За палачинките (6 бр. с диаметър 20 - 21 см):
  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 - 110 г брашно
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
  • 1 с.л. олио (в тестото)
  • още олио (за пържене)
2. За плънката с пилешко месо
  • 280 г пилешко филе
  • 2 с.л. соев сос Kikkoman (в маринатата)
  • 3 щипки смлян черен пипер
  • 1 щипка лимонова трева
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. зехтин с подправки (или чист)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
  • 60 мл течна сметана
  • 20 г топено сирене Чедър
  • 2 - 3 с.л. олио (за пържене)
3. За плънката с моркови
  • 180 г моркови
  • 90 г кромид лук
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
4. За бобената плънка
  • 200 г червен сварен боб (от консерва)
  • 1/2 гл. кромид лук
  • 3 - 4 с.л. олио
  • 60 мл сметана
  • 20 г топено сирене Чедър
Продукти

1. Приготвяне на палачинките:
  • Смесваме първите 5 продукта, разбиваме сместа и оставяме за 30 минути.
  • Намазваме тиган с малко олио и го загряваме на котлона.
  • Изпържваме палачинките.
2. Приготвяне на плънката с пилешко месо
  • Месото накълцваме с кухненски робот.
  • Поставяме го в купа и добавяме 2 с.л. соев сос, черния пипер, лимоновата трева и зехтина.
  • Разбъркваме и оставяме да се маринова на студено около 30 минути.

  • Загряваме в тиган 2 - 3 с.л. олио и слагаме месото. (Пържим като кайма, стремим се да раздробим на малки парчета).
  • Пържим до зачервяване на късчетата.
  • След това добавяме захарта, балсамовия оцет и соевия сос.
  • Разбъркваме и пържим още половин минута.
  • Добавяме сметаната, сиренето Чедър.
  • Разбъркваме, изчакваме сиренето да се разтопи и сваляме от котлона.

3. Приготвяне на плънката с моркови
  • Почистените моркови настъргваме на едро ренде. Лукът нарязваме на кубчета.
  • Загряваме в тиган около 4 с.л. олио и слагаме заедно да пържим лука и морковите.
  • Щом зеленчуците се зачервят слагаме захарта, балсамовия оцет и соевия сос.
  • Разбъркваме и след кратко сваляме от котлона.

4. Приготвяне на бобената плънка
  • Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в 3 - 4 с.л. олио до зачервяване.
  • Добавяме боба, като едновременно пържим и мачкаме на пюре.
  • Слагаме сметаната и сиренето Чедър.
  • Разбъркваме до разтопяване на сиренето и отстраняваме от котлона.

5. Оформяне на рулата
  • Върху 1 палачинка, в единия й край слагаме бобено пюре. В другия й край ред пилешко и до него ред моркови.


  • Завиваме палачинката от двата и срещуположни края (в единия край да се получи завиване на бобената плънка, а в другия край едновременно завиване на морковите и пилешкото).
  • Втора палачинка намазваме тънко с бобена пюре.
  • Върху нея поставяме завитата вече палачинка с 3-те вида плънка.
  • Всичко завиваме на руло.

  • Подреждаме палачинките в тава и преди сервиране ги затопляме във фурна.
  • Сервираме нарязани на цилиндърчета, със сос от сметана и сирене Чедър.
  • Може да ги предложите за топло предястие или за основно, с гарнитура от свежа салата.




Сосът е от 60 - 70 мл сметана и 40 г топено сирене Чедър. 
  • Загряваме сметаната заедно със сиренето на слаб, към умерено силен котлон, като бъркаме непрекъснато. 
  • Щом сиренето започне да омеква разбиваме хубаво с вилица или телена бъркалка.


Листата салвия са с декоративна цел, но подозирам, че ще си отиват и като подправка в пилешката плънка. 


От тези продукти се получават 3 рула. Но аз завих по този начин 2, а от останалите палачинки направих кошнички. Те са по-подходящи за основно ястие.

Кошнички от палачинки

  • В подходяща купичка поставяме една палачинка, надипляме крайчетата й, а на дъното поставяме лъжица-две от бобената плънка.



  • След това поставяме от плънката с моркови и най-отгоре - пилешката плънка.


  • Малко преди сервиране загряваме фурната на 180 градуса и поставяме да печем купичките с палачинки. Щом надиплените крайчета порозовеят, изваждаме от фурната.
  • Оставяме съвсем леко да се охладят и внимателно изваждаме палачинковата кошничка от купичката.
  • Сервираме със сос от сметана и чедър или само с настърган кашкавал.






5 коментара:

  1. Снежи, страхотна рецепта! Много изискана, интересна и стилна. Достойна да бъде на трапезата за най-скъпи гости. :)
    Поздравления и успех на конкурса!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма красота, ама от най-големите! Стискам ти палци за наградата, Снежи, рецептата заслужава, наистина! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ефектно и разнообразно поднесено,Снежи!Благодаря за споделената рецепта и удоволствие от апетитните кадри и успех в надпреварата!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво,Снежи...залепих се на монитора:)
    Прекрасно и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  5. С тези красоти ако не спечелиш, не зная кой! Жестоки предложения и много вкусни сигурна съм! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")