С днешното ми предложение се включвам в предизвикателството "Приготви най-апетитната рецепта с Кикоман".
Рулцата са с три вида плънки, съвсем лек сладко-кисел вкус (едва доловим) и нежен полъх на азиатски вкус, благодарение на любимия ми соев сос с марка Kikkoman.
Получиха колективно одобрение у дома и бързам да ги споделя, докато не са изстинали.
Палачинкови рула
Продукти:
1. За палачинките (6 бр. с диаметър 20 - 21 см):
- 1 яйце
- 200 мл прясно мляко
- 100 - 110 г брашно
- 1 с.л. соев сос Kikkoman
- 1 с.л. олио (в тестото)
- още олио (за пържене)
2. За плънката с пилешко месо
- 280 г пилешко филе
- 2 с.л. соев сос Kikkoman (в маринатата)
- 3 щипки смлян черен пипер
- 1 щипка лимонова трева
- 1 щипка сол
- 1 с.л. зехтин с подправки (или чист)
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. соев сос Kikkoman
- 60 мл течна сметана
- 20 г топено сирене Чедър
- 2 - 3 с.л. олио (за пържене)
3. За плънката с моркови
- 180 г моркови
- 90 г кромид лук
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. соев сос Kikkoman
4. За бобената плънка
- 200 г червен сварен боб (от консерва)
- 1/2 гл. кромид лук
- 3 - 4 с.л. олио
- 60 мл сметана
- 20 г топено сирене Чедър
Продукти |
1. Приготвяне на палачинките:
- Смесваме първите 5 продукта, разбиваме сместа и оставяме за 30 минути.
- Намазваме тиган с малко олио и го загряваме на котлона.
- Изпържваме палачинките.
2. Приготвяне на плънката с пилешко месо
- Месото накълцваме с кухненски робот.
- Поставяме го в купа и добавяме 2 с.л. соев сос, черния пипер, лимоновата трева и зехтина.
- Разбъркваме и оставяме да се маринова на студено около 30 минути.
- Загряваме в тиган 2 - 3 с.л. олио и слагаме месото. (Пържим като кайма, стремим се да раздробим на малки парчета).
- Пържим до зачервяване на късчетата.
- След това добавяме захарта, балсамовия оцет и соевия сос.
- Разбъркваме и пържим още половин минута.
- Добавяме сметаната, сиренето Чедър.
- Разбъркваме, изчакваме сиренето да се разтопи и сваляме от котлона.
3. Приготвяне на плънката с моркови
- Почистените моркови настъргваме на едро ренде. Лукът нарязваме на кубчета.
- Загряваме в тиган около 4 с.л. олио и слагаме заедно да пържим лука и морковите.
- Щом зеленчуците се зачервят слагаме захарта, балсамовия оцет и соевия сос.
- Разбъркваме и след кратко сваляме от котлона.
4. Приготвяне на бобената плънка
- Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в 3 - 4 с.л. олио до зачервяване.
- Добавяме боба, като едновременно пържим и мачкаме на пюре.
- Слагаме сметаната и сиренето Чедър.
- Разбъркваме до разтопяване на сиренето и отстраняваме от котлона.
5. Оформяне на рулата
- Върху 1 палачинка, в единия й край слагаме бобено пюре. В другия й край ред пилешко и до него ред моркови.
- Завиваме палачинката от двата и срещуположни края (в единия край да се получи завиване на бобената плънка, а в другия край едновременно завиване на морковите и пилешкото).
- Втора палачинка намазваме тънко с бобена пюре.
- Върху нея поставяме завитата вече палачинка с 3-те вида плънка.
- Всичко завиваме на руло.
- Подреждаме палачинките в тава и преди сервиране ги затопляме във фурна.
- Сервираме нарязани на цилиндърчета, със сос от сметана и сирене Чедър.
- Може да ги предложите за топло предястие или за основно, с гарнитура от свежа салата.
Сосът е от 60 - 70 мл сметана и 40 г топено сирене Чедър.
- Загряваме сметаната заедно със сиренето на слаб, към умерено силен котлон, като бъркаме непрекъснато.
- Щом сиренето започне да омеква разбиваме хубаво с вилица или телена бъркалка.
Листата салвия са с декоративна цел, но подозирам, че ще си отиват и като подправка в пилешката плънка.
От тези продукти се получават 3 рула. Но аз завих по този начин 2, а от останалите палачинки направих кошнички. Те са по-подходящи за основно ястие.
Кошнички от палачинки
- В подходяща купичка поставяме една палачинка, надипляме крайчетата й, а на дъното поставяме лъжица-две от бобената плънка.
- След това поставяме от плънката с моркови и най-отгоре - пилешката плънка.
- Малко преди сервиране загряваме фурната на 180 градуса и поставяме да печем купичките с палачинки. Щом надиплените крайчета порозовеят, изваждаме от фурната.
- Оставяме съвсем леко да се охладят и внимателно изваждаме палачинковата кошничка от купичката.
- Сервираме със сос от сметана и чедър или само с настърган кашкавал.
Снежи, страхотна рецепта! Много изискана, интересна и стилна. Достойна да бъде на трапезата за най-скъпи гости. :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и успех на конкурса!
Голяма красота, ама от най-големите! Стискам ти палци за наградата, Снежи, рецептата заслужава, наистина! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ефектно и разнообразно поднесено,Снежи!Благодаря за споделената рецепта и удоволствие от апетитните кадри и успех в надпреварата!
ОтговорИзтриванеБраво,Снежи...залепих се на монитора:)
ОтговорИзтриванеПрекрасно и усмихнато утре!
С тези красоти ако не спечелиш, не зная кой! Жестоки предложения и много вкусни сигурна съм! Прегръдка!
ОтговорИзтриване